Páka pro kávovar, pochrom. mosaz nebo nerez
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
A přes ten bojler jí taky neohneš protože by se spálila
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Já bych trochu oživil téma o kávě, respektive přípravě.
Chtěl jsem vyzkoušet napěnit mlíko v konvičce, ale moc se nezadařilo; ta pěna byla taková řídká, hned spadla (už v konvičce). Mlíko z lednice, 4% tuku. Co jsem dělal špatně?
Chtěl jsem vyzkoušet napěnit mlíko v konvičce, ale moc se nezadařilo; ta pěna byla taková řídká, hned spadla (už v konvičce). Mlíko z lednice, 4% tuku. Co jsem dělal špatně?
-
- Příspěvky: 1227
- Registrován: 21. 11. 2017, 9:16
Čím jsi to pěnil? (Tryska? Rotační napěňovač? Kávovar?)
Tryska se musí držet prakticky na úrovni hladiny, pokud se ponoří hluboko, tak se udělá velmi jemné jakoby zahuštěné mléko, skoro žádná pěna, pokud se tryska drží těsně nad hladinou, tak to cáká, no a na úrovni hladiny se udělá pěna, ale má hodně velkých bublin, proto se musí nádobkou s pěnou bouchnout o podložku, ony ty velké bubliny popraskají.
Já dělám pěnu tak, že nechám páru z trysky maličko odfouknout (pozor, na vycáknutí mléka), potom trysku ponořím hlouběji, aby se mléko ohřálo a postupně trysku vytahuji k hladině mléka a začne se tvořit pěna. Mléko se nesmí přehřát, má mít max 60°C, pozná se to tak, že když už se nádobka s mlékem nedá v ruce udržet, tak je pravý čas skončit.
Mléko používám normální 3,5% z chladničky.
Já dělám pěnu tak, že nechám páru z trysky maličko odfouknout (pozor, na vycáknutí mléka), potom trysku ponořím hlouběji, aby se mléko ohřálo a postupně trysku vytahuji k hladině mléka a začne se tvořit pěna. Mléko se nesmí přehřát, má mít max 60°C, pozná se to tak, že když už se nádobka s mlékem nedá v ruce udržet, tak je pravý čas skončit.
Mléko používám normální 3,5% z chladničky.
- robokop
- Site Admin
- Příspěvky: 22400
- Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Pri tom povytahovani clovek slysi v urcity moment ten spravny zvuk. Ideal je ty velke bubliny znova rozslehat. Nejlip mi to funguje kdyz tou parou pod uhlem to mleko roztocim a udela se vir.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pěnil jsem to tryskou na kávovaru.
On je k tomu návod, jak to dělat, ale to je takový obecný. Chtělo by to kouknout pod ruku nějakýmu baristovi, ale neznám žádnýho, a cizí se na mě vykašle.
Mě se právě začaly dělat velký bubliny a pěna se hrnula z konvičky, tak jsem zastrčil trysku níž a to právě udělalo tu řídkou pěnu.
Budu cvičit, nakonec ušlehaný mlíko můžu dělat jen tak, nemusím ke každýmu pít hned kafe.
On je k tomu návod, jak to dělat, ale to je takový obecný. Chtělo by to kouknout pod ruku nějakýmu baristovi, ale neznám žádnýho, a cizí se na mě vykašle.
Mě se právě začaly dělat velký bubliny a pěna se hrnula z konvičky, tak jsem zastrčil trysku níž a to právě udělalo tu řídkou pěnu.
Budu cvičit, nakonec ušlehaný mlíko můžu dělat jen tak, nemusím ke každýmu pít hned kafe.
-
- Příspěvky: 1227
- Registrován: 21. 11. 2017, 9:16
Tam je myslím termoblok, což by mělo být na páru použitelné. U některých "kávovarů" marketové řady je pára vyvíjena v malých bojlerech a nemá potřebnou sílu k našlehání mléka, obzvlášť pro začátečníky. Tady vypadá tryska jako u normálního kávovaru. Je potřeba ji udržovat průchozí (čistit po pěnění) a osvojit si techniku roztočení mléka v konvičce do víru a vhánění vzduchu do toho mléčného proudu, aby se mléko současně v konvičce promíchávalo. (Pouze jemný sykavý zvuk.) Začátečníkům pomůže konvička se silnější stěnou popřípadě před pěněním vychlazená v lednici. Docílí se tím delšího času pro vytvoření konzistentní pěny, než se mléko zahřeje nad cca 60°C a je třeba pěnění ukončit. Na trubce je k tomu spousta výukových videí. Kdo chce cvičit, může použít i vodu s kapkou jaru a pěnit a pěnit. Pěna by měla mít mikrobublinky v celém objemu rovnoměrně. Výsledek se dříve nebo později dostaví.
PS: I našlehané kakao není k zahození ...
PS: I našlehané kakao není k zahození ...
-
- Příspěvky: 1227
- Registrován: 21. 11. 2017, 9:16
To je normální. Tím prochází každý začátečník. Ještě můžeš zkusit chvíli foukat páru do odkapávací misky kávovaru, aby se pořádně nahřál termoblok a pára měla větší sílu. Vypnout a pak teprve ponořit trysku do konvičky, zapnout, roztočit mléko a klesat s konvičkou dolů, až uslyšíš to lehké syčení. To udržovat spolu s vírem (pomalu klesat s konvičkou dolů, protože objemu bude přibývat, tak aby to pořád slabě syčelo) dokud se dá na konvičce udržet ruka.