Cnc jako řezačka folie

Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 4914
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

3. 6. 2018, 6:37

Mex píše:
milan584 píše: Kdybych to dělal, tak by se mi zdálo skoro logičtější nechat po tom jezdit něco, co je součástí plotteru a ne přímo čelo toho držáku.
Ale právě do této představy mi nezapadalo to velké vysunutí nože, o kterém psal lubbez.
ten kluzný element nemůže být součástí ploteru protože ty držáky nože se upevnují jen do takové objímky a nemají pevně danou výšku navíc se můžou často měnit a musel by se hrot nože kalibrovat na výšku při každé výměně.
milan584
Příspěvky: 925
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

4. 6. 2018, 5:47

Mex píše: Ano, takhle jsem si to představoval a ručně jsem to i takhle zkoušel. Jen je otázkou, jestli po povrchu jezdí přímo držák nože, nebo nějaký kluzný element, ve kterém je ten držák strčený.
Kdybych to dělal, tak by se mi zdálo skoro logičtější nechat po tom jezdit něco, co je součástí plotteru a ne přímo čelo toho držáku.
Ale právě do této představy mi nezapadalo to velké vysunutí nože, o kterém psal lubbez.

Jinak na tom druhém odkazu je pěkně vidět, jak je důležité takovou řezačku mít.
Ten divný týpek si vyloženě říká o to, aby byl z té fotky vyříznutý a zůstala tam jenom ta celkem slušná ženská. ;-)
nějak mi uniká PROČ objevovat objevené a snažit se jednoduché řešení udělat co nejsložitejší.
Použil bych hotový funkční držák a ten pouze přes pružinu (simulujicí přítlak elektromagnetem) vyměnitelně upevnil do místa čela vřetene nebo konce nástroje (principiálně by to šlo dát celý jako vyměnitelný bazmek do jedné pozice ATC).
Mex
Příspěvky: 4066
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

4. 6. 2018, 3:34

milan584 píše:nějak mi uniká PROČ objevovat objevené a snažit se jednoduché řešení udělat co nejsložitejší.
Použil bych hotový funkční držák a ten pouze přes pružinu (simulujicí přítlak elektromagnetem) vyměnitelně upevnil do místa čela vřetene nebo konce nástroje (principiálně by to šlo dát celý jako vyměnitelný bazmek do jedné pozice ATC).
Já nechci znovu vynalézat kolo. Jen ten držák pera má takový nic-moc povrch toho čela, které má jezdit po řezaném materiálu. Proto jsem si myslel, že se to nasadí do nějakého držáku, který pak pojede po tom materiálu, a který bude dělaný z nějakého kvalitního kluzného materiálu.
Nějak takhle:
Drzak_noze.jpg
Vepr
Příspěvky: 315
Registrován: 3. 3. 2014, 10:34

4. 6. 2018, 11:32

5W laser 50% výkon.
Se 3W laserem byl výsledek o něco lepší, protože měl menší ohnisko.
Papír pod folií je viditelně netknutý.
Přílohy
IMG_3103.jpg
.
Mex
Příspěvky: 4066
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

4. 6. 2018, 11:52

To vypadá opravdu dobře, díky.
Neměl bys prosím kousek mylarové nebo jiné tenké nesamolepicí fólie, na které by se dalo zkusit vypálit do ní motiv? Tím, že je transparentní, tak to možná bude obtížnější.
Otázkou je co dát pod ni. Kousek hliníku? Pak by to mohlo pálit "tam i zpátky", tj. přímý i odražený paprsek.

A prosím ty Tvé lasery mají výkon skutečných 3 a 5W nebo čínských 3 a 5W ?
Což se asi nejsnáze pozná podle příkonu, laser bude mít účinnost tak kolem 15%, takže příkon by měl být kolem 20W u toho 3W a kolem 35W u toho 5W.

Díky.
lubbez
Příspěvky: 972
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

5. 6. 2018, 12:55

Mám trochu hoňku a tak jsem se dostal k focení až dnes. Na první fotce je vidět, jak kouká nůž z držáku. U tohohle Rolanda je to cca 4mm. Nahoře je imbus kterým se nastavuje tloušťka proříznutí a dělá se to pouze při výměně toho teflonového pásku, co je proti noži. Na druhé fotce je celý systém osy Z. Pohyby X a Y jsou docela rychlé, to se všechno nastavuje ale já mám pro rovný řez nastaveno 12mm/sec a systém si podle zatáček ubírá sám. Zko je vlastně elektromagnet s dorazem a PWM řízenou silou přítlaku. PWM řízení je na třetí fotce a ten výkon se musí nastavit pro každou fólii a samozřejmě se zvětšuje s otupením nože.
A teď ještě k tomu laseru ty diodové hračky jsou s prominutím fakt jenom na hraní. Na CO2 laseru s 1 inch čočkou je paprsek zaostřenej výrazně lépe, ale je tam air asist, protože bez foukání tam drážku vypálíš, ale neuřízneš. Úplně jiná liga je fiber laser, ale ten nedá průhlednou fólii.
nuz.jpg
elmagn.jpg
roland.jpg
roland.jpg (11.45 KiB) Zobrazeno 1070 x
Mex
Příspěvky: 4066
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

5. 6. 2018, 1:10

Díky za fotky.
Ale je to teda úplně jinak, než jsem si představoval, a než je to třeba tady http://www.rtape.com/images/Blog%20Post ... agramA.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Takže u Tebe nůž čouhá hodně ven a hloubka řezu se tedy musí nastavovat přesnou kalibrací výšky toho držáku nad podložkou.
Kdežto tady na tom obrázku je to tak, jak jsem si to představoval i já, že hloubka řezu je daná vysunutím nože, přičemž čelo držáku se opírá o řezaný materiál. Takže vysunutí oproti čelu držáku je třeba jen 0.15mm, tj. jen na tloušťku řezané folie.
lubbez
Příspěvky: 972
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

5. 6. 2018, 4:55

To bude nějaká čínská "vifikundace", Rolandy jsem měl 2 a dva nějaké americké cosi cut, ty měly dokonce plugin do corela a všechny fungovaly stejně. U těch americkejch byl nůž větší a koukal skoro centimetr. V každém případě je řezací plotr dost jednoúčelovka a úrava nějakého routeru na řezání je asi stejnej úlet jako dát tam laser a je jedno, jestli CO2 nebo diodu. Jistě, dokázat si, že to jde, to ano ale na normální práci určitě ne.
Mex
Příspěvky: 4066
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

5. 6. 2018, 5:10

Ale Ty mi tím boříš moje představy o vyřezávacích plotterech.
To si snad od Tebe nezasloužím, abys mi takhle pošlapal bábovičky.
lubos
Sponzor fora
Příspěvky: 4680
Registrován: 2. 5. 2007, 3:47
Bydliště: Praha

5. 6. 2018, 8:46

Mám rozdelanych asi 10 držáku na řezání fólií zítra nafotim, už to dodelavat nebudu. Je to vymyšlený odpružený a s nastavitelnym dorazem kterým nastavis kolik má nůž koukat. Nůž buď držel magnet nebo to mělo přípravu na malý krokac a nůž mohl být ovládaný.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
milan584
Příspěvky: 925
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

6. 6. 2018, 5:13

lubbez píše:To bude nějaká čínská "vifikundace", Rolandy jsem měl 2 a dva nějaké americké cosi cut, ty měly dokonce plugin do corela a všechny fungovaly stejně. U těch americkejch byl nůž větší a koukal skoro centimetr. V každém případě je řezací plotr dost jednoúčelovka a úrava nějakého routeru na řezání je asi stejnej úlet jako dát tam laser a je jedno, jestli CO2 nebo diodu. Jistě, dokázat si, že to jde, to ano ale na normální práci určitě ne.
Všechny "malý" Rolandy tj. Stika a další plottery - to mají udělaný tak, že výměnný držák nože zásadně jezdí přímo čelem po řezaném materiálu, vyložení nože (nastavuje se to tím zadním dílem brzděným O kroužkem) tudíž dělá hloubku řezu.
Viz návod, strana 39
http://support.rolanddga.com/docs/docum ... _en_r4.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=_VA11C10xzQ" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.uscuttersupport.com/download ... _Guide.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
U nového (posledního) Silhouette je to udělaný jinak, jako u propisky (metoda Datel :mrgreen: ) a spíš bych řekl, že to je proti "starému" (tam to bylo naprosto stejně jako u Stiky) řešení, pěkně napikaču.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 4914
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

6. 6. 2018, 9:33

přesně tak viděl jsem v provozu kupu řezacích plotrů a ani jeden to neměl jinak prostě hloubku prořezu nastavuju na držáku nože .
lubbez
Příspěvky: 972
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

