připojování / odpojování měniče

Odpovědět
packa

13. 10. 2016, 6:58

Řeším teď jak rozumně a bezpečně přepínat mezi UPS- která je nabíjena ze solaru a sítí a to tak že regulátor má nastavitelný výstup podle stavu nabití baterek , Tím chci ovládat stykače.
Když budou baterky nabity tak chci jet z baterii a až se vybijí tak přepnout na síť .
Myslel jsem že bych tam dal dva stykače kde se budou ovládat společně a budou mít vždy zapojeny kontakty vzájemně do serie kdyby jeden stykač zůstal přilepený .
Když bude stykač pod proudem tak se pojede z baterek , když stykač vypne tak se připojí přez rozpínací kontakty síť .
Nebo myslíte že je to zbytečné a mám dát jen jeden stykač?
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2016, 7:50

Pokud to je 230V a jedná se relativně malý výkon (2kW) použil bych možná bistabilní relé.
Pak to nebude žrát ani topit během klidového režimu (ale třeba je to zbytečné).
Přepínal bych to impulzem ze stavu baterek - nabito zapnout - vybito vypnout

Stykač není úplně vhodný pokud jím nepoteče moc velký výkon.
Dost často se setkávám s chybou stykače který je třeba na 4kw a je na něj zapojen motor 180W. Na kontakty se nalepí prach a kdoví co, kontakty neteče proud a časem selže jedna fáze. (za 10let už cca 5 případů :) )
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
packa

13. 10. 2016, 8:39

ok to zní rozumně ,
ještě mě napadlo že bych jen odpojoval síť do vstupu UPS - v ten moment najede sama na baterky, jenže když pojede ze sítě tak bude dobíjet baterky a to nepotřebuju.
mrknu po schematu jestly pujde nabíjení odstranit
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“