Cnc jako řezačka folie

havelaircraft
Příspěvky: 292
Registrován: 7. 5. 2014, 9:04

31. 5. 2018, 7:11

Zkoušel někdo používat cnc frézku pro řezání folie?
Představa je jednoduchá. Koupím nůž který upnu do vřetena frézky.
Na rovnou desku upnu folii a vyřežu si nápisy.

Kdysi jsme v práci měli takovou malou řezačku na stole ta byla docela fajn ale je to malé. Šíře byla jen 30cm.
Navíc nechci pořizovat další stroj když to potřebuju jednou za měsíc.

Jsem ochotný tolerovat určité nedostatky
Uživatelský avatar
origosch
Příspěvky: 1184
Registrován: 19. 4. 2007, 10:39
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

31. 5. 2018, 9:12

Upnout musíš do otočného držáku, co používají plottery. Otázka je, jak je na tom mašina s rovinou stolu.
www.mosaznevyrobky.cz
havelaircraft
Příspěvky: 292
Registrován: 7. 5. 2014, 9:04

31. 5. 2018, 10:35

S rovinou stolu nic extra cca 0.3 mm
Dokážu tam dát broušenou desku překližky ale to je maximum.
Mě spíše šlo o to jestli to někdo používá nebo je nutný koupit stroj celý
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 4976
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

31. 5. 2018, 11:02

já s tím dřív řezal , dneska mám plotr , ten nůž je potřeba udělat odpružený - plotry mají elektromagnet a tím se nastavuje přítlak podle tuhosti folie, nůž má nastavitelný doraz prořezu ten klouže po folii
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1256
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

31. 5. 2018, 4:57

Jak tam upevníš fólií? Má snahu se kroutit. Upevnění na stranách nebude fungovat.
Hlava s nožem musí být odpružená (magnetický přítlak). Problém bude také malá rychlost posuvu. Složitější motiv bude trvat dlouho.
Mex
Příspěvky: 4274
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

31. 5. 2018, 8:47

Taky bych něco podobného někdy rád udělal.
Koupil jsem si na to držák do řezacího plotru (nůž se v něm volně točí na maličkých ložiscích) a nějaké kudly. Ale zatím jsem to zkoušel jenom rukou, to řeže pěkně.
Chtěl bych to na řezání šablon z nějaké mylarové folie pro dávkování pájecí pasty. Tu folii bych napnul, takže fixace by byla snadná.
Ale asi to chce nějaký CAM nebo aspoň nějaký modul do nějakého stávajícího SW, protože se tam předpokládám musí zohlednit "zpoždění" řezu díky tomu, že nůž řeže až za osou (tangenciální nůž).
Uživatelský avatar
origosch
Příspěvky: 1184
Registrován: 19. 4. 2007, 10:39
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

31. 5. 2018, 9:11

Některé řezací plottery posouvají folii po válcové ploše, kde pod nožem působí podtlak, tak že se folie nezvedá. Ve Tvém případě by to asi řešil určitý typ vakuového stolu.
www.mosaznevyrobky.cz
lubbez
Příspěvky: 1034
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

31. 5. 2018, 10:31

Viděl jsem předělanou Aritmu na řezací plotr. Jiak plochej řezací plotr dělal Roland A3 velikost, folie se přichytávala megnetickými pásky. Jako plotr to fungovalo výborně, jako řezací plotr podstatně hůř. Samozřejmě k tomu potřebuješ program, který to exportuje s offsetem nože a dost na tom záleží +-0,05 mm pokud je to víc, tak se nedořezávají písmena arovinnostpodložky je taky docela klíčová, protože musíš proříznout fólii, ale nesmíš ríznout podložku.
zverodoktor
Příspěvky: 476
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

