Easy servo vs. servo motor

Zamčeno
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18147
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2018, 6:08

zajimave v cem?
zajimave cenou?
paklize to je jedine hodnotici kriterium tak to je cesta do pekel
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
t256
Příspěvky: 1316
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

15. 10. 2018, 6:21

No, cim jinym taky by Cina dovedla zaujmout :-)
Ja to mam v planu pouzit jen na staticke polohovani, tam by snad mohlo vyhovovat.
https://m.europages.com/filestore/galle ... 2c7856.pdf
Tady je manual (mam i vic anglickou verzi)

Nebo mas tip na osvedcene serva cca 1,5kW za +- podobne penize?
Potrebuju svizne hybat osou Z o vaze nekolika stovek kg a nechtel bych aby to stalo ranec.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18147
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2018, 6:27

mam vyzkousene ty delty
vyrazne prevysuji moznostmi nastaveni, zpracovanim, rozhranim,...
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
t256
Příspěvky: 1316
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

15. 10. 2018, 6:58

Odkud konkretne je beres?
Jako treba tohle?
Rozdil v cene tam opravdu neni prilis velky.
https://www.aliexpress.com/item/New-Del ... autifyAB=0
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18147
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2018, 7:02

tohle neni ten obchodnik
je jich tam mraky co to prodavaj

vyber nejakyho kterej ma pro tebe dobry podminky

jinak ja primarne pouzivam a2e s ethercatem a absolutnima encoderama
odpada potreba koncaku referaku a oddelovacich desek
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
t256
Příspěvky: 1316
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

15. 10. 2018, 7:31

Ja si vetsinou ridici HW/SW delam sam, rizeni typu step/dir mi prijde jednoduchsi. Ale je to mozna jen moje domnenka, ethercat a zpusob rizeni po teto sbernici jsem zatim nestudoval. Co vlastne do serva po te sbernici leze? Neco na zpusob G-kodu s casovou synchronizaci?

Absolutnim encoderem myslis pravitko nebo encoder v servu?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18147
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2018, 7:59

Encoder v servu

Ze systemu tam lezou polohove nebo rychlostni prikazy presne v case synchronizovane.
Zpet leze poloha a rychlost, zatizeni, vpodstate jakykoli parametr kterym servo disponuje treba 100 000x za vterinu.
Lze ridit jakykoli parametr serva online.
Proste uplne jako na dospelem systemu ale vse opensource
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
t256
Příspěvky: 1316
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

15. 10. 2018, 8:24

Jak se resi vypadek proudu a nasledny pohyb servem o vic jak jednu otacku, pokud tam nejsou zadne referencni spinace?

Ty prikazy po ethercatu lezou ze systemu presne synchronizovane v realnem case, nebo pomoci nejakych casovych znacek a servo je pak nabufferuje a danem case provede? Ta prvni varianta musi byt prece silene narocna na ridici system. Mas nekde link na popis toho protokolu pro zminene serva na takove urovni abych podle toho byl schopen navrhnout vlastni ridici system?
Mozna by nebylo uplne marne je vyzkouset, dlouhe zimni vecery se blizi... :-)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18147
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2018, 9:13

vice o ethercatu zde:
https://www.ethercat.org/default.htm

system nenavrhuj
existuje opensource takrka dokonaly system linuxcnc
vse do posledniho radku kodu otevrene
kdyz se ti neco nebude libit upravis jen to ale 99% prace hotovo


vypadek proudu neresis, encodery maji nezavisle napajeni lithiovou baterii takze vedi vzdy o poloze (kdyz baterka slabne, daji vedet, vymenis za zapnuta a jedes dal, nebo zreferujes znova nulu kdyz to nejak posmolis, nic zavratneho)
po nahozeni pohonu si system nacte absolutni polohu z registru encoderu ktera se interne pocita z polohy v ramci jedne otacky a z citace otacek (nic co by jsi musel resit)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
t256
Příspěvky: 1316
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

15. 10. 2018, 9:40

Pokud je tam baterie tak to je jasny, dik za vysvetleni.

Ja mam vesmes specialni jednoucelove stroje, v drtive vetsine pripadu to bezi na ruznych PLC nebo vlastnim HW kde linux nedostanu. Proto jsem chtel popis toho co do tech Delta serv leze.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18147
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2018, 9:45

no tomu idealne vyhovuje linuxcnc
je to obecne prostredi ktere umoznuje temer jakoukoli aplikaci, kdyz to neridi cnc stroj tak to treba reguluje chemicky proces nebo treba ridi rodinny dum
samozrejme je to CNC orientovane ale zadne limity a meze se nekladou
az to vyzkousis pochopis o cem mluvim
zadne PLC ti uz nebude dobre

vic k ethercatu a jeho fungovani:
https://en.wikipedia.org/wiki/EtherCAT

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... p.vp9.webm
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1045
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2018, 2:25

Když tedy shrnu ten EtherCat, tak je to nejlepší a nejmodernější cesta jak komunikovat?

Stačí mi tedy obyčejný počítač s podporovanou síťovou kartou a nějakým tím software. Kablem připojím první driver, do něj další a další. Do driveru připojím koncové spínače, abych měl i nějakou jinou ochranu, nejen tu od enkodéru, a můžu přidat i referenční spínač.
Když ale budu chtít připojit cokoliv jiného, třeba základní E-stop eventuálně ovládací relé běžného vřetene a ještě třeba PWM modul, tak to pak řeším jak? To přece musím někde fyzicky zapojit. Nebo to budu mít na to samostatnou oddělovací desku? Jak tu ale připojím ke kompu? To zase musím řešit paralelní port nebo koupit SmoothyStepper? Nebo to jde všechno zapojit do některého driveru? Teoreticky kdybych stejným způsobem vyřešil i vřeteno, tedy další servo set, jen trochu větší, tak bych asi nepotřeboval žádné relé a pod., ale E-stop někde dát musím.

No a teď to hlavní. Celé to musí jet na LinuxCNC? Není nějaké řešení pro Windows? A pro amatéra, který sice umí zapojit STEP/DIR, ale to je tak vše?

Už jsem se ptal a i odpovědi byly, ale zeptám se znovu. Má smysl pro mně toto řešit, nebo si raději koupit verzi s pulsním řízením a zapojit to přes ESS a tím pádem můžu zůstat u Machu4?
Je to opravdu nějak poznat při práci? Když jsem četl některé ty příspěvky ohledně EtherCat, tak to není zas taková sranda.

Díky
t256
Příspěvky: 1316
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

15. 10. 2018, 2:41

Na cem se da vlastne linuxCNC provozovat?
Ja takovou automatizaci mam napriklad na kratickach kde bych urcite nechtel cekat az mi nabootuje PC kdyz budu chtit uriznout kus matrose. Takhle si tam hodim jednochip a pokud nezmrsim HW navrh tak je to rychle, spolehlive a bez zbytecnych kravin.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18147
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2018, 2:48

0-10V pro vreteno se da resit dvojim zpusobem
budto poridim karticku do menice aby umel ethercat, tim padem ziskam kompletni diagnostiku menice tj zobrazim zatizeni vretene na displayi ovladaciho softu atd...
nebo poridim IO modul na ethercat ktery mi poskytne prislusne svorky 0-10V
dalsi reseni pomijim ale jsou

co se tyce windows asi neni nic tak zajimaveho jako linuxcnc co by bezelo na windows
ale linuxu se nemusis branit
postavit na nem cnc je mnohdy snazsi nez na windows a to myslim pro uplneho laika

co se tyce spec. integrovaneho hardware bezi to i na beaglebone raspberry a pod.
ale u rasp. je problem s vypocetnim vykonem na gui, je tam precijenom 3D zobrazeni v realnem case
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
t256
Příspěvky: 1316
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

15. 10. 2018, 3:04

Ja vetsinou nedelam klasicke CNC stroje, zminene serva uvazuju na ruzne polohovani, posuvy matrosu na zaklade udaju ze senzoru, rucnich ovladacu, databazi objednavek apod.
K vecim typu raspberry mam v prumyslovem prostredi trochu neduveru. Kdyz se takovy pocitac da shodit bleskem z fotaku, co asi udela kdyz v rozvadeci s nim zajiskri stykac od 50kW motoru...
Zamčeno

Zpět na „krokové“