Gmoccapy Fred override

Odpovědět
lukin1156
Příspěvky: 343
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

18. 12. 2018, 12:58

Prošel jsem toho už docela dost ale zatím jsem nikde nenarazil na nějaký přesný návod na připojení feed overridu přes Mesu.
Mám 5i25 a 7i77, nastavil jsem přes PNCconf na 4 encoder feed override. Ovšem to nic nedělá.
Enkodér je tento: https://laskarduino.cz/ovladaci-prvky/2 ... ltrem.html
Poradí někdo jak na to?
SN320, SUI 32 CNC, 6P10, 6720B, Maho 700 CNC, SVA 13, VS 20, NUA 25
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16434
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2018, 4:05

myslim ze v gmoccapy jeste musis nastavit jaky typ vstupu pro ten override bude pouzity
tj. treba citac (tam se to chova inkrementalne) a nebo jestli to bude absolutni hodnota treba z potaku prevedena na dig. hodnotu

proste si to v tom browseru proklikej, projdi si ten modul gmoccapy a melo by ti to dojit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lukin1156
Příspěvky: 343
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

18. 12. 2018, 9:38

Problém je ten že když jsem na to připojil enkodér z ručního kolečka tak to normálně fungovalo.
Když ale připojím tady ten enkodér tak se to nechytá.
SN320, SUI 32 CNC, 6P10, 6720B, Maho 700 CNC, SVA 13, VS 20, NUA 25
Mex
Příspěvky: 5045
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

19. 12. 2018, 1:00

No já teda nevím, ale nehledáš na trochu nesprávném místě (jako ve známé scénce Holzmann, který hledal pětikorunu jinde než ji ztratil, protože tam byla tma).
Pokud ti to s nějakým inkrementálním enkodérem chodí a s jiným ne, tak bych skoro hledal spíš rozdíl mezi připojením těch enkodérů než v SW.
Není tam třeba rozdíl v tom, že jeden měl diferenciální výstupy a druhý má single-ended?
Nebo že ten mechanický třeba nemá pull-up odpory nebo je má příliš velké?
Nebo co já vím co?

On je to asi přízemní postup, ale když mám jeden kus který funguje a druhý který nefunguje, tak se snažím najít, v čem je mezi nimi rozdíl.

Pozn.: Ale to je dnes možná nekorektní postup. Prý nemáme v žádném případě hledat (a už vůbec ne zdůrazňovat) co náš odlišuje. Takže jsem to asi napsal celé blbě.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16434
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2018, 5:28

mex ma pravdu
mrkni se na ten modul enoderu zda vubec cita hodnoty

pak muzou byt dve moznosti
necita - mas neco blbe mezi koleckem a mesou/systemem
cita - udelal jsi chybu pri psani a mas novy encoder blbe propojeny v halu do gmoccapy
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lukin1156
Příspěvky: 343
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

19. 12. 2018, 7:51

Zkoušel jsem ho dát jako diferenciální i jako single.
Na enkoderu jsou piny označené: S1, S2, 5V, GND. S1 jsem připojil na A, S2 na B. Napájení je jasné.
Když měřím voltmetrem tak mezi S1 a GND měřím pořád necelých 5V. Při otáčení enkodérem se hodnota mění ale nikdy nezůstane na nule. Vždycky je tam těch necelých 5. To samé na S2. Zkusím to odpájet z té destičky a připojit ho bez toho filtru.
SN320, SUI 32 CNC, 6P10, 6720B, Maho 700 CNC, SVA 13, VS 20, NUA 25
Mex
Příspěvky: 5045
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

19. 12. 2018, 11:03

Na odpájení je času dost.
Napřed pískni, jak je to zapojené.
lukin1156
Příspěvky: 343
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

19. 12. 2018, 1:07

Zapojené jako uvnitř v Halu?
SN320, SUI 32 CNC, 6P10, 6720B, Maho 700 CNC, SVA 13, VS 20, NUA 25
Mex
Příspěvky: 5045
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

19. 12. 2018, 3:49

Písknout, jak je to zapojené na tom kulatém tišťáku.
Ten enkodér je mechanický, takže se dá snadno zjistit co a jak spíná.
A taky se zamyslet, jestli je to správně připojené k té Mese.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16434
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2018, 9:04

netreba merit
vse je zive videt v linuxcnc
jak stav registru citace
tak kanal a a b by tam meli jit najit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lukin1156
Příspěvky: 343
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

17. 1. 2019, 9:31

Tak jsem na to vlítnul.
V linuxu bylo nastavené všechno správně.
Problém byl v tom točítku.
Nejspíše ty odpory jsou moc velké.
Koupil jsem bez filtru a funguje v pohodě. Uvidím jak to bude chodit ve stroji.
SN320, SUI 32 CNC, 6P10, 6720B, Maho 700 CNC, SVA 13, VS 20, NUA 25
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“