Stavba frezky

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5659
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

5. 1. 2019, 11:51

Josef píše:
5. 1. 2019, 10:19
Proč si všichni myslíte, že tak velké díly opracujete naprosto přesně a při sestavení bude geometrie ťip - ťop? Proč si nedáte mezi dílec a vozík podložky třeba síly 5 - 6 mm a ty pak můžete dobrousit na geošku, jak to bude potřeba. To samé pod podpůrné ložisko na konci kul. šroubu.DSC04944.JPG
Protože je to zbabělé a přece nebude nikdo kopírovat věci který se používaj třeba na strojích MAS :mrgreen:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex
Příspěvky: 5490
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

6. 1. 2019, 12:51

Dawe píše:
5. 1. 2019, 11:03
... To je mnohem elegantnejsi, spolehlivejsi a presnejsi nez jakakoliv jina zpetna vazba. ...
No to je dost kategorické a odvážné tvrzení.
Řekl bych, že velcí kluci (takoví, co staví mašiny jako barák, u nás třeba všelijaké ty TOS a další) mají na věc jiný názor, používají klasická pravítka a ne něco zabudovaného do lineáru.

To všechno ale nic nemění na tom, že vůle bude dělat bordel vždycky, i když si ji změřím pravítkem.
Jedno úsloví říká: "kde je vůle tam se cesta najde".
A to bohužel platí v přeneseném smyslu i tady. Kde je vůle, tam se cesta k nepřesnosti, kmitání a dalším neduhům vždy najde.
m786
Příspěvky: 118
Registrován: 31. 5. 2013, 9:06
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 10:54

Josef píše:
5. 1. 2019, 10:19
Proč si všichni myslíte, že tak velké díly opracujete naprosto přesně a při sestavení bude geometrie ťip - ťop? Proč si nedáte mezi dílec a vozík podložky třeba síly 5 - 6 mm a ty pak můžete dobrousit na geošku, jak to bude potřeba. To samé pod podpůrné ložisko na konci kul. šroubu.DSC04944.JPG
Ahoj,
ak mas suciastky presne opracovane tak medzi spoje ti staci dat epoxid, video napriklad tu : https://www.youtube.com/watch?v=U7Qs-J2swIc.
Robi sa to aj na velkych polymerbetonovych masinach.
m786
Příspěvky: 118
Registrován: 31. 5. 2013, 9:06
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 10:58

Cjuz píše:
5. 1. 2019, 10:39
m786 píše:
28. 1. 2017, 2:43
Driver R88D-KT04H podporuje aj externy linearny enkoder, takze pridavna prevodovka a lacnejsia skrutka by nemal byt problem.Ich nepresnosti pokryje externy enkoder.
To je teorie, tak dobrý enkodér co má servo stejně těžko levně seženeš a vůle v převodovce a levném šroubu servo nevyřeší.
Pokud budou vůle velké tak se systém jen rozkmitá a konec.

Zde by možná pomohli přesná pravítka a ty teprve pak napojit do driveru serva, ale vůle je pořád vůle.
Zdravim,
teoria podporovana datasheetom serva. externy enkoder je summarny, vstupuje do pid regulatora. Osobne si myslim ze nebude mat taku istu vahu ako integrovany v motore.

Predpokladam ze tieto veci dizajneri serva riesili, uvidime. Kazdy problem sa da vyriesit :)
m786
Příspěvky: 118
Registrován: 31. 5. 2013, 9:06
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 11:02

m786 píše:
6. 1. 2019, 10:54
Josef píše:
5. 1. 2019, 10:19
Proč si všichni myslíte, že tak velké díly opracujete naprosto přesně a při sestavení bude geometrie ťip - ťop? Proč si nedáte mezi dílec a vozík podložky třeba síly 5 - 6 mm a ty pak můžete dobrousit na geošku, jak to bude potřeba. To samé pod podpůrné ložisko na konci kul. šroubu.DSC04944.JPG
Ahoj,
ak mas suciastky presne opracovane tak medzi spoje ti staci dat epoxid, video napriklad tu : https://www.youtube.com/watch?v=U7Qs-J2swIc.
Robi sa to aj na velkych polymerbetonovych masinach.
Aby som to este upresnil, chcem vyrovnavat masinu na patke nohy. preto je vo vykrese rovnobeznost s aktuatorom len 0.1.
m786
Příspěvky: 118
Registrován: 31. 5. 2013, 9:06
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 11:19

