CNC USB MACH3 Breakout Board 3-Axis Controller 100KHz for St

obecna diskuze na tema mach3, dotazy poznatky atd...
zverodoktor
Příspěvky: 553
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

13. 1. 2019, 10:25

Aké sú rozmery stroja a nepodopretých tyčí? Tyče sa zdajú dosť tenké. Na osi y máš iba jeden vozík na tyč, aj to obyčajný. To je málo, bude ti to vaklať. Treba dva, čím ďalej od seba, v najhoršom aspoň dvojitý. Chcelo by to spevniť celý portál, takto sa bude krútiť.
Os Z si urobil s dlhým rozjazdom, ale opäť na tenučkom vedení. Skús sa oprieť rukou v rôznych smeroch do portálu a uvidíš sám ako sa to krúti. Pri tejto konštrukcii aj bez špeciálnych meradiel.
Zbytočne budeš mať guličkové skrutky a super presne frézované bloky, keď samotná konštrukcia nieje pevná.
Ten základný rám je tiež poskladaný nešťastne. Takto ako to máš by to asi dokázala byť 3D tlačiareň, ale určite nie frézka. Naviac nevhodnou konštrukciou a poddimenzovaním nepodopretých tyčí a vozíkov prichádzaš o prakticky všetky benefity z presnosti lineárneho vedenia aj guličkových skrutiek.
Popozeraj sa tu na fóre ako majú podobné konštrukcie urobené iní a oprav čo sa ešte dá.
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
Timo2019
Příspěvky: 8
Registrován: 12. 1. 2019, 6:39

14. 1. 2019, 5:34

Myslím, že výrobca myslel TB6600 4A (ako maximálny výstupný prúd). Prečo je takto označený neviem, keď ostatný výrobcovia označujú driver tochto špecifikácia ako 5A TB6600.

Na Y je po jednom vozíčku čoho som si vedomý a plánujem po maturite ešte upraviť, zatial som to riešil takto, lebo zo spodu sú tieto vozíčky spojené a je na nich umiestnena matica, čím sa zmenšila nepresnosť a to o dosť.
Na osi X sú použité 16mm lineáre dlhé 750mm, bez skrutkovice tam bolo určité vychylivanie, ale opäť so závitnicou je to stabilné a nevychyluje sa pri odpore frézi, jednoducho povedané, som si nasimuloval opretie do materiálu do stopky frézy. Začalo sa to vychylivať vo vyšej záťaži o milimeter, ale taký materiál utčite ja nebudem opracovávať.
Čo sa týka Z osi tak tam sú 8mm lineáry a so závinicou tam nieje žiadne vychýlenie ktoré by som mohol spozorovať.
Samozrejme vždy existuje možnosť že tam bude nejaká výchylka, ale to zatial nemám šancu zistit pokial nevyrieším interface.

Sám viem že konštrukcia môže byť riešená lepšie, ale je robená z odpadu ktorý som dokázal zohnať z firiem, tak nieje sa čo čudovať že tu nemám stroj podla vaších predstav. Ale je predovšetkým navrhnutá na tvorbu plošných spojov, kde bude tak malý odpor pri “gravírovaní” že sa nemá dôvod vychylovať.

O LinuxCNC som čítal, ale nikde som sa nedočítal aký interface zakúpiť, ani ako funguje, ani čo podporuje.
zverodoktor
Příspěvky: 553
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

14. 1. 2019, 7:26

Timo to vedenie je tam práve preto, aby ti portál nevisel na závitovej skrutke. Ona má robiť pohyb, nie držať to, čo vedenie neudrží. Bez ohľadu na to, že si to robil napríklad z darovaných zvyškov z firmy, mnohé veci na tvojej konštrukcii sú nevhodne navrhnuté, čo degraduje výsledok. Nejde o to, či s konštrukciou budú spokojní všetci tu na fóre, ale obávam sa, že s touto konštrukciou nebudeš spokojný najmä ty. Pri tejto konštrukcii na jednej strane megalomanskej s dĺžkou 3/4 metra a na druhej strane zhotovenej s materiálov dimenzovaných na čínsky perový ploter a navyše nevhodne poskladaných dokopy ťažko budeš vyrábať presné plošné spoje.
O driveroch TB6600 4 A ti napísal o 2 príspevky vyššie Mex. Je to fake.
Ešte raz. Pozri si iné konštrukcie trebárs tu na fóre, alebo kdekoľvek na webe a zistíš, čo všetci ostatní robia úplne ináč ako ty.

