Frekvenční měnič

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
stanik84
Příspěvky: 147
Registrován: 3. 8. 2016, 9:29

5. 7. 2018, 9:44

Dobrý den. Nemá doma někdo navíc FUNKČNÍ frekvenční měnič na 7,5 kW motor? Měl bych o něj zájem. Druhá možnost je PATKOVÝ šestipólový elektromotor 4 kW 1000ot./min (dle štítku, ale MEZ dělal 960 ot., to ničemu nevadí). O jednom vím, ale je to přírubák a nevejde se tam.

Vím, jak je to s těma měničema. Že je lepší koupit nový, ale za tohle je to raketa.

Díky
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 2643
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

6. 7. 2018, 6:40

Ty nizkootáčkové motory se shnání taky mizerně, kutilove je používají na kuželové štípačky. Naštěstí po mnoha utržených prstech tato vlna pomalu opadá.
ok1in
Příspěvky: 120
Registrován: 13. 6. 2017, 6:31
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

6. 7. 2018, 7:27

Něco u mě doma leží, ale tím výkonem jsi nejsem úplně jistý. Jestli vydržíš do konce týdne, pak se podívám - jsem na dovolené... 8)
http://www.ok1in.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
stanik84
Příspěvky: 147
Registrován: 3. 8. 2016, 9:29

6. 7. 2018, 11:52

Vím tak o 200 motorech. Dneska jsem byl pro nějaký věci a jediný motor v celý hale. A 4 kW 960 otáček :D :D Je z nějakého větráku na střeše lakovny. Ani jsem tomu nechtěl věřit :)

Jen má trochu větší IP, to ale překopu a jen jen do Y. To mi taky nevadí
Naposledy upravil(a) stanik84 dne 1. 8. 2018, 12:20, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1152
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

17. 7. 2018, 11:34

Já na to navážu, potřeboval bych vyřešit napájení 2-3 vibračních motorů (když budou stačit 2, budou dva) jeden má výkon 1.1Kw, 6tis. otáček a 200Hz/250V
Asi bych nejraději měl jeden měnič na oba dva, takže 2,2kw, možná bych ani nepotřeboval nic regulovat, jen pevně nastavit těch 200Hz, čili stačí to nejjednodušší. Po čem se mám dívat?
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Mex
Příspěvky: 4156
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 7. 2018, 1:42

Snažit se připojit 2 motory na jeden frekvenční měnič je cesta do problémů.
Možná to nějak fungovat bude (když budou motory stejné), ale dobře to rozhodně fungovat nebude.
Takže bych rozhodně volil 2 měniče.
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1152
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

18. 7. 2018, 7:24

Dobře, on se sice vyrábí originál http://www.vmphk.cz/product/frekvencni-menice/ ale to já nepotřebuju, mě stačí něco jednoduchýho, co bude přidělaný na mašině.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1152
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

18. 7. 2018, 7:39

Koukám na něco takovýho, pixhle hodit dolů a nahoru na panel vytáhnout jen ty ovládací panely https://www.ebay.com/itm/220V-1-5KW-Sin ... Desc=0%7C0

https://www.ebay.com/itm/1-5KW-VFD-220V ... =R40&rt=nc

nebo https://www.ebay.com/itm/220V-2HP-1-5KW ... Desc=0%7C0

A druhá věc, víc měničů a jedno ovládání? tohle je možný?

jde mi o to, že jich můžu potřebovat časem víc, tak abych měl jeden a ten samej typ, proto spíš padá nějaký shánění po bazaru
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Mex
Příspěvky: 4156
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 7. 2018, 2:26

Jasně, měnič patří někam schovat, kde na něho neprší, nelítají do něho špony, netřepe se atd.
A ven vytáhnout jenom ovládání.

Samozřejmě můžeš použít jedno ovládání pro víc měničů, a to buď třeba kompletně shodně (všechny se budou najednou zapínat, vypínat, regulovat), nebo třeba jenom částečně (třeba že se budou společně zapínat a vypínat, ale otáčky budeš regulovat na každém zvlášť atd.).

Můžeš to ovládat jenom hloupě drátama s tlačítky na konci, případně si na to udělat (nebo nechat udělat) nějakou elektroniku, který to pak bude ovládat po sběrnici a může mít nějaké dodatečné funkce (třeba sledování teploty, nebo blokování provozu ve dnech státních svátků,kdy musí být i zavřené krámy ;-) ). Pro tohle elektronické ovládání by to ale chtělo do výběru zařadit jen měniče s RS485 a Modbusem, ale to jsou dneska už skoro všechny.
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1152
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

18. 7. 2018, 3:37

Paráda, tak zkusim vzit za těch 1700 https://m.ebay.com/itm/1-5KW-VFD-220V-S ... r=1&_rdt=1 ten se mi líbí, cena ok, panel s ovládáním se dá vyndat. Když pojede tak vezmu druhej a pak se v to nějak povrtám a zkusim to spojit. Požadavek je jen aby se motory zapnuly, vypnuly, a teda jako nedůležitej bonus kdyby se daly regulovat z jednoho mista, víc nic.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Mex
Příspěvky: 4156
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 7. 2018, 3:44

Jenom upozorňuju, že u těchto levných čínských často právě platí ta výjimka, že každý měnič má dneska možnost ovládání po RS485/Modbusu - tyhle to často nemívají.
Pokud by to pro Tebe bylo případně zajímavé, tak si napřed stáhni datasheet a koukni do něho.
Ale pokud Tě fakt zajímá jenom START/STOP, tak to samozřejmě nemusíš řešit.

A ještě k tomu vyndávacímu panelu - v praxi většinou spíš vyjde jako lepší varianta ten panel tam nechat a k ovládání si vytáhnout nějaká pořádná velká průmyslová tlačítka, která připojíš kabelem na sběrnici měniče. Zvlášť pokud je to do trochu drsnějšího prostředí.
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1152
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

18. 7. 2018, 3:57

Beru v úvahu, pohledám k tomu papíry. Bude to sloužit na vibrační leštičku/omílačku, pak další vibrační čistička/ultrazvuk. Motory maj mechanickou regulaci přestavením rozvažovacích závaží ve 4 krocích, takže předpokládám, že se jednou vychtá potřebná síla vibrací a pak už se s tím nebude muset hejbat, možná podle obsahu/hmotnosti náplně se bude muset ubrat, ale nic co by se muselo řešit po sběrnici. Jediný co tam dodělám je časový relé, ale to může rovnou shodit stykač na přívodu, takže bez účasti měniče. Ten nápad s velkejma tlačítkama taky není špatnej. Pracovní podmínky předpokládám spíš lepší, takže na to nemám extra nároky, IP a pod..
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Mex
Příspěvky: 4156
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 7. 2018, 4:00

Ještě poznámka, i když je to asi zřejmé: pokud vytáhneš ven tlačítka a případně i potenciometr pro ovládání rychlosti, tak můžeš společně ovládat i víc motorů najednou.
Pokud z nich vytáhneš panely, tak pak samozřejmě bude každý panel ovládat jenom svůj motor.
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1152
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

18. 7. 2018, 4:27

Jo, na tom kotli budou dva motory a pojedou současně. Vkrádá se mi taková myšlenka, co ty dráty od panelu rozdvojit a ovládat tak oba? Pokud bych šel nakonec tou cestou tlačítek a kolečka, tak by stačily i ty levnější, hodily by se někam bokem pod mašinu.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Mex
Příspěvky: 4156
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 7. 2018, 4:53

DwPetr píše:
18. 7. 2018, 4:27
Vkrádá se mi taková myšlenka, co ty dráty od panelu rozdvojit a ovládat tak oba?
Tohle může, ale spíš asi nebude fungovat.
Nové měniče mají většinou panel inteligentní, který se zbytkem měniče komunikuje po nějaké sběrnici. A pak to nemůžeš jen tak sprostě rozdvojit.
Odpovědět

Zpět na „Nákup“