Začátky s HEIDENHAINem 415F

diskuze tykajici se ridicich systemu a software komercnich CNC stroju
lopollopol
Příspěvky: 124
Registrován: 22. 10. 2008, 6:21

18. 12. 2018, 5:53

Jedinou "toleranci" jsem našel pod příkazem 2D kapsa (viz. obr.). Změnil jsem na 0,02 mm ale stále vypisuje kód s C a CC...
Další "tolerance" ve vytváření postu...rovněž jenom C a CC :-(. Žádnou možnost na přepnutí linearizace / tolerance nikde nevidím... :-(
tol.jpg
tol_01.jpg
justyand
Příspěvky: 40
Registrován: 21. 10. 2016, 7:56

18. 12. 2018, 5:48

Tak jsem si nainstaloval HSMxpress 2019 - a je to v postprocesoru.

Klikl jsem na "Postproces" -> Vybral výrobce "Heidenhain" -> Vybral konfiguraci a kliknul na vedlejší tlačítko "Otevřít konfiguraci" - tam jsem našel funkci "onCircular(..." a nechal jsem jen toto
viz. odkaz který jsem poslal předtím.

Kód: Vybrat vše

function onCircular(clockwise, cx, cy, cz, x, y, z, feed) {
  
      linearize(tolerance);

}
lopollopol
Příspěvky: 124
Registrován: 22. 10. 2008, 6:21

23. 12. 2018, 5:14

Nějak nemohu přijít na postup nulování pomocí sondy...mohl by někdo poradit (ideálně krok po kroku) jak najedu nulu?

Sondu si zaktivuju - to už vím jak..
IMG_20181223_173706_resized_20181223_055946062.jpg
Dám PROBING POS...
Začnu třeba "X" ...
Stroj najede - odjede a vypíše souřadnice...
IMG_20181223_173653_resized_20181223_055945407.jpg
A teď nevím jak naměřené souřadnice zapsat (co zmáčknout) a přeskočit třeba na "Y" atd..

Díky moc!
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4882
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

23. 12. 2018, 5:40

do toho prosvícenýho okýnka napíšeš požadovanou hodnotu souřadnice, třeba 0 nebo cokoli jiného co potřebuješ a zmáčkneš ENTER
hodnota se propíše do aktuálních souřadnic tak, že ti od této chvíle bude systém ukazovat aktuální polohu sondy (vřetene) proti nově nastavenénu referenčnímu bodu (třeba 0 na hraně)
musíš mít v nastavení sondy správně nastavený průměr kuličky sondy
to se nejlíp nastavuje pomocí jakéhokoli kalibračního kroužku
tohle platí ve všech osách
v ose proti vřetenu (Z) to samozřejmě nekoriguje o poloměr kuličky sondy a navíc pokud máš správně nastavenou délku sondy a zavolaný nějaký nástroj, ukáže to aktuální polohu břitu příslušného nástroje (včetně jeho délky z tabulky nástrojů) proti Z0 na obrobku
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lopollopol
Příspěvky: 124
Registrován: 22. 10. 2008, 6:21

24. 12. 2018, 8:55

Ano, nastavil jsem si průměr kuličky a asi to nějak funguje. Teď mě jde o to, že když nastavím třeba souřadnici X (najedu, naměřenou hodnotu zadám, potvrdím ENTREM) tak abych plynule přešel třeba na souřadnici Y. Abych nemusel ENDEM vyjíždět z PROBING POS a znovu do tohoto menu najíždět?

Teď to tedy vypadá takto:
TOUCH PROB - PROBING POS - Vyberu souřadnici kterou chci najíždět - Najedu, zadám "nulu" - ENDEM musím vyjet z menu - a vše opakuji akorát pro jinou souřadnici s tím, že musím ještě ručně najet před obrobek pro zvolenou souřadnici..

Nebo ideálně abych se postavil nad roh obrobku a stroj najel souřadnice X,Y,Z sám? To asi ale stroj (Heidenhain) neumožní...
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4882
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

24. 12. 2018, 4:22

mě to jako něco extra obtěžujícího nepřijde
aby to samo najelo všechny 3 osy na rohu je hezká idea, ale při představě kolik by tam mohlo nastat kolizních stavů bych to programovat nechtěl
to toho hochu asi chceš moc od 4 a víc generací starýho systému.....
......
hezký vánoce všem
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lopollopol
Příspěvky: 124
Registrován: 22. 10. 2008, 6:21

14. 1. 2019, 3:31

zdravím, po delší době jsem zase nastartoval mašinu. mám dotaz. lze v režimu "provoz stroje s ručním programováním" pustit nějaké cykly? konkrétně bych rád využil cyklus hlubokého vrtání. nějak jsem to zkoušel ale neustále hlásí, že "cyklus je nekompletní" viz. přiložené foto. dokázal by někdo poradit co dělám špatně případně jak by měl takovýto jednoduchý program s cyklem vrtání vypadat?

díky moc!
IMG_20190114_144043_resized_20190114_042314772.jpg
IMG_20190114_144055_resized_20190114_042315553.jpg
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4882
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

14. 1. 2019, 3:44

na tohle jsem narazil u 407 taky
zajímá mě to
zatím jsem se tomu moc nevěnoval
426 cyklus z ručního režimu spustit umí
zkus to napsat to regulérního programu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lopollopol
Příspěvky: 124
Registrován: 22. 10. 2008, 6:21

14. 1. 2019, 6:16

nevíte co s tímto? trochu jsem se strojem "drcnul" do svěráku... :( :oops: :roll:
IMG_20190114_190600_resized_20190114_071410109.jpg
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4882
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

14. 1. 2019, 10:01

to je std hlášení, že systém vypadl z polohové smyčky
tj. díky násilnému zastavení osy se skutečná poloha osy braná z pravítek odchýlila od polohy požadované systémem o více než je povoleno ve strojních parametrech
zastavilo se to a vyhodilo to chybu
vypni a zapni mašinu, sjeď ručně z toho svěráku, najeď normálně reference a tradá dál močálem černým okolo bílých skal
.....
to je ten zásadní rozdíl v chování u dospělého systému oproti hračkám s krokáči....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lopollopol
Příspěvky: 124
Registrován: 22. 10. 2008, 6:21

15. 1. 2019, 6:45

Proč nevidím v simulaci vrtání?
IMG_20190115_071002.jpg
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4882
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

15. 1. 2019, 6:49

Prosím, děkuju.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lopollopol
Příspěvky: 124
Registrován: 22. 10. 2008, 6:21

15. 1. 2019, 8:30

testone píše:
15. 1. 2019, 6:49
Prosím, děkuju.
prosím prosím :oops: :oops:
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4882
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

15. 1. 2019, 10:03

máš tam dvě chyby
a) cyklus jsi nezavolal Cycl call, tudíž neproběhne
b) máš nějakej guláš ve znamínkách u hloubky a přísuvu
bacha na to, při špatném znamínku (+-) ten cyklus může začít odspoda nahoru, abys to nenaboural
vyzkoušet nad materiálem
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
justyand
Příspěvky: 40
Registrován: 21. 10. 2016, 7:56

19. 1. 2019, 10:26

Nevím jestli tam musí být CYCL CALL, ale ta pozice X-10 - to asi nebude moc kreslit, když je FORM X+100.

Jinak i pozor na VZDAL - cyklus pak počítá s tím, že NB Z pro vrtání je o tu hodnotu níže ( tj. u tebe je to v Z-5 - protože máš nastaveno +20 a jedeš pak na Z+15 a voláš cyklus )
Odpovědět

Zpět na „Ridici systemy“