P.S: Kúp si lacný stojanček s indikátorovými hodinkami, budeš ho aj tak potrebovať na nastavovanie osí. Potom skús, ako budú destainy lietať už len pri dotyku na portál.
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
Timo2019
Příspěvky: 8
Registrován: 12. 1. 2019, 6:39

14. 1. 2019, 9:55

Skrutková tyč jednak synchronizuje posun jednej a druhej strany osi Y, nenesie hlavný odpor na lineárnom vedení ale aj tak drží vychylovanie pri páke na samotnú Z os, čo aj skrutka robí pri najdokonalejšom návrhu lineárne vedenia. V tom to nedokonalom riešení je nápor na ňu možno o niečo väčší, ale stále zanedbatelný. Určite ešte by som rád posunul skrutku na úroven lineárov čím minimalizujem pákovy efekt. Určite lepšia varianta je mať dve skrutkové tyče na jednu aj na druhú stranu a taktiež mať jednu dvojicu vozíčkov na jednej strane.

Čo sa týka osi X súhlasim s Vami, že je pre skutkovú tyč je netypické aby bola jednou z podopieracích lineárov (aj to iba pri nápore na samotnú frézu vyšom než budem využívať). Ale myslím, že lepšie by bolo lineáry vzdialiť od seba viac a možno vymeniť ich za podopreté lineárne tyče. A určite to do budúcna budem riešiť lepšie.

Na osi Z lineári držia rotačný pohyb a horizontálny pohyb, ale vertikálny drží opäť skrutková tyč, dokanca má väčší nápor ako samotná skrutka osi Y. Pri vačšom zaťažení by určite bolo lepšie mať priemer týchto lineárov aspoň 16mm ale opäť by to bolo pre mňa nepotrebné. Rozbeh je 150mm, trošku nezmyselne pre moje použitie veľa, určite by bolo lepšie znížiť výšku na bočnych hliníkoch na vozíčkoch osi Y.

Zatial sú to všetko dohady určite máte viac skúseností ako ja ale neznamená to, že automatacky bude tá konštrukcia nepoužitelná. Mám svojho konzultanta, ktorý má dlhoročnú prax v tomto obore a zatial povedal že je to dostačujúce pre moje použitie. Určite dám na Vaše rady a posnažím sa vylepšiť nedostatky.

Pre mňa je teraz prioritné vyriešiť interface, aký by ste mi odporučili tak aby fungoval ale aj tak aby som mal čo jesť najbližší mesiac.
Už mi bolo povedané že je lacnejšie postaviť pc s LPT portom. Ale chcel by som vedieť názor aj ak by som použil Mach3 interface s konektorom typu B a či by fungoval správne.

Ďakujem za Váš čas
gnat
Příspěvky: 899
Registrován: 24. 2. 2009, 9:14
Bydliště: doma
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2019, 10:46

Mex píše:
13. 1. 2019, 9:08
4A drivery s TB6600 neexistují.
Buď je to 4A a pak to není TB6600 (jenom se podobně jmenuje, aby zmátla kupující), nebo je to TB6600 a pak je to 5A.
Nechápu jak jsi na tohle přišel. Podle tvé logiky, když mám v 80W zesilovači tranzistor s maximální ztrátou 150W, tak mám automaticky zesilovač s výkonem 150W ? 5A je maximální přípustný špičkový proud toho švábu a 5A drivery s ním jsou konstrukční nesmysl. Citace z datasheetu:
Output current: IOUT = 5.0 A (absolute maximum ratings, peak)
IOUT = 4.5 A (operating range, maximal value)
A 4A trvale je tak rozumná bezpečná hranice na co by ho normální konstruktér použil.
SABLE-2015
Timo2019
Příspěvky: 8
Registrován: 12. 1. 2019, 6:39

14. 1. 2019, 11:07

Akože v skratke ja použijem 3A maximálne, To či už je označenie pravdivé alebo iba zavádzajúce či je 5A alebo 4A mi až tak nevadí ak budem pracovať tak ako má pri odberu 3A.
atlan
Příspěvky: 1528
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

15. 1. 2019, 7:05

Len to ma jednu chybu 3A to neda ani omylom.
viewtopic.php?f=106&t=19230

Plosaky hej.
No neviem kupil som laserovku a predlohu mazehlim a leptam oproti foto ceste postatne kratsie. Zase kvalita nic moc ale na testy staci.
I ak fotocesta alebo cina.

Chcel som tiez gravirovat dps ale je z toho bordel hluk a trva to strasne dlho. A v tvojom pripade to bude okusane, lebo to bude cele vybrovat, tym ze sa to kruti freza pojde do laminatu a nie do medi tak sa rychlo potupi. A niekde v strede uleti....

