Gmoccapy Fred override

Odpovědět
lukin1156
Příspěvky: 351
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

18. 12. 2018, 12:58

Prošel jsem toho už docela dost ale zatím jsem nikde nenarazil na nějaký přesný návod na připojení feed overridu přes Mesu.
Mám 5i25 a 7i77, nastavil jsem přes PNCconf na 4 encoder feed override. Ovšem to nic nedělá.
Enkodér je tento: https://laskarduino.cz/ovladaci-prvky/2 ... ltrem.html
Poradí někdo jak na to?
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16717
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2018, 4:05

myslim ze v gmoccapy jeste musis nastavit jaky typ vstupu pro ten override bude pouzity
tj. treba citac (tam se to chova inkrementalne) a nebo jestli to bude absolutni hodnota treba z potaku prevedena na dig. hodnotu

proste si to v tom browseru proklikej, projdi si ten modul gmoccapy a melo by ti to dojit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lukin1156
Příspěvky: 351
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

18. 12. 2018, 9:38

Problém je ten že když jsem na to připojil enkodér z ručního kolečka tak to normálně fungovalo.
Když ale připojím tady ten enkodér tak se to nechytá.
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Mex
Příspěvky: 5506
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

19. 12. 2018, 1:00

No já teda nevím, ale nehledáš na trochu nesprávném místě (jako ve známé scénce Holzmann, který hledal pětikorunu jinde než ji ztratil, protože tam byla tma).
Pokud ti to s nějakým inkrementálním enkodérem chodí a s jiným ne, tak bych skoro hledal spíš rozdíl mezi připojením těch enkodérů než v SW.
Není tam třeba rozdíl v tom, že jeden měl diferenciální výstupy a druhý má single-ended?
Nebo že ten mechanický třeba nemá pull-up odpory nebo je má příliš velké?
Nebo co já vím co?

On je to asi přízemní postup, ale když mám jeden kus který funguje a druhý který nefunguje, tak se snažím najít, v čem je mezi nimi rozdíl.

Pozn.: Ale to je dnes možná nekorektní postup. Prý nemáme v žádném případě hledat (a už vůbec ne zdůrazňovat) co náš odlišuje. Takže jsem to asi napsal celé blbě.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16717
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2018, 5:28

mex ma pravdu
mrkni se na ten modul enoderu zda vubec cita hodnoty

pak muzou byt dve moznosti
necita - mas neco blbe mezi koleckem a mesou/systemem
cita - udelal jsi chybu pri psani a mas novy encoder blbe propojeny v halu do gmoccapy
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lukin1156
Příspěvky: 351
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

19. 12. 2018, 7:51

Zkoušel jsem ho dát jako diferenciální i jako single.
Na enkoderu jsou piny označené: S1, S2, 5V, GND. S1 jsem připojil na A, S2 na B. Napájení je jasné.
Když měřím voltmetrem tak mezi S1 a GND měřím pořád necelých 5V. Při otáčení enkodérem se hodnota mění ale nikdy nezůstane na nule. Vždycky je tam těch necelých 5. To samé na S2. Zkusím to odpájet z té destičky a připojit ho bez toho filtru.
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Mex
Příspěvky: 5506
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

19. 12. 2018, 11:03

Na odpájení je času dost.
Napřed pískni, jak je to zapojené.
lukin1156
Příspěvky: 351
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

19. 12. 2018, 1:07

Zapojené jako uvnitř v Halu?
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Mex
Příspěvky: 5506
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

19. 12. 2018, 3:49

Písknout, jak je to zapojené na tom kulatém tišťáku.
Ten enkodér je mechanický, takže se dá snadno zjistit co a jak spíná.
A taky se zamyslet, jestli je to správně připojené k té Mese.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16717
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2018, 9:04

netreba merit
vse je zive videt v linuxcnc
jak stav registru citace
tak kanal a a b by tam meli jit najit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lukin1156
Příspěvky: 351
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

17. 1. 2019, 9:31

Tak jsem na to vlítnul.
V linuxu bylo nastavené všechno správně.
Problém byl v tom točítku.
Nejspíše ty odpory jsou moc velké.
Koupil jsem bez filtru a funguje v pohodě. Uvidím jak to bude chodit ve stroji.
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“