Koupím jakékoliv příslušenství k nástrojové brusce N1 (popřípadě k jakékoliv menši brusce) - nabídněte + cenu.
Děkuji
e-mail: modelcam@seznam.cz
Bruska N1 - příslušenství
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Člověka děsí neznámo, poznané přestává děsit...
Budu si nechat dělat trny na brusku N1. Budou kalený, broušený, cementovaný. Prostě profi práce od pána, co se tím živí celej život. Cenovka není úplně nejmenší, ale bude to udělaný pořádně.
Bude to do 2500Kč / kus . Já si jich budu nechat dělat asi 6ks, tak pokud by se někdo chtěl přidat, má čas přibližně do Vánoc, pak zadám objednávku. Lze si říci jaký chcete zakončení. Já si budu nechat dělat na kotouče průměry 15 a 20mm a pak i na fortunkový cigára.
Bude to do 2500Kč / kus . Já si jich budu nechat dělat asi 6ks, tak pokud by se někdo chtěl přidat, má čas přibližně do Vánoc, pak zadám objednávku. Lze si říci jaký chcete zakončení. Já si budu nechat dělat na kotouče průměry 15 a 20mm a pak i na fortunkový cigára.
Jen rejpnutí:Cem/kal nebyly ani orig,zase chceme být papežštější papeže..Tyhle nástavce úplně stačily z 12050( 11500.pro nevěřící . až ..700). Buďto nezlepšený anebo trošku .. Broušený samozřejmě,ale jde o to,že se to při pochodech nekroutilo a nemělo to ,,skelně tvrdý" povrch..To má mít díra ve vřeteně,ty držáky vždycky měkčí. Průměr 15 je asi trošku hovadina, spíš se dělají brusy s otv. 10/12 a taky 13. Na ně kdyžtak redukční kroužek z al nebo plastu Závit s drážkou na pojistku v podložce,nebo trn dutej se závitem na konci díry (díra broušená) a do toho vložka ve tvaru trubkovýho nejtu,kterej se stahuje šroubem skrz do toho trnu. Ten trn může mít jeden rozměr díry a vložka pak je před hlavou osazená na rozměr kotouče ( to hlavně pro ty menší rozměry)jenicek píše: ↑14. 11. 2024, 6:23 Budu si nechat dělat trny na brusku N1. Budou kalený, broušený, cementovaný. Prostě profi práce od pána, co se tím živí celej život. Cenovka není úplně nejmenší, ale bude to udělaný pořádně.
No výborně, konečně se tu rozjela diskuse. V oboru broušení na nástrojovce jsem panic, takže rád uvítám zkušenosti ostřílenejch brusičů. S tím průměrem 15mm jsem vycházel z toho, že mám některý kotoučky s dírou 15mm a menší průměr už mi přišel slabej. Je jasný, že na soustruhu si můžu snadno udělat prstýnky na větší díry kotouče. Změním tedy na 10mm.
Ohledně těch cigár, tak jich mám plnou krabici, tak jsem je chtěl využít třeba na broušení nepřístupnejch míst nebo děr. Občas jsem takhle vykutával něco dremelkou a z ruky to bylo oskákaný.
S tou úpravou povrchu máš vlastně pravdu, to ještě prodiskutuju s chlapíkem co to bude dělat.
Když už jsme u tý diskuse, máš nápad jak jednoduše udělat ten trn na ER kleštiny?
Můj elektrikářskej nápad byl, že by se udělal trn s dírou, koupil bych ER sklíčídlo s rovnou stopkou a zalisoval ho do trnu. Je to blbost nebo to bude fungovat?
Ohledně těch cigár, tak jich mám plnou krabici, tak jsem je chtěl využít třeba na broušení nepřístupnejch míst nebo děr. Občas jsem takhle vykutával něco dremelkou a z ruky to bylo oskákaný.
S tou úpravou povrchu máš vlastně pravdu, to ještě prodiskutuju s chlapíkem co to bude dělat.
Když už jsme u tý diskuse, máš nápad jak jednoduše udělat ten trn na ER kleštiny?
Můj elektrikářskej nápad byl, že by se udělal trn s dírou, koupil bych ER sklíčídlo s rovnou stopkou a zalisoval ho do trnu. Je to blbost nebo to bude fungovat?

-
Ahoj,
novovyrábané tŕne na N1 mám, sú z 15142QT bez ďalšieho tepelného spracovania, brúsené a fungujú bez problémov. S tými cigárkami vidím problém v tom, že N1 má maximálne 4800 ot/ min a to ti pri 20 mm kotúči vychádza obvodová rýchlosť 5 m/s. Pri takej rýchlosti ti to moc brúsiť nebude, skôr páliť a drať kotúčik. Možno novšie brúsne materiály ( napr. 5SG) by aj pri takejto obvodovej rýchlosti nejak brúsili, ale žiadna hitparáda to nebude. S ER klieštinovým upínačom tvoj nápad fungovať bude, nemusíš to tam ani lisovať odkedy vymysleli Loctite (je to o dosť viac "home friendly"). Akurát býva problém s tým, že činske ER predlžováky bývajú šmajdavé a klieštiny často tiež, hlavne tie malé ER11 a ER16. Zrejme ideálne by bolo na hotovom tŕni prebrúsiť ER dutinu aby bežala.
