Rotační enkoder

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
RaS
Příspěvky: 7921
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

16. 12. 2018, 8:35

ten encoder s TTLx10 bude 10x přesnější resp bude měřit 10x citlivěji je to docíleno 10ti násobnou interpolací, ale víc po mě nechtěj už jsem všechno zapomněl..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16717
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2018, 8:41

ma to fyzcky pocet car dokola tolik kolik je uvedeno ale vystup je rozinterpolovany na dalsich 10 podpoloh takze klasicky encoder 1024 car ma vystup 10240 pulzu na otocku
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
jova
Příspěvky: 1961
Registrován: 2. 11. 2007, 1:40
Bydliště: Chýnov to je kousek od Tábora
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2018, 9:05

Takže tomu mám rozumět tak, že z toho enkodéru Heidenhain 1070 2500 TTLx10, který má na kolečku 2 500 čar
je na výstupech A B při jedné otočce ve skutečnosti 25 000 vzájemně posunutých impulsů?
t256
Příspěvky: 853
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

16. 12. 2018, 9:06

Jo, je to tak, taky jsem pred casem hledal vyznam tohoto oznaceni. Vystup z optozavory ve snimaci neni obdelnik, ale neco jako sinus nebo trojuhelnik, proste analogovy signal a z toho se pak da interpolaci zjistit absolutni poloha mezi dvema znackami na kotoucku. Podobne to maji udelane napr. i magneticke pasky, poly na pasce jsou vzdalene treba 2mm, ale vystupni rozliseni je v tisicinach. Drobna nevyhoda je, ze to muze trochu kmitat i kdyz je hridel uplne v klidu. Ale zalezi jak poctive je ta interpolace udelana.
atlan
Příspěvky: 1678
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

17. 12. 2018, 3:47

Zalezi aky signal mas na vystupe.
Ja som to pochopil tak ze sice senzor nieje tvoreny ciarlami ale vlnovlou a da sa zistit presnejsie stav.
Ale vystup je vzdy A a B akurat to troska pomalsie vyjodnocuje stav.

Stiahni si nejale normalny katalog. Ja som zatial nenaaiel a zase to stpji 600E oprpti omrone z ciny za 20E.

A nezabudni ze vela impulzov tiez nieje vyhra aby si to stihol spracovat atmega, lebo potom uz len modra doska s STM
t256
Příspěvky: 853
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

17. 12. 2018, 4:39

Na kotocku jsou vzdy "cary" jak pises, zadne vlnovky ani nic podobneho a primy vystup z optozavory je vzdy nejaky analogovy signal. Cara na kotouci fototranzistor nikdy nezakryje uplne a kdyz s ni pohybujes, postupne se otvira/zavira cimz vznika ten analogovy signal. Ten je treba nasledne prevest na obdelnik. A je uz jedno jestli to dela externi elektronika, nebo je to integrovano primo v optozavore. U tech za $20 je tam jen nejaky schmittuv KO a podle toho ten signal vypada - ty maluvky s hezky fazove posunutym signalem o 90°to nepripomina ani vzdalene. Zkus se na to mrknout osciloskopem a budes se divit ze odmerovani z toho vubec neco vyhodnoti. U tech drahych je pouzity kontrastni skleneny kotouc a kvalitni optozavora a tak neni problem vyhodnotit uroven signalu z fototranzistoru ve vyssim rozliseni nez jednobitovem. Pokud jsou obvody schopny vyhodnotit signal treba v 8bitovem rozliseni, dal by se vystupni AB signal oznacit TTLx256
atlan
Příspěvky: 1678
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

17. 12. 2018, 6:00

Tak neviem mam 2000impulozvy (20E) a funguje spolahlivo pri 2000 otačkach.
Pri 1000ot vyuzivam vzostupnu aj zostupnu hranu tj 4000imp.

Stale nevieme naco to vlastne chce. Omron ma navyse Z vystup, tak ze sa da chyba zistit res korigovat.
Pri 2000ot mu to ATmega aj tak nespracuje ked to bude 2000*10 res *5

A treba si uvedomit, o aky uhol staci pohnut pri 2000imp aby sa zmenil stav.... tak ze pri 2000*5 by som na to ani nedychal.

Lepsie ?
Naposledy upravil(a) atlan dne 17. 12. 2018, 7:23, celkem upraveno 5 x.
t256
Příspěvky: 853
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

17. 12. 2018, 7:16

Jo, je to mozne zes narazil na povedeny kousek.
Mi to opravdu fungovalo blbe.
Ale ja jsem to mel na rizeni polohy, takze chyby se casem kumulovaly a byly znat cim dal vic.
Pokud to mas na rizeni otacek neceho, nemusis si obcasneho vypadku pulzu vubec vsimnout.
Uživatelský avatar
jova
Příspěvky: 1961
Registrován: 2. 11. 2007, 1:40
Bydliště: Chýnov to je kousek od Tábora
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2018, 8:59

Tak jsem zatím objednal ten enkodér s dělením 2500 TTLx10. Předpokládám jeho maximální otáčky 330ot/min, spíše méně, takže by na výstupu mělo být maximálně, jestli dobře počítám, 137,5 kHz. Když ho seženu, tak by to měl dále zpracovávat obvod LS7184.
atlan
Příspěvky: 1678
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

17. 12. 2018, 9:20

Tak ze 100 000imp za otacku? Tak ze nie uz vidim, cize si mozes zvolit mod.

Kolko taka sranda stoji? 2500imp
Dawe
Příspěvky: 244
Registrován: 8. 10. 2013, 6:18

17. 12. 2018, 9:37

atlan píše:
17. 12. 2018, 6:00

Pri 2000ot mu to ATmega aj tak nespracuje ked to bude 2000*10 res *5
Tohle nechapu, muzes to rozvest?
TOS S28 Žebrák
Petiosa SkyfireCNC SVM-2VMC Mini Industrial
Triosa DIY frezka
Uživatelský avatar
jova
Příspěvky: 1961
Registrován: 2. 11. 2007, 1:40
Bydliště: Chýnov to je kousek od Tábora
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2018, 10:05

atlan píše:
17. 12. 2018, 9:20
Tak ze 100 000imp za otacku? Tak ze nie uz vidim, cize si mozes zvolit mod.

Kolko taka sranda stoji? 2500imp
Těch 100 000 nevyužiju, bude mi stačit 50 000. Teda to je zatím teorie a hlavně musím sehnat ten obvod co bude násobit 2x těch 25 000. Další varianta je tam dát převod, se kterým se stejně počítá, 1:2.
Je to na tohle:viewtopic.php?f=29&t=12886&start=5670#p304315
Dneska přišlo servo https://www.ebay.com/itm/180W-3000rpm-0 ... %7Ciid%3A1 tak bych to rád rozjel trochu rychleji než s tím krokáčem :D
Zatím to vypadá slibně honím ho tu na stole a těch 50otáček za sekundu při 50kHz/1000pulzů dá.
Zkoušel jsem ho i s tím enkodérem 1250 pulzů a převodníkem na STEP/DIR z 74HC86AP a chová se to stojící při tom překmitávání mnohem kultivovaněji než krokáč. (viewtopic.php?f=48&t=29334#p299544)
atlan
Příspěvky: 1678
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

17. 12. 2018, 11:11

Nejaky cas stravi uP v preruseni aby obsluzil encoder, pri vysokych otackach a velmi vela impulzoch sa moze stat ze tam bude stale.
Snad to dobre zvazil a prepocital.

Tym ze ma vela impulzov k dispozicii moze urobit to ze pre servo krokac bude generovat len jeden impulz (usetri cas pre sledovanie encodera) bude mat dost impulzov aj ak krolac servo bude v rezime1/16.

Ak by mal malo impulzov alebo potreboval velmi jemne krokovanie. (musel by nechat servo bezat dopredu) tj vygeneroval by naraz 4 impulzi) pri nastaveni krokovania 1/4 bude mat rychlost krokaca taku istu ako 1/1 ale plynulejsi pohyb
Dawe
Příspěvky: 244
Registrován: 8. 10. 2013, 6:18

17. 12. 2018, 11:48

No dobre, ale Atmega na 16MHz, 16bit counterem s delickou clk/1 zvlada komfortne citat do cca 300kHz.
Nerozumel jsem tvemu vypoctu, proto jsem se ptal. Mne to pro 2000rpm, 2000PPR i v kvadraturnim modu vychazi 133kHz/kanal coz neni zadny problem.

To, kdy si vyvolas v MCU prislusne preruseni (coz nemusi byt po kazdem nactenem pulzu kazdeho kanalu) a co v nem vykonas je uplne jina vec nez samotna schopnost citani pulzu z inc. enkoderu. Tech implementaci muze byt cela rada.
TOS S28 Žebrák
Petiosa SkyfireCNC SVM-2VMC Mini Industrial
Triosa DIY frezka
Uživatelský avatar
jova
Příspěvky: 1961
Registrován: 2. 11. 2007, 1:40
Bydliště: Chýnov to je kousek od Tábora
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2018, 12:21

Jestli se dostanu na těch 50 000 impulzů od enkodéru na otáčku, tak žádné zpracování pomocí procesoru už nebude potřeba. Vystačím si s klasickou TTL děličkou od 1 do 999 a o to mi celou dobu jde.
Odpovědět

Zpět na „Nákup“