Naklápěcí ložisko na uložení šroubu

mechanika k motorům
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 2727
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

1. 1. 2019, 10:45

To je jak u blbých na dvoře. Jedno ložisko se ti naklopí z osy domku a to druhé udělá co asi?
Když nevěříš, že je to blbě a chceš aby ti to někdo posvětil aby jsi to na něj pak mohl svést, tak si to k...a udělej a pak si nadávej sám sobě.
Podívej se do katalogu ložisek a tam by jsi měl najít síly v obou směrech. Udělěj si pořádné domky a pod ně základny, dolícuj souběhy domků (ložisek - takových, jaké by tam měly být) a budeš mít po starostech.
zverodoktor
Příspěvky: 553
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

2. 1. 2019, 3:50

Kacovic píše:
1. 1. 2019, 10:23
Nechci znít nevděčně ale zatim mi nikdo neřekl rozumný argument proč to nepoužít i když pár komentů tu bylo věcných.
Prosím pokud někdo ví nebo má zkušenost co mi to udělá např. začne ti to vibrovat, nebo bude se to hýbat do stran protože, atd. Takhle se to normálně nedělá není důvod pro to abych tohle řešení vyřadil.
Neberte to tak, že si nechci nechat poradit važím si každé rady. Jen píši proč zatím nemám, po této diskuzi změněný názor, že je to pro mě vhodné.

Chápu proč se u profi mašin volí ložiska s kosouhlým stykem a jak má být uložen kuličkový šroub vím také.

Mám hobby mašinu a možnost ne uplné rovnoběžnosti ploch pro domečeky ložisek, mi zjednodušuje/zlevnuje stavbu. Pokud jediná nevýhoda je zkrácení životnosti, tak tento kompromis při ceně trapézu beru.

A trapéz se mi neprohýbá, ložisko se naklopí pouze při sestavovaní pro vymezení již zmíněné nerovnoběžnosti a pak nijak krom otáčení nepracuje.

:)
Máš úplnú pravdu. Tvoje riešenie je samozrejme bezchybné, kinematicky aj mechanicky. Vôbec nad tým neuvažuj, nestrácaj zbytočne čas diskusiami a urob si to tak, ak si si to vymyslel keď je to také super. Jediný háčik je, že okrem teba na toto dokonale jednoduché, bezprácne a presné riešenie nikto doteraz neprišiel. Napodiv, ani číňania :lol: .

P.S: A maticu budeš mať tiež plávajúcu?
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
t256
Příspěvky: 719
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

2. 1. 2019, 4:32

Proc jsi tam vlastne nedal ty kosouhle? Pokud se mi neco nenarocneho nechce obrabet, jednoduse to sestavim tak aby to chodilo pekne volne a pripadnou mezeru mezi domkem a ramem vypatlam epoxidem. Po zaschnuti pritahnu a je hotovo. Pokud to budes chtit jednoduse rozebirat, dej tam jeste platek alobalu.
Kacovic
Příspěvky: 17
Registrován: 12. 10. 2016, 6:56

2. 1. 2019, 6:00

pro t256:
Díky to je k věci. :) Kosouhlé byly prvni volba ale nakonec padla volba na naklapěci, právě kvůli té možné nerovnoběžnosti. S tím podlepením to nezní špatně.
Zatím fungujou tak uvidíme. Domek můžu,kdyžtak udělat nový na jiná ložiska.

Pro Josef, zverodoktor:
Váš komentář je absolutně k ničemu. V ničem mi neporadil o nic svět internetu neobohatil a pouze mě neprávem nařknul, že chci v budoucnu problémy s tímto řešením na někoho hodit.
Pánové pánové... :|

Tady mám nahrané, jak jsem toto řešení použil na kuličkovém šroubu.
https://youtu.be/nYyebb4sDLg
Šroub jde z lehka, matka vakl nemá.
Až to přestane fungovat , dám sem info co odešlo :wink:
HonzaHorka
Příspěvky: 252
Registrován: 15. 11. 2009, 2:17

2. 1. 2019, 6:23

Hmmm
Točí se ti šroub, to je pěkné, ale co v zátěži, jaká bude tohost soustavy? Přesnost atd?

Naco stavět dům z cihel, když stačí bláto, jen nesmí pršet...
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 2770
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

2. 1. 2019, 6:42

Kacovic píše:
2. 1. 2019, 6:00
pro t256:
Díky to je k věci. :) Kosouhlé byly prvni volba ale nakonec padla volba na naklapěci, právě kvůli té možné nerovnoběžnosti. S tím podlepením to nezní špatně.
Zatím fungujou tak uvidíme. Domek můžu,kdyžtak udělat nový na jiná ložiska.

Pro Josef, zverodoktor:
Váš komentář je absolutně k ničemu. V ničem mi neporadil o nic svět internetu neobohatil a pouze mě neprávem nařknul, že chci v budoucnu problémy s tímto řešením na někoho hodit.
Pánové pánové... :|

Tady mám nahrané, jak jsem toto řešení použil na kuličkovém šroubu.
https://youtu.be/nYyebb4sDLg
Šroub jde z lehka, matka vakl nemá.
Až to přestane fungovat , dám sem info co odešlo :wink:
Pomni hochu, že tomu komu není rady tomu není pomoci.
To že se Ti hezky točí šroub Tě koukám uspokojuje (problém je v tom, že to video má nulovou vypovídací hodnotu).
pak ale vzniká otázka proč se tu ptáš když si to uděláš stejně po svém.
Těžko radit někomu kdo si stále mele svou....
Tebou použité ložisko totiž umožní šroubu aby se při nějakém dynamickém zatížení rozkmital.
Na rozdíl od ostatních pevných ložisek, které tyto kmity svým pevným uložení tlumí.
V současné době hobbík - obráběč teoretik - strojní park je zatím zakonzervován
Kacovic
Příspěvky: 17
Registrován: 12. 10. 2016, 6:56

2. 1. 2019, 7:13

Ahoj.
Máte někdo zkušenost s použitím naklápěcíh dvouřadých ložisek( https://www.elotechnik.cz/lozisko-1200-cn.html ) pro uložení trapézu. Samozřejmě na jeden domek dvě ložiska, jako to mají ložiskové domky na kuličkový šroub.

Už jsem to na mé stavbě použil a běhá to. Jen mě zajímá jestli náhodou nemá někdo zkušenost abych věděl zda to nedělá dlouhodobě nějakou neplechu. :)
Nahoru
To byla má původní otázka a nikde tam není mám to použít nemám to použít. I tam píši že jsem toto řešení už použil.

. Stále se jen ptám na zkušenost. To že se ptám proč neznamená že si nechci nechat poradit. Pouze se snažím diskuzí rozebrat věc do detailu.

Nikdy pro mě neni a nebude důvod něco nepromyslet, nevyzkoušet jen protože se to normálně nedělá.
Tebou použité ložisko totiž umožní šroubu aby se při nějakém dynamickém zatížení rozkmital.
Na rozdíl od ostatních pevných ložisek, které tyto kmity svým pevným uložení tlumí.
Tohle je přesně komentář, který má pro mě váhu, děkuji.
Chtěl bych se tedy zeptat. Při pomalých pohybech budou tyto kmity znát. Já osobně nic nepozoruji i při zatížení. Zítra se na to zaměřím.
zverodoktor
Příspěvky: 553
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

2. 1. 2019, 7:17

Ja myslím, že obohatilo.
Každému aspoň trochu súdnemu človeku je totiž po prečítaní týchto riadkov jasné, že Ty nechceš radu, ty sa chceš pochváliť akú genialitu si vymyslel a nechápeš, že nikto nejasá a netľapká ťa po ramenách. Skús k tomu kričať "A predsa sa točí!"
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16195
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

2. 1. 2019, 7:33

nojo ale ten ktery kdysi prohlasil "a prece se toci" to mel pozorovanim podlozene
kdezto tenhle novy galileo zatim netusi jakou hovadinu vymysli

to ze nechape zazklady jasne doklada umysl dat ty loziska dve za sebe
to ze nema zaklady nasledne zpusobuje to ze absolutne netusi kde je chyba a nechape zde nabizene rady
tudiz mu neni pomoci
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 2770
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

2. 1. 2019, 8:38

Kacovic píše:
2. 1. 2019, 7:13
Stále se jen ptám na zkušenost. To že se ptám proč neznamená že si nechci nechat poradit. Pouze se snažím diskuzí rozebrat věc do detailu.
Kdybys nebyl chlapče tak soběstředný a opravdu četl příspěvky v tomto vlákně, tak bys věděl, že Ti bylo odpovězeno - nikdo s takovým uložením zkušenosti nemá, protože dlouholeté zkušenosti a znlosti mechaniky jiných ukazují že je to kravina !!!
Nikdy pro mě neni a nebude důvod něco nepromyslet, nevyzkoušet jen protože se to normálně nedělá.
Náš názor znáš tak si to klidně vyzkoušej....
Tebou použité ložisko totiž umožní šroubu aby se při nějakém dynamickém zatížení rozkmital.
Na rozdíl od ostatních pevných ložisek, které tyto kmity svým pevným uložení tlumí.
Tohle je přesně komentář, který má pro mě váhu, děkuji.
Chtěl bych se tedy zeptat. Při pomalých pohybech budou tyto kmity znát. Já osobně nic nepozoruji i při zatížení. Zítra se na to zaměřím.
Nebuď líný a seznam se mechanikou - ta Ti odpoví na spoustu otázek
V současné době hobbík - obráběč teoretik - strojní park je zatím zakonzervován
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 2727
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

2. 1. 2019, 9:07

Kacovic píše:
2. 1. 2019, 7:13

. Stále se jen ptám na zkušenost. To že se ptám proč neznamená že si nechci nechat poradit. Pouze se snažím diskuzí rozebrat věc do detailu.

Nikdy pro mě neni a nebude důvod něco nepromyslet, nevyzkoušet jen protože se to normálně nedělá.
Těžko se tu o tom něco praktického dozvíš, protože něco tak zhovadilého tu nikdo asi nenavrhnul, natož udělal a taky ví proč.
Takže promýšlej, vyzkoušej, proměř, přstože to normální běloch (a asi ani ostatní rasy) nedělá.
Pak nám poreferuj, jak se to chovalo v běžném provozu (malá nápověda - úplně blbě).
P.S. můžeš nám vysvětlit v jaké poloze budou dvě výklopná ložiska v souosé díře? :lol:
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4921
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

2. 1. 2019, 9:14

Kuva to nemáte co dělat ? nechte si rady pro lidi který se chtěj něco naučit a dozvědět ,tady ten o to nestojí, on ví vše co potřebuje ,nějaká tuhost soustavy a vliv předpětí ložisek na přesnost stroje je pro něj nedůležitá.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
josef109
Příspěvky: 61
Registrován: 21. 5. 2017, 5:15
Bydliště: Praha

2. 1. 2019, 10:12

Však on jen neví o namáhání o kterém neví. To je něco, co nahradí jen nepřenositelná praxe. Stačí se zamyslet nad tím, proč se pro určité aplikace používají určitá ložiska. V tomhle případě je jednoduše každý stupeň volnosti (krom jednoho ;-) ) nežádoucí :-)
chb
Příspěvky: 2260
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

3. 1. 2019, 8:32

jako často řešíme kraviny ... netušíme nic o konstrukci ale "radíme". Pokud je konstrukce strojku křivá, tak je v podstatě jedno, jaká ložiska tam osadí, ono se to nějak poddá. (na křivou plochu bych já dal normální ložiska a vypodložil domeček)
Možná ale má křivě opracovaný konec trapezu a proto vymýšlí naklápěcí ložisko aby ...
Fyzika okecat nejde a strojařina má za ta léta zkušenosti a v hobby oblasti je nesmysl vymýšlet něco jinak než je uvedeno v běžných strojírenských tabulkách.

PS ten domeček na kuličkovém šroubu je z 3D tisku ? nebo jen tak vypadá ?
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Kacovic
Příspěvky: 17
Registrován: 12. 10. 2016, 6:56

12. 1. 2019, 3:47

ano 3d tisk
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“