Hledám někoho, kdo mě naučí formou DOTAZ-ODPOVĚĎ pracovat s čínskou CNC frézkou (fin. odměna)

pracovni nabidky a poptavky
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Rvašek
Příspěvky: 22
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

14. 7. 2018, 10:23

Hledám někoho, kdo mě naučí (samozřejmě za fin.odměnu) formou DOTAZ-ODPOVĚĎ (třeba u mě doma - Pardubický kraj) nastavování a obsluhování čínské CNC frézky (USB 4 Axis 400W 3040T CNC Router 3D Engraver Engraving Drilling Milling Machine), software Mach3, SimplyCam3, ... .
Nejde mi o žádné profi výstupy, ale chci se naučit gravírovat-frézovat různé cedulky s texty, šablony a lehčí 3D modely.

Vašek R
Rvašek
Příspěvky: 22
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

15. 7. 2018, 8:09

... 500Kč/hod.
Mex
Příspěvky: 4077
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 7. 2018, 8:41

Asi můžeš říct, že mi do toho nic není a budeš mít pravdu. A navíc to ještě může vypadat, že chci někomu kazit kšeft.
Ale myslím, že se snažíš šetřit na nepravém místě a naopak chceš investovat tam, kde to možná nezbytné není.

K tomu šetření: koupil sis model 3040T, tedy předpokládám z trapézovými šrouby. To je podle mě šetření na nepravém místě, model s kuličkovými šrouby (tedy se 'Z' na konci označení) je možná o fous dražší, ale užitné vlastnosti má výrazně lepší.
Kdyby ses před koupí tady na fóru zeptal, tak by Ti určitě někdo odpověděl (třeba já skoro určitě, mám taky jednu 3040Z).

A naopak k výdajové stránce věci: informací kolem těchto malých frézek a Machu jsou na internetu mraky. Tady už bych Ti třeba já sice asi moc neporadil (Mach je mimo můj zájem), takže trochu mluvím za jiné. Ale myslím si, že když se tady zeptáš, tak se určitě odpovědi dočkáš. Podle mě je tohle poměrně dost "ochotné" fórum. Jen to chce ukázat trochu snahy taky ze strany tazatele.
Rvašek
Příspěvky: 22
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

15. 7. 2018, 9:25

Mex píše:
15. 7. 2018, 8:41
Asi můžeš říct, že mi do toho nic není a budeš mít pravdu. A navíc to ještě může vypadat, že chci někomu kazit kšeft.
Ale myslím, že se snažíš šetřit na nepravém místě a naopak chceš investovat tam, kde to možná nezbytné není.

K tomu šetření: koupil sis model 3040T, tedy předpokládám z trapézovými šrouby. To je podle mě šetření na nepravém místě, model s kuličkovými šrouby (tedy se 'Z' na konci označení) je možná o fous dražší, ale užitné vlastnosti má výrazně lepší.
Kdyby ses před koupí tady na fóru zeptal, tak by Ti určitě někdo odpověděl (třeba já skoro určitě, mám taky jednu 3040Z).

A naopak k výdajové stránce věci: informací kolem těchto malých frézek a Machu jsou na internetu mraky. Tady už bych Ti třeba já sice asi moc neporadil (Mach je mimo můj zájem), takže trochu mluvím za jiné. Ale myslím si, že když se tady zeptáš, tak se určitě odpovědi dočkáš. Podle mě je tohle poměrně dost "ochotné" fórum. Jen to chce ukázat trochu snahy taky ze strany tazatele.
Ahoj,

jak jsem již zmínil, nemám ambice většiny zdejšího osazenstva, frézku jsem si pořídil, protože bych si rád občas něco vygravíroval, něco malého vyfrézoval (cedulky, šablony, ...), prostě si jen občas hrál. Ano, můj "číňan" má trapézové tyče.

Určitě není mým cílem frézovat s přesností na "setinky", chtěl bych se naučit základní obsluhu (vědět proč mi nástroj zůstal viset ve "vzduchu", když třeba v Cut2D zadám parametry co to po mě chce -tloušťku materiálu, Z0 - na povrchu,Z1 i Z2, ...) a přec mi fréza "nesmyslně lítá" úplně v jiných výškách.

