dispenser

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Odpovědět
lubos
Sponzor fora

4. 12. 2016, 7:08

Neměl by někdo na prodej dispenzer?
něco takového
http://archivujem.cz/davkovac-pajeci-pa ... ser/226791" onclick="window.open(this.href);return false;
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Mex

4. 12. 2016, 8:14

Pokud ho neseženeš, tak si to můžeš za cca 1/4 ceny postavit.
Celý ten zázrak se skládá z redukčního ventilu, pneumatického ventilu a jednoduché elektroniky pro generování pulsu nastavitelné délky.
V lepších pak je ještě Venturiho trubice pro vytvořeni podtlaku pro zpětné nasátí pasty do stříkačky, ale není to nutné a uživatelé to myslím moc často nepoužívají, protože tam pořád valí vzduch a dělá to randál.

Redukčák případně nepotřebuješ, použiješ nastavení tlaku na kompresoru.
Pneumatický ventil se dá koupit celkem levně.
Elektroniku spíchneš na univerzálce.
Pro připojení na stříkačku můžeš koupit hotový set, nebo to celkem snadno vytočíš na soustruhu a přidáš kousek ohnutého plechu.

Nevím, jaké máš s dávkováním pasty zkušenosti. Hlavní je vychytat pastu a jehly, pro začátek se to dá snadno dávkovat rukou.

Jestli píšu něco, co dávno znáš a používáš, tak se omlouvám.

P.S. Neříkej to RaSovi, on by si zase ze mě dělal srandu, že navrhuju vyrábět něco, co se dá koupit hotové.
RaS

4. 12. 2016, 8:33

pokud to vyrobíš za čtrtinu tak to má smysl.. dělám si srandu z těch co vyráběj z matroše najitýho na šroťáku hodinu šroubek , kterej se dá za 20ku všude koupit..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

4. 12. 2016, 9:22

Sice jsem nikdy šroubek, kterej se dá za 20ku všude koupit, z matroše najitýho na šroťáku hodinu nevyráběl, ale tak nějak cítim, že do týdle kategorie spadám, takže se jako potrefená husa ozvu. Smyslem takto nesmyslné činnosti může být, že tě to baví a/nebo že si při tom potrénuješ či osvojíš nějakou novou dovednost, která se ti bude v budoucnu hodit u něčeho, co už za dvacku nekoupíš :) Určitě sis tim prošel taky, jinak bys nic neuměl.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
lubos
Sponzor fora

4. 12. 2016, 9:38

Ono mi jde o čas kterého mám docela málo a rád jej věnuju výrobě jiných věcí které jsou bud výzva nebo něco nového. Tohle sposkládat nevyžaduje skoro žádné umění jen ten čas.
Takže pokud bych koupil hotovou věc v krabici za třeba 1500stovek ušetří mi to čas který můžu věnovat něčemu plodnějšímu.
Chci to na dávkování lepidla. Bude tam muset být i ohřívání lepidla protože v dílně mám v zimě 15°C a to lepidlo pak neteče. Takže tam nandám arduino které bude rovnou řídit pozici toho dávkovače ( 2 osy plus jedna rotační). Takže práce na tom bude i tak docela dost. Na ty dávkovače už jsem koukal v tme, dokonce mají i trysku 90° s docela velkým průměrem což je přesně to co potřebuju.
IQ156
RaS

4. 12. 2016, 10:09

Thomeeque píše:Sice jsem nikdy šroubek, kterej se dá za 20ku všude koupit, z matroše najitýho na šroťáku hodinu nevyráběl, ale tak nějak cítim, že do týdle kategorie spadám, takže se jako potrefená husa ozvu. Smyslem takto nesmyslné činnosti může být, že tě to baví a/nebo že si při tom potrénuješ či osvojíš nějakou novou dovednost, která se ti bude v budoucnu hodit u něčeho, co už za dvacku nekoupíš :) Určitě sis tim prošel taky, jinak bys nic neuměl.
ale husičko vždyť my jsme rádi že tvoříš a dáváš to sem :D o čem by se tady pak debatovalo? nebyla by tu nuda?.. kdyby tady bylo všechno stylem :zaměstnavatel mi koupil novou Mori Seiky.. za kolik to je obchodní tajemství, co na ní dělám ukázat nemůžu, pro cizí neděláme to jen tak aby jste byli nasraní... :D a v té nudě by jsme nemohli nasírat další skupinku, která přistupuje se svým velkolepým problémem "jak nastavit generování pulzu v machu" a dostane jako odpověď snůšku keců a neschopnosti,že neumí číst a on zase oponuje, že je to tady nepřehledné atd pořád dokola.. to je život..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Mex

4. 12. 2016, 10:45

lubos píše:Takže pokud bych koupil hotovou věc v krabici za třeba 1500stovek ušetří mi to čas který můžu věnovat něčemu plodnějšímu.
Jasně, pokud to koupíš za 1500 Kč, tak to bude slušná cena. To se za to hodí dát.
Teď už jenom sehnat někoho, kdo Ti to za ty prachy prodá, že.
Mex

6. 12. 2016, 1:55

Sorry, že píšu i když dispenser nenabízím.

Jak máš prosím vymyšleno to nahřívání lepidla? Chceš ohřívat celou stříkačku nebo jenom špičku?
Už jsem se mockrát zamýšlel jak udělat ohřev špičky pro dávkování pájecí pasty (a vždycky jsem to odložil až na "potom"). Ohřívat to celé nechci, aby z pasty zbytečně nelezl flux. Ale nemám moc představu jak udělat vyhřívanou špičku (včetně jehly) tak, aby se to dalo snadno sundávat a současně to při dávkování nezavazelo.
U Tebe to asi bude snažší, psal jsi o tlusté jehle, takže průtok bude asi velký a zřejmě bude stačit ohřát jenom tubu. Ale já musím zahřát i jehlu, protože dávkované množství je v pikolitrech, takže to ta pasta průchodem nezahřeje. Nakonec bude snad nejsnažší udělat nepřímý ohřev, tedy třeba namířit na to nějaký směrový infrazářič, a tubu přitom zabalit do nějakého izolantu.
picom

6. 12. 2016, 3:34

Pokud pasta není prošlá a použiješ kónickou jehlu tak nic nahřívat nemusíš .
lubos
Sponzor fora

6. 12. 2016, 3:42

Vůbec nevadí, je to k tématu tak co by ne.
Zatím to mám vymyšleno tak že se bude zahřívat celá stříkačka. Udělám duralové tělo do kterého zapadne. V duralovém těle bude vyhřívaní a senzor teploty. Ono nepotřebuju nic moc extra cca 25°C aby to teklo. V létě to nebude potřeba vůbec. Tak uvidím jak to tou tryskou projde, je to husté asi jako med.
Každopádně jsem sehnal od Picoma za 1500 stovek takže vyřešeno.
IQ156
Mex

6. 12. 2016, 3:46

picom píše:Pokud pasta není prošlá a použiješ kónickou jehlu tak nic nahřívat nemusíš .
Ano i ne.
Ty plastové kónické dávkovací jehly jsou sice v tomhle lepší, ale zázrak to taky není. Je-li pasta díky nízké teplotě hustší, tak i tady občas dojde k vytlačení fluxu z pasty, přičemž jehla pak zůstane ucpaná skoro suchým kovem.
Navíc jsou tu jehly rozměrné a macaté. Při CNC dávkování (kdy je dispenser kolmo k desce) to vadit nemusí. Ale při ručním dávkování pod lupou většinou musí být dispenser dost zešikma (mezi lupom a deskou není moc místa), a pak se s tím blbě dělá.
Mluvím samozřejmě o jehlách s vnitřním průměrem kolem 0.3mm, ne o nějakých kanónech 0.5-0.8mm.
Drobnou roli hraje i cena, kdy plastové jehly něco stojí, kdežto běžné jehly jsou v řádu desetníků (používám běžné medicínské jehly, které zkracuju na minimum).

Dodatečně dopsáno: blahopřeji, 1500 Kč je velmi slušná cena. Obzvlášť je-li to model s podtlakem.

A ještě jeden edit: teď jsem se teprve podíval pořádně na tu cenu. Tak za 150 000 to zas tak dobrý kup není. ;-)
lubos píše:Každopádně jsem sehnal od Picoma za 1500 stovek takže vyřešeno.
Naposledy upravil(a) Mex dne 6. 12. 2016, 3:50, celkem upraveno 1 x.
lubos
Sponzor fora

6. 12. 2016, 3:49

To moje lepidlo je pri 15°C tuhé asi jako žvejke tady absolutně nepoužitelné a stříkačkou ( běžnou nevytlačitelné). Takže tak jako tam musím zahřívat.
Foto dodám :-)
IQ156
lubos
Sponzor fora

6. 12. 2016, 7:28

Tak jsem získal toto.
Přílohy
IMG_20161206_165234.jpg
IMG_20161206_165245.jpg