31. 5. 2018, 11:07

To uchytenie fólie by mohlo fungovať na princípe statickej elektriny. Kedysi som rozoberal akýsi analógový XY ploter a tam bol papier uchytávaný na asi 6 mm hrubej novodurovej doske, ktorá mala zo spodu kovovú elektródu napájanú vysokým napätím cez kaskádový násobič - odhadom asi 1000V. Držalo to napodiv docela dobre, ešte to mám dakde strčené za skriňou.
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 4976
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

1. 6. 2018, 5:55

na to řezání a generování G kodu je kupa pluginů do corela i do inkscape. to abys neproříznul podkladový papír ale jen folii tak má nůž kluzný doraz kterým si to nastavíš . pak už jen doladíš potřebný přítlak abys folii proříznul .
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1WRW7KVXX ... 40x640.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
havelaircraft
Příspěvky: 292
Registrován: 7. 5. 2014, 9:04

1. 6. 2018, 9:02

To vypadá dobře.
Takže nůž z dorazem a udělat pružné uchycení a mohlo by to fungovat.
To by se mi líbilo protože já potřebuju něco z folie jen hodně málo ale nebaví mě to pokaždé zadávat reklamce a čekat když potřebuju 2 nápisy.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 4976
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

1. 6. 2018, 9:41

jo přesně tak nože i s držákem mají na ali i ebay za pár šupů : https://www.ebay.com/itm/Mimaki-Cutting ... 2690076178" onclick="window.open(this.href);return false;
lubbez
Příspěvky: 1034
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

1. 6. 2018, 10:02

packa píše:na to řezání a generování G kodu je kupa pluginů do corela i do inkscape. to abys neproříznul podkladový papír ale jen folii tak má nůž kluzný doraz kterým si to nastavíš . pak už jen doladíš potřebný přítlak abys folii proříznul .
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1WRW7KVXX ... 40x640.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Tohle je blbost. Ty pluginy zprostředkovávají pouze komunikaci mezi PC a strojem. Řezací plotry jsem měl už čtyři a kromě toho prvního Rolanda všechny vozily hlavu s nožem napříč fólií a podélně posunovaly fólii kolečkama. A teď k tomu držáku nože. Ano, dá se s ním nastavit vůle pohybu ve vertikální rovině ale je to z důvodu lehkého vlečení nože. Ten by měl mít cca 0,3 vertikální vůli (musel bych se podívat do manuálu). Celkově se přítlak nastavuje elektromagnetem, lze říci, že na každou fólii je jiný přítlak. Jo a pod místem řezu je teflonová lišta, aby se neotupil nůž když najede do fólie. Stačí jedno ťuknutí a je v prd....eli a když si ho necháš nabrousit, budeš dvě hodiny nastavovat nový offset. Další problém je, že offset se nastavuje v řídícím programu pro plotter a vůbec nejsem přesvědčenej, že to žere Gcode, ale spíš to bude HPGL. A na závěr, ten soft toho plotru převádí úsečky na obloučky, aby výsledný řez byl krásně rovný a čistý i do "zatáčky". Upřímně, je to skoro stejné, jako chtít použít CNC jako laser. Není to tak dávno, viděl jsem v bazaru 90 cm ploter i s RIPem asi za 12 tisíc. Tím samozřejmě nechci nikoho odrazovat od bastlení, ale na práci bych si použil profi výrobek. Dnes, kdy vše přechází na digitální tisk se dají plotry koupit za pár korun.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 4976
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

1. 6. 2018, 12:21

jasně většina ploterů je řešena válcem , a nepoužívá G kod . ale je kupa pluginů co generují G kod včetně ofsetů nože .
: http://donektools.com/free-cnc-router-software/links-2/" onclick="window.open(this.href);return false;
havelaircraft
Příspěvky: 292
Registrován: 7. 5. 2014, 9:04

1. 6. 2018, 12:53

Jasně ale kody mě netrápí. Já klidně oželím nějaké nedokonalosti.

Potřebuju hlavně písmena o výšce cca 20cm a více. Poznq´vací značky letadel a různé dekorativní šablony.
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje“