Mach3 / EMC2

gnat
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2009, 11:09

Má tu někdo zkušenost s oběma SW a je schopen říct, který je vhodnější na řízení frézky ? Chtěl bych si ušetřit trochu času s objevováním Cimrmanových slepých uliček. Dle toho, co jsem zatím četl zde na foru, tak se Linux jeví být vhodnějším systémem na řízení CNC stroje. Cena za licenci Mach3 mě v ceně ostatních komponent zas tak moc netrápí.
k

25. 2. 2009, 5:42

citajte diskusie o oboch systemoch .. zatial som o EMC nikde nestretol zmienku ze by stracal krok (samozrejme na spolahlivej elektronike) zatial co o machu som take veci cital az az. Naopak aby som neuprednostnoval ;) EMC vdaka prudkemu vyvoju obcas ma niekde zasadne chyby .. ktore sa ale obratom odsranuju.. staci citat CVS-log EMC-cka.

Nie je nad vlastnu skusenost. Stiahnut live CD s EMC odskusat a potom skusit macha .. (na nete najdete aj plne funkncu verziu bez licencie .. :-) ale samozrejme .. to nie je uz take fer ;)) na skusanie mozete pouzit aj nejake demo a ked sa vam to bdue pacit kupite si licenciu).

Mne osobne nevyhovuje mach prave z dovodu, ze si do neho nemozem nic dopisat .. kym EMC je plne otvoreny kod a nie je problem si dopisat vlastne casti ci uz na vizualizaciu alebo aj komplexne riadiace komponenty.

Este jedna vec .. EMC nespajajte s linuxom. V sucastnosti EMC na klasickom linuxe nie je shopny behu .. (co sa moze casom zmenit nakolko dnesne jadro uz podporuje celkom presne casovanie pomocou hrtimers resp. posix timerov). EMC pozaduje realtime rozsirenie jadra linuxu (je ich dnes niekolko a kazde je ine, EMC ma vlasten API na dve rozsirenia takze je jedno ktore pouzijete) a to je popravde povedane daleko od rozumnej implementacie (a hlavne bezpecnej). to vas ale pri riadeni stroja nebude az tak zaujimat.

Horny odsek je ale pre ludi co neplanuju hlboko do EMC zasahovat podstatny. Kto ma strach z linuxu .. nech s a diva na EMC ako samostatny riadiaci system pre svoj stroj a vstup EMC nech pripravuje nadalej na WIN hoci na inom stroji.
Pupik
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2009, 7:11

