Garáž

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 1291
Registrován: 16. 2. 2015, 11:16

5. 7. 2018, 8:20

škrt nechce mu koupit dárek :D
pobav se s projektantem ohledně vytápění ..komín bude něco stát atd
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Lify
Příspěvky: 1206
Registrován: 14. 1. 2016, 4:33

5. 7. 2018, 8:22

Petře stroje i dílnu máš pěknou a Camaro je parádní. Určitě se s projektantem poradíme :)
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 1291
Registrován: 16. 2. 2015, 11:16

5. 7. 2018, 8:38

ještě k tomu dušení kamen a dimenzování...
když je dřevo suché tak neni problém kamna úplně přiškrtit...přikládáš až máš na spodu v topeništi jen žhavíky dáš větší polena otevřeš klapku necháš pořádně rozhořet a zase to přiškrtíš...kamna co jsi dal odkaz a i jiné podobné konstrukce udrží žhavíky až do rána...
večer naložíš necháš rozhořet a zavřeš klapku a popelník a nedehtuje to ...
ráno rozhrábneš popel a dáš pár třísek a rozhoří se to
pokud tam dáš mokré dřevo tak to špatně spaluje to je jasné.
Ten větší výkon nemusí být na škodu, když budeš svařovat nebo brousit tak musíš větrat.
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
berni
Příspěvky: 149
Registrován: 24. 11. 2012, 6:56
Bydliště: Brno, Boskovice

13. 7. 2018, 11:25

když už jsme u těch garáží....taky jednu řeším (vis můj starší příspěvek týkající se překladu)...ted dělám elektřinu a řeším, čím ji do garáže z baráku dotáhnout...vzhledem k stávajícímu stavu elektřiny v domě (dva roky staré omítky, tedy absolutní nevůle něco zatím zase rozkopávat) se bude napojovat na jistič 3*20 A a rozvod dělaný v 5x2,5 ...celková délka mezi napojením v domě a pojistkami v garáži je 32 metrů... řeším úbytek napětí odporem samotného vodiče... na cyky 5x2,5 mi vychází při 20 A pro 230 V ztráta 1.88%, u 5x4 1.17%...vzhledem k rozvodu v domě v 5x2,5 a taky snažšímu tažení užšího kabelu v husím krku se kloním k 5x2,5 oproti 5x4... ale zeptám se raději na názor...díky
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1674
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

13. 7. 2018, 11:35

Žiju s 16a jističem, a taky to jde, i když blbějc. Jestli budeš něco dávat do země, tak rovnou tu 5x4, já si natáhl 5x2,5 a budu to asi celý dělat znova no, víš prd co tam za 5 let bude běhat.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
chb
Příspěvky: 2182
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

13. 7. 2018, 12:42

stejně to je vše na úrovni hospodských rad, pokud se staví nová dílna, tak musí mít projekt a je důležité si najít šikovného projektanta. Nedostatečné vytápění stejně jako předimenzované je ekonomicky nevýhodné. U všeho je třeba sledovat (rozpočítat životnost) provozní náklady včetně všech povinných revizí a vlastní vynucené práce okolo toho. Výpočet topení jde stejně realizovat až bude znám celý projekt, velikost, okna, způsob využívání, kvalita velkých vrat a spousta dalších vlivů. Lify je mladej, pokud si nechá poradit šikovným projektantem a bude schopný to zafinancovat, bude mít pěknou dílnu s malými provozními náklady která mu bude dlouhá léta sloužit. Okna, topení, vrata je jen poměrně malá část, kterou je potřeba vyřešit a sladit s tím ostatním.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Mart76
Příspěvky: 78
Registrován: 17. 12. 2016, 11:04
Bydliště: Prostějov

13. 7. 2018, 1:04

berni píše:
13. 7. 2018, 11:25
když už jsme u těch garáží....
Raději se obrať na odborníky. Co se týká jištění, tak jedním důležitým parametrem je vypínací schopnost jističe, z typu jističe a délky kabelu vyjde požadovaný průřez. Při malém průřezu by totiž jistič na začátku kabelu nemusel vypnout při zkratu na konci kabelu. A další věc je zemnění.
A taky je otázka, jestli kabel půjde zemí, mám pocit, že pro vedení zemí jsou taky definované minimální průřezy.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
Mex
Příspěvky: 4511
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

13. 7. 2018, 1:17

Kdybych to dělal já, tak pokud to bude snadno dostupné a vyměnitelné (třeba v nějakém otevíratelném kabelovém roštu) tak 2.5mm2, pokud to bude někde zazděné, tak 4mm2.
Rozdíl v ceně vlastního materiálu je většinou srandovní proti ceně ostatních věcí, a nikdy nevíš, co bude za nějakou dobu.

Jinak osobním vývojem jsem došel k tomu, že ideální je dělat vše otevřeně a rozšiřitelně. Takže stupačky, různé kabelové rošty nebo aspoň široké otevíratelné lišty atd.
Není otázkou, jestli se časem ukáže potřeba rozšíření a změny, jen je otázkou jak brzo se ukáže.
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 1832
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

13. 7. 2018, 1:54

ja bych natahl 5x6, protoze na nem muzes udelat dva zasuvkove okruhy 230V/16A, one totiz tady potreba pocitat i s prurezem toho ctrvrteho pracovniho vodice (lidove nulaku) a s minimalnim prurezem ochraneho vodice (zem)
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 2767
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

13. 7. 2018, 2:19

To Mex: moje rec !!!!!! V dilne vždy zásadně drátěne rošty. Treba Kopos je má za par kaček. Plánovat stroje na konkretni mista může majitel Kolbenky. Osobně každý stroj nejméně 10x přesouvám. Ve velkých roštech mám i vzduch.
Lify
Příspěvky: 1206
Registrován: 14. 1. 2016, 4:33

14. 7. 2018, 3:41

Tohle téma mě taky zajímá. Už mám taky rozhodnuto, že chci natáhnout dovnitř kabel a od jističů to vést část ve zdi (osvětlení) a líbí se mi na dílně ty drátěné lišty(nebo jak odborně napsat) a jde to kdykoliv kamkoliv dát. Jak jsem koukal Petr ty stroje má každý měsíc jinak :shock: Takže proto by to bylo vhodné. Určitě se s projektantem o tomhle poradím, přece jenom není to za 100k...
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
kominik
Příspěvky: 94
Registrován: 26. 1. 2011, 6:48

14. 7. 2018, 4:09

filla: S přívodem 5x2,5mm2 můžeš samozřejmě bez obav udělat i 3 okruhy 230V/16A a plně je využívat...
berni
Příspěvky: 149
Registrován: 24. 11. 2012, 6:56
Bydliště: Brno, Boskovice

14. 7. 2018, 7:22

garaz (spiš dílna na vergly) bude jistěna c20 v baraku ( hlavni je 25 A), pak musí být tech cca 30 metru dratu a opet rozvodnice, kde bude jištění 10 A 230 světla, 16 A 230 zásuvky, 16 A 230 motor vrat a 20A strojni. Toť moje představa a potřeba... rád bych tu měl ještě jeden soustruh, nic obr ale přeci jen něco většího než mnko, svářečka a jiny běžný harampadí typu kopresor apod...
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15930
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

14. 7. 2018, 8:12

Tech 20A strojni dokaze vyrazit kdejaka svarecka.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
kominik
Příspěvky: 94
Registrován: 26. 1. 2011, 6:48

14. 7. 2018, 8:31

No to teda nevím která domácí svářečka schodí 20C jistič, a hlavně 30m kabelu + několik předřazených jističů, tu je docela reálná šance že 20C už nevyhoví, před montáží bude nutné změřit impedanci vedení!
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“