Mex píše:
5. 1. 2019, 4:46
Před časem sis koupil dvě celkem zajímavé věci - malé PC Gigabyte Brix a Mesu 7i80.
Napsal bys o nich prosím pár slov, pokud jsi je zprovoznil a používáš?
Jaký jitter (latenci) má to malé PC?
A jaké poznatky a zkušenosti máš s tou 7i80?
Díky.
Ahoj,
nainstaloval som tam linux a linux cnc, myslim ze som to aj spustal, ale to bolo uz pred nejakym casom. odvtedy ma zamestnava stavba mensej dielnicky. Masine som sa venoval len minimum casu. Takze ti detaily nemozem povedat. Vtedy som este nemal ani serva kupene, takze to nebolo na com testovat.

serva som nechcel kupovat pokial som nevedel ake momenty budem potrebovat.
IMG_20180916_082323.jpg
m786
Příspěvky: 118
Registrován: 31. 5. 2013, 9:06
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 11:56

Mex píše:
6. 1. 2019, 12:51
Dawe píše:
5. 1. 2019, 11:03
... To je mnohem elegantnejsi, spolehlivejsi a presnejsi nez jakakoliv jina zpetna vazba. ...
No to je dost kategorické a odvážné tvrzení.
Řekl bych, že velcí kluci (takoví, co staví mašiny jako barák, u nás třeba všelijaké ty TOS a další) mají na věc jiný názor, používají klasická pravítka a ne něco zabudovaného do lineáru.

To všechno ale nic nemění na tom, že vůle bude dělat bordel vždycky, i když si ji změřím pravítkem.
Jedno úsloví říká: "kde je vůle tam se cesta najde".
A to bohužel platí v přeneseném smyslu i tady. Kde je vůle, tam se cesta k nepřesnosti, kmitání a dalším neduhům vždy najde.
S tymi volami suhlasim. Uvidime ci sa to objavi, ci si s rezonanciou poradi servo alebo nie.
ak bude mat externy enkoder vyssie rozlisenie (driver znesie A-B enkoder do 4Mbpps).
Pri mojej max rychlosti posuvu 1m/s mozem teoreticky pouzit pravitko z rozlisenim 0.0025um => 2.5nm.
ServoMaxInput.PNG
Prevodovka ma chybu <= 7arcmin = 0.1167 deg.
skrutka spravi pri 360deg, 20 mm. pri chybe 0.1167 deg je neistota 0.0065 mm = 6500nm.
Externe pravitko s rozlisenim 2.5nm by na dlzke 6500nm dalo 2600 pulzov.
Takze 2600 pulzov sa este interne deli aby sa to dalo porovnat z enkoderom motora.
settingExample.PNG
Je na internom PID ako s tym pracuje, ale myslim si ze pulzov bude mat dost na to aby vedel este jemne regulovat.Takisto musim zobrat do uvahy ze motor taha proti freze takze vlastne tam je nieco ako predpetie a teda vola sa tam moc neuplatnuje.
driverProfile.PNG
Ci pouzijem prevodovku to este neviem. Plnu rychlost serva nepotrebujem.Gulickovy srob ma stupanie 20 mm takze pri plych otackach by bol rychloposuv 1m/s.Ten asi ani moc nevyuzijem.


Takto tomu aspon rozumiem ja, ak niekto v tom vidim problem kludne sa moze ozvat. Mozno je tam nieco s cim neratam....
m786
Příspěvky: 118
Registrován: 31. 5. 2013, 9:06
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 12:06

Zaujimalo by ma ci niekto neriesil vreteno s prevodovkou, nieco ako vreteno sustruhu.
drevo, hlinik zelezo chcem obrabat vretenom kde by boli otacky v rozmedzi 10000 - 30000.

bud by som to nejako sprevodoval a menil prevody alebo som rozmyslal nad nejakym systemom rychlej vymeny vretena, teda os z by bola presna platna s kolikmi a vreteno by bolo na vlastnej platni a menilo by sa podla materialu.

na obrabanie zeleza chcem male karbidove nastroje ktorym staci male a rychle vreteno, rezne sily su tam tiez mensie a teda aj mensie naroku na tuhost stroja.
carbid.PNG
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1548
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 12:29

Abych to upřesnil, pokud použiješ low-cost kuličkový šroub, ale s předepnutou maticí, tak to bude běhat správně.
Pravítko udělá přesnost a vůle tam není.

Otázka je proč ty převodovky, já bych prostě radši zvolil silnější servo nebo oželel dynamiku.
vůle 0,1° je prostě nevýhodná i když akceptovatelná
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 3067
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

6. 1. 2019, 6:24

m786 píše:
6. 1. 2019, 11:02
m786 píše:
6. 1. 2019, 10:54
Josef píše:
5. 1. 2019, 10:19
Proč si všichni myslíte, že tak velké díly opracujete naprosto přesně a při sestavení bude geometrie ťip - ťop? Proč si nedáte mezi dílec a vozík podložky třeba síly 5 - 6 mm a ty pak můžete dobrousit na geošku, jak to bude potřeba. To samé pod podpůrné ložisko na konci kul. šroubu.DSC04944.JPG
Ahoj,
ak mas suciastky presne opracovane tak medzi spoje ti staci dat epoxid, video napriklad tu : https://www.youtube.com/watch?v=U7Qs-J2swIc.
Robi sa to aj na velkych polymerbetonovych masinach.
Aby som to este upresnil, chcem vyrovnavat masinu na patke nohy. preto je vo vykrese rovnobeznost s aktuatorom len 0.1.
Proč to dělat jednoduše, když to jde i podstatně složitěji, co? Mimochodem, to není epoxyd v pravém slova smyslu, ale o dvousložkovou hmotu plněnou kovem na bázi molekulární. Toho plniva tam bývá velmi velké procento, proto je smrštění po vytuhnutí minimální. Nikdy nedávejte epoxyd bez plniva. A ten Diamant bude drahý jak čert. A ten postup z té Trubky je úplně na ho.no. Tak se to nedělá, napřed se ustaví díly do požadované pozice a potom se podlévá. Nevím, kolikrát jsi to alespoň viděl z rychlíku (nikoliv na Trubce), kolik polymerových strojů jsi dostal do geometrie, ale rád se nechám poučit. A ještě jedna technická, jakou minimální vrstvu má mít ta podlévací hmota?
"ak mas suciastky presne opracovane", tak nepotřebuješ nic! Ale kdy máš tuto konstelaci? Tož tak...
Uživatelský avatar
grade065
Příspěvky: 781
Registrován: 9. 1. 2015, 12:45

6. 1. 2019, 7:59

Josef píše:
5. 1. 2019, 10:19
Proč si všichni myslíte, že tak velké díly opracujete naprosto přesně a při sestavení bude geometrie ťip - ťop? Proč si nedáte mezi dílec a vozík podložky třeba síly 5 - 6 mm a ty pak můžete dobrousit na geošku, jak to bude potřeba. To samé pod podpůrné ložisko na konci kul. šroubu.
Ahoj, kolik bys tak řekl že může být minimální tloušťka těch podložek aby se to ještě dalo brousit? A jaký materiál? Děkuju
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
robyb
Příspěvky: 33
Registrován: 21. 11. 2018, 8:05

6. 1. 2019, 8:07

Neviem ci je dobre riesenie dat na os y na kazdu skrutku krokovy motor.
Mal som to tak zrobene a nerobilo to dobrotu.
Pokial je to na podopretych tyckach tak to moc nevadi ale ked je to na linearoch tak to je problem.
Mam z tym skusenost.
Motory sa nerozbehovali ani nebrzdili rovnako a potom sa to skrizilo.
Prerobil som to na jeden motor cez ozubeny remen.
Ale pokial by to boli servomotory tak by to nemal byt problem ale lepsie je to mat na jeden motor.
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 3067
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

6. 1. 2019, 8:14

grade065 píše:
6. 1. 2019, 7:59
Josef píše:
5. 1. 2019, 10:19
Proč si všichni myslíte, že tak velké díly opracujete naprosto přesně a při sestavení bude geometrie ťip - ťop? Proč si nedáte mezi dílec a vozík podložky třeba síly 5 - 6 mm a ty pak můžete dobrousit na geošku, jak to bude potřeba. To samé pod podpůrné ložisko na konci kul. šroubu.
Ahoj, kolik bys tak řekl že může být minimální tloušťka těch podložek aby se to ještě dalo brousit? A jaký materiál? Děkuju
Co ti udrží na magnetu. Ale já bych osobně pod 2 mm (případně 1,5 mm) moc nešel. Aby to bylo ještě čím "založit". Matroš, co dům dá, myšleno ocel. Např. běžná 11 xxx.
m786
Příspěvky: 118
Registrován: 31. 5. 2013, 9:06
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 8:20

Cjuz píše:
6. 1. 2019, 12:29
Abych to upřesnil, pokud použiješ low-cost kuličkový šroub, ale s předepnutou maticí, tak to bude běhat správně.
Pravítko udělá přesnost a vůle tam není.

Otázka je proč ty převodovky, já bych prostě radši zvolil silnější servo nebo oželel dynamiku.
vůle 0,1° je prostě nevýhodná i když akceptovatelná
Ahoj,
Samozrejme vacsie serva sa daju pouzit, ale hladam win-win ekonomickejsie riesenie, resp. Ked pridam externy enkoder a prevodovku (trebars aj magneticky pasik s rozlisenim 20nm), tak to nestoji moc a moze to podstatne vylepsit presnost (opakovatelnost) a tocivy moment.Ked naopak pouzijem vacsie servo, mam sice vacsi tocivy moment ale aj vacsiu spotrebu a niekolko krat vyssiu cenu, vacsie rozmery a nic okrem lepsej dynamiky mi to neprinesie, ci?

Plne otacky serva nikdy nevyuzijem, maximalne posuvy ktore potrebujem je do 10m/min pri dreve a 2m/min kovy.Kedze mam stupanie skrutky 20mm, tak mi stacia otacky 500 min-1.

Ak nechcem nicit nastroje tak by sa mal stroj dostat na pozadovanu rychlost posuvu co najrychlejsie.Cize by som rad skratil cas potrebny na akceleraciu na minimum, pri zachovani zivotnosti skrutky 30000h, ale zaroven to nepresvihnut aby som si jerkom nenicil nastroje a usi.

Male karbidove nastroje v liatine zacinaju s posuvom okolo 2m/min.
Pri obrabani malej kapsy 40x40 mm karbidom prejdes jednu stranu kapsy za 1s.

Idealne by bolo zachovat si rychlost posuvu aj v zakrutach :) ale na druhej strane tiez vyhnut sa "Jerku". Nie len ze to piska ale to aj neprijemne trha a nici nastroj a sposobuje rezonanciu. (https://www.youtube.com/watch?v=pnM0Wntp6OI).

Cital som ze linux cnc jerk neriesi. Neviem ci linux cnc trajectory planner nejako zjemnuje ostre prechody, takze bud to zvladne servo driver alebo je lepsie znizit akceleraciu na nejaku skusmu hodnotu kedy to uz bude znesitelne, alebo manualne upravovat program?

Nieco o jerku : https://www.mmsonline.com/articles/unde ... rk-control .


Zaujimave videa o akceleracii: https://www.khanacademy.org/science/ap- ... ound-curve .

400W serva maju otacky 3,000 min-1 a tocivy moment 1.3 Nm. 1.3Nm by malo stacit ak si zvolim akceleraciu, deakceleraciu >= 50ms.
Akceleracna sila pri bremene 200kg a case akceleracie 50ms je 4000N, co pre nove gulickove skrutky ktore som kupil nie je problem. Ak priratam rezne a trecie sily tak som niekde na 5kN (2.5kN pre kazdu skrutku), stale mam dostatocnu zivotnost skrutky.

Serva bez prevodovky by isli asi na 1/5 otaciek, preto som chcel pridat prevodovku a nechat si rezervu v tocivom momente. Pri pouziti prevodovky by mala byt vola mensia ako 0.0065 mm (skrutky maju predpetie), aj bez externeho pravitka by som nemal mat problem dosiahnut opakovatelnost do 0.01mm.Ci sa mylim?
m786
Příspěvky: 118
Registrován: 31. 5. 2013, 9:06
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 8:24

robyb píše:
6. 1. 2019, 8:07
Neviem ci je dobre riesenie dat na os y na kazdu skrutku krokovy motor.
Mal som to tak zrobene a nerobilo to dobrotu.
Pokial je to na podopretych tyckach tak to moc nevadi ale ked je to na linearoch tak to je problem.
Mam z tym skusenost.
Motory sa nerozbehovali ani nebrzdili rovnako a potom sa to skrizilo.
Prerobil som to na jeden motor cez ozubeny remen.
Ale pokial by to boli servomotory tak by to nemal byt problem ale lepsie je to mat na jeden motor.
Ahoj, je mozne ze ti preskakovali kroky koli tomu ze bolo potrebne prekonat vacsiu treciu silu?Niekedy staci troska viac vazeliny a je to prilepene.

Serva maju spatnu vezbu tak by to nemal byt problem.Pokial bude dostatocne dimenzovany tocivy moment tak by nemal byt problem s polohovanim.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“