Pár dní se potloukám po netu, čtu do půlnoci a přec se nemohu "chytit" a tápu, proto jsem zvolil cestu praktičtější.
Má zkušenost s CNC=0. Ale jak jsem napsal, stačí mi naučit se pomocí SW umísti nástroj na zvolené místo obrobku,
jak nastavit hloubku frézování, pochopit pár základních souvislostí a budu spokojen :o)

... nabídka platí ,o)

Vašek
Mex
Příspěvky: 4077
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 7. 2018, 10:27

Aniž vím kde máš problém, tak:
- nastav si home pozici třeba na 0:0:20, tj. X a Y na nule, Z ve výšce 20mm
- v Cut2D si při definování nového polotovaru zadej, že 0 je na povrchu materiálu, safe-Z je třeba 10mm (to je výška, na kterou zvedne vřeteno při přejezdech na novou pozici) a home na 0:0:20
- při definování nového nástroje v Cut2D si zadej průměr nástroje, k němu nějaké vhodné otáčky a hloubku úběru. Průměr je jasný, otáčky zřejmě budeš používat maximální, tj. nějakých 10-11 tis. RPM (víc to DC vřeteno neumí), protože budeš asi mít nástroje malých průměrů. Hloubku úběru na začátku raději méně, do dřeva třeba tak 0.5-0.8mm. Maximálně tak 1/4 průměru nástroje. Rychlost posuvu podle materiálu, pokud budeš začínat se dřevem, tak zkus něco mezi 800-1200mm/min. V budoucnu se pak naučíš používat úběr na zub.
- až ti to udělá g-kód (při ukládání zvolíš, že ho chceš ve variantě pro Mach3), tak ho pak nasypej do nějakého simulátoru a podívej se, jestli to jezdí správně. Myslím, že v nějaké podobě se dá používat zdarma třeba Cimco Edit.
- pak to nasypej do frézky, ale zatím tam nedávej frézu (tj. nástroj) a sjeď celý program jenom "nasucho", nejlépe v nějaké bezpečné výšce nad stolem, abys při případně chybě do něho nenabořil.
- no a pak už už jeď naostro, a začni dávat dohromady síť dealerů, kteří pak tvé výrobky budou prodávat. ;-)
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4320
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

15. 7. 2018, 11:29

Mex píše:
15. 7. 2018, 10:27

- no a pak už už jeď naostro, a začni dávat dohromady síť dealerů, kteří pak tvé výrobky budou prodávat. ;-)
jj a pak vlastně zjistí že na tom blbím gravírování je znát kde co ,a že měl koupit hračku s kuličkovejma šroubama (jak jsi psal ) a zas bude na bazoši jedna 3040T
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Rvašek
Příspěvky: 22
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

16. 7. 2018, 5:58

Mex píše:
15. 7. 2018, 10:27
Aniž vím kde máš problém, tak:
- nastav si home pozici třeba na 0:0:20, tj. X a Y na nule, Z ve výšce 20mm
- v Cut2D si při definování nového polotovaru zadej, že 0 je na povrchu materiálu, safe-Z je třeba 10mm (to je výška, na kterou zvedne vřeteno při přejezdech na novou pozici) a home na 0:0:20
- při definování nového nástroje v Cut2D si zadej průměr nástroje, k němu nějaké vhodné otáčky a hloubku úběru. Průměr je jasný, otáčky zřejmě budeš používat maximální, tj. nějakých 10-11 tis. RPM (víc to DC vřeteno neumí), protože budeš asi mít nástroje malých průměrů. Hloubku úběru na začátku raději méně, do dřeva třeba tak 0.5-0.8mm. Maximálně tak 1/4 průměru nástroje. Rychlost posuvu podle materiálu, pokud budeš začínat se dřevem, tak zkus něco mezi 800-1200mm/min. V budoucnu se pak naučíš používat úběr na zub.
- až ti to udělá g-kód (při ukládání zvolíš, že ho chceš ve variantě pro Mach3), tak ho pak nasypej do nějakého simulátoru a podívej se, jestli to jezdí správně. Myslím, že v nějaké podobě se dá používat zdarma třeba Cimco Edit.
- pak to nasypej do frézky, ale zatím tam nedávej frézu (tj. nástroj) a sjeď celý program jenom "nasucho", nejlépe v nějaké bezpečné výšce nad stolem, abys při případně chybě do něho nenabořil.
- no a pak už už jeď naostro, a začni dávat dohromady síť dealerů, kteří pak tvé výrobky budou prodávat. ;-)
Děkuji Ti, text jsem si vytiskl a pojedu krok za krokem, přesně jak jsi napsal. Ještě bych se chtěl zeptat, v Mach3 po nahrání G-Code předpokládám, že "srovnám" všechny osy na hodnotu "0" ? (ZERO X, ZERO Y, ZERO Z) ... .

Žádné dealery shánět nebudu, tvořím si pro své potěšení, "do šuplíku" :wink:
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15294
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2018, 6:52

to je prave asi to spatne
mas na stroji referencni spinace?
tj. kdyz to zapnes a das najezd do nulovejch pozic aby ti to na ne najelo a vynulovali se trojni souradnice?
paklize ne tak to je to prvni co potrebujes na stroji dodelat!
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Rvašek
Příspěvky: 22
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

16. 7. 2018, 7:35

Nejsou tam referenční spínače. Dáš mi typa, kde sehnat? Případně jaké? Pokud jsem dobře pochopil, živíš se s tím ..., mohl bych objednat u Tebe?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15294
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2018, 7:39

tvuj stroj do detailu neznam
ale muzes pouzit obyc mikrospinace, treba takove ty s rolnickou nebo indukcni
u tech indukcnich mi prijde jednodussi montaz ale v pripade tohoto stroje to bude mozna dost velike
to jak je tam namontujes jake si na to udelas uhelnicky a tak to je zcela na tobe
jen podotykam castou chybu
nad indukcakama se prejizdi bokem ne ze na nej prijedes z cela
potrebujes taky nejakou drahu na dobrzdeni
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Rvašek
Příspěvky: 22
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

16. 7. 2018, 7:48

robokop píše:
16. 7. 2018, 7:39
tvuj stroj do detailu neznam
ale muzes pouzit obyc mikrospinace, treba takove ty s rolnickou nebo indukcni
u tech indukcnich mi prijde jednodussi montaz ale v pripade tohoto stroje to bude mozna dost velike
to jak je tam namontujes jake si na to udelas uhelnicky a tak to je zcela na tobe
jen podotykam castou chybu
nad indukcakama se prejizdi bokem ne ze na nej prijedes z cela
potrebujes taky nejakou drahu na dobrzdeni
Montáž zvládnu, ale se zapojením si neporadím :o( Neměl bys zájem o zakázku? Přivezl bych mašinku kam bys řekl ..
chb
Příspěvky: 2053
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

16. 7. 2018, 8:12

referenční spínače jsou fajn, ale myslím, že nyní hledáš něco jiného

v Cut2D musíš rozhodnout, kde bude mít materiál nulu - prostě vybereš jeden roh polotovaru na výkresu a ten jako nulu označíš X -Y -Z

to samé musíš udělat v MACHu se skutečným materiálem na ploše a s upnutým nástrojem - prostě dojet posuvy na ten roh (na to jsou sondy, lupy, kontaktní plíšky, a spousta dalších postupů) a tam v MACHu vynulovat osy.

= G-kod ví, kam má od nuly frézovat/gravítovat a MACH ví, kde je nula materiálu a už to funguje

(až bude MACH podle referenčních spínačů vědět kde je roh stolu, z nastavení bude vědět jak je stůl velký tak MACH bude vědět, že jsi třeba nahrál G-kod, který se tam rozměrově nevejde. Nulu upnutého materiálu budeš ale nastavovat stejně. I když je možnost si tam dát zarážku a podle referenčních spínačů umět "roh" té zarážky dopočítat)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Engineer
Příspěvky: 1767
Registrován: 27. 12. 2006, 4:30
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2018, 11:35

Nabídl jsem dotyčnému školení za 1000 korun na hodinu, protože z dotazů je zřejmé, že o CNC, Machu3, Cut2D a G-kodu obecně neví zhola nic. Za jeden den by měl potřebné základy bez kterých to prostě nejde. Moje zkušenosti jsou cca 12 let s Machem a Cut2D a mám za sebou tisíce výrobků. Bohužel jsem prý příliš drahý. :wink: Takže přeji Vám kolegové hodně trpělivosti (asi si moc nevážíte svého času ... já ano :wink: ) A pro pana tazatele jedna rada zcela zdarma ... zkuste si aspoň přečíst manuál k Machu, je v češtině a to na co jste se dosud ptal je tam vysvětleno opravdu hodně polopaticky. :!:
Rvašek
Příspěvky: 22
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

16. 7. 2018, 11:45

Engineer píše:
16. 7. 2018, 11:35
Nabídl jsem dotyčnému školení za 1000 korun na hodinu, protože z dotazů je zřejmé, že o CNC, Machu3, Cut2D a G-kodu obecně neví zhola nic. Za jeden den by měl potřebné základy bez kterých to prostě nejde. Moje zkušenosti jsou cca 12 let s Machem a Cut2D a mám za sebou tisíce výrobků. Bohužel jsem prý příliš drahý. :wink: Takže přeji Vám kolegové hodně trpělivosti (asi si moc nevážíte svého času ... já ano :wink: ) A pro pana tazatele jedna rada zcela zdarma ... zkuste si aspoň přečíst manuál k Machu, je v češtině a to na co jste se dosud ptal je tam vysvětleno opravdu hodně polopaticky. :!:
Vážený pane ENGINEERE, nevím v jakých závratných číslech se pohybuje Váš životní standart a nevím co je posměšného na tom, když někdo někdy v něčem začíná?! Evidentně jste se narodil jako vševědoucí a všeuměl. Normálně slušně jsem odpověděl, že Vaše cena je nad mou možností, co je na tom špatného a k posměchu?! Myslím, že mi odpovídají lidé, kteří odpovídat chtějí a kdo nechce, prostě mlčí.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15294
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

16. 7. 2018, 12:50

ja tam zadny posmech nevidim
a ta cena na hodinu je zcela normalni spiz nizka
kdyz nekdo nedo umi a engineer rozhodne ano tak ma narok na podstatne vyssi hodinovku
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Prace“