Anomálie_FM

Odpovědět
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1007
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

12. 1. 2019, 2:04

Zdravím
Dnes jsem se jak frézovat nějaký obraz. Klasika:
Upevním matroš, najedu nuly apod.
Jen pro orientaci, mám nulu na materiálu vpravo dole v rohu a první nájezd je vlevo dole v rohu.
Pustím program. Vřeteno najede na daných 16000 ot. za min. Osy jede na pozici prvního nájezdu, tedy v X zprava doleva. V tom otáčky začnou klesat, a to až na min frekvenci 60Hz. Program běží v klidu dále, žádná chyba nic. Vypnu program, zapnu znovu a to samé se opakuje. Pustím vřeteno bez programu na 8000 ot. tak na 10 min. Nic se neděje. Pustím program znovu. 15 min. vše ok. protože nevím, tak na stroj hledím jak cikán do prázdného sklepa a po asi 15 min. znovu. Mám asi 5-7 vteřin, tak stihnu program vypnout. Puštím vřeteno na 16000 ot. na cca 15 min. Nic se neděje.
znovu pustím program od začátku a vše jede jak má.
absolutně nechápu co se děje. Do mašiny není zasahováno tak tři roky. Jede někdy i 15 hod. vkuse.
Nestkal se někdo z něčím obdobným.

Jen ještě podotknu, že před každým programem pouštím vřeteno tak na 10min na 8000 ot. Tak pro zahřátí.

Konfigurace: LPT, krokáče, Atas 500W, FM FUJI FWR-E9S https://www.google.cz/search?q=FUJI+FVR ... =918&dpr=1

Pokud by někdo znal tuto situaci, předem díky za rady.
S pozdravem a přáním krásného dne Slezák.
A Perun s Vámi :twisted: :twisted: :twisted:
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1326
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

12. 1. 2019, 4:04

A co máš na řídícím vstupu FM ?
Mění se ti tam ovládací napětí
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1007
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

12. 1. 2019, 7:18

Zapomněl jsem napsat, že je to řízené 0-10V.
Po hodině pauzy, další obraz asi po deseti minutách to samé. Potom více jak hodinu nic, obraz hotový. Hned na to další obraz, 40 min. v klidu, a pak zase. Stopl jsem program, pustil vřeteno manuálně a program tam kde skončil. Posledních deset minut v klidu.
Celé se to ale nějak k_ndí.
https://photos.app.goo.gl/hEzihBZCZNizp7Yj9
Tohle mi dělal prohlížeč na PC co mám k mašině. Vše ostatní, bylo vypnuto, jel pouze počítač.
No a aby toho nebylo málo, tak po skončení toho třetího obrazu, než jsem najel na Home a prakticky chtěl ukončit dnešní činost, to udělalo lup, a zdroj k motorům (driverům jestli chcete) zhasnul. Nevím jestli se přehřál, nebo je v háji, či neodešel nějaký driver. Už se mi to nechtělo zjišťovat, hodím na to oko zítra.
Perun :twisted: :twisted: :twisted:
zverodoktor
Příspěvky: 553
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

12. 1. 2019, 7:33

Možno sa ten zdroj chystal odporúčať už predtým a to mihanie monitora a vypadávanie FM bolo dôsledkom podpätia, rušenia alebo podobnej anomálie spôsobenej jeho umieraním.
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1007
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

12. 1. 2019, 7:42

Možná. Zítra zjistím a přeměřím výstup 0-10V. On ten monitor kmital jen při otevřeném okně(prohlížeče, píšu včas, než se zase někdo chytne a napíše, že za to může průvan😋) . Jinak byl obraz statický.
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1326
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

12. 1. 2019, 7:51

Dej na vstup FM potenciometr nebo nastav otáčky na panelu FM.
Potom budeš vědět zda je problém v PC nebo FM
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1007
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

12. 1. 2019, 8:14

No to bych rád. Jenže nevím jak se to má na té svorkovnici propojit na ovládání prez panel. Tehdá jsem měl manuál v češtině, teď jen anglicky a z toho jsem nějak nejisty🤔🙄.
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1326
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

12. 1. 2019, 8:50

Odpojíš dráty ze svorek 11,12,13
Mezi svorky 11-13 zapojíš kraje potenciometru (1 až 10kO) a běžec připojíš na 12

Nebo přepneš parametr F01 nastavení frekvence z 1 (anaolgový vstup) na 0 nastavení z klávesnice
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1007
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

12. 1. 2019, 9:08

Díky.
Mex
Příspěvky: 4761
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

12. 1. 2019, 11:19

Blbne frekvenční měnič, blbne zdroj k motorům, blbne monitor.
Co mají společného?
Třeba napájení.
Zkus zkontrolovat napětí v síti (ale problém bys asi poznal na blikajících žárovkách), případně nějaký vakl na přívodu napájení, který mají ty věci společný. Zkus to třeba provozovat na nějaké delší prodlužce z jiné zásuvky. Vyřaď co nejvíc toho, co mají společné.
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1007
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

13. 1. 2019, 6:09

. Ten prohlížeč blikal když bylo vše ostatní mimo napětí. Tedy zapnutý pouze PC a monitor. Hádám spíše na problém u PC. Ale proč zhasly potom ty motory(zdroj), to ještě nevím. Dopoledne jsem ještě v práci, tak potom na to mrknu. Rozvod El. jsou cajk. Např. Pojezdy jely po celou dobu cca 3.5h bez jakýchkoliv chyb. Začnu u měniče. Pochopitelně i zdroj. Ale mám podezření na to PC. Nebo odd. deku. To by bylo asi to nejmenší zlo. Tu mám doma ještě někde jednu. 😉.
Díky za rady, brzy se ozvu.
Perun :twisted: :twisted: :twisted:
atlan
Příspěvky: 1529
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

13. 1. 2019, 8:38

To pc ma dufam novy zdroj. V beznych zdrojoch pre pc ak nie su vypinane zo siete po 2 rokoch su kondiky na odpis. Hlavne ak su bambusove.
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1007
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

13. 1. 2019, 11:06

No nový asi moc teda nebude, nehledě na to, že ani zdroj pro odd. desku(taky z PC), taky nebude nejmladší.
Uživatelský avatar
slezak77
Příspěvky: 1007
Registrován: 1. 6. 2012, 6:45

13. 1. 2019, 1:02

Omlouvam se za diakritiku, pisu od stroje kde nemam cestinu. Uz vim xe ydroj k motorum neumrel, umrel jeden driver TB6600, kupodivu klasicky 5A. Ten sunt co tadz kazdy hani, mam ma stroji dva uz asi tretim rokem, a vse v pohode. To jen na okraj. Jsem rad, ze jsem to vubec dopsal, protoze prohlizec stale skace ja k ocas. Jeste Zkusim jinou aplikaci. Jo a jdu na ten FM.
Perun :twisted: :twisted: :twisted:
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“