Trojfazovy motor divny zvuk a vyraza poistky

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
el_fuego333
Příspěvky: 337
Registrován: 10. 2. 2009, 6:21

12. 11. 2018, 1:58

Ahojte,
mam starsiu frezku s trojfazovym motorom 1.5kw (50-te roky). Po celodennej praci na druhy den po zapnuti isli z motora divne zvuky a vyrazal postky uz pri malom zatazeni.
Je mozne ho zapnut v dvoch rychlostiach. V prvej rychlosti toci naprazdno asi minutu a potom vyhodi istic, v druhej rychlosti vyhodi istic hned po zopnuti. Vybral som motor z frezky a skusil som ho, aby som vylucil mechanicky chybu vo frezke. Chova sa to rovnako.
Je mozne, aby sa takto chovali zodrate uhliky ? Nie som elektrikar, tak si neviem rady co s tym.
Loziska su OK. Vypnuty sa krasne lahko toci.
Diki moc!
http://www.youtube.com/watch?v=n0be3G2TVug
Zv.Petr
Příspěvky: 58
Registrován: 16. 7. 2018, 7:10
Bydliště: Kladno

12. 11. 2018, 2:04

To máš zapojené přes nějaký měnič? Jestli ne a máš poblíž nějakou motorárnu, tak ho tam odnes ať proměří vinutí motoru. Bude tam zřejmě nějaký svízel...
Automatizace - PLC, měniče, pohony...
Uživatelský avatar
salus
Příspěvky: 883
Registrován: 1. 9. 2013, 1:30
Bydliště: Chrudimsko

12. 11. 2018, 3:36

A ty tam máš motor s kotvou kroužkovou, že se zmiňuješ o uhlících? Klasický asynchronní s kotvou nakrátko totiž žádné uhlíky nemá. Divný zvuk je také široký pojem. Píšeš, že jsi motor "vybral z frézky". To znamená co? Pouze jsi ho mechanicky odpojil z poháněné části frézky, nebo jsi ho úplně tzn. i elektricky vymontoval ze stroje a zkoušel jsi ho připojit ke zdroji el. energie mimo frézku? Pokud jsi to zkoušel na stávající elektroinstalaci stroje, může být právě závada tam.
Mnoho lidí také má hokej v pojmu jistič. Co tím myslíš, a kde je ten jistič (ve frézce, v rozvaděči pro dílnu nebo jinde?). Také mluvíš i o pojistkách. Pokud je ten Tvůj jistič ve stroji a elektroinstalace je tam původní tak to jistič nebude, ale mohla by to být tepelná nadproudová ochrana. Ve stroji z 50. let se jističe totiž nevyskytovaly. Fotka elektroinstalace frézky (myslím tím rozvaděče) s označením toho konkrétního "jističe" by více napověděla. Také i typ frézky by pomohl. Ale první věc, kterou bych já jako elektrikář prověřoval je jestli Ti do motoru jdou skutečně 3 fáze. Pozor! neměřit doutnavkovou (tužkovou) zkoušečkou!
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: V10A
Pásová pila: G5013W/400
Svařovací invertor: Fronius Transpocket 1500
Svařovací invertor: KITin 2040 MIG EURO
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 2894
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

12. 11. 2018, 6:20

el_fuego333 píše:
12. 11. 2018, 1:58
Ahojte,
mam starsiu frezku s trojfazovym motorom 1.5kw (50-te roky). Po celodennej praci na druhy den po zapnuti isli z motora divne zvuky a vyrazal postky uz pri malom zatazeni.
Je mozne ho zapnut v dvoch rychlostiach. V prvej rychlosti toci naprazdno asi minutu a potom vyhodi istic, v druhej rychlosti vyhodi istic hned po zopnuti. Vybral som motor z frezky a skusil som ho, aby som vylucil mechanicky chybu vo frezke. Chova sa to rovnako.
Je mozne, aby sa takto chovali zodrate uhliky ? Nie som elektrikar, tak si neviem rady co s tym.
Loziska su OK. Vypnuty sa krasne lahko toci.
Diki moc!
V první řadě vyfoť štítek ať je jasně vidět co tam máš za motor.
Pak musíš ověřit ten výčet co poslal Salus.
Víc Ti zatím poradit nelze.
V současné době hobbík - obráběč teoretik - strojní park je zatím zakonzervován
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 2953
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

13. 11. 2018, 9:40

Když jsem začal číst forům pletl jsem si frezku se soustruhem :-) Forum je zdrojem opravdu řady rad. Pokud se nechceš zabít je nutná alespon elementární znalost elektriky. Všichni ti rádi poradíme, ale budeš to řešit týdny. Zadáni: motor je velký, zelený a děla brum, brum a potom bum, to moc nepomůže. I při dobré radě ti těžko někdo na dálku poradí zda máš přidřené ložisko, mechanický problém ve stroji, špatný izolační odpor, zemřelé vedení nebo vyhřátý stoletý jistič. Bez poměření proudů a fází spíš to nedáš. To co budeme řešit týdny, vyřeší elektrikář na místě za 5 minut a za svačinu.
el_fuego333
Příspěvky: 337
Registrován: 10. 2. 2009, 6:21

13. 11. 2018, 2:52

Pridavam fotky:
- nejaka prudova ochrana a prepinac pre zapnutie a vypnutie (IMG-4584.JPG) - prepinac je vlavo hore, vidno len jeho skatulu. Po zopnuti sa meni poloha na velkej suciastke v tom hornom divnom obvode.
- Stitok motora
- cely motor
- Prepinac rychlosti a smeru - II - I - O + I + II
- Namerane odpory na vinuti po odpojeni vsetkych privodov od motora.

Po zapnuti do prvej rychlosti sa roztoci, ale huci podobne ako vyskratovane trafo :( a po minute prepne ten zeleny stvorcovy spinac na cerveny. Pri malej zatazi hned vyhodi cerveny spinac.

Pri zapnuti na rychlosti II hned vyhadzuje istice.
Přílohy
IMG-4584.JPG
IMG-4582.JPG
IMG-4583.JPG
IMG-4585.JPG
image.jpeg
http://www.youtube.com/watch?v=n0be3G2TVug
Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 1589
Registrován: 16. 2. 2015, 11:16

13. 11. 2018, 3:45

kaput
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 2894
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

13. 11. 2018, 5:17

Ten motor je vadný- pravděpodobně mezizávitový zkrat.
Ze štítku bych řekl, ze je to dvourychlostní asynchronní motor se šesti nebo osmi pólpáry ( tj přepínání mezi 24 pópáry. )
Bohužel nepřečtu jaký má vykon..... :-(
V současné době hobbík - obráběč teoretik - strojní park je zatím zakonzervován
el_fuego333
Příspěvky: 337
Registrován: 10. 2. 2009, 6:21

13. 11. 2018, 5:22

Podla manualu k frezke je to 1.5kw. Mohol som ho odpalit tak, ze som ho cca 20 krat vypol a zapol s tym pakovym prepinacom rychlosti a smeru namiesto vypinaca na to urceneho :oops: ?
Kolko orientacne stoji previnutie takehoto motora ?
http://www.youtube.com/watch?v=n0be3G2TVug
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 2894
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

13. 11. 2018, 5:29

Tady je odkaz na potencionální novy:
http://www.elektromotory.net/siemens/1l ... tacek.html
Kolik stojí převinutí nevim ale zkus se zetat v navijarmě motorů tobe nejbližší- může to byt i levnější než si kupovat nový.
V současné době hobbík - obráběč teoretik - strojní park je zatím zakonzervován
Zv.Petr
Příspěvky: 58
Registrován: 16. 7. 2018, 7:10
Bydliště: Kladno

13. 11. 2018, 5:34

pokud jsi ho natvrdo nereversoval, tak by to měl vydržet...
Automatizace - PLC, měniče, pohony...
el_fuego333
Příspěvky: 337
Registrován: 10. 2. 2009, 6:21

13. 11. 2018, 6:01

To nie, reverz som nezapinal.
http://www.youtube.com/watch?v=n0be3G2TVug
Zv.Petr
Příspěvky: 58
Registrován: 16. 7. 2018, 7:10
Bydliště: Kladno

13. 11. 2018, 6:57

Těžko tedy říct, ale v každém případě si nech na nový (repasovaný) motor udělat správné jištění a nastavený motorový spouštěč. :idea:
Automatizace - PLC, měniče, pohony...
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (motory)“