Úprava Mn80

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
lubbez
Příspěvky: 1086
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

20. 6. 2018, 5:59

to doncarlos - Ano, počítám s tím, že na konci závitu bude zápich. V podstatě to chci jenom pro dělání jemných závitů do duralových trubek o průměru 15-30mm. Druhá věc, soustruh musí zůstat ruční mašinou.
to atlan - já ten enkodér už mám zaplacenej a přišlo mi to děsně fajn, že můžu na soustruhu rozdělit kružnici na 256 dílků absolutně definovanejch. Teď to sice využiju jenom na měření otáček, ale to měření bude prakticky okamžité. Ty jsi s tím soustruhem daleko, já to mám jako projekt na dlouhé zimní dny a hlavně abych se něco naučil. Tlačítka si sice nějak představuju, ale ví bůh jak to bude ve finále. V pondělí jsem koupil na vrakovišti přepínač a nastavovač zrcátek a ten má taky tlačítka do kříže plus jedno třípolohové tak mi to taky vrtá v hlavě
Uživatelský avatar
Grad
Příspěvky: 689
Registrován: 13. 7. 2014, 9:32

20. 6. 2018, 8:04

Ta poslední varianta od rusů co se týče funkcí je už skoro CNC, ale proč nejít třeba do starší verze?
Třeba tady je trochu popsáno ovládání, nebo něco bylo psáno také v místním vláknu k tomuto jejích projektu...
atlan
Příspěvky: 1416
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

23. 6. 2018, 9:31

Tak nas informuj ako pokracujes.
lubbez
Příspěvky: 1086
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

24. 6. 2018, 4:29

Zatím nic moc. Stáhnul jsem si 2 ty nejstarší verze toho ruskýho projektu a teď druhé odpoledne prohlížím verzi 3 uno. Vcelku chápu, co tím autor "chtěl říct", ale to je tak zatím vše. Snad ještě, že je to čisté C a ne wiring a že to C umí asi tak 5x lépe než já. Jestli dobře počítám, tak přes příští týden by měly přijít součástky vč. encodéru. Do té doby bych chtěl vyměnit klínový řemen na vřetenu a míz zkontrolovaná ložiska. Na vřetenu je ozubení, které pohání přes další kola suport. Původně jsem tam chtěl dát snímač, ale je to modul 1 nějak se mi to nedařilo snímat. A tak si vytisknu kolo se stejným počtem zubů jako je na vřetenu a přidělám na něj enkodér.Zítra se stavím u Luboše a koupím od něj jedno 2,2Nm easy servo, ani né kvůli přesnosti, ale kvůli digitálnímu driveru, kde se dá nastavi každé uprdnutí. Když jsem dělal pohon osy Na BF20 tak jsem nakonec musel použít 3,2Nm mototor, protože musel hejbat těžkým stolem, svěrákem a obrobkem a ještě jít do záběru. Tady bude hejbat suportem jak prdeček, sice s trapézem a tím i třením, ale asi to nebude tak zlé. Jestli jsem to dobře počítal, tak už při 100 ot/min na trapézu se stoupáním 3mm mám pohyb 5mm/s, tedy bych mohl řezat závit se stoupáním 0,5mm při 600ot/min vřetena. Fotky a info bude následovat. :-)
Mex
Příspěvky: 4511
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

24. 6. 2018, 4:48

Nechci Ti nijak zasahovat do Tvých představ, jen taková malá poznámka k tomu srovnání s portálem BF20.
Počítal sis převodový poměr toho šroubového převodu? Tam bude víc záležet na tření šroubu a tedy na účinnosti toho převodu, než na tom, jestli vozíš 10kg nebo 100kg portál. To se projeví spíš jen na akceleraci, ale o moc silnější (a tedy pravděpodobněji pomalejší) krokáč na to nepotřebuješ.
Samozřejmě krokáče s enkodérem jsou dobrá volba, ta moje poznámka byla jen k obecnému principu.
lubbez
Příspěvky: 1086
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

24. 6. 2018, 6:05

Tak tady máš jednoznačně pravdu. Nic jsem nepočítal, neb to neumím a pouze to odhaduju. Na tom BFku jsem neměl problém s ptacovní rychlostí až někam k 10mm/sec, ale s rychloposuvem. Tady takové rychlosti nebudu používat. Prvním krokem bude udělat držák na NEMA 23, zdroj a pak budu testovat. O závitování až tak strach nemám, ale u posunu budu brát klidně milimetrovou třísku a tady by mohl být problém. Kdyby to bylo slabé, šáhnu do šuplíku a dám tam ten silnější od Microconu.
atlan
Příspěvky: 1416
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

24. 6. 2018, 7:08

Uz si prisiel na to, ze na rusky system ti 256 poloh bude malo?
lubbez
Příspěvky: 1086
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

24. 6. 2018, 11:20

Rusky system pouze studuju. Spíš mě zajímá jak tam autor některé věci počítá. Jak jsem psal, umí cečko podstatně lépe než já a některým konstrukcím až tak nerozumím, tedy je ani nepoužiju. A co se týká toho jeho enkoderu, myslím že by stačilo přepočítat některé konstanty a bylo by to ok. Knihovnu pro avr, co tam používá vůbec neznám a přiznám se, že mi ani zatím není jasná obsluha lcd. Je mi jasné, že můj produkt asi nebude tak pěknej jako jeho, ale bude funkční přesně podle mých požadavků a ještě se něco naučím.
lubbez
Příspěvky: 1086
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

26. 6. 2018, 3:12

Tak, ani to dlouho netrvalo a už jsem v tom. Včera mi přišel enkodér, ale hlavní důvod byl, že se mi konečně podělal řemen (prasknul v něm poslední provázek). Překvapivě výměna řemenu je opravdu na cca 20 minut. Když už bylo venku vřeteno, tak jsem udělal "kontrolu" ložisek. Přední bez vůle, trochu se hřeje. Zadní nemá filcovou podložku a má ucpaný kanálek pro mazání. Zadní ložisko demontovat, vyčistit a dát filc a nastavit vůle trvalo to tak hoďku a OK. CCa po 20ti minutách běhu 500 ot/min zadní ložisko studené, přední vlažné. Budu to muset nastudovat a časem upravit. Stav celé mechaniky lze prohlásit za zánovní. A když už jsem to měl rozebrané, tak jsem jsem udělal přípravu na přestavbu. Všechno ze zadní části ven, je potřeba upravit konec šroubu a samotnou litinovou škatuli upravit na přírubu pro motor. Ozubení na vřetenu použiju na pohon enkodéru a tady byl první úspěch, jedno kolečko má 30 zubů, stejně jako vřeteno. Enkodér má o něco větší průměr a tak tam vložím to druhé kolo a bude tím shodné otáčení vřetena a enkodéru. A ještě pár foto.
novy_remen.jpg
bez_sroubu.jpg
kolecka_sroub.jpg
zadek_soustruhu.jpg
Zadni_dekl.jpg
A jako při každé správné úpravě musí něco zbýt.
zbytky.jpg
lubbez
Příspěvky: 1086
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

3. 7. 2018, 9:03

A zase už je všechno jinak. Původní představa, že vezmu ozubené kolo byla sice lákavá, ale!! Vřeteno má 30 zubů a našel jsem jedno kolo s 30 zuby, ale průměr enkodéru je větší a vklídat tam ještě jedno se mi nechtělo. Dobrá dvě řemeničky a řemínek. Plochej řemínek je nedostatkové zboží, nevadí vezmu GT2 zubatej, sorry nad 210mm délky pouze na objednávku. Nejmenší průměr řemeniček nusí být 35mm. A tak jenom opásání zežere cca 110 mm, tedy minimální délka je cca 350mm, lépe 400. Nakonec mě zachránil Týma, který má na skladě 4,5 mm široký T2,5 a k němu i dvě řemeničky. Budou v pondělí. Nejjednodušší by bylo celý původní odlitek dát pryč a udělat bednu novou i s mistem na elektroniku. To by ale moje EMENKA vypadala ja nějaká zelená Čína a to tedy ne! NEMA34 se tam nevejde, pouze NEMA23. V původním odlitku je místo pro šroub a reduktor opracované, ale ostatní plochy jsou hrubý odlitek. Tak jsem na frézce srovnal ještě tři místa na přišroubování držáku motoru. Držák je dural 7075, původní díru po reduktoru jsem nahradil bronzovým ložiskem a samozřejmě s mazací dírkou aby venkovní maznička byla funkční. A na opracované ploše je přišroubovaný držák. Zatím jsem provedl test otáčení a nejsem z něj úplně odvázanej. Motor 2,8Nm je úplně zbytečně silnej, krom toho že je zbytečně velikej. Další sice pseudoproblém je, že tam mám rezonanci nějakého mechanického dílu. Zkoušel jsem původních 800 kroků na otáčku změnit na 1600 a je to lepší, ale asi bude potřeba prohlédnout celou mašinku, kde to rezonuje. Motor ani šroub to není.
drzak.jpg
motor.jpg
pohon.jpg
https://youtu.be/8513nq4Bq-U
hrucho
Příspěvky: 8
Registrován: 15. 8. 2013, 10:53

4. 7. 2018, 6:36

Že sa pýtam..... aky ruský projekt úpravy MN80 tu spomínate ????
Viete posunúť link ???
MN80, ALG200
lubbez
Příspěvky: 1086
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

4. 7. 2018, 7:35

Grad píše:Ta poslední varianta od rusů co se týče funkcí je už skoro CNC, ale proč nejít třeba do starší verze?
Třeba tady je trochu popsáno ovládání, nebo něco bylo psáno také v místním vláknu k tomuto jejích projektu...
Je to tohle. Docela šikovné, ale bez důkladného pochopení celého softu bych do toho nešel. Poslední verze už jsou skoro jako CNC soustruh.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15933
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2018, 7:39

hehe
jako bych si tim neprosel a nekolikrat to sem nepsal
synchroni posuv dobrej
ale to vytahovani a pridavani do rezu ....
kdyz uz je tam druhej motor mohlo by to umet i neco vic...
proc by to nemohlo umet obecnej g-kod z camu....
proc to vlastne vsechno delam od 0 kdyz existuje profi temer dokonalej system zadaco (linuxcnc)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 1833
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2018, 9:25

robokop píše:hehe
jako bych si tim neprosel a nekolikrat to sem nepsal
synchroni posuv dobrej
ale to vytahovani a pridavani do rezu ....
kdyz uz je tam druhej motor mohlo by to umet i neco vic...
proc by to nemohlo umet obecnej g-kod z camu....
proc to vlastne vsechno delam od 0 kdyz existuje profi temer dokonalej system zadaco (linuxcnc)
a proc vlastne neporidit nakladak, protoze co kdybych nahodou potreboval privezt pracku a jako bonus s nim muzu v sobotu zajet pro zmrzku?
ono je to stejne v novych autech, kde se klima a vse ostetni ovlada ovlada patlanim na infotaimentu a pritom vime, ze otocit koleckem na palubce je jednoduzsi a rychlejsi, ale je pravda ze tim koleckem nemuzu nastavovat teplotu po setinach stupne
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
lubbez
Příspěvky: 1086
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

4. 7. 2018, 1:48

Pokud bych náhodou potřeboval CNC soustruh, tak si ho koupím. Já ho ale nepotřebuju a chci točit kličkama. Nemluvě o tom, že stará MN80 je krásný kousek litiny, na dotek příjemný, ale na CNC nevhodný. Ale na druhou stranu stačí říct a já tady nebudu zaplevelovat fórum přiblblejma kravinama.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“