FM na starou vrtačku

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
JirikH
Příspěvky: 5
Registrován: 17. 11. 2018, 2:15

17. 11. 2018, 2:22

Potřeboval bych radu od někoho zkušeného zda by šel na tento motor pripoji Fm pro změnu otáček,bohužel na štítku chybí udaje pro přepojení na Y.Děkuji za rady.
IMG_20181117_052639.jpg
Mex
Příspěvky: 5044
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

17. 11. 2018, 4:34

Pokud je motor s dobrém izolačním stavu, tak proč ne.
Když tam nejsou napsané údaje pro trojúhelník, tak se asi ten motor nedá do D vůbec zapojit (bez nějaké větší rozborky). Nebo jsou na svorkovnici vyvedené konce všech cívek?
Ale otázkou je, na co bys to D potřeboval. Pokud jsi to dosud používal, tak musíš mít v dílně 3x400V. Tak si prostě kup měnič se vstupem 3x400V, tím pádem i výstupní napětí bude 3x400V, a můžeš to v klidu provozovat v zapojení do Y.
Nebo jsi to D chtěl kvůli zvýšení napětí a dosažení vyššího výkonu při frekvencích nad 50Hz? Pokud jo, tak dobře zvaž stav toho starého motoru.
Uživatelský avatar
salus
Příspěvky: 883
Registrován: 1. 9. 2013, 1:30
Bydliště: Chrudimsko

17. 11. 2018, 4:38

O frekvenčních měničích jsou zde snad úplné romány. Zkus pohledat. Na štítku vidím Y 380. Teď ale jde o to jaký měnič chceš použít. Pokud použiješ měnič s 1 fázovým vstupem 230V, potřeboval by jsi ten motor přepojit na D (trojúhelník), jestli půjde není jasné, na štítku ten údaj není. Pokud použiješ FM s třífázovým vstupem, nemusíš to řešit, v tom případě se motor nechá v zapojení Y (hvězda).

PS: Mex byl rychlejší :D
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: V10A
Pásová pila: G5013W/400
Svařovací invertor: Fronius Transpocket 1500
Svařovací invertor: KITin 2040 MIG EURO
JirikH
Příspěvky: 5
Registrován: 17. 11. 2018, 2:15

17. 11. 2018, 6:51

No právě sem to chtel na menic se 230v vstupem.
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1499
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

17. 11. 2018, 6:59

vyfoť svorkovnici, záleží kolik je z vinutí vyvedeno vodičů.
Pokud 6, tak to jde propojit i na 3x230V.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
JirikH
Příspěvky: 5
Registrován: 17. 11. 2018, 2:15

17. 11. 2018, 7:33

Ted sem se na to dival a jsou tam pouze 3 vodice,takže mám smůlu. :)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (motory)“