Rotační enkoder

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
atlan
Příspěvky: 1646
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

18. 12. 2018, 12:27

Tak to som zvedavy, neviem si to predstavit.
Staci ze po ulici prejde auto a naskoci ti tam 124imp.

V kazdom pripad napis ako sa to chova.
Mex
Příspěvky: 5058
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

18. 12. 2018, 2:41

Myslím, že Jovovi je nějakých 124 impulzů na 50000 PPR enkodéru celkem fuk, zvlášť když budou jen kmitat tam a zpět..
Jde mu jen o to, aby při generování výstupní frekvence ze vstupní frekvence vystačil jen s dělením a nemusel násobit.
Tedy aby funkce
y = f(x)
obsahovala jen dělení a nemusela obsahovat žádnou inteligentní elektroniku a chytré algoritmy (což jsem se mu snažil navrhovat já).
Proto potřebuje mít to 'x' (tj. počet pulzů ze vstupního enkodéru) co nejvyšší.

Tedy vojenskou terminologií - řešení hrubou silou, co největší kanon a nejsilnější pancíř. Žádné chytré bomby a rychlé mobilní jednotky. ;-)

Pokud bude mít těch PPR opravdu hodně, tak to fungovat bude. Ale je to (podle mě) zbytečně drahé, náročné a málo pružné řešení. Něco jako německé tanky Maus (když už jsme u toho vojenského přirovnání).
t256
Příspěvky: 748
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

18. 12. 2018, 6:30

Pokud netrvas na tom historickem obvodu cos uvadel, muzes pouzit treba tohle https://cz.mouser.com/Semiconductors/Lo ... re&FS=True
ves178
Příspěvky: 338
Registrován: 25. 3. 2016, 8:23
Bydliště: Tichá okr NJ

18. 12. 2018, 8:23

Kup si nějakou desku s ATXMEGOU, třeba něco takového
https://www.aliexpress.com/item/Free-Sh ... 844386ea28
guadraturní dekodéry mám na ní zprovozněné, takže kdyby jsi měl ze SW problém, tak ti to napíšu. Máš to na tu samodomo odvalovku?
WEILER LZ280, FNA22
atlan
Příspěvky: 1646
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

24. 12. 2018, 9:16

Ako koder uz je doma?
Uživatelský avatar
jova
Příspěvky: 1913
Registrován: 2. 11. 2007, 1:40
Bydliště: Chýnov to je kousek od Tábora
Kontaktovat uživatele:

24. 12. 2018, 2:35

Všechno už testuji. Enkodér je doma, skutečně dává těch 25 000 pulzů na otáčku. Když jeho výstup proženu tím zapojením od Mexe, tak mám na výstupu 50 000pulzů. Trochu jsem se zaseknul na té děličce, ale zdá se, že jsem to už vyřešil. Jediné s čím je trochu problém, je ta výstupní frekvence, respektive délka pulzu. Chci tam mít ještě tu šnekovou převodovku 1:50, takže to servo musí jet na "doraz". Pak už se dostávám na minimální délku pulsu 5us při jednom zubu a rozumných otáčkách vřetena. Naštěstí se bude vždy frézovat mnohem víc zubů než jeden, takže se ty otáčky vřetene budou dál dělit a to už servo zvládne :D
Odpovědět

Zpět na „Nákup“