cnc frezka - dotazy

mek123
Příspěvky: 40
Registrován: 28. 3. 2017, 9:44
Bydliště: Strakonice

25. 9. 2018, 8:00

Ahoj,

povaluje se mi doma pár krámů a nějaký odpad, tak sem si říkal, že si taky pokusím něco postavit. Chtěl bych frézku na hliník. Mám nevyužitou rysplotnu 800x600, pár silnostěnných jeklů, nějaké 4ks 25mm lineárů, chuť něco dělat a cca 50k, které by to mohlo spolknout. Chtěl bych si většinu věcí udělat sám na soustruhu a klasice frézce. A teď k dotazům...
1) bude 50 tisíc stačit na slušnou frézku na hliník?
2) mám silnostěnný profil L 200x200x20 .... myslíte, že bych ho mohl použít jako trámec (viz obr.)? Nebo spíše sehnat uzavřený profil?
obr1.jpg
obr2.jpg
Díky za rady a další dotazy určitě ještě přijdou :wink:

Mek
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4930
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

25. 9. 2018, 8:07

Jo ,s tím by šlo něco dělat .Někde jsem tu nechal návrh na malou frézku a někde se tu toulaj i data zkus se na to podívat .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
mek123
Příspěvky: 40
Registrován: 28. 3. 2017, 9:44
Bydliště: Strakonice

25. 9. 2018, 9:33

jedná se o tuhle?? data jsem nenašel
Sestava1 Y2.JPG
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4930
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

25. 9. 2018, 9:56

jj, data jsou asi v nějakém jiném vlákně když se na to někdo ptal ,třeba si někdo bude pamatovat kde.
Na pohled jsou vidět žebra ,scházejí tam pásnice pod lineáry ,síla pásoviny tak 15mm aby se do toho rozumě frézovalo.Tady jsem honil váhu ale nakonec jsem se do ní nevešel ,Tomík to chtěl aby to šlo hodit na stůl a zase uklidit ,jinak u nepohyblivých částí není tuhosti a váhy nikdy dost :D
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
mek123
Příspěvky: 40
Registrován: 28. 3. 2017, 9:44
Bydliště: Strakonice

26. 9. 2018, 8:31

Upravím to, mám v hlavě nějaký žebrování atd. Na tom elku to zafrézuju rovnou bez pásnic... má to stěnu 20mm. Jestli to teda nebude nějaká extra vrtule.

Koukám po motorech a nevím, jestli dát krokáče nebo serva. Je mi jasné, co je lepší... ale ta cena. Kuličkáče budou nejspíš čajna.

Mašinka mě živit nebude, spíš to mám pro radost a občas nějakej melouch, tak nevím, co by bylo optimální v poměru cena/ výkon.

Ještě upínací deska bude cca 400x350x20 litá hliníkova deska. Tloušťka desky je OK?
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1477
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2018, 8:52

Serva jsou super, ale nepoužil bych je.
Chodit to bude úplně v pohodě i na krokové motory, ano dynamika nebude srovnatelná, maximální rychlosti taky, ale co.
Pokud se krokáč pověsí na slušný driver, je u hoby stroje mnohem lepší využití prostředků než utopit peníze v servech.

Co v přesnosti a kvalitě neudělají šrouby a mechanika, serva nevylepší.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
mek123
Příspěvky: 40
Registrován: 28. 3. 2017, 9:44
Bydliště: Strakonice

26. 9. 2018, 9:08

Ok, diky... mohl bych dostat odkaz na takovej slušnej driver? To je pro mě španělská vesnice 😁
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16196
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2018, 9:17

Kup si ethercatovy servo s abs. Encoderem od delty vyjde te asi o litr draz nez ten krokac se zminovanym driverem

Jeste usetris za oddelovaci fesky interpolatory mesa karty koncove a referencni spinace a cele to bude mit stabni kulturu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
mek123
Příspěvky: 40
Registrován: 28. 3. 2017, 9:44
Bydliště: Strakonice

26. 9. 2018, 9:23

díky, tak na to kouknu....
doncarlos
Příspěvky: 529
Registrován: 9. 1. 2008, 9:49

27. 9. 2018, 7:46

Kód: Vybrat vše

Kup si ethercatovy servo s abs. Encoderem od delty vyjde te asi o litr draz nez ten krokac se zminovanym driverem
Tento názor tu Robokop prezentuje už celá léta, ale nikdy jsem ty laciná serva nikde nenašel,
třeba teď aktuálně Delty u Profcomu - drive+servo+kabel 400W - cca15000,-, 750W - cca 17000,
stejná sestava 3f serva close loop 4Nm je za polovic a je to na hobby skoro luxusní řešení,
totéž ve dvoufázovém provedení je ještě o dost levnější, takže o litr to určitě není,
a je málo platné poukazovat na nepochybně skvělé vlastnosti servomotoru u samodomo svařence z válených vinglů, se šrouby IT7,
kde bude vůbec problém dosáhnout trvale desetinové přesnosti.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16196
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

27. 9. 2018, 8:52

poptej v cine z tech 17 bude cca 5000
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1477
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2018, 10:21

robokop píše:
27. 9. 2018, 8:52
poptej v cine z tech 17 bude cca 5000
No a u varianty s krokovým motorem to bude cca 2000,-
Serva na takový stroj my nedávají smysl, ale pokud někdo chce určitě litovat nebude :)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16196
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2018, 10:23

no dobre ale k nim potrebujes hafo bizuterie jako oddelovaci desku, interpolator a delat koncaky referaky, tudiz i spoustu drobne mechaniky, sirsi kabelove retezy a je to nestrovnatelne ale opravdu nesrovnatelne horsi pohon nez ty serva ktere v konecnem dusledku vyjdou levneji kdyz zapocitas tu bizuterii a praci navic.
Kdyby to nemelo tak podstatne vyhody a nevyslo by to levnejc tak to sem nepisu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
mek123
Příspěvky: 40
Registrován: 28. 3. 2017, 9:44
Bydliště: Strakonice

1. 10. 2018, 6:47

Což, toho bůra bych do toho dal, ale zatím sem nic takového nenašel :( Všechno je to minimálně dvojnásobek
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16196
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2018, 6:51

alibaba?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“