Dobry den, chci zacit stavet cnc frezku

Sarum
Příspěvky: 4
Registrován: 29. 8. 2018, 8:34

29. 8. 2018, 9:30

Dobry den chtel postavit cnc frezku s tim to elektro kitem zajimali by me vase nazory na funkcnost: a hlavne by me zajimala propojovaci deska jestli rovnou nekoupit lepsi a jakou by jste doporucili. Chci to provozovat na mach3. Dekuji.
https://m.aliexpress.com/item/328510063 ... form=msite
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4860
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

29. 8. 2018, 9:52

než začneš nakupovat plošňáčky, tak
a) věnuj několik měsíců studiu tohohle fora, všechny Tvé otázky, i ty co teď ještě nevíš, tu byly mnohokrát vzneseny a zodpovězeny
b) elektriku a motory atd kupuj v okamžiku, kdy budeš mít funkční mechanickou část
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Sarum
Příspěvky: 4
Registrován: 29. 8. 2018, 8:34

29. 8. 2018, 10:36

Ja nevidim duvod proc nejdriv resit mechanickou cast. Kdyz mam nejvetsi obavy z elektroniky. O mechanickou cast se me postara majtel mistni kovovyroby. Vse bud palena laseru nebo frezovane. Ale chci mit nejdriv funkcni elektroniku.
Sarum
Příspěvky: 4
Registrován: 29. 8. 2018, 8:34

29. 8. 2018, 10:40

Jeste dodam predpokladane rozmery 1000x500x50mm a jde me hlavne o drevo. Balza preklizka atd.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5671
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2018, 11:47

Sarum píše:
29. 8. 2018, 10:36
Ja nevidim duvod proc nejdriv resit mechanickou cast. Kdyz mam nejvetsi obavy z elektroniky
Protože ti to říkají lidi co o tom vědí asi tisíckrát víc než ty :wink: Ještě žádná stavba neskončila na elektrice a systému ,ale skoro všechny na mechanice protože až budeš vědět jaký máš odpory a celkový zpracování tak ti tu rádi pomůžeme s výběrem el.komponent.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Lify
Příspěvky: 1221
Registrován: 14. 1. 2016, 4:33

29. 8. 2018, 12:13

Přesně, nejdřív mechaniku a elektroniku až potom :) Mrkni se do mých příspěvků,ze začátku jsem chtěl stavět frézku, tak jsem postavil první verzi ze dřeva nic moc, pak jsem vymýšlel kraviny, během měsíce jsem postavil z překližky, fungovalo. Hodně lidí mi dobře radilo, ale ignoroval jsem je dá se říct :/ Teď mám čínský stroj a jsem spokojený :D Zkus napsat, co chceš za vedení, šrouby, vřeteno atd.
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
VOLVO :twisted:
chb
Příspěvky: 2443
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

29. 8. 2018, 12:18

máš recht - kup napřed elektroniku, to je v této fázi to nejsnadnější a nejrychlejší.
sice ji bez stroje nezprovozníš - protože to principiálně moc nejde, možná dokonce přijdeš na to, že potřebuješ nějakou jinou, no tak potom koupíš jinou.

ale místním zde v sekci bazar přibude prodej nejeté nepotřebné kompletní elektroniky - a to už nějaké plus pro forum přeci jenom je.

----------
teď vážně, jsi si jistý, že dokážeš funkční stroj této velikosti postavit ? tusíš, co to bude stát - času a peněz ?
porovnával jsi to s tím, co se dá koupit a v jakých cenách ?

PS zdvih osy Z - 50mm, jak dlouhé nástroje si myslíš, že potřebuješ používat, vejdou se ti tam ?
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Lify
Příspěvky: 1221
Registrován: 14. 1. 2016, 4:33

29. 8. 2018, 1:02

https://www.aliexpress.com/item/AKM6012 ... autifyAB=0
Nechci rozmontovat nějaký hádky o kvalitě čínských strojů, případně tady jde tohle koupit taky.
Jinak když píšeš o místním majiteli kovovýroby. Víš kolik to bude stát? Asi za flašku ti to neudělá.
Případně pokud si jistý, tím že chceš stavět, tak si navrhni konstrukci :) A taky by bylo dobré říct, kolik na to máš :)
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
VOLVO :twisted:
Sarum
Příspěvky: 4
Registrován: 29. 8. 2018, 8:34

29. 8. 2018, 3:12

Malou frezku uz tam maj kostrukcne hotovou. Tak vime z ceho budem vychazet. Akorat krom trapozovych sroubu budou kulickove srouby z tea technik. A vse bude vice mene za nakupni cenu materialu. Protoze je to hlavne na modelareni letadla takze hlavne jde o preklizku a balzu. On taky modelari takze proto jen za material. A u te male frezky je problem a elektronikou proto to chci mit dopredu. A hlavne je to podminky aby me s tim pomohl. Takze prosim o rady k elektronice ne konstrukci dekuji
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 3065
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

29. 8. 2018, 3:39

Možná to bude pro někoho šok, ale někdy maj lidi i kamarády, co pro ně dělaj zadarmo. U nás v našich konglomerátech si vzájemně neplatíme nikdo nic, peníze jsme z našeho dokonalého světa úplně vytěsnili, a vzájemně se radujeme z toho, že jsme něčemu pomohli.

Nevim co konkrétně potřebuješ za rady, prostě jdi na YT, chvilku sleduj co lidi stavějí, většinou tam najdeš i seznam součásti, to kup, pospojuj a pak to naimplementuj do svýho strojku.

Předpokládám že ti jde o to abys to zapojil a přes kompl mohl roztáčet motory. Jinak i tady je pár dobrých témat a je celkem dobrý je načíst, plno věcí člověka nenapadne.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16714
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2018, 3:54

Hlavne necekej ze to tady za tebe nekdo vyresi, zvlast potom co tu bylo publikovano mnoho reseni, staci pouzit vyhledavac
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1548
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2018, 4:40

fmodel píše:
29. 8. 2018, 11:47
Sarum píše:
29. 8. 2018, 10:36
Ja nevidim duvod proc nejdriv resit mechanickou cast. Kdyz mam nejvetsi obavy z elektroniky
Protože ti to říkají lidi co o tom vědí asi tisíckrát víc než ty :wink: Ještě žádná stavba neskončila na elektrice a systému ,ale skoro všechny na mechanice protože až budeš vědět jaký máš odpory a celkový zpracování tak ti tu rádi pomůžeme s výběrem el.komponent.
Je to tak, pokud koupíš zbytečně předimenzované motory stojí to prachy, pokud slabé nedosáhneš maximálních rychlostí (nebo to vůbec nepojede) Proč platit za elektriku víc když to nepotřebuješ. Navíc silný velký KM má dynamiku horší než menší.
Ale vhledem k ověřeným mnoha konstrukcím to jde odstřelit. Jenže bez znalosti mechnaiky ne.
Jaký tam bude šroub 12x2, 16x4, 20x10 :roll:
Jaké maximální rychlosti chceš dosáhnout 1,5m/min, 15m/min, 50m/min :roll:
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Vepr
Příspěvky: 322
Registrován: 3. 3. 2014, 10:34

30. 8. 2018, 10:44

Sarum píše:
29. 8. 2018, 10:36
Ja nevidim duvod proc nejdriv resit mechanickou cast. Kdyz mam nejvetsi obavy z elektroniky. O mechanickou cast se me postara majtel mistni kovovyroby. Vse bud palena laseru nebo frezovane. Ale chci mit nejdriv funkcni elektroniku.
Jako první jsem nakoupil lineáry, kuličkové šrouby, drivery, krokové motory, vřeteno, desky do PC a hromadu dalších věcí.
Mechaniku stroje se mi ale podařilo udělat daleko lépe než jsem původně plánoval a tak je většina dříve koupených dílů horší než by stroji slušelo. Další podstatnou věcí je, že stavba mi trvá tak dlouho, že bych nabytými zkušenostmi vybíral jinak téměř všechny komponenty.
.
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

4. 9. 2018, 7:59

Dobrý den, set od Longs Motor mám taky a jsem s ním spokojenej, oddělovací deska je dobrá, optočleny, lpt port, nevím co myslíte tou lepší, tahle umí to co je potřeba. Podle konstrukce mechanický části nejspíš víte, kolik kg budete kam tahat a s jakým odporem, takže i víte, jestli potřebujete tyhle motory nebo jiný. Za mě je to dobrej set kterej funguje s Machem, Linux CNC, arduinem, Raspberry ..., s čímkoli, co je schopný vyvinout jednoduchý signál.
Mex
Příspěvky: 5505
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

4. 9. 2018, 4:07

Asi je zbytečné psát, že to chce vše pořizovat v pořadí:
1 - vědomosti
2 - mechanika
3 - pohony, elektronika

Zbytečné je to proto, že už to tady několikrát zaznělo, a tazatel si stejně nedá říct.

Co mě docela zaujalo na tom setu: dodávají k tomu 4 zdroje, což je teda dost neobvyklé. A ta oddělovací deska má (aspoň podle pohledu na tu mizernou fotku na Aliexpressu) optrony i na všech výstupních linkách. Což je jednak zbytečné, ale hlavně to značně degraduje vlastnosti výsledného řešení. Zajímavé.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“