zdroj na elektomagnet

Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16201
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

2. 1. 2019, 10:54

presne jak pise fmodel
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 4769
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

2. 1. 2019, 10:55

Nedělali. :oops:
Proto se tam dává ten odpor pro omezení proudu v tom reverzním směru, aby to nebylo tak citlivé na krátkost toho ťuku.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4940
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

2. 1. 2019, 11:20

Mex píše:
2. 1. 2019, 10:55
Nedělali. :oops:
Proto se tam dává ten odpor pro omezení proudu v tom reverzním směru, aby to nebylo tak citlivé na krátkost toho ťuku.
Kouknu se do schématu ,nějakej odpor by tam asi byl :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
ovi-ivo
Příspěvky: 566
Registrován: 12. 4. 2015, 9:41
Bydliště: kůsek od Hodonína

3. 1. 2019, 7:53

No nedělal sem na magnetce je to můj první počin s elektomagnetem :roll:

Takže:
1. už nebudu vymýšlet kraviny se střídavým proudem.
2. budu to dělat podle schématu od Mexe je opravdu jednoduchý.
3. usměrňovač mám tento: https://www.ges.cz/cz/mustek-usmernovac ... 00449.html
4. zdroj objednám buď tento: https://www.tme.eu/cz/details/tmm100_a2 ... ufvassons/
nebo troidní trafo: https://www.tme.eu/cz/details/tts100_z2 ... ufvassons/
sám nevím spíš se mě zamlouvá to klasický trafo
pokud by měl někdo lepší nebo levnější 100VA tak sem hoďte odkaz.

co nevím:
5. spínač vačkový s vratnou polohou kde ho mají? jaký přesně? byl by super odkaz.
kdybych nechtěl vačkový kvůli ceně (to bude jistě aspoň pětistovka) jaký spínač a tlačítko koupit?
taky by byl super odkaz.

6. velikost odporu pro demagnetování ?
7. jak bude propojené zemění s magnetem??? nechtěl bych dostat někdy pecku 110v
Nebo vůbec není uzeměný??
Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 1460
Registrován: 16. 2. 2015, 11:16

3. 1. 2019, 8:21

k magnetu vede uzemění to je ten plechový pásek na konektoru
pokud ti vedou k brusce jen 4 dráty což je dost pravděpodobné, tak musíš mít trafo 400/110V koncem roku se tech traf válelo ve šrotě dost ale to už bude vyvezené
u toho můstku bych přidal pár desetikorun a dal tam s vyšším závěrným napětím ono jak tu indukci odpojíš tak je to celkem šleha třeba tento
https://www.gme.cz/diodovy-mustek-gbpc3510-e4-51
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
ovi-ivo
Příspěvky: 566
Registrován: 12. 4. 2015, 9:41
Bydliště: kůsek od Hodonína

3. 1. 2019, 8:38

kenybz píše:
3. 1. 2019, 8:21
k magnetu vede uzemění to je ten plechový pásek na konektoru
pokud ti vedou k brusce jen 4 dráty což je dost pravděpodobné, tak musíš mít trafo 400/110V koncem roku se tech traf válelo ve šrotě dost ale to už bude vyvezené
u toho můstku bych přidal pár desetikorun a dal tam s vyšším závěrným napětím ono jak tu indukci odpojíš tak je to celkem šleha třeba tento
https://www.gme.cz/diodovy-mustek-gbpc3510-e4-51
Jo bruska je připojená 4 kolíkem k síti. v případě 230V verze by to šlo napojit jen najednu fázu a kostru...nebo tomu tak není? Kam chodíš do šmelců že sem tam válá dycky to co bych uživil. :?

Pokud budu kupovat nový a můžu si vybrat, chtěl bych verzi 230V a zapojovat normálně do zásuvky mimo brusku, aby to nebylo vázané na brusku, ale přenosné.
Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 1460
Registrován: 16. 2. 2015, 11:16

3. 1. 2019, 8:58

vodič PEN nesmí být zatížený pokud to dáš na jiný zásuvkový okruch 230V mimo brusku může být trafo na 230
ve šrotě toho moc není bývávalo kdysi ale to jsem měl jiné zájmy
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Mex
Příspěvky: 4769
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

3. 1. 2019, 4:00

ovi-ivo píše:
3. 1. 2019, 7:53
5. spínač vačkový s vratnou polohou kde ho mají? jaký přesně? byl by super odkaz.
6. velikost odporu pro demagnetování ?
Na co vačkový a proč s vratnou pružinou? Je to zapojené tak, aby se dal použít v podstatě jakýkoli levný přepínač. Jen 2 polohy a 2 přepínací kontakty, tedy to nejběžnější provedení. Tlačítko dokonce jenom 1-pólové NO.
Ta cívka má dost velký odpor, takže ani případný oblouk při vypínání nebude nijak dramatický, takže zřejmě vyhoví nějaký obyčejný přepínač a tlačítko na 230V, čím větší tím lepší.
Pokud by byl do budoucna problém s opalováním kontaktů (což ale asi nebude), tak se tam vždy dá doplnit stykač nebo i relé. Nebo tam přidat varistor nebo transil (což jsou opět nějaké koruny nebo maximálně desetikačky).
Ten odpor by to chtělo zkusit. Asi bych tam dal pro začátek odpor 1k, kup ho v provedení 10W, i když pro mžikové použití by vyhověl i 5W nebo i míň. Ale i ten 10W stojí tak desetikačku.
S tím odporem 1k bude proud při demagnetizaci něco pod polovinou proudu při držení, to by snad mohlo vyhovovat.
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje“