Pomoc čím to může být

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Carlosin
Příspěvky: 53
Registrován: 17. 5. 2016, 6:16
Bydliště: Kousek od Olomouce

11. 1. 2019, 7:57

Ahoj kolegové.
Postavil jsem si mašinku na řízení od Gravosu, které jsem si zapojil sám.
Podepřené týče 20… kuličkové šrouby 1605 a krokové motory NEMA 23 1.9 Nm.
Řízení krokových motoru driver TB6060 nákup z Číny.
Na prvních kusech otvor průměr cca 50 mm měřená odchylka +-0.04. Po nějaké době nevím co se stalo viz. foto....
Přílohy
IMG-20181203-WA0000.jpg
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5190
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2019, 8:04

A co toto mělo ve skutečnosti bejt ??? málo informací . Toto foto vypadá dobře ,mě se to líbí. Jestli je toto špatně tak bych tipnul ztrátu kroku při přejezdu nebo větší akcelerace než je zdrávo .Zkus nám toto víc osvětlit ,třeba i nastavené rychlosti rychloposuvu a zrychlení.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Carlosin
Příspěvky: 53
Registrován: 17. 5. 2016, 6:16
Bydliště: Kousek od Olomouce

11. 1. 2019, 8:09

Ve skutečnosti ani nevím co to mělo být :D jen já.em chtěl něco zkusit, ale tak jsem dopadnul... Rychloupínací byl na 35 mm/s a obrábění bylo na 30mm/s. Frézka průměr 6 mm hloubka 1 mm a boční uběr byl 4 mm. Otáčky nevím mám Kress a těžko se zjišťují otáčky. :D ale odhad 20000 otázky/min, ale to by nemělo vliv na tento problém... Sám jsem hleděl, že je to šikmo. Kdyby to bylo v jedné ose, pochopil, že se mohl posunout kus. Ale dělá to i do dřeva...
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5190
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2019, 8:14

A to zrychlení?? (rampa)
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Carlosin
Příspěvky: 53
Registrován: 17. 5. 2016, 6:16
Bydliště: Kousek od Olomouce

11. 1. 2019, 8:19

Akceleraci pracovní i rychloposuv nastaven na 400mm/s na druhou.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 5190
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2019, 8:25

Ještě jedna taková zkouška ,chtělo by to do vřetena upnout propisku (aby trošku pružil hrot )na stůl chytit papír a udělat program třeba pár kruhů různejch průměr ,pár čtverců a pár trojuhelníků .Potom pustit mašinu se stojícím vřetenem a program několikrát opakovat . pokud se čáry překrývaj tak začnem hledat problém v rušení nebo v čem se to najde.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Carlosin
Příspěvky: 53
Registrován: 17. 5. 2016, 6:16
Bydliště: Kousek od Olomouce

11. 1. 2019, 8:27

Tady mám nastavení v Armote...
Dělal jsem sám, takže chyby nejsou vyloučené :D
Přílohy
1547238355184490305465.jpg
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16425
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2019, 8:28

po ukonceni obrabeni s touhle chybou dej znova najit referencni bod a koukni jake jsou odchylky od predchoziho referovani
pak je sem napis
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Carlosin
Příspěvky: 53
Registrován: 17. 5. 2016, 6:16
Bydliště: Kousek od Olomouce

11. 1. 2019, 8:30

Dobrý nápad nenapadlo by mě to... Zkoušel jsem obrábět obdélník a tam to nebylo až tak hrozně jako u kruhů.
Ale určitě to zkusím, jak jsi psal... Pokud by někdo našel nějakou chybu v nastavení, tak rád si přečtu kritiku. :D
Engineer
Příspěvky: 1874
Registrován: 27. 12. 2006, 4:30
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2019, 10:24

Tipuju, že jsi to přepísknul s akcelerací a ztrácíš kroky.
To, že Ti to dřív šlo není podstatný .... Na vině může být klidně i studená mašina, nebo se Ti může od akcelerace něco povolovat (mně tahle záhadně utíkala kdysi osa Y - sice setinky, ale utíkala... příčinou byla trochu povolená řemenice na motoru a nastavená hodně ostrá akcelerace, utáhnul jsem to, ubral zrychlení a bylo po problémech). Pokud se pohybuješ na hraně možností pohonů tak potom to někdy pojede o.k. a jindy zase budeš řešit problém ... klidně stačí třeba i prach na šroubech nebo suchý vedení ... prostě cokoliv co zhorší odpor posuvu a pohon už to v rozjezdu nedá ...
Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 577
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2019, 10:07

Carlosin píše:
11. 1. 2019, 8:27
Tady mám nastavení v Armote...
Dělal jsem sám, takže chyby nejsou vyloučené :D
Akcelerace - pracovní posuvy - hodnota 400 je moc vysoká - příliž prudké rozjezdy - a ztrácí to kroky. Sundat nejméně na 200 - vyzkoušet hodnotu 120.


EDIT - koukám, že engineer byl rychlejší. Já konkretně to mám nastavené hodně dole, protože na ose X protlačuji klacek ložiskem - a tam dostávají motory zabrat. Pokud tam nastavím rychlý rozjezd, tak to ztrácí kroky. Na druhé straně je toto nastavení ale trochu na úkor rychlosti - motor se rozjíždí pomaleji, ale když je dráha rozsekaná na spoustu malých úseček se změnou směru, pak to jede dráhu pomaleji. Ale to by zase tak fatální problém neměl být.
Carlosin
Příspěvky: 53
Registrován: 17. 5. 2016, 6:16
Bydliště: Kousek od Olomouce

12. 1. 2019, 12:23

Zkoušel jsem dotahovat pružné spojky a moc se to nezlepšilo. Pak jsem vše promazal a také nic. Je možné, že mašina je teď dost studená. Přeci je jen v dílně, kde se netopí.
Mnohokrát děkuji za rady. Zkusím snížit akceleraci na těch 120 a uvidíme, co se bude dít. Já nikam nespěchám, takže jestli kus budu dělat o nějakou minutu déle, tak se nic neděje.
Jak vyzkouším, tak jsem napíší, jestli jsem uspěl nebo ne.
Ale každopádně ještě jednou děkuji za ochotu.
Engineer
Příspěvky: 1874
Registrován: 27. 12. 2006, 4:30
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2019, 1:39

Jestli jsi ze studenýho odchovu :lol: jako já tak je to jasný ...
Sundej akceleraci na 200 nebo i míň a uvidíš ....cca 400 mám na jediný mašině a ta je na precizních lineárech a má kvalitní serva, na mašinách s krokáčema (a to mám kvalitní 5 a 3 fázový) mám okolo 200. Dokud jsem měl na mašině starý dvou fázový, tak byla hodnota akcelerace okolo 120 a rychloposuv cca 400 maximum co se dalo spolehlivě provozovat. :wink:
Carlosin
Příspěvky: 53
Registrován: 17. 5. 2016, 6:16
Bydliště: Kousek od Olomouce

12. 1. 2019, 2:43

Aspoň nejsem sám. Dneska tam jedu a zkusím to snížit a uvidím. Večer tady dám odpověď, jak jsem dopadnul. :D je pravda, když mě to drzelo, tak bylo cenu cca 25 stupňů a dílně okolo 20 :D
Carlosin
Příspěvky: 53
Registrován: 17. 5. 2016, 6:16
Bydliště: Kousek od Olomouce

12. 1. 2019, 5:23

Tak dneska zkouška. Ze začátku to vypadalo dobře, ale zas nic.
Tal jsem si změřil vzdálenost od konvalinka na všech osách a zapsal. Po doběhnutí programu zjištění, že osy X a Z dobře a Y o 6,5 mm mimo. Tak znova spuštěn a nějak lupe ve šroubů na ose Y....
Takže musím se zaměřit na to, čím by to mohlo být...
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“