Čínská CNC frézka - zkušenosti, problémy

Uživatelský avatar
grade065
Příspěvky: 728
Registrován: 9. 1. 2015, 12:45

7. 6. 2018, 9:10

Připadá mi to divný ten program doporučuje Vc 85m pro hss?
Ten mikron na zub mi taky příjde nesmyslnej koukal jsem u Hoffmana kolik se tak pohybující doporučené hodnoty a většinou je to kolem stovky ,no nic zkušenosti žádný nemám ale hodil jsem to do programu spíš s ohledem na řeznou sílu(alespoň abstraktně).
Vc..15.7m/min
0.01mm na zub(200mm/min)
Ap.0.08mm
Ae.0.5mm
Síla cca 2.5N

Ulítnout by to nemělo nebo ano?
Jak by jste to tam houknul vy?
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
atlan
Příspěvky: 1388
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

8. 6. 2018, 6:15

Kedze mu freza smajda, tak si mozete pocitat co chcece. Navyse vynrujuca doska (kedze je na tyciach)
Ked to obera hodinkami (vole) sa uvidi ale sance tomu nedavam.
chb
Příspěvky: 2153
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

8. 6. 2018, 7:21

jasně, utíkáme do teorie - cílem bylo jen upozornit, že na takovýto nástroj je třeba výrazně větších otáček - nebo při dostupných otáčkách 10 000 výrazně pomalejší posuv. Zásadní problém je "úběr na zub" ne z pohledu výpočtu, ale z pohledu vůlí ve stroji - protože pokud vůle/šmajdání je řádově větší než doporučené zatížení nástroje, tak to prostě moc fungovat nemůže.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
grade065
Příspěvky: 728
Registrován: 9. 1. 2015, 12:45

8. 6. 2018, 12:15

Jasné že na tom strojku to nepůjde,zajímalo mě to teoreticky
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
Martin331
Příspěvky: 22
Registrován: 6. 6. 2018, 10:28

8. 6. 2018, 6:09

Dneska jsem jeste na rychlo delal tisteny spoj a zahy ho vyfrezoval.
To cinske uchopeni je, ale skutecne divne.. protoze od te doby co jsem ho natlacil na vreteno (natlacil),
mi frezovani blbne. Jednak jak jsem psal s ne moc jasnym nastavovanim hloubky, mi sice frezuje opravdu tenkou cestou,
ale obe strany spoju jsou jako struhadlo.( laicky popsano.. udelate caru do pisku a po obou stranach se Vam udelaji hrboly, v mem pripade odrezky) staci to nozem seskrabnout a jsem spokojeny, ale s puvodnim upinanim mi to nedelalo. Myslel jsem, ze je to tupym T. nozem, ale dela to i novy. Ale to podstatne co mi ted vyvadi je to, ze mi vsechny spoje projede treba jen 2x a frezka se zastavi s chybovym hlasenim error port 1: no such file or directory. G$01j info error. Udelalo mi to celkem 4x pak jsem musel jit do prace. Ale po treti desce jsem to zkousel ten samy navrh, ale bez desky (ve vzduchu) a to mi slo az dokonce bez problemu.
Sice mi desku vyfrezuje i ten neuplny pocet obtahu k me spokojenosti, ale ta chyba... vysvetluji si to pretizenim pohonu,
protoze restart Pc a defaultni nastaveni GRBL Control na chybu vliv nemel. No aspon, ze to co vyfrezuje je pouzitelne.
Bohuzel, do zamestnani dojizdim a celkove s pracovni dobou (kolem 14h) uz toho moc nezmuzu. Takze resit to budu moci az po Pondelku.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15828
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2018, 6:57

Ten vyhrnuty material je hazivosti vretena
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 4397
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

8. 6. 2018, 11:05

Tak ještě jednou, naposled.
Napřed se nauč základní věci, abys chápal proč něco funguje tak, jak funguje.

Nastavení hloubky frézování je u frézování PCB naprosto klíčové. Proto zvlášť na nepřesných strojích je třeba třeba udělat Z-leveling. Je spoustu SW pro GRBL, které to umí. Namátkou třeba bCNC.
Jak už psal robokop, potrhané okraje budou házením vřetene, podepsat se na tom může i chvění celé konstrukce. Změř si tu házivost, zejména když jsi sundal a zase nasadil upínač.

Pro test nefrézuj celý tišťák, ale udělej jenom nějakou čáru. Tak můžeš za krátkou dobu udělat mnohem víc pokusů.
Moc nechápu, proč píšeš, že ti to frézuje ten motiv opakovaně (snad 4x?). K čemu to má být dobré? To aby sis to víc užil nebo abys víc otupil frézovací jehlu?

Ta chyba, kterou si vysvětluješ přetížením pohonu, určitě bude něčím jiným. Ty nemáš žádnou zpětnou vazbu, takže ti stroj nemá jak nahlásit nějaké přetížení. Pokud bys motory skutečně přetížil (např. příliš strmé rampy nebo příliš vysoká rychlost), tak to bude ztrácet kroky, případně to bude sebou jenom cukat na místě a vrčet místo aby to jezdilo. Ale žádnou chybu ti to nenahlásí.
Ta chyba bude souviset se spojením mezi PC a Arduinem. Takže buď ti na tom PC něco nestíhá, nebo ti blbne USB, případně to Arduino nebo něco jiného.
j-k
Příspěvky: 155
Registrován: 9. 4. 2014, 3:50

10. 6. 2018, 3:35

To bude rušením USB. Něco podobného to zpočátku u arduina dělalo i mě. Na rušení je to arduino hodně náchylné. Někdy se i zaseknul počítač jindy nahlásilo chybu a nebo udělalo bordel v arduinu.
Každopádně dostudovat základy.
atlan
Příspěvky: 1388
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

10. 6. 2018, 5:26

Dufam ze tam mas kvalitny usb kabel, nie nejaky cinsky smeejd.
Martin331
Příspěvky: 22
Registrován: 6. 6. 2018, 10:28

10. 6. 2018, 6:17

Mam tam puvodni kabel. tj. ten co jsem obdrzel.
pri zatezi to delalo a bez zateze ne. zmena usb nepomohla. Ja te v praci resim vreteno, patrne odesly loziska za zadni casti (pri pomalych otacka hvizda). Pravnepodobne budu must koupit novy pohon + upevneni. rano budu merit hazivost ale myslim ze ted po tom co jsem menil upinani bude neakcepovatelna.
atlan
Příspěvky: 1388
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

10. 6. 2018, 6:26

Zmeraj hrubku kablu usb.
Martin331
Příspěvky: 22
Registrován: 6. 6. 2018, 10:28

11. 6. 2018, 6:21

Tak hazivost je pry v jednotkach setin mm. Zkouseli to pry dvakrat. No je to z Ciny, tak je mi divne, ze by na tom hridelka byla tak dobre.. A co se tyce hvizdotu tak to nejsou pry loziska, ale pritlac uhliku.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15828
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

11. 6. 2018, 6:23

Melo by to byt radove treba do 3 mikronu na takoveto nastroje
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Martin331
Příspěvky: 22
Registrován: 6. 6. 2018, 10:28

12. 6. 2018, 1:21

O víkendu vse zpatky nasadim, a s kolegou na to sedneme skrze upravy GRBL Control..
Zatim to vypada, ze jsem jel s defaultim nastavenim pro gravirku. Uvidim..
Martin331
Příspěvky: 22
Registrován: 6. 6. 2018, 10:28

19. 6. 2018, 9:26

Zdravim.
Tak mi CNC jede. Bohuzel jsem musel pouzit to nestandartni upinani (kulatina vreteno vs. nastroj).
Nicmene asi to posledni co ted musim resit je to... ze mi puvodni GRBL Controller prestal fungovat. Musel jsem tedy zacit pouzivat verzi 3.7.0 coz se mi zda az jednoduche pro nastavovani stroje :(
K tomu se mi vsak nainstalovala aplikace, ktera ma hromadu nastaveni s moznosti vypoctu posuvu, nastroje apod.
Ten mi ale asi nekomunikuje s CNC, prestoze by mel. A tak tam mohu nastavit lecos, ale bez naznaku, ze by se prikaz provedl. Ma s temito programy nekdo zkusenost ?
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“