CNC plazma Microstep - retrofit

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16422
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2018, 3:22

To se pouziva na regulaci vysky horaku kdyz se ti teplem zacne vlnit material. Kouzelne sluvko je THC
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
r4cv
Příspěvky: 1334
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

21. 3. 2018, 7:02

včera som trochu pracoval a regulácia výšky mi funguje. Zatiaľ na stole, v realite to bude asi iné, budem to musieť naladiť.
zatiaľ je to takto:
Scan.jpg
veci, ktoré ešte treba dorobiť:
z gmoccapy nejde po zapnutí hodnota plasma.Target-Voltage. Táto sa objaví až po stlačení tlačidla + alebo -. musím ošetriť prípad, ak zabudnem toto stlačiť, aby horák neutiekol a nenabúral do materiálu.
potrebujem dorobiť možnosť ručne vypnúť THC - cez niektoré volné tlačidlo.
potrebujem ošetriť prípad, ak na vstupe AD prevodníku nebude napätie (porucha, prípadne simulácia)

a to najhlavnejšie: potrebujem obmedziť vstup do pid_z, aby sa pohyboval len v rozmedzí [AXIS_2]MIN_LIMIT a [AXIS_2]MAX_LIMIT
a potom asi tisíc ďalších vecí...
r4cv
Příspěvky: 1334
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

21. 3. 2018, 7:41

malý pokrok od včera:
takto nejako by malo fungovať THC
Scan1.jpg
má to ale jeden problém, ktorý neviem vyriešiť.
príklad:
Z je v polohe -40 (nie je celkom hore, proste sa posunul)
zapnem stroj a dám home all
Z-ko začne stúpať ku referenčnému snímaču (motion mení pos_cmd z 0(pri zapnutí) do 40 (poloha homeswZ))
súradnice Z sa vynulujú, hodnota v motion ostane 40

teraz potrebujem nastaviť limity, aby pri offsete nevybehol horák mimo možností Z-ka.
napríklad pri pálení otvoru môže oblúk horieť o padajúci odpadový plech. THC by ho samozrejme chcelo nasledovať, až by narazilo na HW limity a servo spadlo do poruchy.
podľa systému by to bolo v poriadku, prikázaná poloha (rezná výška) je napr. Z=-80mm
THC do toho vnáša offset, plech už spadol o 30mm a je mimo povolených limitov.

a teraz neviem ako ďalej.
dá sa nastaviť LIMIT1 min na MIN_LIMIT+poloha homeSW(aktuálna podľa MOTION)?
r4cv
Příspěvky: 1334
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

23. 3. 2018, 6:42

limity a ich premenlivá hodnota je vyriešená:
pin axis.2.coarse-pos-cmd is positions in G54 when homed
pin axis.2.motor-pos-cmd is system variable count from start point

setp sum2.1.gain0 -1
setp sum2.1.gain1 1
net Z_pos_kor sum2.1.in0 axis.2.coarse-pos-cmd
net Zpos sum2.1.in1 axis.2.motor-pos-cmd
net Z_diff sum2.1.out sum2.2.in0 sum2.3.in0

setp sum2.2.gain0 1
setp sum2.2.gain1 1
setp sum2.2.in1 [AXIS_2]MIN_LIMIT
net min_kor sum2.2.out limit1.0.min

setp sum2.3.gain0 1
setp sum2.3.gain1 1
setp sum2.3.in1 [AXIS_2]MAX_LIMIT
net max_kor sum2.3.out limit1.0.max
r4cv
Příspěvky: 1334
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

24. 3. 2018, 7:57

Pomaly pokračujem.
K nastaveniu limitov: je dobré nastaviť pre limit1 asi o 0,5mm menší rozjazd ako limity v INI súbore. Lebo ak servo nestihne zabrzdiť a prestrelí polohu o pár stotín, tak PID to trochu doreguluje, ale MOTION spadne a vyhodí chybu.

teraz mám pripojené zapínanie oblúku na funkciu M3, zároveň mi funguje ručné zapaľovanie oblúka z gmoccapy.
zároveň podľa polohy horáku viem rozoznať v ktorej odsávacej sekcii sa nachádza a v prípade zapnutia oblúka zapne odsávanie a otvorí konkrétnu sekciu.

Mám pripojenú sondu (packu) a vstup z nej je na PROBE-IN. a idem ladiť nejaký ten program, aby to poslúchalo.
Naposledy upravil(a) r4cv dne 15. 4. 2018, 5:25, celkem upraveno 1 x.
r4cv
Příspěvky: 1334
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

29. 3. 2018, 7:22

Vďaka trpezlivosti poradcov a môjmu šťastiu som nakoniec rozchodil remap pre G38 - meranie výšky plechu.
Po zmeraní výšky sa mi načíta štartovacia výška z ovládacieho panelu a po štarte oblúku spustí rezanie.

teraz idem takto prepojiť ovládanie reznej rýchlosti z panelu. S tým súvisí úprava GUI, ale máme pred sebou dlhý víkend a asi nebude dobré počasie...
r4cv
Příspěvky: 1334
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

15. 4. 2018, 5:35

Malý pokrok so strojom. Umyli sme ho od 10 ročnej skladovej špiny. Už to začína vyzerať zaujímavo.
20180414_103359a.jpg
20180414_103408a.jpg
r4cv
Příspěvky: 1334
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

27. 4. 2018, 8:01

posledné dni pracujem na nových bočniciach portálu. Pôvodné sú popraskané a ich tvar neumožňuje jednoduché použitie novej prevodovky.
so zmenou prevodovky a výmenou deleného predpätého pastorku za pevný som musel vyriešiť vymedzenie vôle v ozubení.
nová bočnica na frézke:
20180427_112343a.jpg
a zostava na skúšku, či to pasuje:
20180427_200002a.jpg
20180427_200034a.jpg
20180427_200046a.jpg
neviem, či som ľavý, ale toto som robil 2 dni.
fofo
Příspěvky: 178
Registrován: 4. 2. 2015, 3:21

28. 4. 2018, 7:48

Ked nieco chces mat spravene poriadne, tak tomu musis venovat cas.
r4cv
Příspěvky: 1334
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

11. 5. 2018, 7:14

dnes som po dlhšej dobe dorobil soft štart rezacieho zdroja. Pôvodne bol istič na zdroj C80, teraz je B50 na celú dielňu. prvý test mám za sebou, funguje to na 50A aj 80A (rezný prúd). ešte musím skúsiť 120A, ale to už bude treba postrážiť, aby nič iné nebolo zapnuté. vtedy to s kompresorom a odsávaním ťahá cca 45A (zmerané).

odstrojený zdroj Daihen D12000
20180428_162237a.jpg
takto nejako to tu musím napchať. dolu je vidieť stykač na 50A, ktorý spína hlavné trafo a vyhadzoval ističe. prívodné vodiče ku soft štartu nebudú dlhé.
20180428_174719a.jpg
a takto to vyzerá po odskúšaní.
20180511_113830a.jpg
r4cv
Příspěvky: 1334
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

12. 5. 2018, 5:57

dnes som znovu osadil portál na nové bočnice. ešte to nie je na 100%, musím dorobiť 2mm podložku na jednu stranu.
20180512_130827a.jpg
r4cv
Příspěvky: 1334
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

6. 1. 2019, 3:42

Mám malé pokroky na stroji.
Teraz potrebujem dopojiť extrený ovládací panel. Pripojenie xyz tlačidiel mi problém nerobí. Chcem však aj tlačidlá, ktoré budú spúšťať jednoduché makrá.
Napr.makro (g0 z0)
Tlačidlo pripojim na vstup karty napr.pidi.2.in0

Kam ho mám nalinkovať, aby sa mi spustilo toto makro?
Dá sa to vôbec takto jednoducho?
r4cv
Příspěvky: 1334
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

16. 1. 2019, 1:08

Posledných pár dní som intenzívne kábloval a oživoval.
Golem ožil.
Zatiaľ len sa hýbe samotný stôl, a mám tam simuláciu rezania. Idú mi nejaké makrá na meranie výšky plechu a návraty. V blízkej dobe by mohol byť spravený kompilátor na G-kód a potom budem pokračovať v hraní.
Pár foto:
pred pár dňami
20190108_154225a.jpg
dnes
20190116_111711a.jpg
ešte musím dorobiť ovládací panel, odsávanie a potom snáď namontujem zdroj a budem "rezať"

Ešte som zo skladu vytiahol starý prívodný rozvádzač a budem ho asi modernizovať. Hlavne tam budem potrebovať pár zmien.
20190116_121257a.jpg
Mal som od neho aj nakreslenú schému, len mi ju myši vyčítali. :)
20190116_121248a.jpg
r4cv
Příspěvky: 1334
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

9. 2. 2019, 3:24

včera pribudol ventilátor. Je to náhradný kus z POC14.
Výkonovo by mal byť na hrane, v prípade potreby mu môžem pomôcť frekvenčným meničom.
Pripojenie prírub je zatiaľ len pobodované, chcem ho odskúšať, ako sa to chová, potom pozváram na hotovo.
20190208_160642a.jpg
r4cv
Příspěvky: 1334
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

11. 2. 2019, 7:23

Ventilátor som odskúšal. Je to na 100%. Asi pri nepriaznivých podmienkach bude treba to zvýšenie sacieho výkonu cez FM.

Vyskytol sa mi ale jeden nový problém.
mám "falošné" signály na doske vstupov 3809
http://pidicnc.com/img/cms/final_img/PiDiCNC_3809.pdf

vstupy sú zapojené so spoločnou zemou.
na vstup 15 mám pripojený signál OKTM - keď plazmový zdroj začne rezať, tak prúdové relé zopne kontakty. Druhý kontakt prúdového relé je pripojený na +24VDC.
potiaľto by to malo byť v poriadku, keď horí oblúk OKTM=1, keď nehorí OKTM=0

reálne je to zapojené nasledovne:
oktm1.png
problém je, že vstup si vymýšľa. sám si hodí log.1. aj pri dĺžke kábliku cca 0,5m a ja potrebujem dĺžku až cca 6m.

skúsil som to prepojiť nasledovne, bez zlepšenia:
oktm2.png
Máte nejaké nápady, kde robím chybu?
na umravnenie pomohlo až pripojenie vstupu na 0V natvrdo, potom to fungovalo. otázne je čo to bude robiť zajtra.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“