Stavba frezky

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5789
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 8:27

Já bych tam vazbu z pravítek nedával pokud je tam jakákoliv vůle ,bude se to prát ,když necháš enkoder na motorech tak bude dynamika pěkná a tu vůli si si holt dřevo přebere.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
m786
Příspěvky: 118
Registrován: 31. 5. 2013, 9:06
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 8:30

Ahoj,
ako budes "jednoducho" brusit podlozku do roznych uhlov?
Cely system bude ulozeny na 4 patkach. netreba ich len podlozit ale aj dorovnat uhly, vyrvonat ich v 3D priestore.

V tomto pripade bude jednoduchsie urobit nieco podobne ako na tom videu. pod kazdu patku dat zopar kratkych kuskov medeneho drotu, ktory je dost tvrdy aby sa neroztiekol pod vahou patky a zaroved poddajny aby sa poddal skrutkam ktore sa budu dotahovat a podla toho menit naklon celej nohy v 3D priestore. Potom to staci uz len vyplnit.

Ako pises neni to epoxid, len to tak hovorovo volaju, hrubky a ostatne parametre najdes v aplikacnom liste.
robyb
Příspěvky: 33
Registrován: 21. 11. 2018, 8:05

6. 1. 2019, 8:36

Nieje to tak celkom pravda.
Ziaden vyrobca nezaruci ze dva motory sa budu rovnako rozbiehat aj brzdit.
Skusal som to aj zo servomotormi bolo to ohodne lepsie ako krokace ale nakoniec som to prerobil ne jeden motor a viem ze obydve skrutky pojdu rovnako.
Mas to pekne zrobene a je to aj mohutne ale aka bude presnot toho stroja.
Predsa je to zvarane.
Robim vo firme kde sa vyrabaju povedsine jenoucelo stroje ale ramy ktore su zvarane si neni nikdy take presne ako stroj ktory je spajany srobami.
Ten problem sa u nas na firme riesil dlhe casy.
Ramy sa davali aj frezovat na jedno upnutie ale aj tak v jokloch je vnutorne pnutie.
Nakoniec sa vsetky ramy ktore mali byt presne zacali vyrabat z hlinikovych platni.
Nechcem tym povedat ze to nebude dobre ale z velkou presnostou sa neda pocitat.
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 3175
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

6. 1. 2019, 8:38

m786 píše:
6. 1. 2019, 8:30
Ahoj,
ako budes "jednoducho" brusit podlozku do roznych uhlov?
Cely system bude ulozeny na 4 patkach. netreba ich len podlozit ale aj dorovnat uhly, vyrvonat ich v 3D priestore.

V tomto pripade bude jednoduchsie urobit nieco podobne ako na tom videu. pod kazdu patku dat zopar kratkych kuskov medeneho drotu, ktory je dost tvrdy aby sa neroztiekol pod vahou patky a zaroved poddajny aby sa poddal skrutkam ktore sa budu dotahovat a podla toho menit naklon celej nohy v 3D priestore. Potom to staci uz len vyplnit.

Ako pises neni to epoxid, len to tak hovorovo volaju, hrubky a ostatne parametre najdes v aplikacnom liste.
Njn, tak se dívej na různá videa a teoreticky se na to připrav i podle katalogů. Já to zase umím i bez Trubky a vím, jak se to dělá z vlastní zkušenosti. Prostě každý máme svoje...
P.S. To s tím Cu drátem nemyslíš vážně, že? A s tou podlévací hmotou se to dělá úplně jinak, ale to už jsem tu psal.
m786
Příspěvky: 118
Registrován: 31. 5. 2013, 9:06
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 8:42

fmodel píše:
6. 1. 2019, 8:27
Já bych tam vazbu z pravítek nedával pokud je tam jakákoliv vůle ,bude se to prát ,když necháš enkoder na motorech tak bude dynamika pěkná a tu vůli si si holt dřevo přebere.
No vsak cim menej suciatok tym lepsie.Miesto na spetnu vazbu na aktuatore urcite necham. Ci to osadim to este neviem.
Potom to bude lahke pripojit to a otestovat to ako sa to sprava.

Externa spatna vezba je robena prave preto aby riesila vole aj roztahovanie materialu v celej slucke ci?
toto je napisane priamo v datasheete:
closedLoop.PNG
Preto si myslim ze PID rugulator maju navrhnuty tak aby to vedelo spolupracovat aj s enkoderom motora teda kompletne zrusit volu v slucke.

Mozno ten driver potom pracuje len s externym pravitkom bez enkodera z motora, kto vie ako to maju vo vnutry navrhnute....

Obrabat chcem aj kovy a liatinu, malym karbidovym nastrojom.
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1559
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 9:10

fmodel
Pravítka rozhodně použít, nejde jen o vazbu ale i nepřesnost šroubu.
Pokud není šroub IT1 (a to určitě není tak) to o hodně zvedne celkovou přesnost mašiny.

dvě serva se používají běžně
Pokud je řídím přes ethercat tak je jedno master a jedno slave, tam je vazba 100%
Zde se budou asi řídit STEP/DIR takže chyba může být jen v rámci rozdílné rychlosti dosažení polohy v jednom pulzu, a to je tak nepatrná hodnota že to nemá vliv.

Navíc tyhle serva (drivery) umí udělat detekci celé sestavy včetně rezonancí v celém pracovním rozsahu.
Eliminují se tak případné vibrace, kmitání apod - je to v SW CX-Drive
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
m786
Příspěvky: 118
Registrován: 31. 5. 2013, 9:06
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 9:18

Ahoj,
S tym Cu to myslim vazne , pokial nenajdem lepsie riesenie pre zabezpecenie polohy patiek pred vyliatim.

Pridavanie alebo odoberanie plieskov sa neda robit bez zmeny polohy, nadvihnutie alebo naklonenie patky, takze to nastavovanie moze moze byt nocna mora. Kazde podvyhnutie moze zmenit polohu.

Co sa tyka tej brusenej podlozky, najprv by som musel nastavit polohy patiek v priestore, potom odmerat ake podlozky a uhly treba vyrobit, vyrobit to a potom to znova merat. Ked uz budem mat nastavenu polohu patiek v priestore, tak je lepsie to rovno vyliat a neriesit vyrobu podlozky.

Ak ta napada nejaky iny sposob mozes to kludne zdielat.
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 3175
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

6. 1. 2019, 9:35

A už jsi něco slyšel třeba o "červících"? To se díly posadí na plíšky o min síle pro hmotu, mezera oblepená kolem proti výtoku hmoty, červy se ustaví poloha (tudíž se vždy zvedá a minimum se nepodleze). Hmota se tlačí do mezery dírou se závitem ve spodním kuse. V protilehlém konci na horním dílu je odtokový otvor. Až je v něm hmota vytlačená, je mezera zaplněná a vtokový otvor se zaslepí červem. Po 24 hodinách a déle se znovu proměří, pak se spojovací šrouby dotáhnou na moment (před podléváním naseparovat (nejlépe ještě mít okolo pěnové kroužky jako těsnivo) a znovu měřit. Nemělo by se to hnout. Ty dolícovací podložky jsem myslel k vozíkům lineárů, ale to jsi asi nějak nepostřehl. Ale dají se použít téměř všude.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5789
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 9:46

Cjuz píše:
6. 1. 2019, 9:10
fmodel
Pravítka rozhodně použít, nejde jen o vazbu ale i nepřesnost šroubu.
Pokud není šroub IT1 (a to určitě není tak) to o hodně zvedne celkovou přesnost mašiny.
Jenže to funguje u mašiny bez vůle ,skus si provozovat profi mašinu s pravítkama a nemocným šroubem :wink: Asi se ti objeví hláška rozpojení osy ... pak bys musel vlízt do systému a dovolit mu tam nějakou volnější vazbu.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1559
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2019, 10:16

fmodel píše:
6. 1. 2019, 9:46
Cjuz píše:
6. 1. 2019, 9:10
fmodel
Pravítka rozhodně použít, nejde jen o vazbu ale i nepřesnost šroubu.
Pokud není šroub IT1 (a to určitě není tak) to o hodně zvedne celkovou přesnost mašiny.
Jenže to funguje u mašiny bez vůle ,skus si provozovat profi mašinu s pravítkama a nemocným šroubem :wink: Asi se ti objeví hláška rozpojení osy ... pak bys musel vlízt do systému a dovolit mu tam nějakou volnější vazbu.
Jenže o to tu nejde, šroub mít vůli nebude, jen trochu převodovka.
A jinak každý stroj má "vůli" která je daná celkovou tuhostí sestavy no a když na obrobek zatlačí nástroj tak bez pravítka se prostě celý systém "napruží" a servo na konci šroubu je v klidu, jenže s pravítkem se tato chyba vykompenzuje. Pohybujeme se sice v hodně nízkých číslech, ale právě jakmile se někdy objeví ta skutečná chyba je už opravdu potřeba chybu řešit, no a do té doby to jede skutečně přesně.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
stanik84
Příspěvky: 739
Registrován: 3. 8. 2016, 9:29

6. 1. 2019, 10:56

Vyžíhal jsi ty svařence?

Jinak poslouchej a moc pozorně Josefa. Ten má praktické zkušenosti a má jich hodně. Takových lidí je třeba si vážit.
Dawe
Příspěvky: 253
Registrován: 8. 10. 2013, 6:18

7. 1. 2019, 10:40

Mex píše:
6. 1. 2019, 12:51
No to je dost kategorické a odvážné tvrzení.
Řekl bych, že velcí kluci (takoví, co staví mašiny jako barák, u nás třeba všelijaké ty TOS a další) mají na věc jiný názor, používají klasická pravítka a ne něco zabudovaného do lineáru.
Moje tvrzeni je mozna odvazne, ale opira se o racionalni argumenty a zkusenost s tim systemem. Nejde jen o "neco zabudovaneho do lineru", ale o celkem hi-tech produkt od Bosche (Rexrothu). Hi-tech mysleno z hlediska toho konceptu a vyborneho provedeni. Principem funkce IMS-I je induktosyn, takze zadna revoluce, ale ma stejne dobre predpoklady jako ta tva "klasicka pravitka". Urcite IMS nebude idealni reseni pro vsechny aplikace, ale piseme si tu v kontextu tohoto tematu. A pro diskjutovany pripad jsem presvedceny ze lepsi alternativa k IMS neni. Z mnoha duvodu... dulezity je fakt, ze mas garantovane parametry toho mericiho retezce, pricemz u "beznych pravitek" ti to z principu dodavatel garantovat nemuze, nebot zde vchazi do hry montaz a meziprvky.
To vse s IMS odpada, jde o prime mereni. To, co fyzicky meris, je skutecna pozice voziku na railu, nevstupuji do hry geometricke rozdily pravitko/rail, vliv teplotni roztaznosti, vibrace atp. Dale je to reseni inherentne imunni proti magnetickym polim a vykazuje skvelou EMI. Diky tomu je to take dost rychla sensorika. Vyhoda pro zastavbu ktera spociva v kompaktnosti, IP68 odolnosti, vyborne teplotni odolnosti a stabilite, trivialni udrzbe ci servisu je zrejma.

Kdyby sis prolistoval parametry, tak zjistis ze opakovatelnost je +/-0.25um. Celkova chyba lepsich variant do 2 nebo 3um pokud si dobre pamatuju. A to plati pro cely system v celem pracovnim rozsahu, pres vsechny okrajove podminky. Lepsi parametry mericiho SYSTEMU tezko kde jinde za rozumne penize ziskas. Pracoval jsem s IMS-I na projektu presne zkusebni stolice pro testovani elektrickych aktuatoru. Jediny zapor, ktereho jsem si u teto technologie vedom, je ne moc vysoka maximalni rychlost. Tusim 5 m/s, ale to pro obrabeci stroj ktery je predmetem diskuze nehraje roli.
TOS S28 Žebrák
Petiosa SkyfireCNC SVM-2VMC Mini Industrial
Triosa DIY frezka
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16810
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2019, 10:47

dost casto limitujicim faktorem techto magnetickych systemu je spozdeni signalu
vetsinou je to perfektni na dig. odmerovani ale pri zavedeni jako zpetne vazby to ma prilis vysoke spozdeni a zpusobuje to potize pri ladeni PID regulatoru
jak je na tom tenhle system???
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Dawe
Příspěvky: 253
Registrován: 8. 10. 2013, 6:18

7. 1. 2019, 10:55

Nejde o magneticke ani indukcni, ale indukcnostni snimani. Existuje pokud vim vicero modelu s ruznym fyzickym rozhranim i ruznou elektrickou specifikaci. My pouzivali tusim 5V TTL variantu s rozlisenim 1um a bezelo to v closed loop na nejakych 5kHz a tomu v nasi aplikaci odpovidalo cca 50um maximalni premisteni za periodu. Jednoduchy pozicni PID s feedforwardem a antiwindup. Ale doporucuju se podivat do datasheetu, uz je par let a nejsem si ani jisty jestli to limitoval zrovna IMS.
TOS S28 Žebrák
Petiosa SkyfireCNC SVM-2VMC Mini Industrial
Triosa DIY frezka
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16810
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2019, 11:00

to je super

nektere jsou tak pomale pri zpracovani ze to pouzit nelze
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“