LinuxCnc a 8 position tool-changer (spojazdnenie)

huncut
Příspěvky: 46
Registrován: 20. 6. 2018, 6:24

30. 12. 2018, 10:23

:!: :D
Naposledy upravil(a) huncut dne 30. 12. 2018, 11:22, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16452
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2018, 10:26

no vis ono to mozna ani takhle na dalku nijak nejde
a nikdo se nevrhne jet za tebou nekolik set kilometru

o programovani tam nejde to uz za tebe udelali jini

spis mi prijde ze to vzdavas aniz bys to zkusil

jinak jestli to opravdu hodlas vzdat
tak bych vcelku mel zajem o ten tool changer
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
huncut
Příspěvky: 46
Registrován: 20. 6. 2018, 6:24

30. 12. 2018, 10:35

Poprosim zmazat. Dakujem
Mex
Příspěvky: 5058
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

30. 12. 2018, 3:19

Trochu jsem se na to podíval.
Mně by se to spíš líbilo udělat z toho inteligentní periferii. Přidat k tomu malou desku s procesorem (tedy nějakých 2-5 USD), k ní připojit driver a udělat to jako samostatnou inteligentní periferii.
K systému to připojit přes RS485/RS232/RS422 nebo třeba i po Ethernetu (pak by to bylo pár USD navíc).
Umělo by to několik příkazů - home, nastav pozici, vrat pozici, vrat status.
Pak by se to dalo snadno připojit k LinuxCNC, Mach3, GRBL, TinyG2, Gravosu atd., nebo třeba i k nějakým nóbl velkým systémům.
A dobastlil bych tam nějaký spínač pro home (index), to by snad nebylo moc práce a dost by to zvedlo komfort.

Jasně, tady už je to napsané a hotové, tak už to trochu ztrácí půvab. Ale kdybych to vlastnil, tak bych to stejně možná udělal inteligentní.
Nakonec svět tím směrem taky spěje. Ne nějaký Centrálním Mozek Lidstva, ale propojené inteligentní moduly.
huncut
Příspěvky: 46
Registrován: 20. 6. 2018, 6:24

30. 12. 2018, 4:28

A ty by si mi vedel poradiť ako tento už hotový modul nakopírovať do môjho configu, a čo tam upraviť? :D
Keď si si už dal tu námahu sa na to pozrieť a napísal tu par riadkov. Podľa toho čo píšeš ma obrovské programátorské schopnosti. A možno by si nás presvedčil že sa dá na diaľku pomôcť :wink:
huncut
Příspěvky: 46
Registrován: 20. 6. 2018, 6:24

30. 12. 2018, 7:58

Mex. Aj tak mam dojem že si sa chcel iba pochváliť trosku si pozdvihnúť ego, ale motiváciu pomôcť nemáš. Ja som naozaj presvadceny ze keby niekto chcel tak sa dá pomôcť aj takto cez fórum(to je trocha jeho zmysel, nie?). Nie, niekto mi neni povinný pomáhať, ale tie keci okolo :D
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16452
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2018, 8:11

Zkus zavolat do autoservisu a zeptej se jich jak si mas vymenit rozvodak jestli te po telefonu reknou detailni postup jak to udelat.

Muzes byt presvedceny o cemkoli ale realita muze byt uplne jina.

Ja vim presne jak se to udela ale nedokazu si predstavit ze bych nekomu mohl rict jak to udelat
napsat mu presne radky do konfigurace ktere tam pridat kdyz nemam presne znalosti stavajici konfigurace stroje
zapojeni dratu vstpu vystupu
koniguraku

a moznosti to odladit na miste abych vedel kolik kroku to kde musi udelat
jak spolehlive to polohuje
mohl to nejakym zpusobem oerovat a testovat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
huncut
Příspěvky: 46
Registrován: 20. 6. 2018, 6:24

30. 12. 2018, 8:20

Urobme experiment.
Napíš mi prvé 3 kroky ako to spojazdniť.
Keď ich urobím, dám ti vedieť. Ak ich urobím správne, tak mi dáš ďalšie 3....
Ideme na to?
Mex
Příspěvky: 5058
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

30. 12. 2018, 8:33

huncut píše:
30. 12. 2018, 7:58
Mex. Aj tak mam dojem že si sa chcel iba pochváliť trosku si pozdvihnúť ego, ale motiváciu pomôcť nemáš. Ja som naozaj presvadceny ze keby niekto chcel tak sa dá pomôcť aj takto cez fórum(to je trocha jeho zmysel, nie?). Nie, niekto mi neni povinný pomáhať, ale tie keci okolo :D
Eee???
Na tu ostrovtipnou myšlenku, že si potřebuju pozdvihnout ego na tvojem toolchangeru jsi přišel jak?
Před pár hodinama jsem tady napsal myšlenku, jak by se mi líbilo to udělat (jinak, než to máš v plánu ty). Pak jsem šel dělat něco smysluplného (konkrétně kalibrovat tlakové převodníky) a po návratu zjistím, jak je to se mnou špatné. No - to na náladě nepřidá, možná se ze zoufalství půjdu zastřelit silvestrovskou rachejtlí.

Řešení přes modul v HALu máš, je to tam i slušně popsané. Tak kde je problém?
Já bych to takhle přes HAL nedělal. Mám sice LinuxCNC rád, ale ještě raději mám, když je výsledné zařízení zcela nezávislé na platformě, samostatně diagnostikovatelné atd. Proto jsem psal o tom autonomním řešení s procesorem.
Pokud to ale chceš jenom do LinuxCNC, tak je pro tebe nejsnažší použít to, co už pro tebe nachystal ten autor.
Už ses do toho aspoň pořádně podíval?
huncut
Příspěvky: 46
Registrován: 20. 6. 2018, 6:24

30. 12. 2018, 8:37

Pozrel, ale nerozumiem tomu. Môžem ťa poprosiť napísať mi čo a kde ma skopírovať?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16452
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2018, 8:46

prvni krok
musis alespon ramcove pochopit co delas a co a jak funguje
takze si projdi tohle a zkus pochopit filozofii linuxcnc
http://linuxcnc.org/docs/2.7/html/
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
huncut
Příspěvky: 46
Registrován: 20. 6. 2018, 6:24

30. 12. 2018, 8:53

Kde mam nakopírovať toolchanger.comp? V ňom sú nejaké časti .ini a .hal tie mam nakopírovať do svojich?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16452
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2018, 8:56

z tech pozdeji budes muset vybrat nejake radky patricne je upravit a dat je na spravne misto svych stavajicich konfigu
ale to musis vedet ty kam ti vedou ty draty a tudiz co a jak upravit

takze v prvni rade studuj abys vedel co je v tech configach napsane
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
huncut
Příspěvky: 46
Registrován: 20. 6. 2018, 6:24

30. 12. 2018, 8:59

Naozaj, mozes mi prosim povedat co kde nakopirova?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16452
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2018, 9:02

nemuzu protoze to v tuhle chvili netusim
protoze nevim co tam kde mas

uz to chapes?

jo a jen tak mimochodem prestan tu delat bordel!!!

chovas se jako prase je tu po tobe svincik

peknej vdek za to ze se ti tu snazime poradit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Zamčeno

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“