6. 6. 2018, 10:08

Zjevně můj Roland je šméčko a ty kluci americký taky dělaj sračky. V žádném případě se nechci pasovat na odborníka na řezanou reklamu, ale fakt jsem fólií nařezal spoustu a taky jsem mnohokrát musel čistit nůž od miro sraček z fólie a docela by mě zajímalo, jak se to čistí když držák dosedá na fólii. Jinak samozřejmě hloubka prořezu se nastavuje na držáku, viz fotka s držákem a je tam vidět imbus. Ten se opírá o ocelovou kuličku a o ní vršek nože. Já sám mám držáků myslím šest a v každém mám jiný nůž. Jak průměrem břitu tak úhlem břitu. Samozřejmě držáky mohu měnit kdy se mi zlíbí, akorát když použiju broušený nůž nebo vyměním podložku, musím to přenastavit. Nové nože fungují bez problémů a bez nastavování. Ty držáky jsem dokupoval postupně a nože kupuju průběžně a vždycky !!! takhle koukají ven. Tedy milí přátelé řezejte si jak chcete.
Mex
Příspěvky: 4066
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

6. 6. 2018, 2:18

Díky všem za informace.
Zvlášť s tímhle materiálem se hoši pochlapili, je to tam pěkně a názorně popsané http://www.uscuttersupport.com/download ... _Guide.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Evidentně existují oba přístupy:
- držák jede přímo po řezaném materiálu a hloubka řezu je daná vysunutím nože
- nůž je vysunutý hodně a hloubka řezu je dána přesnou výškou osy Z

Oba asi mají nějaké výhody a nevýhody. Pokud jede držák nože po materiálu, tak jsou nároky na přesnost výšky Z minimální, protože odpružený držák zvládne asi i výrazné nepřesnosti. Ale zase ten kontakt čela držáku možná může někdy poškozovat povrch řezaného materiálu.
U toho druhého systému to bude asi velmi náročné na přesnost v ose Z, ale zase se ten materiál nepoškrábe nebo nepomačká.

Pro moje sranda-hobby použití padá v úvahu asi jen první možnost, tak zkusím dát dohromady nějaký odpružený držák.

Pak nastane boj se SW. Zkusím pohonit Googla, jestli existuje nějaký plugin třeba do Inkscape nebo jiného free vektorového editoru. Úplně ideální by byl jenom nějaký dávkový převod třeba z DXF rovnou do G-kódu, ale s kompenzacemi offsetu.

Ke své hanbě musím přiznat, že vlastně nevím, jak tu kompenzaci udělat čistě, bez ztráty přesnosti. Když se řežou písmena jako stodola, tak asi o nic nejde. Ale při řezání motivů o rozměrech srovnatelných s offsetem (tedy třeba 0.3mm) si neumím představit, jak kompenzovat to, že předem nevím, v jaké poloze je nůž před zapíchnutím do materiálu natočen. Nebo ty lepší editory snad dokáží zohlednit to, v jaké poloze byl nůž natočen před přejezdem na novou pozici? Ale jak se dá zajistit, že při přejezdu se zvednutým nožem se osa nože nepootočí otřesama při jízdě? Možná by to šlo dělat jako u laseru, kde se propal dělá mimo vlastní řez.
Asi to bude chtít nějaké kouzlo.
Uživatelský avatar
kutil_tim
Příspěvky: 1388
Registrován: 11. 1. 2010, 1:23
Bydliště: Vsetín

6. 6. 2018, 3:37

Mex píše:. Ale při řezání motivů o rozměrech srovnatelných s offsetem (tedy třeba 0.3mm) si neumím představit
já si zase nedokážu představit jak separovat takový prťavý 0.3 motiv
a jako to bude na takové malé ploše držet při řezání a při lepení po nalepení
no ale zase tam nebudeš mít při lepení bubliny nebudou se mít pod čím schovat

malé věci tisknu na průhlednou folii
plotr je v této době využitelný na větší grafiku tam se ještě vyplatí drbat s lepením
nůž pokud správně trčí z držáku tak nezanechává žádnou stopu.
Občas se musí vše vyčistit namazat vyměnit
Nevyužité zásoby a díly pro dílnu, cnc http://www.jedna.net/stroje-dily-motory ... ojirenstvi" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje“