Čínské vřeteno vzduchem chlazené 3,5kW - minimální otáčky

diskuze tykajici se mechaniky a dalsich veci okolo komercnich CNC stroju
tarvisio
Příspěvky: 240
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

12. 10. 2018, 10:33

Jasně že mám zájem, už nad tím laboruji měsíc a teď jsem si řekl že zkusím napsat tady, protože už si nevím rady.

Jsou tam prostě dvě osy Z, každá jezdí nahoru/dolů samostatně a já je potřebuji v programu přepínat jednotlivě protože: Dá se díl pod vřeteno 1 - spustí se první půlka programu. Mezitím se vloží díl pod vřeteno 2 - až mašina dokončí díl pod vřetenem 1 spustí se znovu program(druhá půlka) a vrtá jen vřeteno 2.
Vřeteno 1 je v klidu pro výměnu dílu.
A tak to jede pořád dokola...

Ve skratce -
díl pod vřeteno 1 => vyvrtá a čeká na start vřetena 2.
díl pod vřeteno 2 => vyvrtá a čeká na spustění programu od začátku.
díl pod vřeteno 1 => vyvrtá a čeká na start vřetena 2 ...

Nyní bych vlastně potřeboval přepínat jen signály DIR a STEP z CNC systému do serva mezi osami Z1 a Z2.

STEP je logika 5V.
DIR jsem naměřil votmetrem v jednom směru pohybu motoru +2,6V a v druhém směru pohybu motoru -2,2V. ( tohle nyní přepínám přes relé).

Nevím zda je to dost pochopitelné.

Manuál od CNC systému.
http://www.weihong.com.cn/en/uploads/so ... 6110I8.pdf
Manuál AC Servo DELTA
http://www.deltaww.com/Products/PluginW ... 1&hl=en-US
Mex
Příspěvky: 4377
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

12. 10. 2018, 10:44

Jo, to už asi pochopitelné je.
Sorry, musím teď ale zmizet, chystat a nakládat materiál na zítřejší předělávku teplé vody.
Tak pokud to nevadí, tak až zítra večer (pokud se předtím neutopím v potopě, kterou možná způsobím).
tarvisio
Příspěvky: 240
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

12. 10. 2018, 10:51

Díky, to není problém, zatím pracuji jen s jedním vřetenem, druhé je odpojené.

Tak ať se daří, si kdyžtak vem kruh :wink:
Uživatelský avatar
GeeSnake
Sponzor fora
Příspěvky: 967
Registrován: 14. 9. 2011, 8:56
Bydliště: Strakonice
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2018, 9:49

Jenom mě osobně vrtá hlavou, jak chceš při práci jednoho vřetena měnit druhý díl, to jako budeš utahovat klíčem upínky poklepavat paličkou, nebo utahovat svěrák za současného frézování druhého dílu? To by ta mašina musela mít jinou hmotnost, ale i tak si myslím že se to nedělá, vyjma paletových systémů.
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, jiné,vole!"

http://www.sleddogs.cz
tarvisio
Příspěvky: 240
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

13. 10. 2018, 2:59

První vřeteno vrtá a na druhém se mění díl...
Jsou tam přípravky na díly. Jenom se vloží díl na doraz a utáhne páčkou.
Neboj, mám to již odzkoušeno několik roků a maká to bez problémů.

A přesnost polohy vrtané díly je +- 0,1 mm.
Mex
Příspěvky: 4377
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 10. 2018, 2:21

Tak jsem konečně dodělal vodu. A použil jsem i Tvou radu, abych si vzal kruh. Teda vzal jsem si jenom takovej malej, jenom O-kroužek.

Neposlal jsi malůvku svého zapojení, a i popis je možná trochu zavádějící. Píšeš, že přepínáš DIR, ale to asi nebude pravda, předpokládám.
Takže to popíšu tak, jak si myslím, že bys to mohl mít zapojené.

Kontrolér i driver umí pracovat jak s diferenciálními, tak nesymetrickými signály. Ale předpokládám, že to máš zapojené diferenciálně.
Pokud chceš přepínat co má jezdit, tak je třeba přepnout signál STEP na aktivní vřeteno, a na neaktivním vřetenu zajistit klidový stav. Teoreticky by se to dalo přepnout i mechanicky (tj. relátkem, respektive dvěma relátky), ale v tom případě musíš o to líp zajistit klidové úrovně.

Takže asi lepší by bylo to přepnout elektronicky.
Jsou 2 možnosti - převést signál z kontroléru z diferenciálního na TTL, ten pak zase převést na diferenciální na výstupu pro dané vřeteno.
Pro tohle bys potřeboval minimálně 1 přijímač a 2 vysílače, takže třeba obvody 26C31 a 26C32 (nebo levnější 26LS31 a 26LS32), případně nějaké jiné varianty s menším počtem kanálů (např. 75LBC176, 75LBC179, prostě podle Tvých možností).

Další a jednodušší možnost je to přepnout na úrovni diferenciálních signálů. Tohle by se asi dalo elegantně realizovat analogovým multiplexerem 74HC4052. Takže toto řešení by vyšlo asi o dost levněji (ten MUX stojí tak desetikačku). Odpor v sepnutém stavu je natolik malý, že by to mělo fungovat. Nakonec to můžu zítra vyzkoušet a zkusím jedním převodníkem RS485 ovládat 2 frekvenční měniče, které tu zrovna mám na stole.
Každopádně ale i u elektronického přepínaní to chce zajistit klidovou úrověň, tj. 2 odpory pull-up a down na každém výstupu (tj. celkem 4 odpory).

Budeš to potřebovat napájet z 5V. Tohle napájení kontrolér oficiálně neposkytuje, ale na konektoru pro ruční kolečko je 5V vyvedeno, takže bys to mohl vzít odsud.

Samozřejmě pak potřebuješ nějaký výstupní signál, kterým to budeš přepínat. Jestli jsem něco nepřehlídnul, tak kontrolér nemá žádný použitelný elektronický výstup. Všechny výstupy jsou jen releové. Elektronické jsou snad jen výstupy pro LEDky, ale ty asi nebudou volně programovatelné.
Takže bude třeba slušně ošetřit ten spínaný výstup, aby při přepínání zbytečně moc nekmital (nějaký RC člen).
No a samozřejmě ve svém G-kódu budeš muset mít při výměně vřetena nějaké instrukce pro ovládání tohoto signálu, ale to máš asi vyřešené.

Jak bych to dělal já: elektronické přepínaní je lepší, ale zase člověk je lenivej. Takže by možná stálo zato zkusit i tu mechanickou variantu, a teprve kdyby dělala problémy, tak to udělat elektronicky. Stejně tam už relátko bude muset cvakat tak jako tak, jen u té mechanické varianty budou cvakat dvě. Bylo by dobré (pokud to jde) nakonfigurovat to tak, aby obě cvakala jením povelem, tj. aby cvakla pokud možno najednou. Ale podmínka to není.
Každopádně ale je třeba na výstupy přepínače (tj. na vstupy driveru) připojit pull-up a down odpory. V praxi by to chtělo třeba něco jako odpory 2k2 mezi výstup PUL+ a +5V, a další 2k2 mezi PUL- a GND.
Pokud jsem něco přehlídnul a je k dispozici i nějaký elektronický výstup pro přepínání, tak pak bych udělal rovnou to elektronické řešení. Přece jen lze-li vyřadit mechanické prvky (tedy relé), tak je to jen dobře.
tarvisio
Příspěvky: 240
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

14. 10. 2018, 2:17

Pro pochopení jsem nakreslil současné zapojení.
Nyní je to špatně, protože každé cvaknutí relé dělá to, že to cvaknutí přičítá kroky na servu i když je kontrolér neposlal. Takže se servo při každém přepnutí posune zhruba o 0,01 mm dolů.
22.png
Na konektoru X3:
14 = DIR-
13 = DIR+
12 = STEP-
11 = STEP+

Relé GY10 a GY11 jsou na systémové kartě CNC řízení a ovládá je to jako nástroj T1 a T2.
Po zapnutí stroje jsou obě relé vypnuté a musí se zreferovat obě osy Z najednou aby je bylo možné poté přepínat jednotlivě mezi sebou, jinak to systém nepustí.

Zkusil bych to přepojovat elektronicky jestli to bude lepší. Nezáleží jestli tam bude obvod za pět kaček, nebo za padesát, důležité je aby to fungovalo.
Přiznám se že ty obvody jsou pro mě španělská vesnice, proto jestli by se dalo třeba načrtnout jak to zapojit. (jen přepínání signálu STEP)

Ohledně napájení 5V nebude problém.
Mex
Příspěvky: 4377
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 10. 2018, 3:27

Takže to chce 3 kroky.
1 - zapojení zjednodušit
2 - zajistit klidové úrovně
3 - pokud to bude stále dělat problémy (v což moc nevěřím), tak předělat na elektronickou variantu

Pokračování a konkrétní řešení přes SZ, ať tím neotravujeme ostatní.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15787
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2018, 3:51

Takhle bych to nedelal
1. Neni duvod vubec prepinat step/dir
2. Mechanickymi prepinaci ziskas nezapojene draty ve vzduchu takze antenu
Bude ti to nesmyslne prijimat impulzy

Precti si manual k servu
Jiste ma vstupy jako enable nebo cw a ccw inhibit a podobne, vyuzij je na tohle
Signaly step a dir rozdvoj a zaved je do obou serv soucasne jakoby jsi chtel aby behali paralelne

To aby nebehali res tim inhibit nebo nejak podobne pomoci tech dalsich vstupu na servu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
tarvisio
Příspěvky: 240
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

14. 10. 2018, 4:14

Kdyz jsem stroj dostal tak signaly do obou serv byly zapojeny trvale rozdvojenim a cinani jen vyply cely driver a zabrzdily brzdu. To bylo cele prepinani mezi servami.
Mex
Příspěvky: 4377
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 10. 2018, 4:20

robokop píše:
14. 10. 2018, 3:51
Takhle bych to nedelal
1. Neni duvod vubec prepinat step/dir
2. Mechanickymi prepinaci ziskas nezapojene draty ve vzduchu takze antenu
Bude ti to nesmyslne prijimat impulzy
Může být, pokud nějaký Enable funguje rychle a bez ztráty polohy, tak proč ne.

Ale i s přepínáním STEP se to dá udělat zcela spolehlivé a bezproblémové. Driver bude držet polohu (což v případě použití Enable nemusí být pravda). Výrobu antén přenecháme radioamatérům, my děláme automatizaci. ;-)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15787
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2018, 4:37

Ten inhibit by to patrne resil bez ztraty kroku uplne ciste
Chce to nejdriv nastudovat dokumentaci
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
tarvisio
Příspěvky: 240
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

14. 10. 2018, 8:38

robokop píše:
14. 10. 2018, 4:37
Ten inhibit by to patrne resil bez ztraty kroku uplne ciste
Chce to nejdriv nastudovat dokumentaci
Máš pravdu, v manuálu to je.
Ve výchozím nastavení není pro tuto funkci ale přiřazený vstup, tedy musím nejdřív zjistit jak zadat pin pro tuto funkci a jaký signál na tento pin poslat. (5V nebo jiný ..)

U funkce je tam jenom nějaký DI code
INHP 0x45 Pulse inhibit input
Mex
Příspěvky: 4377
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 10. 2018, 8:55

V SZ máš schema, jak to téměř jistě bude fungovat OK.
Mex
Příspěvky: 4377
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 10. 2018, 9:18

Pokud bys to chtěl dělat přes ten Inhibit, tak do parametru P2-10 dáš hodnotu 04F, přepneš vstupy na NPN, tj. spojíš pin VDD a COM+, a relátkem budeš spínat pin DI1 s COM-.
Když relátko sepne, tak driver pojede.
Odpovědět

Zpět na „Mechanika a komponenty “