Podezřele levné motory

lubbez
Příspěvky: 1624
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

2. 10. 2018, 8:15

Jen by mě zajímalo, kolik lidí tady na fóru zvládá serva tak, aby měl celý systém plně pod kontrolou. 10? 15? Krom toho, jak dlouho se tomu věnují? To jen na úvod.
Taky jsem si koupil servo na studijní účely. Omron 400W samozřejmě AC s origo driverem řízení step/dir. Už jsem s ním po večerech strávil tak 20 hodin a připadám si trochu jako BARBY. Když si vezmu, že prakticky neumím angličtinu jsem v podstatě v prdeli. Tedy i nový stroj, který dělám pojede na krokáčích (easy servo). Pokud předpokládám práci na stroji 3-4 hodiny týdně, rozhodně neprohloupím s krokáčem. Sic pomalejší, ale nezáludné a jednoduché. Pokud jedu celou směnu a nestačí to, pak bude na místě úplně jiná mašina a tu si buď koupím a nebo třeba nechám "omotorovat" někým z místních servo guru MEX, robokop ... Asi není problém serva nakoupit, třeba i levně, ale co pak? Stačí se podívat do vlákna o servomotorech.

Teď zpátky k dotazu na motory. Já bych kupoval closed loop a je jedno jestli 3f nebi 2f jezdí skoro stejně. Jsou výrazně rychlejší a přichází pomaleji o moment, mají enkodér a digitální driver. Kupoval bych je na ebay a nechal poslat z německa. Vybral bych si ten typ, který napájí driver AC napětím. Ceny jsou docela přívětivé a máš to tady za 3dny. Například longs-motor.com
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 7149
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2018, 9:01

Josef píše:
1. 10. 2018, 10:41
Já vím, že forma ve 3D nejde dělat ručně, ale nastavit CAM jde různě. I podle výstupu z CAMu poznáš, jaký je kdo programátor.
Jako všeobecná průpovídka pro zákazníka dobrý ,ale kdyby to bylo tak snadný :wink: v hrubování mu povolíš schody a přesnost dráhy atd, na šlichichtování ti nic jinýho nepomůže tak že mu dáš třeba práci na vybranejch plochách aby ti vyšlo napojení kde chceš a tak různě ,protože když uvolníš přesnost a na slušným povrchu budeš mít rádius z 20přímek tak tě zákazník nakope do řiti, to samé pokud ho necháš prohánět po formě jak sám chce tak máš napojení většinou jinde než bys rád, tak že mu stejně manuálně určuješ co kde kdy a jak atd.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2496
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2018, 5:08

fmodel píše:
1. 10. 2018, 9:01
Jen dvě věci
zkus se stavit na veletrhu a možná tam najdeš mašinu s krokáčema ,chvíli koukej jak jezdí a pak se koukni na něco normálního .(dělal jsem před více jak 10 lety na krokáčích těžkou mašinu a přesto že jezdí dodnes tak už by mi to nesmělo do domu .
Pokud to má i něco málo pracovat ve 3d tak se z přejezdů zblázníš pokud nebudou alespoň 20m /min.
Já vím že máš láskyplný vztah ke krokáčům ,ale je to jako když šukáš tlustou holku ,chvíli je to zábavný jenom to nesměj vědět kamarádi :wink:
tak to vymen cam, nebo programatora, na 3d moc pejezdu neni, alespon u mne
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 7149
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2018, 5:51

filla píše:
2. 10. 2018, 5:08

tak to vymen cam, nebo programatora, na 3d moc pejezdu neni, alespon u mne
Frézuješ formy tak abys do nich nemusel moc šahat? To máš stejnej povrch sousledně nesousledně u dlouhýho nástroje?
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2496
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2018, 6:00

fmodel píše:
2. 10. 2018, 5:51
filla píše:
2. 10. 2018, 5:08

tak to vymen cam, nebo programatora, na 3d moc pejezdu neni, alespon u mne
Frézuješ formy tak abys do nich nemusel moc šahat? To máš stejnej povrch sousledně nesousledně u dlouhýho nástroje?
frezuju dokolecka, ze zhora dolu konstatnim krokem, vyskovym i stranovym, takze ukos ma stejnou drsnost jako jina plocha
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 7149
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2018, 6:05

Jo u klasickejch dutin je to jednoduchý ,jak začnou skládaný formy což je u přesnýho lití celkem běžný tak je to trochu jiný.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2496
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2018, 6:12

ne uplne
Přílohy
tady max 5 prejezdu, povrch po frezovani
tady max 5 prejezdu, povrch po frezovani
hrubovani
hrubovani
slicht
slicht
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 7149
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2018, 6:16

Pořád nemám odpověď na otázku,, máš stejnej povrch sousledně nesousledně u dlouhýho nástroje?" myslím u oceli nebo u duralu .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 7149
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2018, 6:20

filla píše:
2. 10. 2018, 6:12
ne uplne
No, tohle není nic překvapivého ,tohle zvládá snad každej normální CAM .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2496
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2018, 6:24

fmodel píše:
2. 10. 2018, 6:16
Pořád nemám odpověď na otázku,, máš stejnej povrch sousledně nesousledně u dlouhýho nástroje?" myslím u oceli nebo u duralu .
to snad z principu nejde ani u kratkyho :)
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1776
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2018, 6:33

S tím počítáním jsem to myslel tak, že pokud budu často obrábět 3D tak je to hlavně o přejezdech.
Ale i pokud budu dělat třeba balzový model, tak se ta rychlost projeví.
Jde o to říci si co mě nevadí a co oželím.

Krokový motor má nevýhodu, že si moment nevycucá z prstu, ale naopak o něj různě přichází. Při rezonancích, při vyšších otáčkách.
No a pak se holt musíte smířit, že rychlosti snížíte aby to jezdilo spolehlivě.
A pozor, silné servo neznamená výhru, může mít horší momentovou charakteristiku a tak ztratíte při vysokých otáčkách moment raz dva.
Ale fungují a není důvod na ně zanevřít.

Servo umí zabrat třeba i o 300% navíc, takže dynamika je jinde, Vibrace konstrukce si zjistí samo (pokut to driver umí) a moment máte až k plným otáčkám.
Teď připravuji konstrukci kde se budou vozit výrobky o váze 270kg, je spočítané na 1kw servo a budeme jezdit 1m/s při zrychlení za 0,5s.
No a pro porovnání má toto servo 4,77Nm.

Jenže třeba zmiňovaný 12Nm krokáč může mít při 1500ot/min to stejné nebo i méně.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 7149
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2018, 6:35

filla píše:
2. 10. 2018, 6:24

to snad z principu nejde ani u kratkyho :)
No konečně :wink: proto říkám že u některejch prací je klidně stejně přejezdů jako pracovních a ani pánbuh to nezmění ,záleží jakou práci přesně děláš .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Alan David
Příspěvky: 5
Registrován: 1. 10. 2018, 5:39

4. 10. 2018, 5:41

Díky za rady, chápu že serva jsou na práci a krokáče na hraní a jelikož budu mít cnc spíš na hraní než na práci tak zůstanu u nich :) To, že velmi rychle ztrácí moment s přibývajícími otáčkami vím a počítám s tím. Nejvíc momentu stejně využiju při občasném pomalém frézování do hliníku. Díky Lubbezi, půjdu do těch close-loop krokáčů. Velmi se mi líbí že mají už integrovaný encoder a nemusím ho kupovat zvlášť jak jsem měl v plánu původně.
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 993
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2018, 8:44

Já se rovněž preferují Easy servo. Přijde mi, že je důležitější mít 12Nm při nulových a nízkých otáčkách, než 4,7Nm při přetížení serva i ve vysokých. Moment a výkon oceníme při rozjezdu a brzdění a ne že mi to frčí 30m/min. A mimochodem, myslím že i 300kg portál bude na dva 12Nm krokače lítat poměrně slušně.

Ještě k tomu přetížení serva. Jak dlouho a jak často může být servo přetížení, aby dosáhli na vámi zmiňovaný moment? Když koukám na nominální hodnoty kroužku,drak to není žádná sláva.
Apropo, Tesla P100 díky obrovskému Irkutsku to naložila leckterému supersportu. Hold vyšší kroutak v nulových otáčkách.

Tedy díky jednoduchosti a ceny jsem rovněž pro krokače typu EasyServo. Ale jsem amatér😁
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17981
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

4. 10. 2018, 8:54

Ty uvahy jsou spatne
Z praxe vyplyva ze krokac nikdy neztraci kroky pri pomalych pohybech ale ma problem pri rychlejsich prejezdech a to i bez jakekoli zateze
Takze se to stane kdyz treba nejak zarezonuje portal nebo neco podobneho a ty realne dosazitelne rychlosti bez rizika jsou mnohem nizsi nez u serva. Akcelerace taky.
Veliky rozdil nastava pri 3D obrabeni

Dnes kdyz uz se ceny vetsich krokacu a serv srovnavaji je to rozhodovani snazsi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „krokové“