Orlík 1JSK-50

P.S.
Příspěvky: 182
Registrován: 26. 11. 2007, 12:55
Bydliště: Praha 11
Kontaktovat uživatele:

2. 8. 2018, 12:51

Zdravím,
Potřebuji kompresor k frézce hlavně pro vřeteno PDS XLES70-ISO20 (ofuk ložisek 0,3 MPa, ofuk a přídrž kužele 0,6 MPa), pro mlhové chlazení a ofukovací pistoli.
Mohu získat Orlík 1JSK-50 se svislou nádrží 100l:
IMG_20180802_130000.jpg
Mohl by mi někdo, prosím vysvětlit následující?

1. Na kompresoru je max pracovní tlak 0,7 MPa, ale vypne asi při 0,3 MPa v nádrži na které je max. pracovní tlak 0,6 MPA. Dá se vypínací tlak na tlakovém spínači zvýšit?
2. Na boku nádrže je krabička s manometrem, který ukazuje necelý dvojnásobek tlaku v nádrži. Je to nějaký zdvojovač tlaku?
IMG_20180802_130859.jpg
3. Nemůžu o tomto kompresoru vygooglovat žádné informace je z roku 1978. Neměl by někdo návod?
4. Dají se na tak starý kompresor sehnat náhradní díly?

Předem děkuji za jakoukoli informaci která by mi pomohla.
Petr
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1532
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

2. 8. 2018, 1:01

Hejbat se spínacím tlakem se dá oběma směrama vždycky. Je dobrý mít ho nastavenej tak, aby nebyl vyšší než ten, kterej je na kompresoru uvedenej. On umí udělat samozřejmě i víc, ale zbytečně se trápí a prodlužuje se doba, Těch 7 atmosfér je až až. Pokud potřebuješ foukat 6 atm. na to vřeteno, tak by ti měl při 6,5 zapínat a měl by dodat víc litrů, než budeš spotřebovávat. Při 7 at. máš v té nádrži 700l vzduchu. Důležitej údaj pro tebe je, kolim má l/min, nebo m3/hod. podle toho zjistíš jestli ti to ufouká. Předpokládám, že se ofukuje pořád, bez přestávky na dotlačení.

Zvojovač tlaku tam nemáš, spíš je ten manometr v háji, nebo má jen jinou stupnici.

Náhradní díly seženeš.

No už to vidim, 5m3/h to je 83l/min.

Vyfoukni ho do nuly, zapni na 2 minuty, měl by ti natlačit 160l, to je 1,6atm v tý tvý 100l nádrži. Poznáš tak jestli je dobrej a ještě tlačí. Potom spusť svůj kolostroj a nech to fučet 1 minutu. Jestli ti to neklesne za tu minutu pod polovinu toho tlaku kterej si nafoukal, tak ti to ten kompresor utáhne, jestli však sžereš víc, tak ti stačit nebude. Taky do toho musíš zakalkulovat ty ofuky bokem pistolí..
Naposledy upravil(a) DwPetr dne 2. 8. 2018, 1:20, celkem upraveno 2 x.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15771
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

2. 8. 2018, 1:10

Tohle na ofuk vretene nedoporucuji
Zrovna jsem rozebiral suportik na vackovem automatu kde byl stejnym zpusobem pretlakovany prostor vedeni. A nekdo pouzil obyc kompresor. Neco jako tohle
Uz to vypadalo beznadejne, jako rozflexovat a kanibalizovat nejaky vrak na dily. Ale po nekolika dnech mlaceni ruznymi velikostmi palic to povolilo. A i kdyz jsem mlatil prez medeny spalek pekne je to rozmidlene.
Takze jesrli chces to vretno odrovnat smele do toho. Na vine je kondenzace vlhkosti ve vzduchu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1532
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

2. 8. 2018, 1:18

Pokud někdo použije jakejkoliv kompresor bez následný úpravy vzduchu, tak je trošku hloupej. Filtry na výstupu jsou naprostá nustnost, případně přimazávání pokud tam může být. Pokud je to doma, tak stačí obyčejnej filtr, pokud je ten odběr už vyšší, tak to chce kondenzační sušičku.

Odlučovače https://www.google.com/search?q=odlu%C4 ... 53&bih=928
Naposledy upravil(a) DwPetr dne 2. 8. 2018, 1:24, celkem upraveno 1 x.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15771
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

2. 8. 2018, 1:23

A paklize ten vzduch chce cpat do lozisek ktery jsou v hodnote desitek spis stovek tisic vc. jejich vymeny tak je treba i susicka vzduchu
Nekde mam ty h...a odtamtud vyfoceny
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1532
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

2. 8. 2018, 1:27

Na větší mašinu drahou jo, http://eshop.orlik.cz/susicky-vzduchu/s ... o-0020-ab/ tam jsou stejně průmyslový rozvody vybavený. Na doma by ji asi nezaplatil. Tam by ten odlučovač stačit mohl

Můžeš si to prostudovat třeba tady https://www.kompresory-vzduchotechnika. ... va-vzduchu maj tam všechno pěkně popsaný.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
P.S.
Příspěvky: 182
Registrován: 26. 11. 2007, 12:55
Bydliště: Praha 11
Kontaktovat uživatele:

