Hobby zdroj střídavého napětí 50 Hz - poradte

lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 717
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

9. 1. 2019, 9:23

Mex píše:
9. 1. 2019, 9:18
DwPetr píše:
9. 1. 2019, 9:11
Jako drát můžeš použít ten, který z toho trafa vymotáš.
No to je třeba se rozhodnout, co je pro daného člověka snažší, na co má vybavení.
Když odmotat, tak to asi chce jádro rozříznou (to asi zvládne skoro každý), ale pak zase zavařit (a na to už možná každý nemá vercajk).
Nebo vystříhat, pak se nemusí jádro nijak destruovat, ale zase z toho nezbude použitelný drát. Odmotat to skrz otvory možná půjde, ale spíš asi ne (bude to zřejmě fest impregnované, ale to samozřejmě závisí typ od typu).
Pravda pravdoucí a pro mne převinutí "ani snažší ani vybavení" - a na ty moje malé výkony moc práce :-). To se mi nevyplatí.
A čekám první příspěvek, že za tu dobu, co to tady řeším, by to měl dotyčný 3x hotovo - nic ve zlém - ale zkušenost jiných tazatelů z jiných fór.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 2450
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

9. 1. 2019, 9:25

Když bys to někdy chtěl zkusit, tak hledej takovýhle trafa, co nejsou svařený, ale maj ty plechy skládaný. https://www.gme.cz/data/product/1024_10 ... -931.1.jpg
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 1588
Registrován: 16. 2. 2015, 11:16

9. 1. 2019, 9:28

v pikotrafu jezdí jezdec regulace přímo po vinutí je tam selenový usměrňovač a dokonce ochrana proti přetížení s bimetalem omotaným odporovým drátem...do teď ho mám na zdi v dílně i upravená pikovrtačka stále maká
Naposledy upravil(a) kenybz dne 9. 1. 2019, 9:30, celkem upraveno 1 x.
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 717
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

9. 1. 2019, 9:29

DwPetr píše:
9. 1. 2019, 9:25
Když bys to někdy chtěl zkusit, tak hledej takovýhle trafa, co nejsou svařený, ale maj ty plechy skládaný. https://www.gme.cz/data/product/1024_10 ... -931.1.jpg
Jo, díky - pro tyhle infa fórum miluju - jen tak mimoděk se člověk dozví to klíčové, co znalcům vůbec nepřijde jako klíčové, protože je to "přece jasné, ne".
Dík.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4767
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

9. 1. 2019, 9:33

lapa píše:
9. 1. 2019, 9:10
Mex píše:
9. 1. 2019, 9:02
lapa píše:
9. 1. 2019, 8:32
Ale nebyly u těch vlačkotraf (pamatuji asi FZ1 Piko) regulovatelné jen ty usměrněné části? Ta střídavá byla myslím pouze pevná 16V - např. na výhybky. Ale možná si špatně pamatuju.
Jo, je to tak.
Ale ta DC část byla dělaná tak, že na vstupu bylo regulovatelné trafo, a to se pak usměrnilo.
Takže vyhodit ten usměrňovač a budeš mít to mít AC.
Tam byl vlastně drátový potenciometr, ne? Pak by to asi vysvětlovalo to, co píšeš.
ne
v tom vláčkotrafu FZ1 je skutečně poctivý regulační transformátor se selenovým (!) usměrňovačem pro tu regulovanou část a oddělené vinutí pro těch 16V st pro výhybky
obě sekundární vinutí jsou galvanicky oddělena od sítě
pro daný účel stačí z té regulované části vytáhnout dva dráty před usměrňovačem a do soklu našroubovat dvě dutinky od banánků
vejdou se tam
naprázdno to bude dávat tak 0-15V, možná trochu víc vzhledem k dnešním 240V v síti, 1A to dá spolehlivě dlouhodobě
skutečně v tom mám selen, je to tak z +-1970 (???), v novějších budou diody (?)
drátové potenciometry byly v ovladačích do dlaně pro autodráhu
....
prodávají se taky +- za 300,- univerzální adaptéry, takové ty se sadou výměnných koncovek
mají zespoda na šroubovák přepínač napětí tuším 3, 4,5, 6, 7,5, 9 a 12v
v těch starších s vinutým trafem (jsou výrazně těžší a větší) je taky trafo s odbočkami a za ním usměrňovač a kondík
vyvést střídavinu před usměrněním a hotovo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 717
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

10. 1. 2019, 10:38

Ahoj,
ještě bych potřeboval potvrdit/vyvrátit domněnku, že na trefu z odbočkami jsou si všechny "odbočky rovny", tedy že mohu odebírat výkon z jakéholiv páru a mají pořád stejnou "zátěžovou charakteristiku" jako ty počítané od nulté (společné) odbočky.
Tedy z 1A trafa z odbočkami 3-5-7.5-9-15-18 mohu s klidem odebírat i z odboček
  • 5 - 7,5 a výsledné napětí bude 2.5V
  • nebo 3 - 5 a výsledek bude 2V
  • případně 9-15 a bude 6V
Je to tak nebo ne?
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Uživatelský avatar
jova
Příspěvky: 1912
Registrován: 2. 11. 2007, 1:40
Bydliště: Chýnov to je kousek od Tábora
Kontaktovat uživatele:

10. 1. 2019, 10:50

Ano, ten proud1A můžeš odebírat z libovolné kombinace odboček jak jsi uvedl.
Tu velikost napětí ale ber s rezervou, je počítáno při tom odběru 1A. Pokud nebude trafo zatíženo, může být i o několik voltů vyšší!!!
Na těch 2V to bude rozdíl nepatrný, na těch18V už to přes 20V přeleze určitě.
Naposledy upravil(a) jova dne 10. 1. 2019, 10:54, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 2450
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

10. 1. 2019, 10:52

Obecně na trafech můžou bejt odbočky z jednoho vinutí, tím pádem je můžeš zatížit stejně, nebo je tam víc sekundárních vinutí, a každý může mít jiný proudový zatížení. Odhadneš to i podle síly drátu. Podle průměru můžeš zjistit průřez, a podle toho zatížení.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 717
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

10. 1. 2019, 10:54

jova píše:
10. 1. 2019, 10:50
Ano, ten proud1A můžeš odebírat z libovolné kombinace odboček jak jsi uvedl.
Tu velikost napětí ale ber s rezervou, je počítáno při tom odběru 1A. Pokud nebude trafo zatíženo, může být i o několik voltů vyšší!!!
Jo jo, s tim pocitam.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 717
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

10. 1. 2019, 10:55

lapa píše:
10. 1. 2019, 10:54
jova píše:
10. 1. 2019, 10:50
Ano, ten proud1A můžeš odebírat z libovolné kombinace odboček jak jsi uvedl.
Tu velikost napětí ale ber s rezervou, je počítáno při tom odběru 1A. Pokud nebude trafo zatíženo, může být i o několik voltů vyšší!!!
Jo jo, s tim pocitam. Uvazuju prozatim o klasickem ruckovem meridle, pripojenem na zvolene kombinaci.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Uživatelský avatar
jova
Příspěvky: 1912
Registrován: 2. 11. 2007, 1:40
Bydliště: Chýnov to je kousek od Tábora
Kontaktovat uživatele:

10. 1. 2019, 10:56

Ten 1A je myšlen konkrétně na trafo uvedené v prvním příspěvku. Tam je to jasně dané.
prochaska
Příspěvky: 5430
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

10. 1. 2019, 11:24

lapa píše:
10. 1. 2019, 10:38
  • 5 - 7,5 a výsledné napětí bude 2.5V
  • nebo 3 - 5 a výsledek bude 2V
  • případně 9-15 a bude 6V
Je to tak nebo ne?
Je to tak. Dokonce kdyz mas samostatna vinuti, tak muzes napeti scitat a obracenym zapojenim vinuti odcitat a trafu to nebude vadit. Driv se delaly zdroje s vinutimi 1, 3, 9 a 27 V ze kterych se spojovanim dalo udelat libovolne napeti do 40 V.
Aleš Procháska
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 2894
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

10. 1. 2019, 1:18

Tohle ale jde za předpokladu, že všechna vinutí jsou samostatná a mají pokud možno stejný průřez drátu ne?
V současné době hobbík - obráběč teoretik - strojní park je zatím zakonzervován
prochaska
Příspěvky: 5430
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

10. 1. 2019, 1:27

Jasně, vinutí musí být samostatná. A pro tenhle případ ještě raději z trochu silnějšího drátu než vychází výpočtem.
Aleš Procháska
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 2450
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

10. 1. 2019, 1:48

U odbočky máš maximum daný, tedy druhej konec cívky posouváš po odbočkách dál (přidáváš větší počet závitů). Jestli je tam víc samostatnejch vinutí, která spojuješ do serie, platí, že je můžeš zatížit jen do výše nejslabšího z nich.

Když bys tam měl třeba odbočky 0-9-18, tak z toho můžeš mít posunutím středu symetrickej zdroj, kde 9 bude střed, a na každým konci bude 9v. Symetrický trafo můžeš použít, když budeš chtít zdvojnásobit odebíraný proud.

Když budeš tahat trafa ze šroťáku, tak odbočkový vinutí poznáš podle svorkovnice, že tam bude jedna nula a pak odstupňovaný hodnoty. U více vinutí bude mít každá hodnota svoji nulu (počátek vinutí), případně nula bude jedna, ale budou v ní spojeny počátky všech ostatních vinutí, což uvidíš.
Naposledy upravil(a) DwPetr dne 10. 1. 2019, 1:59, celkem upraveno 1 x.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“