Čínské vřeteno vzduchem chlazené 3,5kW - minimální otáčky

diskuze tykajici se mechaniky a dalsich veci okolo komercnich CNC stroju
tarvisio
Příspěvky: 240
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

24. 2. 2018, 5:30

Překladatelský překlep noo :D
Hold asi mají jiné překladače v číně :lol:

Už jsem viděl víc jakových věcí.
Uživatelský avatar
grade065
Příspěvky: 725
Registrován: 9. 1. 2015, 12:45

24. 2. 2018, 5:33

Mám páčkový hodinky miluloyo :D
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
Mex
Příspěvky: 4380
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

24. 2. 2018, 5:39

grade065 píše:Mám páčkový hodinky miluloyo :D
Není to potažené silikonem a určené k měření roztažnosti ... ?
Uživatelský avatar
grade065
Příspěvky: 725
Registrován: 9. 1. 2015, 12:45

24. 2. 2018, 5:46

Ne klasický stovkový hodinky origo miluloyo asi za 6 usd nežehrám na kvalitu jsou fakt super
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
tarvisio
Příspěvky: 240
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

2. 3. 2018, 1:02

Je lepší vřeteno chlazene vzduchem, nebo vodou ?

Budeme chladit nástroj ve vřetenu olejem.
Jestli vřeteno chlazené vzduchem nasává vzduch z vrchu a fouká ho průduchy dolů na pracovní desku tak je to celkem problém, protože z toho bude nepořádek. :?:
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15790
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

2. 3. 2018, 1:05

vodni vretena maji kanalky i kolem lozisek
voda odvadi teplo mnohonasobne lepe nez vzduch

zaver si udelej sam
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
tarvisio
Příspěvky: 240
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

2. 3. 2018, 1:37

robokop píše:vodni vretena maji kanalky i kolem lozisek
voda odvadi teplo mnohonasobne lepe nez vzduch

zaver si udelej sam
Díky za radu. Asi to změním at mi tam na stroj dají vodní vřetena něco kolem 3,5 kW.
Jak to je s vodou ?
Je tam třeba malá nádržka s filtrem a čerpadlem ?
A používáte tam například destilovanou vodu nebo něco jiného ?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15790
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

2. 3. 2018, 1:46

vodu s fridexem aby to nehnilo
podle ztratoveho vykonu staci vyzarit stenou nadrzky nebo je treba radiator
radiatory a cerpadla maji pekna v prislusenstvi k tuningu PC
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
tarvisio
Příspěvky: 240
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

2. 3. 2018, 3:46

robokop píše:vodu s fridexem aby to nehnilo
podle ztratoveho vykonu staci vyzarit stenou nadrzky nebo je treba radiator
radiatory a cerpadla maji pekna v prislusenstvi k tuningu PC
Ok, díky za rady :)
tarvisio
Příspěvky: 240
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

12. 10. 2018, 8:46

Mašinka už dorazila.
Tady pár foto.

Vřetena 3,7 kW.
2x AC Serva DELTA 750 W.
2 x AC Serva DELTA osa Z - 400 W s brzdou.
Postupně si ji předělávám k obrazu svému.
IMG_20180803_160551.jpg
IMG_20180803_160614.jpg
IMG_20180803_160729.jpg
IMG_20180803_161740.jpg

Systém je 3-osý ale má osy 4, každá osa Z jde samostaně ovládat ve svislém směru, problém je v tom že čínani to vyřešily tak, že vypnou cely driver od zdroje a ovládají je to zapnuté servo.

Na frézce vrtám a přepínám jednotlivé osy Z. Cyklus trvá cca 20 sekund a kdybych vypínal a zapínal celé drivery Z tak často, určitě bych je za chvíli odrovnal.

Proto prosím o radu zda neví někdo jak přepínat signál STEP pomocí nějakého (čipu, optočlen, tranzistor, CD54HC125 ... ?? ), na každý driver jednotlivě.

Zkoušel jsem přepínat tento STEP pomocí relé desky od Arduina, funguje to, ale každé přepnutí z osy na osu způsobuje cvaknutí relé a to přičte na servu zhruba 4 kroky (0,01mm).
Čili se přepínaním mezi osami Z1 a Z2 nastává to, že se pomalu posunují dolů.

Kdyby s tímto měl někdo zkušenosti, nebo měl nějaký příklad zapojení budu rád.
Signál STEP je +5V.

Díky za radu.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15790
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2018, 8:49

nevypinej cele drivery jen jim vypinej signal enable
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
tarvisio
Příspěvky: 240
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

12. 10. 2018, 9:22

robokop píše:
12. 10. 2018, 8:49
nevypinej cele drivery jen jim vypinej signal enable
Je tam vstup do serva SERVO ON, myslím že jsem to zkoušel a vyhodilo chybu přetížení serva a motoru na servu, ktere bylo zrova odpojeno.
Pro jistotu zkusím znovu.
díky za radu.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15790
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2018, 9:49

je otazkou co se stane s kroky ktere mezitim prijima ale spravne by asi melo po znovuzapnuti jet zase relativne od nuly
ale mozna poskoci na novou polohu na kterou mezitim nemohlo dojet kdyz nebylo enabled
slo by to pak osetrit v systemu nahore tj. prepinat Z pouze v jedne vrchni poloze
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
tarvisio
Příspěvky: 240
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

12. 10. 2018, 10:06

V tom CNC systému je to tak naprogramované už.

Vřeteno 1 je jako nástroj T1 a vřeteno 2 je jako nástroj T2.
A když se přehazujou tak vždycky dané vřeteno vytáhne systém nahoru na Z0, připojí vřeteno druhé a odpojí toto první.
Mex
Příspěvky: 4380
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

12. 10. 2018, 10:10

Není mi moc jasné zadání, kdo, kdy a za základě čeho bude přepínat STEPy pro jednotlivé osy.
Ale to vlastní přepnutí je triviální.
Když upřesníš zadání a konkretizuješ co a jak máš zapojené teď, tak Ti to namaluju (budeš-li mít zájem).

EDIT: Než jsem to napsal, tak jsi na část informací už odpověděl. Jestli máš nějakou malůvku jak to máš zapojené, tak mi ji případně pošli (pokud je to neveřejné, tak přes SZ).
Odpovědět

Zpět na „Mechanika a komponenty “