CNC SAHOS

QNX
Příspěvky: 2830
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2019, 2:42

Dnes mi přestalo fungovat CNC SAHOS a tak jsem chtěl zavolat servisáka (zatím je pro radu po telefonu), no a při té příležitosti jsem zjistil, že SAHOS už několik let neexistuje.
Netušíte, jestli někdo zajišťuje servis strojů SAHOS? Pokud ano, nemáte nějaký kontakt?

Neznáte podrobnosti o osudu SAHOSu? Celé to zaniklo, nebo se z toho stalo něco nového?
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 564
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2019, 8:41

QNX píše:
7. 1. 2019, 2:42
Dnes mi přestalo fungovat CNC SAHOS a tak jsem chtěl zavolat servisáka (zatím je pro radu po telefonu), no a při té příležitosti jsem zjistil, že SAHOS už několik let neexistuje.
Netušíte, jestli někdo zajišťuje servis strojů SAHOS? Pokud ano, nemáte nějaký kontakt?

Neznáte podrobnosti o osudu SAHOSu? Celé to zaniklo, nebo se z toho stalo něco nového?
Haha !!!!!! :D :D :D :D :D :D - mohl bych vyprávět ..... celý Sahos vznikl kdysi dávno kvůli mé chybě, kdy jsem chtěl koupit CNC soustruh od jedné vznikající firmičky ze Štarnova. Havlíček tam tehdy začal vyvíjet řídící systém (pod Dosem) a jednu z prvních verzí mi nabídli. Já jsem jim skočil na špek a zafinancoval jsem celý vývoj tohoto systému, jeho překlopení do Windows a stavbu zakázkového soustruhu. Samozřejmě, skončilo to tak, jak muselo - krachem, odprodejem vyvinutého systému firmě Sahos, a já jsem v tom kšeftu nechal skoro 1,5 mega ..... :mrgreen: :mrgreen: A navíc - já blbec jsem si nezajistil autorská práva k tomuto softu vyvinutém původně pro mě a za mé prachy !!!! - dnes jsem se mohl válet na Bahamách a dovádět tam s Viktorem .... :mrgreen:

No ale podrobně - s HOdačem se znám, původně sídlili v Hrejkovicích, pak se přesídlili někam k Č Budějovicím a před pár lety s někým fůzovali, Hodače vyhodili a dnes existují, ale vyvíjejí moderní frézovací centra a soustruhy za příšerný balík. Že by krachli, to dost pochybuji - hromada jejich mašin u nás funguje.

Jestli ale jde o něco staršího - myslím tím jejich první řídící systémy na soustruhy, tak na to už servis není - to dokáží spravit jen tři lidi v této republice (a já jsem byl jedním z nich) O co konkretně jde?
chb
Příspěvky: 2268
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

8. 1. 2019, 9:02

R - stick píše:
8. 1. 2019, 8:41
Že by krachli, to dost pochybuji - hromada jejich mašin u nás funguje.
pokud se tě to dotýká, tak koukni do rejstříku - už rok je původní firma v konkurzu
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 564
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2019, 10:03

No tak to bude docela masakr ...... Ten jejich řídící systém byl docela vymakaný a hodně profi - ale uzavřený a udělaný tak, aby data nebyly kompatibilní s okolím. Umí to sice G kódy, ale má to vlastní specifikace, nejde to nahrát zvenčí a ani to vyexportovat. To samé s výkresy ....

Pokud někdo takovou mašinu má a ona se mu posere, tak je to na nějakou hodně silnou a rovnou větev .....
QNX
Příspěvky: 2830
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2019, 3:38

Je to CF2300CNC Sprint. 3osé modelářské provedení. Řídicí systém běží na PC ADVANTECH PPC-123T pod OS QNX. Ten systém pro SAHOS programoval chlapík z Prahy, ale nemůžu si vzpomenout na jeho jméno. Ta závada se netváří vyloženě katastrofálně, protože mi to píše "Chyba systémového času" Myslelo si to, že je rok 1998, tak jsem v BIOSu nastavil správné datum. Teď to sice i v tom SAHOSáckém systému ukazuje čas správný, ale chybovou hlášku to píše stále stejnou.

Takže teď řeším dvě možnosti: 1) nějak to znovu zprovoznit 2) přehodit to na LinuxCNC a SAHOS už neřešit.

Na ten LinuxCNC by se to snad přehodit dalo, po HW stránce je to poskládané takto:
PC ADVANTECH PPC-123T
CAN karta ADVANTECH PCL-841 REV A1
serva na SERVOSTAR 600
vřeteno na ALTIVAR 28
vstupy a výstupy prostřednictvím CAN na jednotky z ELSACO Kolín
CBI-12
CBO-11
CAIO-11
Jinak už jen pár jističů, zdroj, brzdný odpor.
Přílohy
IMG_9198.JPG
IMG_9199.JPG
IMG_9200.JPG
IMG_9201.JPG
gnat
Příspěvky: 899
Registrován: 24. 2. 2009, 9:14
Bydliště: doma
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2019, 3:44

Vyměň na tom MB tu knoflíkovou baterku co zálohuje RTC. Obvykle to bývá CR2032 a mívají to v každém elektru za dvacku.
SABLE-2015
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 564
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2019, 3:57

Jo, zkus tu baterku. S tím jsem měl problémy i já - i když trochu jiného charakteru. Ty novější desky si natahují konfigurační nastavení z eprom - a tam to mohlo dělat problém. Jinak doporučuji přejít na něco otevřeného - linux cnc bude ideální. Já jsem takto přecházel na Gravos - ovšem měl jsem o dost starší verzi řídícího systému (soustruhy SH 500, 1000) a z původního šly použít jen krokové motory.

Jinak Havlíčka, který s největší pravděpodobností ten systém dělal znám a v případě nutnosti na něj mohu poskytnout kontakt.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16201
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2019, 4:04

jinak ta prestavba by sla vyresit novym pc s canbusovou kartou a prislusnym driverem do linuxcnc
tahle karta je jeste ISA jestli si to dobre vybavuju takze dost historie
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
QNX
Příspěvky: 2830
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2019, 4:38

R-stick: Havlíček, to mi nic neříká, tak nevím. Můžeš mi na něj poslat kontakt? Já jsem jednou byl u toho chlapa doma, ale už taky nevím, kde to bylo, třeba si vzpomenu.
robokop: Pokud se to celé vejde do nějaké rozumné částky, asi bych šel radějit tou cestou LinuxCNC. Přece jenom, ten SAHOS nemá budoucnost a časem bych to stejně musel řešit.
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 564
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2019, 4:46

Kontakt posílám do SZ - a jinak ten přechod velmi doporučuji. Nemělo by to být nic tragického - motory a drivery tam jsou - a to je ta největší položka v ceně ....
QNX
Příspěvky: 2830
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2019, 5:06

R-stick: Já o tom přechodu uvažoval i když to fungovalo. Chtěl jsem tam dát 4 osu a SAHOS za to kdysi chtěl 90k. S LinuxCNC by další osa nebyla problém a pár Servostarů 600 navíc mám. Dokonce v tom rozvaděči je to připravené na dva další, protože se dělala i 5osá verze a tak tam jen nejsou osazené dvě pozice.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4671
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

8. 1. 2019, 7:10

jen takový náhodný tip bez znalosti
nastav tam systémový datum třeba 1990
mohl by to dělat problém Y2K
problém s tím měli i Heidenhaini
za pokus nic nedáš
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
QNX
Příspěvky: 2830
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2019, 7:17

Ještě to zkusím rozhýbat, ale stejně bych to bral jen jako dočasné řešení. Tomu přechodu na LinuxCNC se stejně nevyhnu.
Mex
Příspěvky: 4769
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

8. 1. 2019, 10:27

Operuje se tady s tím, že předělávka na LinuxCNC bude brnkačka.
Ale bude to tak skutečně?
Podpora CANbusových karet v LinuxCNC myslím žádná velká není. Pokud to teda umí vůbec nějakou, funkčně a za rozumné peníze.
Nebo už je v téhle věci nějaký zásadní průlom?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16201
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2019, 10:30

no neco existuje
musim to nastudovat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“