Resil jsem Mach3 dlouhe ctyri mesice! Koupil jsem i licenci, take GRex (HW controler G100), menil jsem kompy, programoval jsem opravne pluginy. Vlastnosti CNC systemu mam s cim porovnat (mam i profi CNCs a 30 let obrabeci praxe ) Bojoval jsem za nej dlouho jako lev :) (windows jsou mi blizsi nez Linux), ale bohuzel jsem nezvitezil a vzdal jsem to.
Mach je sice "Sexi", ale v systemove vrstve ma spoustu vaznych chyb(soft limits, kolecko, interpretace G-kodu, nedodrzeni parametru v rampe, atd...), ktere nemohu polknout, protoze je mi lito polamanych drahych nastroju a mnozstvi zniceneho materialu.
Pro toho kdo napr. potrebuje obrabet formy (dlouhodoby proces 5 a vice hodin) je Mach s krokovymi motory dle meho nazoru nepouzitelnym hazardem s casem a materialem. Ten kdo frezuje z preklizky nejake sablonky ci jednoduche (levne) dily na vlastni modely, ten se urcite dokaze s Machem spokojit.
Samozrejme, ze filozofie Windows je hlavni pricinou nejvetsiho problemu Machu, vypadku casovani kroku. To Mach, ale bouzel neomlouva.
Take velmi pomuze snizeny narok na krokovani (<20kHz), ale pak je ze stroje s krokovymi motory trolejbus. Vibrator s hromadou rezonancnich kmitoctu. Take radu problemu resi serva, ale to je na dlouhe povidani.
Proste jsem se chystal koupit HW system, ale jeste pred nakupem jsem vypalil Live CD s EMC a strcil jej do PC.
Od te doby obrabim presne podle svych predstav a praxticky bez pripominek. Neni vec, ktera by mi v EMC zivotne vadila. Uzivatelske rozhrani je proti Machu hodne chude, ale prakticky toho clovek moc nepotrebuje. Vetsina profi CNC stroju nemaji ani grafiku a zde je brylantne chodici OpenGL obraz (3D) z moznosti otaceni pri obrabeni absolutne bez rizika vypadku kroku. Ty nejdulezitejsi veci (rychlost posuvu, rychlost vretene, jog kolecko, start, pause, stop, atd.) musi mit profesionalni obrabec stejne vytazene na ridicim panelu, jinak se nehne :)
Na "sexi" uzivatelske obrazovce v soucasne dobe makam, takze to jedine co se EMC-cku da vytknou se u mne brzy take zmeni.
Linuxu Ubuntu se nikdo bat nemusi, protoze to jsou graficke okna jako Windows a jsou delane pro "blbe"
Staci jen vypalit disk a zastrcit do botovaci CD mechaniky. Nastartovat volbou "Start bez instalace na PC" a pak az system najede do oken. V liste "menu systemu" vybrat EMC wizard pro zakladni konfiguraci sveho stroje dle HW a pak uz jen objevovat a ucit se Smile Ve chvili rozhodnuti pro EMC se pri startu vybere instalace Linuxu se zachovanim puvodnich Windows, takze se da krasne a pohodne vracet a porovnavat vyberem systemu pri startu PC.
Tip:Pokud nakonfigurujete svuj obr. stroj uz pri zkusebnim startu z CD, ulozte si configuracni adresar pod /emc2/configs/*** na USB klicenku a nebudete muset konfigurovat masinu po pevne instalaci znovu ;)
Nechci prosim, aby tento prispevek vyvolal bourlivou reakci spokojenych priznivcu Machu. Netvrdim, ze nejsou okolnosti za kterych Mach docela posloucha, ale konfigurace, ktera zajistuje spolehlivou funkci stroje s Machem je obtizna, jinak clovek nikdy nevi kdy mu hrabne v "pale" a zakopne v skoro uz hotovem obrobku.
Martin Duzi
Naposledy upravil(a) Pupik dne 25. 2. 2009, 1:56, celkem upraveno 1 x.
gnat
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2009, 1:28

Díky, přesně tohle jsem chtěl slyšet. Ty diskuse o MACHu a EMC jsem přečetl celé a získal dojem, že MACH je dobrý tak na hraní, což jste mi de-facto potvrdil. Trochu mě překvapilo, že live-cd vychází z desktopové verze ubuntu a ne ze serverové, ale potřeba RT patchů do jádra to celkem objasňuje. Pokud mají svoje jádro, tak je desktop edice jasnou volbou kvůi Xkám. Počítám s tím, že si jádro budu kompilovat přesně podle hardwaru bez modulů. Můžete doporučit z čeho vyjít (která realtime verze) ?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2009, 1:46

s machem jsem experimentoval v dobe kdy jsem zalozil toto forum
vysledky potvrzovali to co zde pise pupik
cekal jsem i na nove verze slibovane kazdym dnem lec po dvou letech nic

v te dobe jsem taky okusil nove se vyvijejici projekt EMC
casovani pulzu, modularnost, konfigurovatelnost temer snova
ale diky temer neexistenci uzivatelskeho rozhrani v te dobe jsem to povazoval za beh na dlouhou trat, psat si nejakej UI

pustil jsem se cestou ponekud drazsi ale naprosto spolehlivou
systemy na hardwarove bazi
tj. jednocip/hradlove pole nebo dsp ktere generuje signaly pro pohony
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pupik
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2009, 2:43

to gnat: Vidim, ze se orientujes v Linu lepe nez ja, takze to pro tebe by to mela byt hracka. Po instalaci a pripojeni PC na net si Linux vyzada upgrade vetsiny komponent vcetne RTA jadra a ja se tomu nebranil. Mozna, ze pokud bych vystrilel vse co neni potrebne a zkompilovalo by se jadro na miru odlehcil by se jeste compik a vykon EMC-cka by byl jeste vetsi. Kolega ktery je v Linu zbehlejsi mi uz nabizel spolupraci a moznost prekompilovat jadro. Tak uvidime. Podarilo se mi rozjed uspesne EMC i jako server a clienta jsem spustil jako druhy stroj na siti. V teto variante se vyskytly male chybicky, ale v podstate vse potrebne fungovalo bez probs. Bohuzel v soucasne dobe neni klient pod MS Windows, coz by mi resilo pozadavek teto configurace, takze jsem se vratil pouze k jedno-deskove variante.
V soucasne dobe mi jede EMC na dvou praktickych aplikacich.

