Co dělám špatně v nastavení softu?

ruzne programy,konverze dat, digitalizace, atd...
Rvašek
Příspěvky: 40
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

9. 8. 2018, 6:22

filla píše:
9. 8. 2018, 6:17
invertuj smer osy Z
Prosím můžeš mi to trochu vysvětlit, kde, co, jak? Jsem samouk (třetí týden) ... .
Máš na mysli v G-Codu přímo, nebo v CAMu?
Rvašek
Příspěvky: 40
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

9. 8. 2018, 6:43

.... v CAMu jsem zkousel zadavat opacne hodnoty, ale treba CUT2D mi to "nebere". (hodnotu '3' jsem zkousel zadat jako "-3" a soft si tu hodnotu sam prevratil nazpet).


Pokud se provadi inverze v GRBL, jsem v koncich, na to si netroufnu..
Mex
Příspěvky: 4390
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

9. 8. 2018, 8:15

Už jsem ti to psal.
Vyhoď hlavičku z toho vygenerovaného kódu, a strč si tam jinou z něčeho, kde ti to funguje dobře.
Samozřejmě správně by bylo napsat si tam těch pár parametrů sám, abys věděl, co a proč nastavuješ. Ale rychlejší je tak nakopírovat těch pár řádku odjinud.
A opět opakuju - udělal si absolutně minimální g-kód, jenom jednu čáru. Ať se ti v tom dobře orientuje.
Rvašek
Příspěvky: 40
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

9. 8. 2018, 8:30

Mex píše:
9. 8. 2018, 8:15
Už jsem ti to psal.
Vyhoď hlavičku z toho vygenerovaného kódu, a strč si tam jinou z něčeho, kde ti to funguje dobře.
Samozřejmě správně by bylo napsat si tam těch pár parametrů sám, abys věděl, co a proč nastavuješ. Ale rychlejší je tak nakopírovat těch pár řádku odjinud.
A opět opakuju - udělal si absolutně minimální g-kód, jenom jednu čáru. Ať se ti v tom dobře orientuje.
To jsem jiz udelal, takto editovane to funguje, ale musim najit zpusob, jak to prenstavit/predelat natvrdo. Zjistit, proc se to tak chova.
V jednom CAMu mam moznost zadavat prevracene hodnoty, ten mi to neprepisuje, ale v podstate se vystupy z obou chovaji stejne. Pokud do prvniho CAMu zadam neprevracene hodnoty pro osu Z, pak v realu misto zapichu stoupa a opacne .
chb
Příspěvky: 2148
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

9. 8. 2018, 9:03

na stroji vynuluješ - někde - osu Z
na druhé obrazovce zadáš G0 Z10 a musí to jet nahoru, po zadání G0 Z-10 to musí jet dolů, pokud ne, máš blbě nastavený Mach - v nastavení Machu otoč osu Z

pokud ti to jezdí dobře, tak je chyba v CAMu - a tam hledej, co kde nastavit.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Rvašek
Příspěvky: 40
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

9. 8. 2018, 9:11

chb píše:
9. 8. 2018, 9:03
na stroji vynuluješ - někde - osu Z
na druhé obrazovce zadáš G0 Z10 a musí to jet nahoru, po zadání G0 Z-10 to musí jet dolů, pokud ne, máš blbě nastavený Mach - v nastavení Machu otoč osu Z

pokud ti to jezdí dobře, tak je chyba v CAMu - a tam hledej, co kde nastavit.
Dekuji, zitra prozkoumam nastaveni v MACHu.
Mex
Příspěvky: 4390
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

10. 8. 2018, 12:42

Rvašek píše:
9. 8. 2018, 8:30
takto editovane to funguje, ale musim najit zpusob, jak to prenstavit/predelat natvrdo. Zjistit, proc se to tak chova.
Tak když vyměníš hlavičku programu a najednou to jezdí dobře, tak už jsi snad zvítězil, ne?
Podívej se na rozdíl mezi hlavičkou se kterou to jezdí OK a se kterou to jezdí blbě, najdi rozdíly a nastuduj si, co ty příkazy dělají.
Nebo pokud chceš ušetřit čas tak můžeš do konfigurace preprocesoru rozvou strčit tu hlavičku, se kterou to jezdí OK.
Rvašek
Příspěvky: 40
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

10. 8. 2018, 5:51

VENI VIDI VICI :O)

Po x hodinách pátrání v MACHu (kde se invertuje pohyb osy Z),
jsem se rozhodl pro radikálnější řešení, přepojil jsem krokový motorek osy Z a ejhle,
už mě ta mašinka poslouchá :o)
dvoracek.a
Příspěvky: 14
Registrován: 4. 12. 2017, 3:07

10. 8. 2018, 7:45

zdar koukal sem na ten přiloženej program
a hned na pátym řádku je kod G94 a na těhle stránkách http://www.helmancnc.com/fanuc-g94-faci ... e-program/ píšou že je to program s obráceným cyklem takže si myslím že to bude celej tvůj problém takže předělat hlavičku na začátku ideálně hned v postprocesoru aby si to nemusel pokaždé přepisovat
chb
Příspěvky: 2148
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

10. 8. 2018, 8:22

1) ukázaný G-kod měl dráhu od nuly do záporných hodnot osy Z - tam viditelná chyba nebyla

2) tazatel měl zkusit, zda příkaz G0 Z10 jede z nuly nahoru - to by bylo OK, nebo dolů což by znamenalo chybné nastavení Machu - ale asi nezkusil,
takto je možné, že chybu opravil jinou chybou

3) G94 není inverze, ale způsob zadávání rychlosti
G94 = příkaz F100 znamená 100 jednotek / min
G95 to přepne do jednotek za otáčku
a konečně G93 zapíná tu zmíněnou inverzi. Pak G94 + F20 znamená, že daný pohyb se má dokončit za 1/20 minuty tedy za 3 vteřiny
= se směrem osy Z to nemá nic společného.

