Easy servo vs. servo motor

Zamčeno
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4671
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

18. 10. 2018, 1:25

to je fakt ztráta času
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 540
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2018, 2:44

Zatím řeším teorii a tak se ptám a ptám. Chtěl jsem slyšet více argumentů než jen, že serva jsou stokrát lepší.

Vše má svoje pro a proti.

Budu stavět 5,6t mašinu tou horní tantry. Na X budou dva šrouby a povezou max 450kg. Má spolu s Z 220kg. Z má 190kg.

Osobně si myslím, že potřebuji trvalý moment min 3Nm. Serva bych volil 750W a pro Y 2x 400W. Na Z s brzdou.

Kdybych šel do EasyServa, tak beru ty ES MH 342120 a na Y by stačily 2x 8Nm.

Nejsem přesvědčený o EtheCatu, ale líbilo by se mi to. Cenu co má Robo nemám šanci nikde najít. Průběžně mám nabídky na set po Ethercat kolem 680USD. U České dektyvza obyčejné B2, tedy krokové řízení, bych dal 550Eur včetně kabelu.

Nevím, nejsem rozhodnutý.

A co řeším? Zkušenosti a z ní odvozené teorie. Takže to za to stojí i přes ty Vaše občasné připomínky. Takže děkuji všem za rady a prudící víte co😂
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4930
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2018, 3:03

Mrosconi píše:
18. 10. 2018, 2:44


Budu stavět 5,6t mašinu tou horní tantry. Na X budou dva šrouby a povezou max 450kg. Má spolu s Z 220kg. Z má 190kg.

Takže děkuji všem za rady a prudící víte co😂
myslels ,, horní gantry " Jinak co víc než popřát šťastné a veselé :D
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS
Příspěvky: 7847
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

18. 10. 2018, 4:04

věř tomu, že pokud budeš skutečně stavět 5ti tunovou mašinu a ne jen přestavovat hotovou, tak těch nějakých pár set resp tisíc dolarů v celkové ceně materiálu, obrobení atd bude kapka v moři :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16196
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2018, 5:47

mrosconi zase jsi to nepochopil
jsi vedle jak ta jedle

kdyz ti reknu ze 5 je vic jak 3 tak ty reknes dobre beru 3 protoze je to vic
na to se uz neda reagovat

snazil jsem se ti pomoct
stavis opravdu uz tezkou masinu na kterou jsou krokove motory nevhodne
dokazali jsme ti to mnoha argumenty
stejne nechapes

res si to jak chces
ale jestli prijdes s tim ze ti to blbe jezdi, rezonuje, nebo ztraci kroky tak te snad rovnou vykopnu z fora za trolovani
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5068
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

18. 10. 2018, 6:01

A kdy vám dojde že si z vás dělá prdel ?
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1477
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2018, 6:03

To je fakt, investovat spoustu peněz a času do stavby velkého stroje a pak to zabít nevhodným pohonem je škoda.

Navíc bych si rozhodnutí pohonu nechal až bude stroj v kupě.
Pak se dá pohon vyzkoušet, domluvit se z někým kdo by ti tam se servem na den zajel.
Namontovat ho, když bude nachystaná příruba je dílem okamžiku a zahýbat s mašinou prozradí mnohé.
Sice je to trochu práce a nějaké výdaje navíc, ale dává to smysl.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4671
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

18. 10. 2018, 6:22

s Mrosconim je to marný
to je ztráta času
.....
díky ale odpovídatelům, speciálně Mexovi za jeho čas
ty texty jsou užitečné pro mnoho ostatních
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex
Příspěvky: 4761
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 10. 2018, 7:31

Se zájmem jsem si po celodenním natírání střechy přečetl další pokračování ságy.
A došlo ke zvratu - už nehovoříme o rezonancích krokového motoru, ale o rezonancích systému s krokovým motorem. Takže ty předchozí různé teorie a grafy, kde moment samotného motoru padal skoro k nule, a informace jak to výrobci tají atd. byly tak trochu mimo mísu.

S tímhle souhlasím.
Ale naskýtá se otázka, proč teda stejná mašina nebude rezonovat se servy. A v podstatě se nabízí snad jediná možnost - že krokáč je "tvrdší" a servo trochu "gumovější", takže to lépe pohltí. Tedy za předpokladu, že stejná mašina s krokáči bude a se servy nebude rezonovat.

On ten rozdíl serva proti krokáči zase není tak velký. Jiná otázka je samozřejmě zpětná vazba a případné přetížení, ale tu u krokáče už taky umíme - viz EasyServo.
Oboje jsou to synchronní motory (mluvím o běžném AC servu a 3f krokáči), jen ten krokáč je "mócpólovy". Ale fyzikální omezení samozřejmě platí na oba stejně. Stejně jako u krokáče, tak i u serva jsou mezipolohy mezi póly realizovány tak, že se do jednotlivých cívek pustí proud v takovém poměru, aby to tahalo permanentní magnet rotoru přesně tam, kam chceme. U krokáče tomu říkáme mikrokrokování, u serva řízení momentu. Takže i u serva by měly být polohy, kde by měl být moment silnější, a to nejen o cogging efekt.

Až dodělám podzimní úkoly (střechu, zateplení atd.) a trochu zkrátím stack úkolů, které se mi tak kvůli tomu nahromadily, tak asi postavím nějaký tester na krokáče a serva. Už dávno jsem to plánoval, tak snad to konečně dodělám. Chce to napojený nezávislý enkodér s velkým rozlišením pro možnost přesného měření natočení, nastavitelnou brzdu pro testování momentu a nějaký systém pro kalibraci té brzdy třeba pomocí elektronické váhy.
No a samozřejmě nějaký systém pro generování polohování a k tomu vztaženého měření reálných hodnot. Možná by se to dalo sfouknout i s LinuxCNC, pak by to mohlo umět nejen DIR/STEP, ale třeba i ten EtherCAT.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16196
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2018, 7:44

rezonance krokace jsem vzdy uvazoval ve vztahu k celkove soustave
ono ani jinak to trosku pozbyva smysl, motor kupuju abych ho montoval do masiny a ne teoretizoval nad chodem na prazdno (nepredpokladal jsem ze to nekdo spatne pochopi)

servo to nema protoze je jak rikas gumovejsi
neboli chodi spojite a taky ma treba milion pulzu dokola na nekolik jednotek polu
takze na kazdy pol vychazeji nejake desetitisice zmerenych poloh

u tech easy serv je pocet pulzu casto strovnatelny s poctem celokroku dokola a navic ty easy serva se nechovaji jako by pouzivali pid regulaci ale spis nejakou verifikaci a dotazeni

doporucuju vyzkouset na masine
jestli jsem pozorne cetl, tak jsem tu asi jedinej kdo ten test provedl

a muzu spolehlive prohlasit ze na ten x set kilovej portal jsou krokace urcite nevhodny
taktak lze najit provozni podminky kdy to neztraci kroky
mimo jine ty diry jsou tam od ztrat kroku
byt to v hliniku tak je v haji nastroj za 8 litru a pravdepodobne poskozene vreteno
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
kaba2
Příspěvky: 26
Registrován: 8. 12. 2007, 9:20
Bydliště: Vyškov

18. 10. 2018, 8:04

No já nevím , ale mě jezdí nekolikatunové stroje na krokáčích a kroky se neztrácí . Ono je to o nastavení maximálních rychlostí a akcelerace stroje . Jo pokud potřebuje jezdit rychleji jak cca 4m/min tak potom serva.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4930
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2018, 8:16

kaba2 píše:
18. 10. 2018, 8:04
No já nevím , ale mě jezdí nekolikatunové stroje na krokáčích a kroky se neztrácí . Ono je to o nastavení maximálních rychlostí a akcelerace stroje . Jo pokud potřebuje jezdit rychleji jak cca 4m/min tak potom serva.
Upřimně, kdo chce umřít nudou u velké mašiny co jede 4m/min a s jakou akcelerací ?
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16196
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2018, 8:19

No pokud to ma chodit normalne jako skutecny cnc tak tam ty serva byt musi
Jinak musis nastavit volne akcelerace a koncis na 3m/min cca
Tim padem zaoblujes rohy (kvuli tem akceleracim) nebo musis u nenavazujicich vektoru zastavovat
V kazdem pripade je to otresne oproti servu ktere vyjde cenove priblizne nastejno
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 1893
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2018, 8:29

robokop píše:
18. 10. 2018, 7:44
rezonance krokace jsem vzdy uvazoval ve vztahu k celkove soustave
ono ani jinak to trosku pozbyva smysl, motor kupuju abych ho montoval do masiny a ne teoretizoval nad chodem na prazdno (nepredpokladal jsem ze to nekdo spatne pochopi)

servo to nema protoze je jak rikas gumovejsi
neboli chodi spojite a taky ma treba milion pulzu dokola na nekolik jednotek polu
takze na kazdy pol vychazeji nejake desetitisice zmerenych poloh

u tech easy serv je pocet pulzu casto strovnatelny s poctem celokroku dokola a navic ty easy serva se nechovaji jako by pouzivali pid regulaci ale spis nejakou verifikaci a dotazeni

doporucuju vyzkouset na masine
jestli jsem pozorne cetl, tak jsem tu asi jedinej kdo ten test provedl

a muzu spolehlive prohlasit ze na ten x set kilovej portal jsou krokace urcite nevhodny
taktak lze najit provozni podminky kdy to neztraci kroky
mimo jine ty diry jsou tam od ztrat kroku
byt to v hliniku tak je v haji nastroj za 8 litru a pravdepodobne poskozene vreteno
presne takto mi to jezdilo s machem, o neco lepe s linuxcnc se starym planerem
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 1893
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

18. 10. 2018, 8:29

robokop píše:
18. 10. 2018, 7:44
rezonance krokace jsem vzdy uvazoval ve vztahu k celkove soustave
ono ani jinak to trosku pozbyva smysl, motor kupuju abych ho montoval do masiny a ne teoretizoval nad chodem na prazdno (nepredpokladal jsem ze to nekdo spatne pochopi)

servo to nema protoze je jak rikas gumovejsi
neboli chodi spojite a taky ma treba milion pulzu dokola na nekolik jednotek polu
takze na kazdy pol vychazeji nejake desetitisice zmerenych poloh

u tech easy serv je pocet pulzu casto strovnatelny s poctem celokroku dokola a navic ty easy serva se nechovaji jako by pouzivali pid regulaci ale spis nejakou verifikaci a dotazeni

doporucuju vyzkouset na masine
jestli jsem pozorne cetl, tak jsem tu asi jedinej kdo ten test provedl

a muzu spolehlive prohlasit ze na ten x set kilovej portal jsou krokace urcite nevhodny
taktak lze najit provozni podminky kdy to neztraci kroky
mimo jine ty diry jsou tam od ztrat kroku
byt to v hliniku tak je v haji nastroj za 8 litru a pravdepodobne poskozene vreteno
presne takto mi to jezdilo s machem, o neco lepe s linuxcnc se starym planerem
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Zamčeno

Zpět na „krokové“