Prvni je portalova frezka na procesoru 800MHz (stary MB ani nevim znacku) maximalni krokovaci kmitocet 33kHz velikost kroku 0.005 srouby 4mm stoupani 5 mikrokroku spolehliva rychlost 6m/min (max 9.9m).
Druha aplikace je frezka BF20L MB mATX D945GCLF2 proc Atom 330 1.6GHz maximalni kr. kmitocet 50kHz velikost kroku 0.0025 srouby 5mm stoupani 10 mikrokroku. Max. rychlost posuvu na strojich je daleko vetsi ale 6m pri realnych rozmerech stroju pri akceleraci 1-1.5m/ss je az az.
Pri testech mi spolehlive jezdilo BF-ko az 12m/min (0.005 krok), ale prakticky s prihlednutim na rybiny (s vlastnim el. domazavanim) vyuzivam pouze 6m. Dokonce jsme v testech bez zatizeni stolu (sverak, 4-osa) jezdili i 16m/min (kamaradi jsou mi svedky :) )
Omezujici faktor je zde pouzity KM (2.2N) ktery je jiz v rybinovem provedeni slaby (pouzivam navic predepnute srouby)

K obrabeni pouzivam aktualni CVS verzi (2.3) (zatim me nic neprijemneho neprekvapilo) a snazim se prizpusobit si uzivatelske GUI Axis svym potrebam (jazyk C, C++, Python a TCL ).

to robocop: Taky to trosku znam, jeste nedavno jsem se "zoufale" snazil naprogramovat jinak nepouzitelneho GRexe s Machem v prostredi pro Xillinx (FPGA) a Rabbit procesor (C++), ktere jsou v G100 obsazeny.
Beh na hodne, hodne dlouhou trat :)
Chvala bohu za EMC, :) ale nelituju, byla to zajimava skola a cesta pro opravdove fandy ridicich systemu. Ja jsem spise fanda obrabeni a technologii, takze jsem to s ulevou vzdal pri obeveni schopnosti EMC-cka. Dnes se spise snazim nastudovat a pozmenit velmi slusne napsane jadro EMC (pouze HAL vrstvy, GUI) Skoda, ze Linux znam jen tak kratce.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2009, 3:00

Hezkyy ste to poplivali :D

Ja se mohu jen pridat a podle mne stacilo pouze rict ze Mach ve velmi hoby.
A jeste se za nej plati. Takze kdyz to shrneme tak lide plati za to ze naleteli GATESOVI.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
sysel
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2009, 3:09

Radek-B píše:Hezkyy ste to poplivali :D

Ja se mohu jen pridat a podle mne stacilo pouze rict ze Mach ve velmi hoby.
A jeste se za nej plati. Takze kdyz to shrneme tak lide plati za to ze naleteli GATESOVI.

RADEK
Ty nevíš že za chyby se musí platit? :D
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
gnat
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2009, 3:15

Pupik píše:... Bohuzel v soucasne dobe neni klient pod MS Windows, coz by mi resilo pozadavek teto configurace, takze jsem se vratil pouze k jedno-deskove variante ...
Myslím, že principiálně by neměl být problém pustit frontend v Cygwinu. Tady je celkem dobrý step-by-step návod: http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/emcinf ... yOnWindows
Pupik
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2009, 3:43

Ja jsem spis pomyslel na tvorbu GUI pod Visual C++ primo pro MSW a nesmejte se mi ;) Otec Bill nas krmi desitky let. Jsem odchovany roky Windowsama. Linux Ubuntu se mi hned zalibil, smutne trochu je, ze obdobu Visual Studia jsem v Linu zatim nenasel, vzdy tomu neco chybi ;)
Bohuzel nejsem priznivcem prikazove radky a i kdyz nyni po treningu s EMC zacinam byt na klavesnici fakt dobry :), kresleni vetsiho mnozstvi dlgs je preci jenom vystiznejsi, rychlejsi a pohodlnejsi v dobrym IDE. Myslim si, pri vsi ucte k autorum EMC, ze s podobnym nastrojem jako VS by GUI pro EMC bylo daleko dal nez je a EMC-cko by si tim ziskalo daleko vic priznivcu. Otazka je jestli je to ucelem tohoto projektu.
Myslim ale, ze rada skvelych, velice rozsahlych a narocnych aplikaci pro MS Windows vznikla diky schopnostem MSVS.
(dnes pouzivam v Linu NetBeans, Synergy, QDeveloper s Qt4)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2009, 5:23

myslim ze to neni jediny problem proc je tam mizerne gui
spis ty programeri vlastne gui nepotrebuji tak se s tim neobtezuji

jinak by nemohlo vzniknout mnozstvi gui programu pod linux kdyz by byl problem je pod linuchem naprogramovat

viz napriklad KDE a aplikace pod nej

pred rokem jsem videl RAD nastroj kterej byl pod linux a spatne to nevypadalo
melo to temer vse

jednu dobu byli pokusy s kylixem tj. delphi pro linux
problem je ze tenhle zpusob programovani nebyl prilis propojenej s obrovskou studnici linuxovych knihoven
takze zas az tak moc toho neprinesl

emc je velmi univerzalni software
muze ridit takrka cokoli
proto moznaa neni nejake hotove gui
je to o tom ze se na konkretni masinu ma napsat konkretni gui
Pupik
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2009, 7:00

Evidentne vsem hobbistum vladne Axis, ale divne je, ze v komercnim svete jsem zaznamenal pouze Smithyho a nic vic. Mozna, ze neco jeste je, ale je to na jedne ruce spocitatelne a pritom zakladni stavebni kameny EMC maji velmi povedenou a funkcni strukturu. Urcite ma EMC mnoho koncovych aplikaci, to by melo byt tedy i pomerne dost specializovanych obrazovek pro tyto app. Ale nic, nic jsem neobjevil. Mozna, ze je to pomerne slozitou includes kombinaci, kterou je nutne do vlastniho navrhu dostat, aby se compiler chytil a nebo to vyzaduje Guru, ktery to nadatluje do MakeFilesu.
Proste co skupina autoru nepripravi v CVS-ku do stromu jako sampl, to nevznikne nezavisle v jinem koutu sveta. Tak mi to aspon pripada. Kazdopadne ja jsem se hned do odnoze prostredi pustil, zatim jen dopisovanim vlastnosti Axisu a jeste bohuzel v Pythonu a v TCL jazyku, coz trochu komplikuje rychlost meho dopisovani (trochu se s temito jazyky peru jsem dusi C-ckar). Myslim, ze budu EMC pouzivat dlouhodobe pro sve nove projekty. Opravdu tim jde ridit lecos a MB PC je dnes hardwer takrka za korunu, takze pro mne to je nejlevnejsi cesta velmi profesionalniho vysledku.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2009, 8:59

no videl jsem minimalne 2 stroje ktere bezeli dle widgetu na linuxu
hadam ze to oboji jelo na emc
ale vypadalo to i lip nez mach
k

26. 2. 2009, 6:33

gnat píše:Díky, pøesnì tohle jsem chtìl slyšet. Ty diskuse o MACHu a EMC jsem pøeèetl celé a získal dojem, že MACH je dobrý tak na hraní, což jste mi de-facto potvrdil. Trochu mì pøekvapilo, že live-cd vychází z desktopové verze ubuntu a ne ze serverové, ale potøeba RT patchù do jádra to celkem objasòuje. Pokud mají svoje jádro, tak je desktop edice jasnou volbou kvùi Xkám. Poèítám s tím, že si jádro budu kompilovat pøesnì podle hardwaru bez modulù. Mùžete doporuèit z èeho vyjít (která realtime verze) ?
Vsetko co potrebujete ku kompilovaniu vlastneho EMC vratane jadra najdete napr tuna:
http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/emcinf ... lling_EMC2
Pupak
Kontaktovat uživatele:

26. 2. 2009, 2:20

Mach3 neni rozhodne jen na hrani. Pouzivam ho vic nez dva roky a udelal jsem s nim spousty prace bez nejmensich problemu.Problem Macha jsou wokna.Pod Win2K s Mach3 nejsou nejmensi problemy,coz potvrdily nezavisle testy 7 lidi.Jde jen o to vybrat dobry HW.S prihlednutim k cene lze od nej tezko ocekavat vlastnosti systemu za statisice,ale delat z nej hracku je ponekud prehnane.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“