V kazdom pripade sjusenosti su neprenosne. Tak ze to poskladaj a uvidis.
Osobne daj na rady skusenejsich.

Len tak pohladom prevo tie profily nie su na vysku?
To Z bude mat dufam nejaku stenu zadnu spojnicu....

Ked uz nemas cas to prerabat, od stlolara vyzobron dosku co sa dava na kuchynsku linku. A podloz nou ten tvoj vytvor. Aspon sa ti nebude krutit pri prenasani.
Timo2019
Příspěvky: 8
Registrován: 12. 1. 2019, 6:39

15. 1. 2019, 10:04

Mám dva drivre naviac, prípadne ak nebudem mocť použiť silnejší motor, použijem dva slabšie, jeden z toho bude invertovaný na druhej strane skrutky. Plánujem urobiť ešte drobnejšiu úpravu, že ramená na ktorých je os X zafixujem na pevno na stôl a lineáry premiestním na hornú časť profilov na ktorých bude behať stôl, mám doma hliníkovú platňu 10mm hrubú. Tým odlahčím zbytočnú záťaž na skrutku a bude prenesaná na lineáry tak ako ma tu jeden pán upozorňoval, dúfam že to je lepšie riešenie a bude to presnejšie. Celú X os ešte o niečo zmenším, keďže mi bolo povedané, že 16mm priemer je málo na takú dĺžku.

Problém so zatupovaním frézky už mam tak trošku vyriešený, neviem či bude fungovať ale teoreticky by mohol.
Mex
Příspěvky: 4760
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 1. 2019, 4:28

gnat píše:
14. 1. 2019, 10:46
Mex píše:
13. 1. 2019, 9:08
4A drivery s TB6600 neexistují.
Buď je to 4A a pak to není TB6600 (jenom se podobně jmenuje, aby zmátla kupující), nebo je to TB6600 a pak je to 5A.
Nechápu jak jsi na tohle přišel. Podle tvé logiky, když mám v 80W zesilovači tranzistor s maximální ztrátou 150W, tak mám automaticky zesilovač s výkonem 150W ? 5A je maximální přípustný špičkový proud toho švábu a 5A drivery s ním jsou konstrukční nesmysl. Citace z datasheetu:
Output current: IOUT = 5.0 A (absolute maximum ratings, peak)
IOUT = 4.5 A (operating range, maximal value)
A 4A trvale je tak rozumná bezpečná hranice na co by ho normální konstruktér použil.
Hihi, přesvědčil jsi mě. ;-)
V ideálním světě bys měl asi pravdu.

Ale my žijeme v neideálním světě, kde hlavní továrnou světa je fabrika jménem Čína.
A tahle továrna umí vyrobit naprosto cokoli, od totálního šuntu po špičkové výrobky. Ale bohužel netrpí přehnanou poctivostí při prezentaci svých produktů. A ráda využívá hejlovství neinformovaných ale spořivých zákazníků z "bohatého západu".
No a protože vlastní chip TB6600 je poměrně dobrý, ale není nejlevnější už od výrobce, tak rádi parazitují na jeho dobré pověsti a dělají výrobky s úplně jiným chipem, které označí jako buď jako xx6600 (kde to xx jsou nějaké jiné znaky než TB), nebo napíšou, že je to "vylepšený driver, nahrazující TB6600" a podobně.
No a i na Tvém příkladu je vidět, že jim to vychází. ;-)

Zakladateli vlákna se omlouvám za příspěvek mimo téma jeho diskuse.

Abych nebyl úplně kontraproduktivní:
- použij staré PC s LPT, to asi seženeš lacino nebo zdarma
- přes LPT můžeš použít jak Mach, tak LinuxCNC, přičemž LinuxCNC zdarma, Mach legálně zdarma jen jako nepoužitelné demo
- nebo si k tomu připoj Arduino s GRBL, je to už dneska hodně dobře použitelný systém a je to za pár korun, GRBL je zdarma
zverodoktor
Příspěvky: 553
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

15. 1. 2019, 10:20

Máš pravdu, už nič nehovorím, hlavne že sám v tom máš jasno. :mrgreen:
P.S.: Kedysi dávno som tiež veril, že ak sprevodujem dostatočne motorček z elektrického vláčika, dokážem s ním rozhýbať trebárs aj buldozér. Dnes už ale viem, že to nejde... Ale vtedy by mi to nikto nevyhovoril :) .
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
Odpovědět

Zpět na „Mach3“