2. 8. 2018, 1:34

Děkuji za rychlé a přínosné odpovědi. Samozřejmě že před vřetenem bude úprava vzduchu. Ten vzduch jde kolem ložisek (nejsou to vzduchová ložiska) proto, aby se k nim nedostal prach a chladící kapalina. Mám ale další problém, tlakový spínač má hysterezi 0,25 MPa takže kdbych ho nařídil na 0,7 MPa zapne na 0,45 MPa.
Naposledy upravil(a) P.S. dne 2. 8. 2018, 2:51, celkem upraveno 1 x.
Mex
Příspěvky: 4367
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

2. 8. 2018, 1:53

P.S. píše:
2. 8. 2018, 1:34
tlakový spínač má hysterezi 2,5 MPa takže kdbych ho nařídil na 0,7 MPa zapne na 4,5 MPa.
Tahle čísla jsi vzal kde?
P.S.
Příspěvky: 182
Registrován: 26. 11. 2007, 12:55
Bydliště: Praha 11
Kontaktovat uživatele:

2. 8. 2018, 1:57

Pustil jsem kompresor, vypnul na 0,3 a znovu zapnul kolem 0,05 Mpa
Naposledy upravil(a) P.S. dne 2. 8. 2018, 2:51, celkem upraveno 2 x.
Mex
Příspěvky: 4367
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

2. 8. 2018, 2:00

P.S. píše:
2. 8. 2018, 1:57
Pustil jsem kompresor, vypnul na 3 a znovu zapnul kolem 0,5 Mpa
To jako že jsi ten max. 10-barový kompresor natlakoval na 30 bar, a teprve pak ho tlakový spínač vypnul?
To už skoro vypadá na Darwinovu cenu. ;-)
A to měříš něčím seriózním nebo nějakým tím podivným budíkem, co ukazuje hausnumera?
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1532
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

2. 8. 2018, 2:22

Tak pro začátek bych si sjednotil řády. Navrhuju používat stodolní jednotku - atmosféra (0,1MPa) už s fotky je evidentní, že ten malej jednopistek s malým motorkem nevytlačí.
Naposledy upravil(a) DwPetr dne 2. 8. 2018, 2:41, celkem upraveno 1 x.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1532
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

2. 8. 2018, 2:25

Zapíná mu na 3atm a vypíná na 5ti. Což je nastavený na tu sestavu s 6atm. nádrží optimálně.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
P.S.
Příspěvky: 182
Registrován: 26. 11. 2007, 12:55
Bydliště: Praha 11
Kontaktovat uživatele:

2. 8. 2018, 2:35

DwPetr píše:
2. 8. 2018, 1:01

Vyfoukni ho do nuly, zapni na 2 minuty, měl by ti natlačit 160l, to je 1,6atm v tý tvý 100l nádrži. Poznáš tak jestli je dobrej a ještě tlačí. Potom spusť svůj kolostroj a nech to fučet 1 minutu. Jestli ti to neklesne za tu minutu pod polovinu toho tlaku kterej si nafoukal, tak ti to ten kompresor utáhne, jestli však sžereš víc, tak ti stačit nebude. Taky do toho musíš zakalkulovat ty ofuky bokem pistolí..

Tak jsem zkoušel tlačit z 0,1 do 0,26 MPa přesně 2 minuty. Pak jsem nechal kompresor do vypnutí 0,36 Mpa a spustil chlazení a ofuk vřetena, za 1 minutu klesl tlak na 0,28 MPA
Naposledy upravil(a) P.S. dne 2. 8. 2018, 2:44, celkem upraveno 1 x.
Mex
Příspěvky: 4367
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

2. 8. 2018, 2:38

DwPetr píše:
2. 8. 2018, 2:22
Tak pro začátek bych si sjednotil řády. Navrhuju používat stodolní jednotu - atmosféra (0,1MPa)
Sjednotit jednotky je jistě rozumné. Ale pak by bylo asi lepší použít nějaké obvyklé, což je bar (1 bar = 0.1 MPa).
Atmosféry snad používali naposled naši otcové.
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1532
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

2. 8. 2018, 2:39

Posouvat to jde, i za cenu přidání jinýho tl. spínače, otázka je, jestli to má smysl, a to bys v první řadě musel otestovat, jestli to ten kompresor ufouká ty litry. Plno lidí kouká na tlak, ten je ale druhořadej. Těch 7 atm./7bar/0.7 MPa/7kgcm2/80psi/700kpa ti udělám i kompresorem z ledničky, ale už je nestihnu dodávat. Ty musíš vědět, kolik potrebuješ litrů, pak když víš, že minum je pro tebe 6, tak abys měl rezervu, tak se dívej po něčem co má nominální tlak kolem 10atm. Poslední věc je jistič. Až budeš vědět množství a jistič tak pak se dá dohledat kompresor k tomu/ typ a pak jej teprve koupit novej, nebo na bazaru. Ty to máš přesně naopak, máš doma hodně malej kompresorek, co nemá ani objem, ani tlak a potrebuješ ho provozovat na hranici možností. Důležitej parametr je čas, po kterej bude muset běžet, protože když ho budeš držet od6,5 do 7atm, tak bude na tý malý nádrží spínat buď každou chvilku, nebo pojede nonstop. Prakticky ho na tý hranici možností utrápíš.
Naposledy upravil(a) DwPetr dne 2. 8. 2018, 2:43, celkem upraveno 1 x.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje“