Trojfazovy motor divny zvuk a vyraza poistky

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
el_fuego333
Příspěvky: 338
Registrován: 10. 2. 2009, 6:21

12. 11. 2018, 1:58

Ahojte,
mam starsiu frezku s trojfazovym motorom 1.5kw (50-te roky). Po celodennej praci na druhy den po zapnuti isli z motora divne zvuky a vyrazal postky uz pri malom zatazeni.
Je mozne ho zapnut v dvoch rychlostiach. V prvej rychlosti toci naprazdno asi minutu a potom vyhodi istic, v druhej rychlosti vyhodi istic hned po zopnuti. Vybral som motor z frezky a skusil som ho, aby som vylucil mechanicky chybu vo frezke. Chova sa to rovnako.
Je mozne, aby sa takto chovali zodrate uhliky ? Nie som elektrikar, tak si neviem rady co s tym.
Loziska su OK. Vypnuty sa krasne lahko toci.
Diki moc!
http://www.youtube.com/watch?v=n0be3G2TVug
Uživatelský avatar
Zv.Petr
Příspěvky: 113
Registrován: 16. 7. 2018, 7:10
Bydliště: Mezi Kladnem a Slaným
Kontaktovat uživatele:

12. 11. 2018, 2:04

To máš zapojené přes nějaký měnič? Jestli ne a máš poblíž nějakou motorárnu, tak ho tam odnes ať proměří vinutí motoru. Bude tam zřejmě nějaký svízel...
Automatizace - PLC, měniče, pohony...
Uživatelský avatar
salus
Příspěvky: 935
Registrován: 1. 9. 2013, 1:30
Bydliště: Chrudimsko

12. 11. 2018, 3:36

A ty tam máš motor s kotvou kroužkovou, že se zmiňuješ o uhlících? Klasický asynchronní s kotvou nakrátko totiž žádné uhlíky nemá. Divný zvuk je také široký pojem. Píšeš, že jsi motor "vybral z frézky". To znamená co? Pouze jsi ho mechanicky odpojil z poháněné části frézky, nebo jsi ho úplně tzn. i elektricky vymontoval ze stroje a zkoušel jsi ho připojit ke zdroji el. energie mimo frézku? Pokud jsi to zkoušel na stávající elektroinstalaci stroje, může být právě závada tam.
Mnoho lidí také má hokej v pojmu jistič. Co tím myslíš, a kde je ten jistič (ve frézce, v rozvaděči pro dílnu nebo jinde?). Také mluvíš i o pojistkách. Pokud je ten Tvůj jistič ve stroji a elektroinstalace je tam původní tak to jistič nebude, ale mohla by to být tepelná nadproudová ochrana. Ve stroji z 50. let se jističe totiž nevyskytovaly. Fotka elektroinstalace frézky (myslím tím rozvaděče) s označením toho konkrétního "jističe" by více napověděla. Také i typ frézky by pomohl. Ale první věc, kterou bych já jako elektrikář prověřoval je jestli Ti do motoru jdou skutečně 3 fáze. Pozor! neměřit doutnavkovou (tužkovou) zkoušečkou!
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: V10A
Pásová pila: G5013W/400
Svařovací invertor: Fronius Transpocket 1500
Svařovací invertor: KITin 2040 MIG EURO
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 3107
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

12. 11. 2018, 6:20

el_fuego333 píše:
12. 11. 2018, 1:58
Ahojte,
mam starsiu frezku s trojfazovym motorom 1.5kw (50-te roky). Po celodennej praci na druhy den po zapnuti isli z motora divne zvuky a vyrazal postky uz pri malom zatazeni.
Je mozne ho zapnut v dvoch rychlostiach. V prvej rychlosti toci naprazdno asi minutu a potom vyhodi istic, v druhej rychlosti vyhodi istic hned po zopnuti. Vybral som motor z frezky a skusil som ho, aby som vylucil mechanicky chybu vo frezke. Chova sa to rovnako.
Je mozne, aby sa takto chovali zodrate uhliky ? Nie som elektrikar, tak si neviem rady co s tym.
Loziska su OK. Vypnuty sa krasne lahko toci.
Diki moc!
V první řadě vyfoť štítek ať je jasně vidět co tam máš za motor.
Pak musíš ověřit ten výčet co poslal Salus.
Víc Ti zatím poradit nelze.
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 3173
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

13. 11. 2018, 9:40

Když jsem začal číst forům pletl jsem si frezku se soustruhem :-) Forum je zdrojem opravdu řady rad. Pokud se nechceš zabít je nutná alespon elementární znalost elektriky. Všichni ti rádi poradíme, ale budeš to řešit týdny. Zadáni: motor je velký, zelený a děla brum, brum a potom bum, to moc nepomůže. I při dobré radě ti těžko někdo na dálku poradí zda máš přidřené ložisko, mechanický problém ve stroji, špatný izolační odpor, zemřelé vedení nebo vyhřátý stoletý jistič. Bez poměření proudů a fází spíš to nedáš. To co budeme řešit týdny, vyřeší elektrikář na místě za 5 minut a za svačinu.
el_fuego333
Příspěvky: 338
Registrován: 10. 2. 2009, 6:21

13. 11. 2018, 2:52

Pridavam fotky:
- nejaka prudova ochrana a prepinac pre zapnutie a vypnutie (IMG-4584.JPG) - prepinac je vlavo hore, vidno len jeho skatulu. Po zopnuti sa meni poloha na velkej suciastke v tom hornom divnom obvode.
- Stitok motora
- cely motor
- Prepinac rychlosti a smeru - II - I - O + I + II
- Namerane odpory na vinuti po odpojeni vsetkych privodov od motora.

Po zapnuti do prvej rychlosti sa roztoci, ale huci podobne ako vyskratovane trafo :( a po minute prepne ten zeleny stvorcovy spinac na cerveny. Pri malej zatazi hned vyhodi cerveny spinac.

Pri zapnuti na rychlosti II hned vyhadzuje istice.
Přílohy
IMG-4584.JPG
IMG-4582.JPG
IMG-4583.JPG
IMG-4585.JPG
image.jpeg
http://www.youtube.com/watch?v=n0be3G2TVug
Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 1847
Registrován: 16. 2. 2015, 11:16

13. 11. 2018, 3:45

kaput
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 3107
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

13. 11. 2018, 5:17

Ten motor je vadný- pravděpodobně mezizávitový zkrat.
Ze štítku bych řekl, ze je to dvourychlostní asynchronní motor se šesti nebo osmi pólpáry ( tj přepínání mezi 24 pópáry. )
Bohužel nepřečtu jaký má vykon..... :-(
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
el_fuego333
Příspěvky: 338
Registrován: 10. 2. 2009, 6:21

13. 11. 2018, 5:22

Podla manualu k frezke je to 1.5kw. Mohol som ho odpalit tak, ze som ho cca 20 krat vypol a zapol s tym pakovym prepinacom rychlosti a smeru namiesto vypinaca na to urceneho :oops: ?
Kolko orientacne stoji previnutie takehoto motora ?
http://www.youtube.com/watch?v=n0be3G2TVug
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 3107
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

13. 11. 2018, 5:29

Tady je odkaz na potencionální novy:
http://www.elektromotory.net/siemens/1l ... tacek.html
Kolik stojí převinutí nevim ale zkus se zetat v navijarmě motorů tobe nejbližší- může to byt i levnější než si kupovat nový.
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
Uživatelský avatar
Zv.Petr
Příspěvky: 113
Registrován: 16. 7. 2018, 7:10
Bydliště: Mezi Kladnem a Slaným
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2018, 5:34

pokud jsi ho natvrdo nereversoval, tak by to měl vydržet...
Automatizace - PLC, měniče, pohony...
el_fuego333
Příspěvky: 338
Registrován: 10. 2. 2009, 6:21

13. 11. 2018, 6:01

To nie, reverz som nezapinal.
http://www.youtube.com/watch?v=n0be3G2TVug
Uživatelský avatar
Zv.Petr
Příspěvky: 113
Registrován: 16. 7. 2018, 7:10
Bydliště: Mezi Kladnem a Slaným
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2018, 6:57

Těžko tedy říct, ale v každém případě si nech na nový (repasovaný) motor udělat správné jištění a nastavený motorový spouštěč. :idea:
Automatizace - PLC, měniče, pohony...
el_fuego333
Příspěvky: 338
Registrován: 10. 2. 2009, 6:21

18. 4. 2019, 6:55

Tak som dal previnut motor. Teraz je medzi jednotlivymi vinutiami vsade 20ohm odpor. Skusil som motor zapojit presne tak, ako bol predtym, ale nie je to dobre. Pri previjani zrejme poplietli kontakty v svorkovnici. Ked na prepinaci dam rychlost 1, toci sa rychlo ako pri rychlosti 2. Ked zapnem na stupen 2, toci sa pomaly ako pri stupni 1, ale toci ho opacnym smerom. Ked zapnem spatny chod, motor sa netoci, len bzuci pri oboch rychlostnych stupnoch. Vedel by niekto poradit, ako teraz zistim spravne zapojenie na svorkovnici?
http://www.youtube.com/watch?v=n0be3G2TVug
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 3173
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

19. 4. 2019, 9:29

Určitě nic NEŘEŠ a práci reklamuj. Pokud ho usmažíš tak tě vyhodí a zopakuješ si akci po druhé. Nebo motor vyhod, dej za 15kg ze šrotáku plus FM.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (motory)“