nelze vynulovat osy (x, y, z) na ovladaci

djcasey
Příspěvky: 26
Registrován: 24. 1. 2018, 10:01

7. 11. 2018, 11:58

Dobry den,

mam dotaz na chybu, ktera mi z niceho nic nastala na cnc stroji. Vzdy pred zacatkem frezovani, si samozrejme musim vynulovat osy x, y, z na ovladaci, abych mohl vubec zacit. Ale dnes spustim stroj a vynulovat mi osy pri dlouhem drzeni tlacitek 4 (x,y) a 8 (z), nejdou. Nevite, kde muze byt problem??

Dekuji za rady
Roman
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4787
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2018, 12:22

Teď ještě tu křišťálovou kouli :lol: tak že máš stejný MCV s hajdošem nebo mám zamlžené křišťálové koule :D .
Na takhle amatérskou otázku se nedá odpovědět když nevíme co máš za stroj .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
djcasey
Příspěvky: 26
Registrován: 24. 1. 2018, 10:01

7. 11. 2018, 12:30

CNC stone granite marble engraving machine GM-1318 (China)
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4787
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2018, 1:20

Tak china neznám ,základ bude poslat mašinu do referencí samozřejmě všech os .Reference zahlásí jako v pořádku ?
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
djcasey
Příspěvky: 26
Registrován: 24. 1. 2018, 10:01

7. 11. 2018, 1:37

co jsou v tomto pripade ty reference a jak se do nich dostanu?
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4787
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2018, 1:47

Když zapneš stroj tak bys měl poslat stroj do referencí ,u systému se servama a odměřováním třeba pravítky to znamená že ti popojede nejdřív osa Z nahoru asi o čtyři centimetry to potom udělá Y a Z podle toho stroj pozná kde má fyzicky svoje osy , u mašin s krokovejma motorama popojede osa Z do horní polohy a pak se vrátí o pár milimetrů zpět ,potom to udělaj i Y a Z najedou do krajní polohy a o pár milimetrů se vrátí.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
djcasey
Příspěvky: 26
Registrován: 24. 1. 2018, 10:01

7. 11. 2018, 2:08

aha, tak pri zapnuti mi jezdi jen osa Z a v tomto pripade dolu. ja ji hned zastavim a najedu s ni zase nahoru nad material. Jinak jezdit vsema osama manualne jde v poradku.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4787
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2018, 2:32

No ,stejně musíš najít nějaký povel (tlačítko) jak ji poslat do reference .Při ukončení práce se mašina sama rozjede do nějaké parkovací polohy nebo zůstane stát tam kde skončila frézování?
Kam by dojela osa Z kdyby si jí nestopnul ?
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
djcasey
Příspěvky: 26
Registrován: 24. 1. 2018, 10:01

7. 11. 2018, 2:49

kdyz ukonci praci, najede do bodu nula, tzn tam, kde jsem nastavil (kdyz to jeste slo) startovaci bod nula, vetsinou levy spodni roh jsem nastavoval. tak tam vzdy dojela po skonceni a osa Z najela 50mm nad material. kdyz ted spustim stroj, osa Z jede ulne nekam dolu, az na podlahu snad by dojela, kdyby uz nepreskakoval koncovy = nejnizsi bod.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4787
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2018, 3:14

Tak to budeš muset vydržet jestli se ozve někdo kdo tě navede jak diagnostikovat koncáky a referenční spínače v systému ,jestli nemáš něco znegovanýho atd ,tohle není moje parketa .
Hoď sem pár fotek jak vypadá obrazovka, případně nějaký odkazy na ten systém nebo mašinu.
Není na trubce nějaký instruktážní video?
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
djcasey
Příspěvky: 26
Registrován: 24. 1. 2018, 10:01

7. 11. 2018, 3:19

videa na youtube jsou, sice ne uplne k tyhle masine, ale podobne serie, ktere se chovaji stejne. nicmene o tyhle chybe jsem tam nic nenasel, jak to vyladit. nerad bych to daval uplne do tovarniho nastaveni, protoze tim, ze je to china, jsem to nastavoval snad ctyri mesice. vydrzel fungovat pres rok a najednou tohle.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16050
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2018, 4:06

cpo je to za ridii system?
DSP?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
grade065
Příspěvky: 762
Registrován: 9. 1. 2015, 12:45

7. 11. 2018, 4:08

Dráty a konektory jestli není něco zpřelámanýho nebo zkratnutýho jsi kontroloval ? To je totiž prpdbný
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
Mex
Příspěvky: 4612
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

7. 11. 2018, 4:15

A ty chceš ten svůj problém vyřešit nebo jsi nám to tu sdělil jenom jako zajímavost?

Pokud to chceš vyřešit, tak bys to asi měl trochu líp popsat a zdokumentovat (asi tak 94x líp, než jsi to udělal dosud).
Zřejmě tady nebude moc lidí, kteří mají stejný stroj se stejným řízením, takže asi nemůžeš čekat, že napíšeš "něco nejede" a někdo ti odpoví "zmáčkni 2x čudlík B47".
Takže bys asi měl začít tím, že bys hodil někam na YouTube video co to dělá a co se u toho děje na obrazovce. A nepsal, jak se to chovalo předtím, a případně co jsi dělal naposled, po čem to přestalo fungovat.
A taky napsal konfiguraci stroje (čím je to řízeno, jako to má pohony atd.), nebo dal konkrétní odkaz na nějaký popis. Asi nikdo nemá moc náladu hledat hodinu nějakou dokumentaci k neobvyklému stroji.
A když už jsi napsal, že jsou na trubce videa jak to pracuje, tak jsi mohl uvést konkrétní odkazy.

Jinak když píšeš, žes to 4 měsíce nastavoval, tak snad to máš někde uložené a zdokumentované. Takže pokud to hodíš do továrního nastavení, tak snad nasypat tam schovanou konfiguraci je práce na chvilku, ne?
djcasey
Příspěvky: 26
Registrován: 24. 1. 2018, 10:01

7. 11. 2018, 5:28

Ano, je to DSP
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“