Referenční spínač pro 4.osu

Odpovědět
VENCAZ
Příspěvky: 45
Registrován: 10. 4. 2017, 11:56

10. 8. 2018, 11:27

Zdravím, mohl by mi někdo prosím dát tip, jak nejlíp pořešit spínač pro 4.osu? Třeba na základě vlastní zkušenosti.... optický je lepší? co přesnost? jak máte namontováno? kde a co přesně koupit?

referáky na X,Y,Z byste měli tip kde a jaký kvůli přesnosti?

díky :)
Naposledy upravil(a) VENCAZ dne 10. 8. 2018, 2:42, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15468
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

10. 8. 2018, 11:39

ideal je indukcak pro zpomaleni a Z puls encoderu pro presnou referenci
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
VENCAZ
Příspěvky: 45
Registrován: 10. 4. 2017, 11:56

10. 8. 2018, 2:23

co prosím znamená "Z puls encoderu"? vidím prvně :)

..vesměs mi jde o max. přesnost, abych mohl opakovaně najít strojní nulu na stejném místě. u X,Y,Z vše jasné, ale u 4. osy mám problém s tím, jak snímač umístit - osa se točí, točení nic bránit nemůže, indukční spínač si tu neumím představit... snad možná ta otpika? nenašel jsem nikde žádnou inspiraci... :(
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15468
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

10. 8. 2018, 3:05

Indukcni snimace se na tohle bezne pouzivajje to to nejjednodussi na montaz
Predpokladam teda ze neuvazujes tu chybnou montaz indukcaku kde bys na nej chtel najizdet zpredu. Narazka ho musi mijet pri bocnim pohybu.

Z impuls encoderu se vyvede do systemu
Plati to kdyz mas serva nebo krokace s encoderem
V jinem pripade to nelze vyuzit kdyz to tam neni

Je to velmi presny a velmi kratky pulz ktery je jednou za otacku servomotoru
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
VENCAZ
Příspěvky: 45
Registrován: 10. 4. 2017, 11:56

10. 8. 2018, 3:23

chybnou montáž nee :) 4.osou mám na mysli ortační osu, tam narážka není. proto právě přemýšlím, na co tady indukční čídlo vlastně vztahovat...

a možná jsem našel cestu viz toto: http://marcuswolschon.blogspot.com/2016 ... -cnc.html
...to by snad mohlo fungovat?

vidím dvě cesty, jen nevím, která je lepší...

1) na osu zezadu bych připevnil tenký kotouč, chytil na všechny 3 šrouby, které na ose zazadu jsou. Kotou by měl v jednom místě výstupek (nějakou tyčku), na který by reagovalo indukční čidlo.

2) obdobně s tím rozdílem, že místo tyčky, by měl celý kotouč větší průměr než osa. kotouč by procházel optickým spínačem. v kotouči na kraji by byla vyvrtaná mini dirka, která by sepínala spínač, jakmile by ním prošla.

...reaguje na prach a kov piliny časem hůř optika nebo indukce?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15468
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

10. 8. 2018, 4:11

No takhle jsem to myslel narazku samozrejme musis vyrobit kdyz tam neni
Ale musi se pred snimacem mihnout ne k nemu dojet zepredu

Optikanse zaspini nebude presna nebo selze
Tohle bude fungovat lip
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
VENCAZ
Příspěvky: 45
Registrován: 10. 4. 2017, 11:56

10. 8. 2018, 5:15

suroš díky moc za názor :wink:
VENCAZ
Příspěvky: 45
Registrován: 10. 4. 2017, 11:56

13. 8. 2018, 5:26

Můžu se ještě zeptat? ...indukční čidlo může být DC nebo AC a DC pak na dva dráty, nebo NPN, nebo PNP. každý z typů se ještě dělí na NC nebo NOC. jaký typ potřebuji? :) ...nerad bych dodával jakékoli odpory, nebo dělící desky ale nevím, jestli je u indukce lepší otevřený nebo uzavřený obvod...
díky
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15468
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

13. 8. 2018, 5:48

DC tridrat ale jestli pnp nebo npn zalezi na tom jake vstupy mas na ridicim systemu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“