Rotační enkoder

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Uživatelský avatar
jova
Příspěvky: 1912
Registrován: 2. 11. 2007, 1:40
Bydliště: Chýnov to je kousek od Tábora
Kontaktovat uživatele:

15. 12. 2018, 9:06

Zdravím nemáte někdo na prodej rotační inkrementální enkoder 2000 a více pulzů na otáčku?
Co jsem koukal na Ebay jsou kolem 1000Kč, tak něco do této finanční hladiny (https://www.ebay.com/itm/OMRON-Incremen ... %7Ciid%3A1).
Těch 2000 je řekněme minimum, čím více to bude mít pulzů tím lépe, ale aby to bylo rozumně mechanicky (převodem) dělitelné/násobitelné a dostal jsem se k násobkům 800 nebo 1000 co budou na servu.
Za nabídky předem děkuji.
atlan
Příspěvky: 1645
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

15. 12. 2018, 9:13

Zle si hladal.

FREE SHIPPING 0 New E6B2-CWZ6C 2000P/R Rotary encoder
https://s.click.aliexpress.com/e/cmRYT8Re

20E je slusna cena
Navyse ma vystup Z tak ze vies kedy je na pozicii 0 velmi uzitocna vec.

Pri snimani oboch hran si na 4000imp, a ked budes terstovat vsetky hrany tak tusim na 8000.

To iz vsak bude treba uP s interfajsom na enkoder.
t256
Příspěvky: 742
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

15. 12. 2018, 9:30

Omron za $22, jaj :-)
S cinskyma IRC s vyssim poctem pulzu mam nevalne zkusenosti. Oba dva kusy co jsem mel v jednom miste vynechavaly. Jeden uplne vzdy, druhy jen pri vyssich otackach. Mrkni na bazos a spol, napr. tohle je s cinskym omronem nesrovnatelne https://stroje.bazos.cz/inzerat/9712865 ... 201250.php
https://aukro.cz/inkrementalni-rotacni- ... 6938081511
atlan
Příspěvky: 1645
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

15. 12. 2018, 9:32

A ked si ich roz obral a pozrel na ciarky cez lupu co si zistil?

Ake napajacie napatie si pouzil?
t256
Příspěvky: 742
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

15. 12. 2018, 9:41

Nic na tom nevykoumas. Uvnitr je jen plastovy kotoucek na hridelce ulozene v loziskach z koleckovych brusli a forove upevneny tistak se snimacem a dvema tranzistory a 7805. Zkousel jsem s nim soupnout se a tam, s nulovm vysledkem. Osobne si myslim ze problem byl v mizernem kontrastu kotoucku, ale to niak nezjistis.
Naposledy upravil(a) t256 dne 15. 12. 2018, 9:42, celkem upraveno 1 x.
atlan
Příspěvky: 1645
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

15. 12. 2018, 9:42

Nenapisal si ake napatie si pouzil a ake hodnoty pullup odporov.
Uživatelský avatar
jova
Příspěvky: 1912
Registrován: 2. 11. 2007, 1:40
Bydliště: Chýnov to je kousek od Tábora
Kontaktovat uživatele:

15. 12. 2018, 9:46

Ten s 1250 mám a vcelku i funguje. Chtěl jsem něco přesnějšího :roll:
atlan
Příspěvky: 1645
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

15. 12. 2018, 9:49

Ja mam 2000 na sustruhu a tiez funguje (ale ci vynechava som nexistoval)
t256
Příspěvky: 742
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

15. 12. 2018, 9:51

atlan píše:
15. 12. 2018, 9:42
Nenapisal si ake napatie si pouzil a ake hodnoty pullup odporov.
Uvnitr je stabos a vystup je spinan mosfety, takze napajeni nema na nic vliv, stejne jako pulupy. Puvodne to melo spinat 24V, pak jsem to predelaval na RS485, chovalo se to porad stejne. Mozna to byla nahoda a mel jsem smulu, ale u cinskych snimacu s nizsim poctem pulzu (stovky/ot) se mi tohle stalo snad jen jednou
atlan
Příspěvky: 1645
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

15. 12. 2018, 9:56

Ked pouzijes 5V tak. Mas len 4,5V a tie pul upllupy co si dnu tusim 10k su pre vysie otacky slabe (takze to pri vysich otackach vymechava a impulzi niesu pravouhle ale deformovane potom to blbne pri spracovani)

Aj pri napajani24V mozu byt nedostatocne pre pravouhle impulzi, 10k je proste moc 1k by bolo optimlane.
t256
Příspěvky: 742
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

15. 12. 2018, 10:07

Kdyz jsem to tahal po 24V, mel jsem tam snad 1k. Ale v tom mem vykvetu cinske technologie vystup spinaly mosfety, takze pulupy na tohle nemely zadny vliv. Kdyz jsem rozebiral vadny hengstler, uvnitr byl skleneny kotouc a dve desky velice zhusta osazene soucastkama. Ale ten nestal $20 :-)
Mex
Příspěvky: 5041
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 12. 2018, 10:24

To máš zato, že jsi pohrdl mým návrhem, že Ti udělám programovatelnou děličku. ;-)
(Já jsem byl samozřejmě rád, protože mám práce, že nevím co dřív.)

Tady bych určitě zapojil elektroniku a nějaký chytrý algoritmus. Vázat se na nějaké pevné poměry pulzů z enkodéru a kroků pro servo, to bude asi mít ve výsledku dost omezené možnosti, řekl bych.
Modrá pilulka je Tvá kamarádka (Blue-pill).
Mex
Příspěvky: 5041
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 12. 2018, 7:25

Aby nedošlo k mýlce, co to Jovovi doporučuju za kamarádku:
tomuhle se říká Blue-pill neboli Modrá pilulka. ;-)
https://www.aliexpress.com/item/STM32-A ... 33340.html
Uživatelský avatar
jova
Příspěvky: 1912
Registrován: 2. 11. 2007, 1:40
Bydliště: Chýnov to je kousek od Tábora
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2018, 7:50

Netušíte někdo co znamená u encodéru Heidenhain 1070 2500 01 to TTL x 10 viz tabulka?
heideman.jpg
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1362
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

16. 12. 2018, 8:16

Mohlo by to být zatížení výstupu (max. 10 TTL hradel)
Odpovědět

Zpět na „Nákup“