ODMAGNETOVAČ z trafa mikrovlnky

Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 2962
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

15. 12. 2018, 10:05

To Kenny: nemůžeš se zlobit na amin, že tohle máznou celé až to najdou. Na foru je celá řada chytrých lidí, ale současně pár desitek jedinců co se bezhlavě pouští do elektriky a pletou si fázove, pracovní a ochranné vodiče. MOT je docela zabiják. Warning na začátku kutila nepřesvědčí.
K věci: RU videla páchají magnety především na brusky z řady MOTů, jádra mají otevřená. Tohle přesně mi bylo divný, když magnetický obvod otevře vyletí rychle proud. Je něco jinak nebo to mají ošéfované zapojením více primáru do série ?
Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 1598
Registrován: 16. 2. 2015, 11:16

15. 12. 2018, 10:16

mají to v sérii i ty magnetické svěráky co dělají tak jsou tři primáry v sérii
tady ten odmagnetovač se sekundárem je akorát kdybych dal třeba tři trafa s primárem v serii tak se to přimagnetuje ta odmagnetovávaná součas a nehneš s tím...šla by udělat varianta třech motů v řadě a zapojené vinutí v sérii s regulací a fungovalo by to i jako svěrák i jako odmagnetovač
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 1598
Registrován: 16. 2. 2015, 11:16

15. 12. 2018, 10:24

stanik84 píše:
15. 12. 2018, 9:45
Já tu viděl dvě vlákna, hned jak jsi to sem vložil.
fakt je, že když jsem to odesílal, tak to dlouho trvalo a možná jsem kliknul ještě jednou no a je to dvakrát tak jedno admin smaže a je.
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
HonzaHorka
Příspěvky: 299
Registrován: 15. 11. 2009, 2:17

15. 12. 2018, 10:33

Tak to potom jo jsem to asy jen blbě pochopil. Jinak sekundární jsou na trafu z mikrovlnky 2 cívky
ssmak3050
Příspěvky: 193
Registrován: 20. 12. 2016, 9:09

15. 12. 2018, 1:02

taky jsem koukal proc ,prispevky zmizely,jinak je celkem suma fuk jake se da vinuti na transformatorove plechy ,zda primarni nebo sekundarni ,,akorat nesmi byti ukostreno ,jen jedno vinuti ,a zvolit odpovidajici napeti,aby se neupekl,a samozrejmne odpojit od kostry..(plechu),trochu praktickych ukazek:https://www.youtube.com/watch?v=o2YPaNhMQ2g..
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16433
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 12. 2018, 1:37

zadne mazani tu nebylo
to jen kenbyz nechtene zalozil dvakrat ten samy prispevek kvuli prodleve serveru

tudiz jedno z tech vlaken melo prispevky a to druhe ne a tak vypadalo jako promazane

to druhe jsem nasledne smazal asi pred trema hodinama
nebyli tam zadne podstatne odpovedi

prosim nebudte paranoidni :D :D :D
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
atlan
Příspěvky: 1646
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

15. 12. 2018, 6:46

Hlavne bacha pri pajkovani droty su z 99% hlinikove s lakom.
Mex
Příspěvky: 5045
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 12. 2018, 7:08

ssmak3050 píše:
15. 12. 2018, 1:02
... jinak je celkem suma fuk jake se da vinuti na transformatorove plechy ,zda primarni nebo sekundarni ...
Hmm, tak to teda fakt není šuma fuck, jaké vinutí se tam nechá, když to sekundární má cca 10x tolik závitů než primární.
Sice i s malým počtem závitů a velkým proudem se dá dosáhnout stejného magnetického pole, ale realizačně mnohem složitěji (např. pomocí dodatečného předřadného snižujícího trafa).
ssmak3050
Příspěvky: 193
Registrován: 20. 12. 2016, 9:09

15. 12. 2018, 8:09

Mex píše:
15. 12. 2018, 7:08
ssmak3050 píše:
15. 12. 2018, 1:02
... jinak je celkem suma fuk jake se da vinuti na transformatorove plechy ,zda primarni nebo sekundarni ...
Hmm, tak to teda fakt není šuma fuck, jaké vinutí se tam nechá, když to sekundární má cca 10x tolik závitů než primární.
Sice i s malým počtem závitů a velkým proudem se dá dosáhnout stejného magnetického pole, ale realizačně mnohem složitěji (např. pomocí dodatečného předřadného snižujícího trafa).
nechci nak rozporovat toto tvrzeni pana kolegy..ale jak uz jsem psal zalezi co vlasne dotycny clovek chce a ocekava..,logicky cim vic zavitu tim vetsi mag pole (vetsi ucinost magnetu),ale zaroven vzrusta logicky indukcni pole..a dochazi k zahrivani vinuti..tudiz je zahodno i zohlednit vstupni napajeni.... a propo vinuti s mensim poctem zavitu je realizacne slozitejsi ? )proc tedy u eletromagnetu z MOTu z mikrovlnek pouzivaji prave toto vinuti misto sekundarniho(vic zavitu).. :D
Mex
Příspěvky: 5045
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 12. 2018, 8:34

ssmak3050 píše:
15. 12. 2018, 8:09
... vinuti s mensim poctem zavitu je realizacne slozitejsi ? ...
Ano, je. Malý počet závitů -> malá indukčnost -> potřebuju vysoký proud a nízké napětí -> musím předřadit snižující trafo.
ssmak3050 píše:
15. 12. 2018, 8:09
proc tedy u eletromagnetu z MOTu z mikrovlnek pouzivaji prave toto vinuti misto sekundarniho(vic zavitu)..
Protože se předpokládá uzavření magnetického obvodu tím kusem železa, které na to upínám. A kdyby tam bylo použito to vinutí s vysokým počtem závitů, indukčnost už by byla příliš velká a nebylo by možné tím při normálním napětí protlačit dostatečný proud.
ssmak3050
Příspěvky: 193
Registrován: 20. 12. 2016, 9:09

15. 12. 2018, 9:03

Mex píše:
15. 12. 2018, 8:34
ssmak3050 píše:
15. 12. 2018, 8:09
... vinuti s mensim poctem zavitu je realizacne slozitejsi ? ...
Ano, je. Malý počet závitů -> malá indukčnost -> potřebuju vysoký proud a nízké napětí -> musím předřadit snižující trafo.
ssmak3050 píše:
15. 12. 2018, 8:09
proc tedy u eletromagnetu z MOTu z mikrovlnek pouzivaji prave toto vinuti misto sekundarniho(vic zavitu)..
Protože se předpokládá uzavření magnetického obvodu tím kusem železa, které na to upínám. A kdyby tam bylo použito to vinutí s vysokým počtem závitů, indukčnost už by byla příliš velká a nebylo by možné tím při normálním napětí protlačit dostatečný proud.
no pane kolego..-asi takhle zalezi o cem se bavime - pokud vemu do uvahy vstupni napeti klasiku 220 V, tak preci nepotrebuji zadne predrazujici trafo....co se tyka MOT.a elektromagnetu..na klasicke napajeni..stridavym proudem,zaroven si vas dovoluji upozornit ze jsem nikde neuvedl jake se pouzije napajeni ,ehmm mame i stejnomerne .takze co se tyka tohoto problemu nelze presne urcit reseni pokud nezadame konkretni hodnoty do zadani: a to jake napajeni mame k dispozici a jaky efekt chceme a zda jsme sebevrazy :D .(ale chapu co myslite) a jak uz to byva kazde reseni ma minimalne dva konce
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“