Tie originálne tŕne sú tenšie a hrubšie, logiku to má, keďže na väčší priemer tŕňa ide aj väčší kotúč tak aby to malo nejakú pevnosť pri tom veľkom vyložení. Naviac ak budeš mať iba tenké tŕne na 10 mm, budeš potrebovať všade príložky a tie by mali byť tiež presné aby ti to nešmajdalo. To prd čo ušetríš na materiále ak dáš spraviť iba tenké tŕne preplatíš na tých príložkách. Aj tak keď tam raz dáš kotúč, už ho nebudeš dávať dole.
novovyrábané tŕne na N1 mám, sú z 15142QT bez ďalšieho tepelného spracovania, brúsené a fungujú bez problémov. S tými cigárkami vidím problém v tom, že N1 má maximálne 4800 ot/ min a to ti pri 20 mm kotúči vychádza obvodová rýchlosť 5 m/s. Pri takej rýchlosti ti to moc brúsiť nebude, skôr páliť a drať kotúčik. Možno novšie brúsne materiály ( napr. 5SG) by aj pri takejto obvodovej rýchlosti nejak brúsili, ale žiadna hitparáda to nebude. S ER klieštinovým upínačom tvoj nápad fungovať bude, nemusíš to tam ani lisovať odkedy vymysleli Loctite (je to o dosť viac "home friendly"). Akurát býva problém s tým, že činske ER predlžováky bývajú šmajdavé a klieštiny často tiež, hlavne tie malé ER11 a ER16. Zrejme ideálne by bolo na hotovom tŕni prebrúsiť ER dutinu aby bežala.
Tie originálne tŕne sú tenšie a hrubšie, logiku to má, keďže na väčší priemer tŕňa ide aj väčší kotúč tak aby to malo nejakú pevnosť pri tom veľkom vyložení. Naviac ak budeš mať iba tenké tŕne na 10 mm, budeš potrebovať všade príložky a tie by mali byť tiež presné aby ti to nešmajdalo. To prd čo ušetríš na materiále ak dáš spraviť iba tenké tŕne preplatíš na tých príložkách. Aj tak keď tam raz dáš kotúč, už ho nebudeš dávať dole.
Naposledy upravil(a) zverodoktor dne 19. 11. 2024, 3:55, celkem upraveno 1 x.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Existovala taková zelená pomůcka přímo od Zbrojovky /samo to jde snadno spočítat/. Na výpočet otáček brusného IB vřetena podle průměru brusného kotouče. Na 2 mm díru asi tak 160 tisíc otáček při řezné rychlosti 35 m/s.
Na Hipo máš popis vřeten a použití max. průměru kotouče.
Na Hipo máš popis vřeten a použití max. průměru kotouče.
Jednoduše ho vysoustružíš. Obrobíš dutinu 8° a závit nahotovo. Na kraji dutiny si udělej malinké sražení 60° // na hrot //.
Pak to celé vysuneš o celkovou délku trnu a podepřeš hrotem. No a stočíš ten zbytek nahotovo // můžeš na kuželu nechat 0,1 //. Před upíchnutím si na konci // nevím jestli je tam závit // uděláš sražení 60° na obrácený hrot // kornout //.
Brousit je to zbytečné pokud umíš soustružit. Kdyby se ti nevedlo máš na obou koncích centráže pro broušení.
Materiál bych se přikláněl 15142 QT , nebo 12050, 11600 ...
Cementovat kalit v žádném případě, nitridace je spíše pro parádu. Zušlechtění ti to prohne a budeš to muset mít s přídavkem a brousit.
Nemyslel jsem to tak,že trn bude mít prům. 10mm-trn musí mít takovej průměr,aby do něj mohla vlézt vložka s čepem 10mm,dál pak v sobě bude mít závit,cca M5 na konci osazení na větší průměr ,aby tam nemusel dávat podložku.. Ad podložky a vložky- samozřejmě trn musí běžet,takže obrousit. Ty podložky a vymezovací kroužky normálně stačí hliníkový (dural) točený na jedno upnutí. A naprosto souhlasím,ideálně je mít na každej kotouč extra trn.Jenomže, pokud to sám nědělá v režiji,tak to bude nezaplatitelný.. Materiál 15 bez další úpravy bude ok.zverodoktor píše: ↑19. 11. 2024, 7:31
-
Jasné, ja som pochopil že to nemyslíš tak, že tŕne majú byť jak cigárka. S tým priemerom som narážal na fakt, že tie originálne tŕne sú tiež v 2 vonkajších priemeroch 25 a 32 mm.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel