zdroj na elektomagnet

Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 1596
Registrován: 16. 2. 2015, 11:16

30. 12. 2018, 10:42

tady je pár fotek magnet jsem kdysi našel ve šrotě proto vypadá jak vypadá srovnal jsem jen jednu stranu a použitelné to je
vyfotil jsem 2 konektory a každý má trochu jinak udělané dutinky...jedny jsou podélně rozřízlé kvůli pružení a lepšímu kontaktu.
pokud bys to neodpojoval stačilo by smršťovačkou připevnit dráty přímo na kolíky, ale v každém případě by to chtělo mechanicky zajistit proti vytržení.
vnitřní průměr je 3,6mm cca a možná by šla použít běžná zdířka jen to do něčeho zalít a zemnící pružný plech udělat z kontaktu relé.
tady panelové zdířky:
https://www.gme.cz/vysledky-vyhledavani ... a#products
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Mex
Příspěvky: 5045
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

30. 12. 2018, 3:23

kenybz píše:
30. 12. 2018, 9:58
to je kus pertinaxu dvě trubičky a jeden pružný pásek plechu nic co by nešlo udělat za pár hodin
Z trubiček a pertinaxu to dělá jenom ten, kdo nemá kousek čokolády se třemi pozicemi. ;-)

Když jsme u té čokolády - v poslední době jsem si místo klasické šroubovací čokolády hodně oblíbil tohle. Je to za pusu a dobře se s tím dělá.
https://www.aliexpress.com/item/10pcs-l ... 12265.html
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1362
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

30. 12. 2018, 4:16

Na doma dobrý, ale do fabriky a vlhka to není.
Když trochu zoxidují kontakty tak se plastová čokoláda rozteče
lepší je
https://www.aliexpress.com/item/10PCS-l ... 7107dhgEkF
HonzaHorka
Příspěvky: 299
Registrován: 15. 11. 2009, 2:17

30. 12. 2018, 4:30

picom píše:
30. 12. 2018, 4:16
Na doma dobrý, ale do fabriky a vlhka to není.
Když trochu zoxidují kontakty tak se plastová čokoláda rozteče
lepší je
https://www.aliexpress.com/item/10PCS-l ... 7107dhgEkF
no by mě docela zajímalo jestli ta svorka oravdu snese 450V 32A
tomu bych moc nevěřil.
atlan
Příspěvky: 1645
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

30. 12. 2018, 4:58

Roztopia sa vsetky a ta prva biela skor. Pouzitie takych veci max na svetla do 100w. Kto si to da na zasuvkove obvody je blazon.
Mex
Příspěvky: 5045
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

30. 12. 2018, 5:53

HonzaHorka píše:
30. 12. 2018, 4:30
no by mě docela zajímalo jestli ta svorka oravdu snese 450V 32A
tomu bych moc nevěřil.
Nic jednoduššího než to zkusit a změřit.
Nemusí se to ani honit takovým proudem, úbytek je přímo úměrný proudu, tepelná ztráta pak druhé mocnině proudu.
Takže změřit ztrátu na kontaktech je celkem snadné. A kdo nevěří výpočtům, tak změřit teplotu po pořádném zatížení infrateploměrem taky není žádná věda.

Určení těch spojek je myslím různé.
To, co odkazoval picom, je určeno do trvalé kabeláže.
To, co používám je, je způsob rychlého provizorního zapojení elektroinstalace. Pořád něco zapojuju, předělávám, testuju a pak zase rozhodím. Na to je to prostě značka ideál.
Nicméně jsem to použil "dočasně" i na několika místech, kde to od té doby běží několik let. Prostě taková dočasnost ala CCCP.
Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 1596
Registrován: 16. 2. 2015, 11:16

30. 12. 2018, 6:14

Nejak nechapu ze by uz trening na silvestr? Jinak teda wago svorky ano to funguje
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Mex
Příspěvky: 5045
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

30. 12. 2018, 6:16

Jasně, vyjde to levněji než rachejtle.
david.1
Příspěvky: 477
Registrován: 30. 5. 2010, 11:09

30. 12. 2018, 10:30

Sakra lidi,to už jste tak líní,že tomu nevěnujete dvě hodiny života? Kousek mosazi na matku a na ten trychtýřek s tulejkou na kabel,páseček fosforky na kostru,kousek textgumoidu na tu zásuvku a pár centimetrů automatový mosazný kulatinky na ty dvě zdířky.. Kdyby se někdo vymlouval,že to nemá,tak já mu to fšechno nasypu do krabičky i se vzorovým konektorem podle vzorce já dodám materiál ,ty práci= 2 konektory, o které se rozdělíme napůl.. :wink:
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 2958
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

31. 12. 2018, 9:22

Mex píše:
30. 12. 2018, 3:23
kenybz píše:
30. 12. 2018, 9:58
to je kus pertinaxu dvě trubičky a jeden pružný pásek plechu nic co by nešlo udělat za pár hodin
Z trubiček a pertinaxu to dělá jenom ten, kdo nemá kousek čokolády se třemi pozicemi. ;-)

Když jsme u té čokolády - v poslední době jsem si místo klasické šroubovací čokolády hodně oblíbil tohle. Je to za pusu a dobře se s tím dělá.
https://www.aliexpress.com/item/10pcs-l ... 12265.html
... to vypadá na objev Ameriky :-) Vago spojka používaná elektrikaři 15 roků. VAGO originál nestojí svět, absolutně nemá smysl rešit China padělky neznáme kvality.
Na yotube je testovani, kdy se Vago zacina tavit asi az pri desetinasobnem proudu nez kolik deklaruje vyrobce.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16428
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

31. 12. 2018, 10:08

ono spekulovat o tom tady na foru boli min nez vzit do ruky naradi :lol: :lol: :lol:
david.1 píše:
30. 12. 2018, 10:30
Sakra lidi,to už jste tak líní,že tomu nevěnujete dvě hodiny života? Kousek mosazi na matku a na ten trychtýřek s tulejkou na kabel,páseček fosforky na kostru,kousek textgumoidu na tu zásuvku a pár centimetrů automatový mosazný kulatinky na ty dvě zdířky.. Kdyby se někdo vymlouval,že to nemá,tak já mu to fšechno nasypu do krabičky i se vzorovým konektorem podle vzorce já dodám materiál ,ty práci= 2 konektory, o které se rozdělíme napůl.. :wink:
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
ovi-ivo
Příspěvky: 597
Registrován: 12. 4. 2015, 9:41
Bydliště: kůsek od Hodonína

2. 1. 2019, 9:59

Ještě se zeptám ohledně toho odmagnetování:
co se tane když krátkodobě do magnetu pošlu střídavých 110v?

Vzpoměl sem si že sem kdysi odmagnetovával pomocí statoru z 3. fázového motoru a doněj sem napral střídavý, protáhl zmagnetovanou šupleru rotorem a bylo po magnetování šuplery. V rotoru sem měl vsunutý novodur, aby to bylo odizolovaný. fungovalo to, ale samozřejmě se to hřálo a asi to není košér.

Jen mě napadá jestli je potřeba přepólovat obrobek na elektromagnetu jen jednou nebo víckrát, aby se zrušilo magnetování obrobku.

Pokud víckrát tak šlo by to řešit krátkodobým střídavým napětím 110V. neodpálil bych magnet??? nebo vymýšlám kraviny?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16428
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

2. 1. 2019, 10:08

podstatou tohodle odmagnetovani je postupny utlum toho stridaveho pole
kdyz tu supleru odendavas od toho statoru tak to delas
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 5045
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

2. 1. 2019, 10:33

Tak to zkus.
Přivedením střídavých 110V to neodpálíš, není pro to důvod.
Ale myslím, že by mělo stačit to jenom na chvíli přepólovat. Při tom upnutí se natočí magnetické domény jedním směrem a i po vypnutí magnetu tam nějaká remanentní magnetizace zůstane. Když to přepóluješ, tak tam na chvíli pustíš "zpátečku", otočíš to pole přesně naopak, což by mělo být asi nejefektivnější ke zrušení té zbytkové magnetizace.

Maloval jsem ti tady obrázek úplně triviálního spínání, je tam jenom jeden přepínač a jedno tlačítko. To máš zadrátované za 10 minut i s vypitím kávy. Pokud by jedno stisknutí tlačítka nestačilo, tak ho prostě stiskneš opakovaně.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5195
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

2. 1. 2019, 10:46

Kucíí že vy jste na těch magnetkách nedělali :wink: je to tak že máš přimagnetovaný obrobek pak vypneš magnet potom jednou rukou táhneš za obrobek který drží (samozřejmě myslím něco menšího né 100kg macka) no a druhou jenom ťukneš vypínačem na odmagnetování a ono to povolí ,ale pozor když je to ťuknutí dlouhé tak ta kujva zase drží a musíš to znovu přimagnetovat a znovu ťuknout kratší dobu až magnet obrobek povolí :wink: toť vše ,teda aspoň u nás ,ale nevím jak u vás :D
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje“