Mikron UME 600

fotky našich strojů, aneb co máme doma
lukin1156
Příspěvky: 351
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

23. 10. 2018, 9:00

Po zkušenostech s přestavbou Maha jsem si přivezl další strojek.
Je to Mikron UME 600, rok výroby 96.
Líbí se mi že má automatickou výměnu nástrojů.
Taky se mi hodí ten pevný stůl který je i celkem velký.
Plánuji přestavbu na linux. Tak snad se podaří :)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
lukin1156
Příspěvky: 351
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

27. 10. 2018, 8:19

Dneska jsem posundával všechno krytování a pustil se do čištění. Příští týden už půjde na místo.
Zrovna mám dilema jak vyřešit pohony. Původně tam jsou siemens. Pohony pro osy by měli být funkční, ale pohon pro vřeteno je vadný (karta). Je tam Simodrive LT modul LT 50A 6SN1123-1AA00 0CA0. Na vřetenu je servo 3,7kw.
Tak řeším jestli koupit novou kartu a rozchodit to nebo jestli vyměnit rovnou všechny pohony. Na pohon os bych tu serva měl. Ale nevím jak bych řešil to vřeteno. Co by se s tím dalo dělat ?
Obrázek Obrázek
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16714
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

28. 10. 2018, 6:56

Zkus jestli by tam nesel menic c2000 od delty
To je asi nejlevnejsi reseni vubec
Jen musis mit spravnej encoder pro zpetnou vazbu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lukin1156
Příspěvky: 351
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

10. 12. 2018, 9:42

Měnič nakonec bude Delta jak radil Robokop.
Poslední 3 týdny jsem dělal na Mikronovi.
Očištění, nová barva, postupně skládám.
Zbývá namontovat pravítka a dopojit hydrauliku.
Elektroniku nechávám na vánoce.
Pohony os zůstávají Simodrive- řízené 0-10V. S tím snad nebude problém..
Vřeteno již zmíněná Delta. Tam bude problém s vymyšlením řazení. Jsou tam dva malé motorky + koncáky.
No a kámen úrazu je pro mě ATC. Je tam hydraulická ruka která nejdřív vezme nástroj z kolotoče, přijede k vřetenu, vytáhne stávající nástroj, nahodí následující nástroj, vrátí se ke kolotoči a uloží nástroj na svoji pozici v kolotoči. Tady je video pro představu: https://www.youtube.com/watch?v=F1sjcD7kH_4
Kolotočem otáčí stěračový motor.
Je tam k tomu nějaká elektronika, třeba to pujde oživit
Ale kdyby někdo věděl jak začít tak bych byl rád :)
Obrázek Obrázek
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16714
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

11. 12. 2018, 7:40

To neni tragedie
Napis si na to moduly do halu
Jde to v pythonu kde muzes delat treba sekveni razeni s pauzama atd....

Nebo v c kde to bezi v realtime a muzes tam delat rychly veci

Je to vcelku dobre popsane na netu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lukin1156
Příspěvky: 351
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

27. 12. 2018, 10:15

Dneska jsem dopojil pohony a konečně se to hnulo.
Jsem překvapený jak lehce šli naladit pohony. Teda alespoň X/Y. Tam jsem se v pohodě dostal na předepsaných 10m/min. Zrychlení jsem nechal 750mm/s2.
Při rychloposuvu v obou osách najednou (X+Y) to už nedával zdroj. Stáhnul jsem proto rychoposuvy na 8m/min.



Problém je se Ztovou osou. Naladit šla v pohodě. Problém nastane když zvednu rychlost posuvu nad 1600mm/min. Potom při pohybu stolu směrem dolů to servo neubrzdí a zdrojový modul přejde do chyby+odstaví všechno.
Zkoušel jsem snížit zrychlení na 200, nepomohlo.
Zkoušel jsem různě měnit nastavení PID ale nic moc.
Ještě pro upřesnění, nejdřív odstaví měnič pohony a až potom Linux spadne do follow error.
V podstatě mě napadli 2 řešení ale věřím že bude nějaké jiné. Buď plynová vzpěra- která tam ale nevleze. Potom mě napadlo přitáhnout to na rybině. Otázka zda by to spíš nebylo horší.
Pak ještě otázka zda by to nešlo nějak naladit na měniči.
Jsou tam 4 poťáky označené viz fotka. Točil jsem pouze s poťákem drift abych naladil nulový bod.
Automatická výměna mě čeká hned v zápětí :)
Obrázek
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5671
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

27. 12. 2018, 10:37

No fyzika je neoch...ná ,vymysli plynovku (určitě bych použil externí zásobník ) třeba přes převod s kladkou pak stačí polovic zdvihu a někam to nacpeš .
Naposledy upravil(a) fmodel dne 27. 12. 2018, 10:42, celkem upraveno 1 x.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lukin1156
Příspěvky: 351
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

27. 12. 2018, 10:39

Spíš mi vrtá hlavou proč to dřív zvládnulo a teď se tomu nechce.
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5671
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

27. 12. 2018, 10:43

Jseš lepsí než výrobce a nebo mažeš lepším olejem že to tak klouže :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex
Příspěvky: 5503
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

27. 12. 2018, 10:57

A co začít buď počítat (pokud znáš hmotnost a další parametry), nebo měřit.
Změřit potřebný moment (a z něho pak případně dopočítat setrvačnost a vše ostatní) by nemělo být zásadně složité.
Takže pak celkem rychle zjistíš, jestli by to ten pohon ve stávající podobě měl nebo neměl dát.
lukin1156
Příspěvky: 351
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

27. 12. 2018, 11:08

Počítat to mě nenapadlo. Problém je s určením hmotnosti.
Je možné nějaké stárnutí serva ?
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Mex
Příspěvky: 5503
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

27. 12. 2018, 11:50

Je to určitě děsně amatérský lama-postup, ale já bych to udělal takhle:
- na hřídel serva bych přidělal páku o nějaké definované délce
- podložil bych osu Z nějakým špalkem aby nespadla, odbrzdil bych servo (má-li brzdu) a vypnul napájení serva
- na konec té páky bych připojil závěsnou váhu a změřil potřebnou sílu pro zvedání osy Z, pak i jakou silou to naopak samo jede dolů
- z toho spočítáš váhu osy i odpor vedení
lukin1156
Příspěvky: 351
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

3. 1. 2019, 9:40

No s tím měřením jsem to zatím přeskočil. Není tam totiž kam vrazit momenťák natož tak nějaký klíč a váhu...
Ale laboroval jsem. Vedení jsem z lehka přitáhnul ale nic moc výsledek.
Pořád se nedostanu nad 2,5m/min.
Zvláštní že při posuvu směrem nahoru není problém dosáhnout 8m/min.
Při posuvu směrem dolů se to rozjede a neubrzdí.
Zkoušel jsem odpojit měnič pro osy X a Y a nechat pouze Z. To jsem dosáhnul ještě horšího výsledku. Max 1,5m/min.
Potom se mi čistou náhodou podařilo najít manuál od tohoto konkrétního tipu měniče.
Kontrolka která se rozsvítí indikuje přepětí v síti.
Ty měniče v sobě mají nejspíše nějaký resistor který to snižuje.
Tím že tam nemám připojený vřetenový měnič tak to nezvládá tak, jak by mělo.
Takže budu muset zkusit najít někoho kdo ho dá dohromady :(
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Mex
Příspěvky: 5503
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

3. 1. 2019, 9:59

Vadný/nepřipojený/disablovaný brzdný odpor?
lukin1156
Příspěvky: 351
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

3. 1. 2019, 10:02

Disablovaný. A nemám ho jak odblokovat protože ten modul je vadný.
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“