Mikron UME 600

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16425
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2019, 7:04

ne
python je klasickej programovaci jazyk
c taky

myslim ze tomuhle se v linuxcnc nevyhnes
ale j to primitivni

nic extra se ucit nemusis
vse je zrejme z prvniho examplu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5121
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

9. 1. 2019, 7:07

vždyt to můžeš řešit plcéčkem co má linux cnc v sobě : http://linuxcnc.org/docs/html/ladder/la ... es_fr.html
lukin1156
Příspěvky: 343
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

14. 1. 2019, 2:04

To bude nejspíš ono. Tady to má aplikované na Mahu 400E.
https://forum.linuxcnc.org/12-milling/3 ... ?start=410
Chtěl jsem se ještě zeptat. Nyní mám karty 5i25+7i77 a potřebuju další vstupy/výstupy pro ATC.
Jakou kartu zvolit ? Co jsem tam narazil tak mě napadla 7i84.
SN320, SUI 32 CNC, 6P10, 6720B, Maho 700 CNC, SVA 13, VS 20, NUA 25
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16425
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2019, 3:22

ten classic ladder je desne neprehledna zalezitost a ve finale toho stejne budes muset mraky napsat do textovych konfigu takze se nicemu nevyhnes jen to zneprehlednis

silne nedoporucuju
je to ten nejnevhodnejsi nastroj na pozadovanou vec
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lukin1156
Příspěvky: 343
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

4. 2. 2019, 9:19

Tak jsem dnes zkusil znovu připojit vřetenový měnič a chytnul se.
Problém je že se cuká motor viz video:
[youtube] https://www.youtube.com/watch?v=Foys0qwYtt8 [/youtube]
Měnič ještě nikde na opravě nebyl. Je možné že jsou v něm nahrané jenom špatné parametry nebo je to příznak toho že je v něm něco špatně?
Pohony os už fungují normálně.
SN320, SUI 32 CNC, 6P10, 6720B, Maho 700 CNC, SVA 13, VS 20, NUA 25
lukin1156
Příspěvky: 343
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

11. 2. 2019, 9:40

Tak měnič na opravě, řídící karta byla kupodivu docela OK. Silová elektronika byla ovšem uplně KO.
Ještě uvažuju že pošlu na servis i Zetkový modul.
Uvidím jak to bude jezdit teď po opravě.
V sobotu jsem nastříkal krytování stroje.
Chtěl bych vyměnit skla v krytování protože ty stávající jsou jaké jsou.
Původní je plexisklo. A to je také potřeba nejspíše zachovat.
Sklo se montuje mezi gumičky a musí se zlehka prohnout abych ho tam dostal. Tohle by ale šlo vyřešit nějakou fintou.
Druhý problém je že skla mají přesný tvar jako jsou díry (5mm vůle) ale jsou zaoblené hrany.
To u plexi není problém vyřezat. Akorát si nedokážu představit jak by se to řezalo z bezpečnostního skla.
Je nějaké odolnější plexi proti emulzi ? Vím že klasika moc dlouho nevydrží.
Nebo nějaká ochraná folie na něj ?
Pro připomenutí dávám fotku:
Obrázek
SN320, SUI 32 CNC, 6P10, 6720B, Maho 700 CNC, SVA 13, VS 20, NUA 25
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4767
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

12. 2. 2019, 6:12

tipnul bych si, že bezpečnostní sklo se dá řezat CNC vodním paprskem
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lukin1156
Příspěvky: 343
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

19. 2. 2019, 10:09

Řezat vodou by šlo. Ale originál je asi opravdu plexi resp. polykarbonát.
Měnič dorazil z opravy.
Motor už se točí hladce. Problém je s nastavením.
Motor má na sobě encodér který je připojený do měniče.
Dále je do meniče vstup od indukčáku pro polohování na výměnu.
Chybí mi jakákoliv zpětná vazba do systému.
Řízení analogové +-10V
Je možné to nějak řídit otevřeně ?
Polohování zajišťuje měnič, to jde mimo systém.
Mám problém s rampou, při rozjíždění a brždění to jede bez rampy, na tvrdo.
Jde to řešit jinak než změnou parametrů měniče?
Taky pořád nemám vyřešené řazení. Viděl jsem jak to řešil rc4v na svém stroji. Mám ovšem 4 kvalty a nedokážu si to představit jak to řešit.
Mám 4 výstupy a 4 vstupy.
Kombinací těch výstupů mám 4 rychlosti. Koncáky jsou taky 4.
SN320, SUI 32 CNC, 6P10, 6720B, Maho 700 CNC, SVA 13, VS 20, NUA 25
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4767
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

19. 2. 2019, 11:32

jestli to dobře chápu
řeč je o měniči vřetene
rychlost a rampy atd řídil pomocí rozhraní +-10V systém, tj. ten TNC426 co tam byl, rampy se nastavovaly v systému
pak by tam asi někde u vřetene za převodovkou měl být ještě jeden inkrementál, který dával systému info o a) otáčkách vřetene pro zpětnou vazbu a za b) info o natočení vřetene pro závitování bez vyrovnávací hlavy
pokud je tam jen indukčák pro info o dosažení správné polohy pro výměnu nástroje, systém by z něj asi dokázal spočítat info o rychlosti vřetene a tu použít pro řízení, to ale nevím jistě
asi tam ani zpětná vazba být nemusela, systém jen rampoval a spoléhal na předimenzování pohonu
info o rychlostí by systému určitě uměl dávat i měnič vřetene, jen by to nebylo tak přesné (skluz řemenů na motoru) a nešlo by tím pak závitovat
měnič určitě hlásil systému že je ready
....
řazení - opět jestli to dobře chápu
měly by tam být mikrospínače (koncáky) které dávají systému info o aktuálně zařazeném kvaltu
systém pak ví, že třeba při kvaltu č. 4 může vřeteno mít otáčky od 20 do 100 (čísla jsou jen příklad pro ilustraci) a tomu odpovídá napětí pro řízení měniče 2-10V, při požadavku na třeba 300 ot/min zařadí vyšší kvalt a dá příslušné napětí
řazení je tak, že systém třepe motorem vřetene (třeba +-0,1V) aby šlo snadno řadit a současně malým motorkem protáčí hřídelí co řadí kvalty v převodovce a čeká, až tam tam spadne požadovaný kvalt
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lukin1156
Příspěvky: 343
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

20. 2. 2019, 5:49

Jo,jo,jo.
Přesně jak píšeš.
Mezi motorem a převodovkou je ozubený řemen tudíž by ani nemusel být skluz tak dramatický.
Řezat závity neplánuju a když už tak kompenzační hlavičkou.
Na měniči je to viz. obrázek. Nahoře je připojený v pravo motorový encoder a na levo je připojený snímač pro polohování výměny.
Obrázek
SN320, SUI 32 CNC, 6P10, 6720B, Maho 700 CNC, SVA 13, VS 20, NUA 25
lukin1156
Příspěvky: 343
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

21. 2. 2019, 10:21

Tak úspěch.
Už začínám chápat nadávání na PNCconf.
Rampování mám vyřešené.
Zkoušel jsem polohování ale nefunguje to tak jak jsem předpokládal.
Pokud přivedu signál na kontakt označený M19 tak se vřeteno zastaví. Jinak se při odblokování lehce otáčí protože systém nemá zpětnou vazbu.
Ale polohování na koncák nefunguje.
Taky nechápu proč je ten koncák připojený do měniče.
Budu tedy muset to polohování vyřešit přes linux cnc kdy koncák sepne vstup M19 do měniče.
SN320, SUI 32 CNC, 6P10, 6720B, Maho 700 CNC, SVA 13, VS 20, NUA 25
lukin1156
Příspěvky: 343
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

28. 2. 2019, 10:11

Můžu na vstupy Mesa karty (7i77, 7i84) použít i jiné napětí než mám na napájecím poli ?
(Napájecí napětí silové části karty mám 12V a mám indukční snímače které mají výstup 24V) GND mám propojené, a na kartě to funguje.
Jde mi jenom o to jestli to nějak časem nebude ubližovat kartě.
SN320, SUI 32 CNC, 6P10, 6720B, Maho 700 CNC, SVA 13, VS 20, NUA 25
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“