CNC router na ocelovém plechu

Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2766
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

11. 11. 2018, 7:44

Zdravím

Chtěl bych CNC router o pracovní ploše 900x1200mm. Větší se mi bohužel do dilny nevejde. Zároveň bych desku chtěl využít jako pracovní stůl a třeba si na ní naklížit pár překližek a měla by snést i nějakou tu ránu kladivem.
Myslím, že docela dobrý základ by byla obyčejná ocelová deska z plechu 20mm. Velikost plechu by byla 1000x1500mm. Když takový plech zatížím 100kg, tak se prohne jen o 0,1mm. Což zdaleka nebude mít takové zatížení při obrábění. A deska ještě bude ze zhora vyztužena pásy pro T-drážky a ze spoda masivním rámem. Problém ovšem bude v rovinnosti černého plechu. Při této velikosti by se mohla pohybovat už ve 2mm. Nemáte tucha, kdo by mě mohl dodat levně broušenou či hoblovanou desku?
Přílohy
Deska 20x1000x1500.JPG
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1549
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2018, 8:02

To je přece nesmysl.
Není šance seberovnější desku přesně ustavit. Ta 20-ka bude hrozně ohebná.
To by musel mít rám pod ní spoustu dostavovacích "nožek" a pak to nějak pracně rovnat :roll:

Normálně bych udělal vše s křivou deskou a pak ji přímo strojem srovnal.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4862
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

11. 11. 2018, 8:05

to je blbost
když budeš chvíli schánět tak seženeš litinovou rysplotnu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2766
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

11. 11. 2018, 9:08

Litinová rysplotna takové velikosti bude vážit mezi jednou a třemi tunami. Ono i těch 300kg na té 20 desce bude dost velký záhul při manipulaci.
havelaircraft
Příspěvky: 339
Registrován: 7. 5. 2014, 9:04

12. 11. 2018, 8:51

Osobně myslím že je šílenost mlátit do cnc kladivem.
O využití plechu jako cnc ani nemluvě.
Jinak mě napadá frézovaná hliníková deska.
http://hlinik.cz/alqal#seznam-produktu
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16717
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

12. 11. 2018, 8:53

poptej si cenu te desky byt ocelove a pak bych se vratil k tematu :lol: :lol: :lol:

nakonec ti vzdy vyjde svarenec
a i takovi mistri v cenove optimalizaci jako jsou cinani na to davno prisli
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2766
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

12. 11. 2018, 9:17

No nevím, klidně dám 50 000Kč jenom za základ. Ona ta moje dílna není nafukovací abych si dovolil CNC router a vedle mít ještě pracovní stůl. Musím to sloučit do jednoho. Objevil jsem pěknou litinovou desku 1000x2000 s T drážkama, kde by se lineáry a šrouby dali přichytit na boky. Ovšem ta deska má tři tuny. Ale základ by to byl pěkný. Škoda jen, že by se mi propadnul podlahou, i kdybych přišel na to, jak s tím vůbec manipulovat. :D
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16717
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

12. 11. 2018, 9:25

No co ti zbyva
Plotna taky nema par kilo a je to pprad tenky plech oproti necemu s zebrama
Nakonec prijdes na to ze kdyz udelas zebra v podobe jeklu tak to bude vazi 10% te plotny ale bude to mit vetsi tuhost
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4862
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

12. 11. 2018, 9:48

Proč by se to mělo propadávat podlahou?
To je v patře a je tam dřevěná podlaha/strop?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2766
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

12. 11. 2018, 10:18

Ne je tam jenom 20cm betonu. Asi by to ty 3t udrželo, kdyby se udělal vhodný rám, co by tu váhu více rozprostřel. Ale ta manipulace by byla neskutečná.
No teď jsem si přečetl specifikace plechu u ferony a mají rovinnost 12mm na 20 délky. Tak tudy cesta asi nevede. Alu plech frézovaný - tam zase nemůžu použít magnetickou vrtačku.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4862
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

12. 11. 2018, 11:22

20cm betonu na hlíně ti ty 3t udrží s prstem v nose
neblázněte
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Permonik
Příspěvky: 186
Registrován: 19. 2. 2015, 7:34
Bydliště: Mošnov
Kontaktovat uživatele:

12. 11. 2018, 11:24

A co to třeba udělát základní desku z polymeru, byly by žebrovaná ze spodu kvůli hmotnosti? Po okrajích dát šrouby na které se příšroubuje plech.

Plech by byl na jedně časti (v případě většího poškození by se vyměnil, možnost upnutí ), v druhé časti byla hliniková deska s T drážky. Otázka jak velké by byly obrobky atd... případně by byla nahradní deska s t drážky přes celý stůl....

Mě kdysi napadlo postavit router kolem svařecího stolů:
například:
https://www.3-weld.cz/produkt-set-3d-sv ... tvi-151/24

Využit u desku, protože je lehká 1500x1000 cca 200kg, uder kladiva by snesla. Nevim jak rovinnost.
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4862
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

12. 11. 2018, 11:45

když si zaplatíš partu nějakých profi stěhováků, tak ti do dílny tu 3t desku nastěhujou
vyjde to možná laciněji než nějaký svařenec a polymery atd atd
navíc je to
a) rovný
b) už obrobený
c) těžký
d) nerezonuje to
e) kamkoli do toho uděláš bez problémů závit
f) má to T drážky
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16717
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

12. 11. 2018, 11:48

to zni jako reseni
ja bych ho poslechl

a 3t to je levou zadni zvlast u takove veci jako je deska
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Jan Danda
Sponzor fora
Příspěvky: 1035
Registrován: 8. 7. 2009, 9:55
Bydliště: jarpice

12. 11. 2018, 11:50

No nevím, klidně dám 50 000Kč jenom za základ. Ona ta moje dílna není nafukovací abych si dovolil CNC router a vedle mít ještě pracovní stůl. Musím to sloučit do jednoho. Objevil jsem pěknou litinovou desku 1000x2000 s T drážkama, kde by se lineáry a šrouby dali přichytit na boky. Ovšem ta deska má tři tuny. Ale základ by to byl pěkný. Škoda jen, že by se mi propadnul podlahou, i kdybych přišel na to, jak s tím vůbec manipulovat. :D
[/quote]

Pokud je podlaha jen troche rovná a pevná, tak je skoro jedno jestli stěhuješ 500kg nebo 3tuny .
V dílně mam beton se sítí do 10cm a 3t nejsou problém.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“