--------------------
Set Feed Rate Mode - G93, G94 and G95
Three feed rate modes are recognized: inverse time, units per minute and units per
revolution of spindle. Program G93 to start the inverse time mode (this is very infrequently
employed). Program G94 to start the units per minute mode. Program G95 to start the units
per rev mode.
In inverse time feed rate mode, an F word means the move should be completed in [one
divided by the F number] minutes. For example, if the F number is 2.0, the move should be
completed in half a minute.
In units per minute feed rate mode, an F word on the line is interpreted to mean the
controlled point should move at a certain number of inches per minute, millimetres per
minute, or degrees per minute, depending upon what length units are being used and which
axis or axes are moving.
In units per rev feed rate mode, an F word on the line is interpreted to mean the controlled
point should move at a certain number of inches per spindle revolution, millimetres per
spindle revolution, or degrees per spindle revolution, depending upon what length units are
being used and which axis or axes are moving.

When the inverse time feed rate mode is active, an F word must appear on every line which
has a G1, G2, or G3 motion, and an F word on a line that does not have G1, G2, or G3 is
ignored. Being in inverse time feed rate mode does not affect G0 (rapid traverse) motions.
It is an error if:
¨ inverse time feed rate mode is active and a line with G1, G2, or G3 (explicitly or
implicitly) does not have an F word.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Rvašek
Příspěvky: 40
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

10. 8. 2018, 8:51

chb píše:
10. 8. 2018, 8:22
1) ukázaný G-kod měl dráhu od nuly do záporných hodnot osy Z - tam viditelná chyba nebyla

2) tazatel měl zkusit, zda příkaz G0 Z10 jede z nuly nahoru - to by bylo OK, nebo dolů což by znamenalo chybné nastavení Machu - ale asi nezkusil,
takto je možné, že chybu opravil jinou chybou

3) G94 není inverze, ale způsob zadávání rychlosti
G94 = příkaz F100 znamená 100 jednotek / min
G95 to přepne do jednotek za otáčku
a konečně G93 zapíná tu zmíněnou inverzi. Pak G94 + F20 znamená, že daný pohyb se má dokončit za 1/20 minuty tedy za 3 vteřiny
= se směrem osy Z to nemá nic společného.

--------------------
Set Feed Rate Mode - G93, G94 and G95
Three feed rate modes are recognized: inverse time, units per minute and units per
revolution of spindle. Program G93 to start the inverse time mode (this is very infrequently
employed). Program G94 to start the units per minute mode. Program G95 to start the units
per rev mode.
In inverse time feed rate mode, an F word means the move should be completed in [one
divided by the F number] minutes. For example, if the F number is 2.0, the move should be
completed in half a minute.
In units per minute feed rate mode, an F word on the line is interpreted to mean the
controlled point should move at a certain number of inches per minute, millimetres per
minute, or degrees per minute, depending upon what length units are being used and which
axis or axes are moving.
In units per rev feed rate mode, an F word on the line is interpreted to mean the controlled
point should move at a certain number of inches per spindle revolution, millimetres per
spindle revolution, or degrees per spindle revolution, depending upon what length units are
being used and which axis or axes are moving.

When the inverse time feed rate mode is active, an F word must appear on every line which
has a G1, G2, or G3 motion, and an F word on a line that does not have G1, G2, or G3 is
ignored. Being in inverse time feed rate mode does not affect G0 (rapid traverse) motions.
It is an error if:
¨ inverse time feed rate mode is active and a line with G1, G2, or G3 (explicitly or
implicitly) does not have an F word.
Příkaz jsem zkoušel, chovalo se to "zrcadlově", nástroj jel opačným směrem.
Dalším bylo, že při ovládání nástroje v MACHu klávesou "PgDn", jela fréza opět opačným směrem.
Po radě invertovat pohyb osy Z v postprocesoru jsem strávil hodiny hledáním, čtením a pak si uvědomil,
že by mohlo býti řešením přepólování motoru. Kde je psáno, že "číňánek" zapojil vše správně? :o)
Za pomoci ohmetru, jsem proměřil, drátky přepojil a je vyřešeno.
chb
Příspěvky: 2148
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

10. 8. 2018, 9:32

Rvašek píše:
10. 8. 2018, 8:51

Příkaz jsem zkoušel, chovalo se to "zrcadlově", nástroj jel opačným směrem.
Dalším bylo, že při ovládání nástroje v MACHu klávesou "PgDn", jela fréza opět opačným směrem.
Po radě invertovat pohyb osy Z v postprocesoru jsem strávil hodiny hledáním, čtením a pak si uvědomil,
že by mohlo býti řešením přepólování motoru.
jasně, a kdyby jsi toto hned napsal, tak tě někdo navedl na to jedno zatržítko, kde se to v Machu dělá
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
kutil_tim
Příspěvky: 1424
Registrován: 11. 1. 2010, 1:23
Bydliště: Vsetín

11. 8. 2018, 7:51

Na číňanka to neshazuj leda že by ti motor <-> driver a G-cod nastavoval on.
Může za to čehůnek který nemá páru o magnetickém toku.
http://katalog.tuny.cz [url]http://katalog.tuny.cz[/url]
Odpovědět

Zpět na „Ostatní software“