Rušení koncových spínačů

Pipik
Příspěvky: 37
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32

11. 9. 2018, 2:17

Zdravím

Už hodinu hledám a příliš nenašel. Řeším problém s koncovými spínači. Cosi se rozhodlo mi je rušit a nahodile tak generovat estopy a houmy. Zvláštní je že se to děje i při zastaveném vřetenu, které to jinak dělá téměř s jistotou. Zkoušel jsem dát na vstup k IO desce pull-up odpor, postupně od 4k7 až po 510R, příliš se to nezlepšilo.
Koncáky jsou na jednoduché 5V logice, oddělovací deska čína viz foto. Délka kabelů je až do 4m (ano, trošku větší stroj).
Nemáte někdo nápad jak to odrušit?
Uživatelský avatar
Pavka
Příspěvky: 869
Registrován: 10. 3. 2008, 8:40
Bydliště: Ronov

11. 9. 2018, 2:32

Zkus použít stíněné vodiče.
Mex
Příspěvky: 4377
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 9. 2018, 2:41

K odporům paralelně kondenzátory.
Ale to je jen potlačení následků (něco jako prášek na bolest). Zamysli se a zkus najít příčinu (něco jako najít skřípnutý nerv).
Stínění je osvědčená metoda, ale pokud ti to ruší i bez jedoucích motorů a tedy bez zdrojů rušení, tak bude zřejmě chyba i jinde.
Jinak 4m kabely přímo na 5V vstup taky nejsou zrovna to pravé.
Pipik
Příspěvky: 37
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32

11. 9. 2018, 3:02

No to právě tuším že to nebude zrovna dobrý na tak dlouhých kabelech, ale tak jde jen o sepnutí, ne data.

Stínění by asi pomohlo, vyzkouším.

A jen úvaha - kdyby koncák spínal relé, které vyžaduje větší proud než vstup logiky (a klidně i větší napětí), tak by to rušení zřejmě nezvládlo sepnout, ale že to je pravděpodobně přivedeno přímo na vstup logiky, které stačí málo ruchu pro změnu stavu... A relé mít hned vedle breakoutboardu...
Jo, asi by to bylo poněkud vtipné řešení, relátkem spínat vstupy, ale mohlo by fungovat, nebo se mýlím?
lubbez
Příspěvky: 1064
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

11. 9. 2018, 3:03

Koncové spínače máš opravdu kontakty, nebo něco elektronického?
Pokud kontakty, tak otestuj samotnou desku bez kabelů, pokud blbne, tak je to zdroj. Jestli je to bez kabelů OK, tak tam dej na vstup optočleny a kontakty napájej 12 V. Indukčáky tam vlastně mít nemůžeš, protože ty se napájí vyšším napětím.
Pipik
Příspěvky: 37
Registrován: 9. 11. 2016, 3:32

11. 9. 2018, 3:15

Zdroj je PC zdroj, co zároveň napájí řídící PC. Takže předpokládám že tím to asi nebude. Když odpojím kabel od vstupu tak žádný ruch, takže to vzniká vyloženě na kabelu. Koncáky jsou prosté mikrospínače.
Proč by nemohla být relé? Indukci přeci spíná prostý obvod zdroj-spínač-cívka. Vstup logiky už spíná jen obyčejný kontakt uvnitř relé, takže žádná indukce na vstupu logiky.
...nebo jestli jsi myslel indukční snímače... 8)
t256
Příspěvky: 656
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

11. 9. 2018, 3:36

Jak mas zapojene ty spinace? Jsou v klidu seple nebo rozeple?
Mex
Příspěvky: 4377
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 9. 2018, 3:39

Tak to teda optron je určitě lepší volba než relé.
Stojí 10x míň, je spolehlivější, menší, rychlejší, ...
Optrony na vstupech mají 2 funkce. Jednak to galvanicky oddělují, a pak působí jako filtr-dolní propust, tj. odfiltrujou všelijaké jehly od rušení.
Podobného efektu dosáhneš i kondenzátorem (myslím jen tu filtraci, galvanické oddělení samozřejmě ne).
atlan
Příspěvky: 1386
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

11. 9. 2018, 4:39

Niektore koncaky mikrospinace vyzaduju minimalny prud aby sa cistili pri spinani. Inac zaoxisuju kontakty a nespolahlibo spinaju.

Logicky bi mali byt v zakladnom stave spojene a pri najazde na nich rozpojit.
Tak ze ich prepoj kablikom priamo na kontaktoch mikrospinaca a testuj.

Dufam ze tam nemas indukcne spinace.
r4cv
Příspěvky: 1202
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

11. 9. 2018, 5:30

Mne sa stava na plazme (zatial je rozrobena), ze spinace a koncaky niekedy prebliknu riadiaci pocitac Rpi.
Je to napajane z jedneho zdroja 24v. Mozno by bolo treba dat nejake odrusovacie veci (ferity a pod) na jednotlive vetvy zo zdroja.

Planujem min.jeden ferit na vstup napajania Rpi a potom budem dalej testovat.
Mex
Příspěvky: 4377
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 9. 2018, 8:26

r4cv píše:
11. 9. 2018, 5:30
Mne sa stava na plazme (zatial je rozrobena), ze spinace a koncaky niekedy prebliknu riadiaci pocitac Rpi.
Je to napajane z jedneho zdroja 24v. Mozno by bolo treba dat nejake odrusovacie veci (ferity a pod) na jednotlive vetvy zo zdroja.
To i když to máš zapojené rozumně, tj. přes optron?
r4cv
Příspěvky: 1202
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

11. 9. 2018, 8:53

ano, všetky vstupy sú cez optron, je tam externá karta 3809:

https://pidicnc.com/sk/#castisystemu

mám tam ale len jeden zdroj 24VDC a predpokladám, že to rušenie sa dostane oklukou cez napájanie.
mám teraz naklikávací ferit na kábel. môžem naň spraviť pár závitov s vodičmi napájania? tj. 0V aj 24V?
bude to mať nejaký efekt, alebo je to možné spraviť lepšie?
Mex
Příspěvky: 4377
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 9. 2018, 9:04

Tak feritem nic nepokazíš, ale s vysokou pravděpodobností to bude k hovnu.
Možná tak ještě nacvaknout to na to o půlnoci za úplňku na šibeničním vrchu a 3x si přitom odplivnout přes levé rameno. ;-)

Pokud máš podezření na zdroj, tak se předpokládám to RPi a elektronika dá napájet z externího 5C zdroje, ne? Ale i když to napájíš ze společného zdroje s motory, tak těch 5V pro elektroniku se bude dělat DC-DC měničem, a ten by měl i slušný bordel na napájení zvládnout.

Pokud to i přes optron kmitá, tak to tam už je něco hodně špatně. Jak to máš zapojené?
Není možné, že by třeba otřesama skutečně kmitaly nějaké mikrospínače nebo co tam máš použité?
Jak často to dělá a jaká je souvislost s probíhající činností?
t256
Příspěvky: 656
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

11. 9. 2018, 10:08

Pokud tam mas bezny pomaly optoclen, ferit tomu nepomuze. Zkus napajet ty koncaky ze zdroje 24V, u optoclenu zapoj do serie zenerku na cca 12V a nasledne delic z 12 na 5V. Tohle pomuze proti naindukovanemu ruseni mnohem vic nez ferit a narozdil od kondiku to nezpomali reakce.
r4cv
Příspěvky: 1202
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

12. 9. 2018, 5:50

presná diagnóza zatiaľ neprebehla, nie je čas. od marca som sa toho nechytil.

zákmit sa prejavuje prebliknutím monitoru (na okamih sčernie), program ale bez problémov bežal ďalej
mechanické vibrácie tam určite nie sú, mám to zatiaľ na stole v zimnej dielničke
stáva sa to pri stlačení koncáku, spínaču. nepamätám sa už ktorého, ale podarilo sa mi to pár krát zámerne spraviť
zdroj dc-dc na 5V je integrovaný do tej skrinky PIDI
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“