Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
QNX
Příspěvky: 2832
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

27. 7. 2018, 1:38

atlan: Co se týká času, tak vzhledem k tomu, že si žiju ve vlastní časoprostorové bublině, tak to nebude až tak žhavé. Jestli se k tomu dostaneš za pár měsíců, nebo za rok, to je stále v pohodě. Spíš jde o to, jestli se k tomu vůbec někdy dostaneš. Osadit si DPS, pořešit relé, nahrát program do arduina (udělat v něm drobné úpravy pro vlastní potřebu), to si klidně udělám sám. Jen se mi nechce navrhovat vlastní DPS a psát vlastní program. Proto jsem se ptal, jestli budou DPS a asi ještě důležitější otázka je, jestli uvolníš program. Zatím si vystačím s regulátorem založeným na TDA, takže na to nespěchám.
atlan
Příspěvky: 1645
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

27. 7. 2018, 2:07

O uvolneni programu sa neuvazuje, res neviem ci by to bolo potom fer ak si to niekto kupi, a zaplati (zase nebude to nejaka velka palka ale aj tak)
A potom to niekto dostane zadarmo.
Hlavne mi ide o to aby stym niemto nezacal podnikat.
QNX
Příspěvky: 2832
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

27. 7. 2018, 3:46

atlan: Tak já se sem jednou za rok mrknu, jestli se něco změnilo :-)
atlan
Příspěvky: 1645
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

27. 7. 2018, 4:50

Niekedy treba nechat program ulezat, lebo pre stromi nevidno les.
Som nad tym dnes uvazoval, akurat nemam zdrojaky po ruke.
Tak ze skusim sa na to vecer pozriet,ci som na nieco prisiel.
butan
Příspěvky: 11
Registrován: 27. 7. 2018, 12:29

30. 9. 2018, 9:27

Zdravím konferenci. Jsem tu nový, tak mně netepejte pokud se tu můj dotaz u řešil, ale tohle téma je tak dlouhé, že jsem ho celé nečetl. Získal jsem rozbitou pračku AEG s 3-fázovým asynchroním motorem. Jen pro zařazení na časové lince technologie praní, ty nejnovější mají BDLC motor, kde rotorem je přímo buben. U motoru je v pračce modul invertoru něco takového:
https://www.kupaoprav.cz/?sekce=kategor ... 325277083+
Invertor se ovládá nějakou sběrnicí, má pasivní PFC.
Zkoušel někdo použít takový motor (včetně invertoru) na pohon strojů? Je ten invertor vektorový? A jakým protokolem se řídí?
A výhoda tohoto řešení- Dostupnost sběrný dvůr :P Podobně jako u sériového motoru.
Lubor
Naposledy upravil(a) butan dne 30. 9. 2018, 9:55, celkem upraveno 5 x.
ves178
Příspěvky: 338
Registrován: 25. 3. 2016, 8:23
Bydliště: Tichá okr NJ

28. 11. 2018, 6:42

Zdravím pánové,
Chci si postavit pár regulátorů pračkových motorů s TDA1085. vím že se to tady řešilo ale nějak to nemůžu najít, moc obsáhlé vlákno.
Je tady někde odladěné funkční a otestované zapojení, něco co stačí jen postavit a jedem. Nechce se mi nic ladit, asi jsem moc zlenivěl :D :D

Díky
WEILER LZ280, FNA22
Mex
Příspěvky: 5041
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

28. 11. 2018, 2:16

ves178 píše:
28. 11. 2018, 6:42
... asi jsem moc zlenivěl ...
My taky.
atlan
Příspěvky: 1645
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

5. 1. 2019, 12:19

Obrázek
Tak neviem, namotoval som 100imp encoder. Je to jednoduchsie riesenie.
Tak uvidime co to spravi.
atlan
Příspěvky: 1645
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

5. 1. 2019, 8:03

Tak odpalil som 100v zdroj, za lenivost sa plati. Objednal som aspon konecne jadra na vystupnu tlmivku nech nedostavaju zahul tranzistory a kondiky.
Tak ze som presiel na testovanie pri sietovom napati. No chova sa to inac proste.
Testovane otacky 200 az 12000. Pri tych 200 uz ma spatna vazba co robit aby to udrziavala v chode.
100imp enkoder som sa rozhodol pouzit pre jeho dostupnost a jednoduchu montaz, na vrtacke mam zbastleny opto koder.
Tento cinsky ma vraj max 5000ot. V podstate je tam tercik s ciarkami. Loziska to vydrzia, otazka je co spravi odstrediva sila stym tercikom.
12tis otacok to chvilku vydrzalo no.

Prerobil som vystup pre ovladaie chladiaceho ventilatora. Ma rezimy: on - zapne sa pri rozbehu motora vrtacy a ostane bežať kym je elektronika pod napatim. On run - zapne ventilator ked bezi motor. Time - ventilator bezi pocas chodu motora a po jeho vypnuti, ventilator ostane bezat este nastaveny cas v sekundach max 250s.

Problem je ze to nemam ako skusat. Myslim tym zatazit motor aby som zistil ako sa to chova v reale.

Este rozmyslam nad tym ako vyriesit rozsah otacok. Najednoduchsie je okresat rozsah. Aby bolo na vyber: 200-12000; 200-6000;200-3000;200-1500.

N3jake napady?
atlan
Příspěvky: 1645
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

12. 1. 2019, 2:50

Tak nikto nic, nevadi. Doplnam program aby slo pouzit dalsi displej. 0.96 alebo 1.3 palca.

Pribudla volba max otacok.
A nastavenie zobrazenych otacok v zavislosti pouziteho prevodoveho pomeru. Ale to je take kompromisne. Pomer je mozne menit od 5:1 az po 1:5. Ale kto vie ake presne to nieje. Ked nieje pekne cele cislo x.
Cislo x pre vypocet je mozne nastavit v rozmedzi 1 az 100.

Ake cislo sa ma nastavit sa vypocita zo vzorca otacky vretena/otacky motora*50=x

Otacky vretena 6000, otacky motora 12000. Uvazovany prevodovy pomer 2:1 do pomala.
Po dosadeni do vzorca 0.5*50=25.

Res nasobit alebo delit cislo 50 prevodovym pomerom.

V menu treba nastavit cislo 25.

Nechcem zatazovat slucku vypočítami. Preto nieje vzdy cele cislo ale niekedy desatine, tak treba zaukruhlit na najblizie cele cislo.

Pouzity encoder:
€ 10,89 44%OFF | CNIKESIN Photoelectric Rotary Encoder 100 Pulse AB Phase 5-24V Coupling NPN output
https://s.click.aliexpress.com/e/bdJIcFdW
atlan
Příspěvky: 1645
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

15. 1. 2019, 11:41


Jedno video motor cca 100ot

A nejake fotky. Mensi displej modry 0.96 vecsi 1.3" biely. Vyrabaju sa v bielej a modrej farbe.
Obrázek

Obrázek

Na fotke displej ak je zle zvoleny tj 0.96 namiesto 1.3 treba zme it v menu na spravny.
Obrázek

Displej 0.96
Obrázek

Nejake nove veci v menu
Obrázek

Zhrnutie nastavenia displeja
Obrázek

Bezpecnost na 1 mieste :D
Obrázek

Displej 1.3"
Obrázek


Doplnenie c2 100n na displej 1.3" lebo mrzol...
Cinan asi setril.
Obrázek
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5121
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

15. 1. 2019, 12:15

ahoj parádní , Na který pin je připojen ten kondik c2 ? taky mám problém že mi občas zamrzne i2c
Uživatelský avatar
Pavka
Příspěvky: 919
Registrován: 10. 3. 2008, 8:40
Bydliště: Ronov

15. 1. 2019, 12:18

A jaký ten motor má kroutící moment při těch 100ot./min?
atlan
Příspěvky: 1645
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

15. 1. 2019, 2:08

Na dps je na kondik C2 miesto, ale je prazdne. Vyzera to tak ze ten kondik blokuje napajanie z stabilizatora 3.3v pre radic displeja.
Mimimalne otacky su aj tak 200ot.
Krutak to ma taky, kym nepride k obmedzeniu prudu. Co pri nejakych 4A je vemi slusny.
Uživatelský avatar
Grad
Příspěvky: 785
Registrován: 13. 7. 2014, 9:32

15. 1. 2019, 8:13

palec nahoru, ten ale tady pořád schází :D
to už se blížíme k nějaké finalizaci stavebnice?
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (motory)“